Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9918
View
83
Reply

Myvi 1.3 MT tukar ke Inokom Matrix 1.6 MT

[Copy link]

Author: meow_tompok       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 2-4-2008 10:07 AM | Show all posts

Reply #38 koko2's post

sbb prob bonet/kecik/bwk barang byk la
aku nak tukar kereta lain.

dan yg aku rasa orait Matrix la.


aku dah check kat opismate aku. Die bawak Inokom Matrix Auto 1.6
Dari Kajang Ke opis di KL seminggu RM60-RM70 siap extra utk sabtu ahad
Itu pun kadang die bawak balik kg kat negeri sembilan.


Fuel Consumption aku dgn MYvi Manual
Ampang - KL 12 KM x 5 days working + weekend = RM30 a week.


Tak silap aku, aritu SA die ckp, Matrix FC RM0.17 per km.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2008 10:10 AM | Show all posts

Reply #40 metalacademic's post

KOKO tu pompuan. Aku baru perasan. Ada forumer sini yg ckp.

Vios pun ok. Aku rasa la kan, even imported brand harga lagik mahal,
tapi kalau kita tengok interest rate die lower than nasional car,
lebih kurang bayar sama aje mcm amik nasional car.


aku bayar myvi 3.9%
matrix aku tanya, bleh dpt 2.4%
vios tak silap aku 2.28%
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 12:28 PM | Show all posts
ha ah . kawan aku baru ambik Vios .. bayar rm 820 untuk 9 years .
aku punya toyota bayar rm 645 - 9yrs.

lantak le koko tu lelaki ke perempuan.. semua aku layan sama rata ..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 12:29 PM | Show all posts

Reply #41 meow_tompok's post

kau tanya kawan kau, berapa cost service, service center banyak tak? maintenance cost ...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2008 12:47 PM | Show all posts

Reply #44 metalacademic's post

die service kat kajang jerk.
advise die kalau dah abis warranty, service kat luar. sbb service charge die mahal.

aritu salesman tu tunjuk, service kereta nie kat mana2 pun ada.
Die tunjuk booklet nie : cycle & carriage, proton pun boleh service jugak.
kalau pegi kat HQ jln klang lama, spare part boleh dpt discount.
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 01:28 PM | Show all posts
Matrix ni kete sejuk la...baik jgn beli. kalau nak beli kete impot gak beli la honda ke toyota ke nissan pon ok. tapi waja cps gak yg best.... abis bayar nissan ni tahun depan nak angkat satu.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 01:30 PM | Show all posts

Reply #46 altimi's post

apa makna kete sejuk? macam peti sejuk ke?
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 02:18 PM | Show all posts

Reply #47 metalacademic's post

maknanya keta susah laku utk 2nd value..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 04:37 PM | Show all posts
Originally posted by meow_tompok at 1-4-2008 04:41 PM
avanza kuat makan minyak la.
bapak aku ckp, semua kereta toyolta kuat makan minyak.


he he bapak aku pro-nissan. maafkan la die kalau die terbagi salah info.



ye - ke toyota kuat minyak.. bukan save ke?... mmbr aku bwk altis kl-jb rm40 je... save ape...
sorang lagi bawak avanza.. 40km  - rm5.... save tuu....

p/s - kalo myvi ko auto... dah lama aku rembat....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2008 04:59 PM | Show all posts

Reply #49 QAX's post

iye ke altis sikit punye murah FC die
harus aku cucuk kakak aku rembat satu.


sorry arr, auto car tak main ler...
hu hu hu
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 05:02 PM | Show all posts
Originally posted by QAX at 2-4-2008 04:37 PM



ye - ke toyota kuat minyak.. bukan save ke?... mmbr aku bwk altis kl-jb rm40 je... save ape...
sorang lagi bawak avanza.. 40km  - rm5.... save tuu....

p/s - kalo myvi ko auto... dah lam ...


