Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
65339
View
311
Reply

Belajar Bahasa Cina

[Copy link]

Author: haihaiwowo       Show all posts   Read mode

Post time 21-7-2010 09:08 AM | Show all posts
Reply 140# cmf_azure


    dulu blaja kt uni as third languange..mmg best sgt mase tu..
    tapi bila dah grad..xde sape yg boleh practice cakap mandarin..
    nak cakap ngan kwn2 Chinese..segan...sbb tau TB ckp bkn betul sgt pon..
Reply

Use magic Report

Post time 27-7-2010 05:23 PM | Show all posts
aku pon minat nak blajar.. meh ler sesama..
tau sikit2 jer masa skolah2 dulu ramai budak cine..

lei how ma? - how are you
mow mantai - no problem
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2010 12:06 PM | Show all posts
Macam mana pula dengan WHITE HORSE (jenama rokok) ataupun nama Melayunya KUDA PUTIH dalam Bahasa Cina Mandarin?
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2010 12:31 AM | Show all posts
bai ma - white horse
lei hou ma (ni hao ma) - ni bahasa kantunis
mou mantai (mei wenti) - ni bahasa kantunish
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2010 08:11 AM | Show all posts
Apa macam pula dengan WHITE HOUSE atau RUMAH PUTIH?
Reply

Use magic Report

Post time 8-8-2010 02:32 AM | Show all posts
bai wu (Rumah putih)  
bai gong (White house in USA)  ׹
Reply

Use magic Report

Post time 9-8-2010 08:17 AM | Show all posts
1) Bagaimana pula dengan perkataan Piala Dunia atau World Cup?

2) Bagaimana pula dengan perkataan satu-satunya?

3) Ayat Piala Dunia merupakan satu-satunya kejohanan bola sepak yang mendapat perhatian pelbagai pihak di seluruh dunia. pula apa macam?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2010 11:04 AM | Show all posts
1. shi jie bei (Piala Dunia)  籭

2. wei yi  (satu-satunya) Ψһ

3. shi jie bei shi wei yi yi ge shou quan shi jie guan zhu de zu chiu bi(pi) sai
quan shi jie (seluruh dunia)
zu chiu(bola sepak)
bi(pi) sai (kejohanan)
   籭Ψһһȫע

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2010 08:49 AM | Show all posts
Terima kasih.

1) Apa macam dengan perkataan sebelum ... (pembayang)?

2) Bagaimana pula dengan perkataan selepas ...?

3) Apa macam dengan ayat MEROKOK MEMBAHAYAKAN KESIHATAN?
Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 01:42 AM | Show all posts
sama sama

1.  ......zhi qian (sebelum.....) .....֮ǰ
2. .......zhi hou (selepas.....)  ......֮
3.  si  yen you hai jyen kang (merokok membahayakan kesihatan) к

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2010 09:10 AM | Show all posts
Reply 150# President
Terima kasih.

1. Ayat ... sudah tidak relevan sejak ... . pula apa macam?

2. Perkataan musim pertama pula apa macam?
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2010 04:52 PM | Show all posts
Reply  President
Terima kasih.

1. Ayat ... sudah tidak relevan sejak ... . pula apa macam?

...
hayrin86 Post at 16-8-2010 09:10



1. yi jing wu guan yu (
... sudah tidak relevan sejak ...) ..Ѿ޹..
2. hui jiao tu you syen (muslim pertama) ؽͽ

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-8-2010 03:07 PM | Show all posts
Tolong translatekan artikel berikut: -


TV1 atau RTM1 merupakan saluran televisyen di Malaysia yang dimiliki oleh kerajaan Malaysia di bawah Kementerian Penerangan, dan dioperasikan oleh Radio Televisyen Malaysia (RTM). TV1 memulakan siarannya pada 28 Disember 1963 dengan nama TV Malaysia atau RTM TV (sebelum adanya Rangkaian Kedua RTM). TV1 menawarkan program pendidikan, informasi tempatan, buletin berita, dan rancangan hiburan sama ada dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris. Ia merupakan saluran televisyen yang pertama dan tertua di Malaysia.

*Huruf bercetak condong menunjukkan ia tidak perlu ditranslate
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2010 03:06 PM | Show all posts
TV1 you cheng RTM1 shi yi ge ma lai sia guo ying dian shi tai,
you da ma guang bo gong si (RTM) jing ying.
TV1 shi zai yi jiu liu san(1963) nian shi er(12) yue er shi ba(28) ri yi ma lai sia dian shi huo shi RTM TV(zai RTM2 hai wei kai bo zhi chian) kai shi bo fang.
TV1 ti gong ing yu he ma lai yu de jiao yu jie mu, di fang sin si, sin wen bao dao,
yi ji yu le jie mu.
ta ye shi ma lai sia zui chang jiu, ye shi di yi ge dian shi tai.

TV1 ֳ RTM1 һǹӪ̨, ɴ㲥˾(RTM)Ӫ.
TV119631228ǵӻRTM TV(RTM2δ֮ǰ)ʼ.
TV1ṩӢĽĿ,طϢ,ű,ԼֽĿ.
Ҳ,Ҳǵһ̨.

Malaysia - ma lai sia ()
memulakan siaran - kai shi   bo fang  (ʼ )
disember - shi er yue(ʮ) <- (bulan ke-12)
program pendidikan - jiao yu jie mu (Ŀ)
informasi tempatan - di fang sin si (طϢ)
buletin berita - sin wen bao dao (ű)
basaha melayu - ma lai yu ()
bahasa Inggeris - ing yu (Ӣ)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2010 08:33 AM | Show all posts
Reply 154# President
Terima kasih. Ayat-ayat berikut pula apa macam: -

1) Kami mahu rancangan ... dihentikan buat selama-lamanya.

2) Rancangan ... sangat melalaikan, membuang masa dan kredit.

3) Tidur awal malam minggu lebih baik (better) daripada menonton ... .

4) Orang yang ponteng (malas) mengundi peserta rancangan ... adalah orang yang tidak suka membuang kredit.
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2010 03:43 PM | Show all posts
dah lama rasanya thread ni terkubur je...

camni nak minta tolong.. camne nak sebut perpuluhan dalam bahasa cina... cam

24.50
35.15

cenggitu.. sebab aku ni duk kaunter kutipan.. ramai chinese ni kadang aku sebut.. demer tak paham.. kot kalau sebut dalam bahasa cina senang sket demer nak paham kan.. anyone

(bab sebutan nombor tu.. tengah belajar....tp tak reti kalau sebut bab sen tu camner)
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2010 06:05 PM | Show all posts
Reply 156# cmf_honeysweet


    tien <--maksud lebih kurang mcm titik
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2011 08:43 PM | Show all posts
ni hao?

just join and still learn nombor. tp dah hafal!
and benda2 yg simple
nak balik dah!

mingtian jian!
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2013 03:30 PM | Show all posts
Untuk belajar bahasa Cina / Mandarin secara online dan free, sila ke blog saya

http://hisemudinkasim.blogspot.c ... ahasa-mandarin.html

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-8-2013 03:05 AM | Show all posts
Xwng sh fl y cnzi de, yu cnzi, bin yu xwng, yu xwng, bin sh gungmng.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087918s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list