Avanza 1.3 minyak makan kuat wooo.....hampir sama kuat ngan Altima 2.0 aku nie. ..
Tentang Corolla Altis tu lak mustahil la buleh dpt FC cam tu.....Altis ni average FC dalam 12-14 km per liter. Kalau highway mungkin ok sikit
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 08:28 PM | Show all posts
Originally posted by meow_tompok at 1-4-2008 04:49 PM
korang tahu tak dlm bulan JUN tahun nie (menurut kata SA perodua la)
Toyota rush version Perodua akan dipasarkan.

aku rasa mcm nak tunggu,
tapi member aku ckp, toyota rush tu lantai die sa ...


tu yg ganti Kembara kan?
kalo tak silap.. lagi mahal dari Rush skrg ni.. sbb import dr Jepun..
yg skrg ni import dr Indon..
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2008 08:29 PM | Show all posts
kakak aku sorg pakai Matrix..
minyak kuat jugak la..
tapi aku suka ruang dalam dia..
banyak tempat simpan barang..
seat belakang siap ada meja mcm kapalterbang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2008 11:09 AM | Show all posts
testing testing testing testing
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2008 11:12 AM | Show all posts
Originally posted by archilless at 2-4-2008 08:28 PM


tu yg ganti Kembara kan?
kalo tak silap.. lagi mahal dari Rush skrg ni.. sbb import dr Jepun..
yg skrg ni import dr Indon..


takkan lagik mahal dari rush. Rush punye harga RM90+k.
Model ganti kembara nie around 60k-70k.
tapi aku rasa tak la kot, sbb kalau derang jual above 70k
derang tak boleh beat dgn proton.


tak silap aku nama die maybe Perodua Nautika (Tak silap aku la salesman tu ckp)
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2008 11:20 AM | Show all posts

Reply #55 meow_tompok's post

toyota Rush ni...
luas dia sama dgn MyV la...
Luggage dia pun +- MyV...cuma dia lebey tinggi...
dan minyak lebey kuat sket..cam minyak kembara haku doluuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2008 11:20 AM | Show all posts

Reply #55 meow_tompok's post

toyota Rush ni...
luas dia sama dgn MyV la...
Luggage dia pun +- MyV...cuma dia lebey tinggi...
dan minyak lebey kuat sket..cam minyak kembara haku doluuuuu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2008 11:29 AM | Show all posts

Reply #57 koko2's post

aku dah buat comparison luas myvi dgn matrix.

interior dimension (width):

myvi - 1400
matrix - 1440

takde byk beza. bonet mcm lebey kurang. cuma extra tinggi.

opimate aku yg pakai matrix, die ckp matrix jauh lagik jimat compare kembara die dulu. byk beza.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-4-2008 11:33 AM | Show all posts
balik opis nie aku nak singgah showroom proton.
aku nak tengok bonet waja, persona dan gen2.

doakan lah semoga tak ujan lebat petang nieh.


ahad nie, aku nak pegi showroom hyundai. The real model 1.6 manual year 2007. Yg aku tengok kat carrefour tu model 1.8 auto. Aku ada rasa sikit mcm tak best dengan kedudukan gear die.

year 2008 punye matrix die tukar facelift lampu depan dgn seater fabric. lain semua sama.

semalam aku pegi showroom kat pandan indah, laki aku ckp interior die "bersepah".
Reply

Use magic Report

Post time 4-4-2008 11:34 AM | Show all posts
Originally posted by meow_tompok at 4-4-2008 11:29 AM
aku dah buat comparison luas myvi dgn matrix.

interior dimension (width):

myvi - 1400
matrix - 1440

takde byk beza. bonet mcm lebey kurang. cuma extra tinggi.

opimate aku yg pakai  ...


yg ni...mmg betul..habih tu ko maseh nak matrik ker..?
haku nak tukar citra ke MyV koz of minyak citra cam hareeemmmmmmmmm
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.073552s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list