Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
61481
View
176
Reply

Bisnis KEDAI JAHIT

[Copy link]

Author: woh_getoh       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 17-6-2008 11:05 PM | Show all posts
saatcham...tqvm.. mmg aku ada jumpe gak masa google... musti beli nih.. gud2...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2008 08:36 AM | Show all posts
Originally posted by woh_getoh at 17-6-2008 03:05 PM
gudluck iman.. ic.. nampaknya ikut paper pon ok gak..

tapi ingat nak apply ngan ikbn/mara nak bagi motivation talk la utk bebudak nih.. since aku pon mmg part time lecturer..ingat boleh la kem ...


woh_getoh,

sekarang kedai 1/2 lot ni pun rasa dah ok.. cuma tak boleh nak bawa masuk display item banyak sangat le.... saya pun involve dgn business jahitan.. tapi bukan le baju more kepada.. langsir, sofa upholsery...

elok gak tu bagi motivation pd budak2 ikbn/giat mara ni... diorg ni actually rasa bidang jahitan ni mcm tak glamour kot.. maklumlah duduk dkt kedai n jahit je..

ni gambar kedai saya.. saya ada letak dkt thread ct tu.. "berapa RM korang spend utk buka kedai/renovate" gitu le kot... so harap2 dpt le bagi idea dkt woh_getah..





Ni semua bahagian dalaman & singboard kedai.. tak le kena dgn nature business kedai jahit baju



Ni tempah jahit staff saya.. setakat ni saya ada 2 mesin jahit industri n satu mesin jahit tepi.. so ingat nak tambah lagi mesin jahit biasa & mesin jahit tepi... insyaAllah



perasan tak langsir Roman Blind ni.. belakang ni actually bilik sembahyang n rehat staff saya... so kalau masuk kedai saya... akan  lalu bilik ni dulu sebelum ke bilik jahit.. bilik jahit tu belakang sekali..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2008 06:49 PM | Show all posts
iman..tq 4 d pics.. mmg i ada tgk dah yr post b4 this.. nice n cozy setup..congrates... nak tanya... mesin jahit tu u pakai brand apa? sekali imbas macam JUKI dan SINGER... betul ker? berapa rege masa beli dulu? performance mcm mana? biasa meragam x? service camne?

time kasih..
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2008 09:07 PM | Show all posts
Originally posted by woh_getoh at 18-6-2008 06:49 PM
iman..tq 4 d pics.. mmg i ada tgk dah yr post b4 this.. nice n cozy setup..congrates... nak tanya... mesin jahit tu u pakai brand apa? sekali imbas macam JUKI dan SINGER... betul ker? berapa rege ...


woh_getoh,

Nani pakai SINGER... mmg semua mesin Nani singer... dr jahit tepi ke industri...

Saya beli RM1700 (harga asal RM1895)... mesin ni ada macam2 code dia.. memandangkan saya nak jahit langsir.. so kena ambil yg paling tebal.. D300A.. kalau utk baju.. yg D200A pun dah cukup.. yg ni saya tak sure harga dia..

Ada juga singer yg murah sikit dlm RM1500.. made in china.. tapi yg ni bising le... so far yg saya tahu.. SINGER tak bising ada brand bising...

so far alhamdullilah... satu tu dah lama.. lebih 5 thn.. satu lagi tu baru je beli last year.. yg penting mesti service.. bergantung pd kekerapan penggunaan.. at least 6 bulan sekali.. for normal usage.. hari tu saya dah service.. tapi ni nak dkt raya.. ingat nak service lagi... takut gak.. time peak season kalau dia buat hal..

other brand saya tak tahu.. tak pernah cuba...
Reply

Use magic Report

Post time 3-7-2008 06:13 PM | Show all posts
don_quixote,
i pun br bukak bisnes kedai jahit..
setakat ni alhamdulillah semuanya okay..
masuk bulan ni dah 3 bulan kami beroperasi..
i'm interested dengan loan mara yg u ckp..
blh bagi cth paperwork x?
email saya, blackloversie@yahoo.com

terima kasih.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-7-2008 12:02 AM | Show all posts
tukang jahit mahir pindah,buka kedai sendiri.
jd skang tgh mencari tukang jahit mahir.
yg separa mahir je tinggal kat kedai tu.

sape2 interested,pm ye.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 03:03 PM | Show all posts

Reply #23 woh_getoh's post

saya pun minat gak ngan loan mara 2. ade ler jahit sikit2 kat rumah. Blh bg saya cth paperwork x? Email saya, nurul@amove.com.my.

thank you.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 03:06 PM | Show all posts

Reply #23 woh_getoh's post

Saya pun minat gak jahit ni. Boleh tak email kat saye cth paperwork tuk Loan Mara tu? Email saya,
nurul@amove.com.my
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 06:31 PM | Show all posts

Reply #25 blackloverosie's post

sori dah lama tak masuk post ini....

untuk loan MARA dibawah RM50,000 tak perlu paperwork, memadai isi borang Mara dan buat unjuran 3 tahun spt yg akan saya beri nanti.

So far loan Mara the best, caj 4% dikira spt loan rumah, so jimat sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2008 10:40 PM | Show all posts
page mendap

up.. up...
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2008 10:32 AM | Show all posts

Reply #25 blackloverosie's post

Loan mara kurang dari RM50,000 tak perlu RP, cukup isi borang Mara jer...dan buat unjuran selama 3 tahun, format nanti saya antar....
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2008 10:46 AM | Show all posts
Originally posted by Iman_Baby at 17-6-2008 02:16 PM


Don,

saya dah dpt.. tq very much.. sekarang ni tengah dok baca n study... mmg dah lama plan nak buat pinjaman.. sbb rasa mcm tak cukup modal nak memperkembangan lagi business.. ingat nak u ...



U r wekam...

format yg saya antar tu semua untuk loan PUNB. Kalau nak senang lebih elok loan Mara (caj 4%) berbanding dengan PUNB (5%). Untuk loan dibawah RM50000 tak perlu kertas kerja...


P/s: menarik kedai U.....tak mcm kedai jahit....
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2008 10:46 AM | Show all posts

Reply #28 iliya's post

saya dah antar on behalf...
Reply

Use magic Report

Post time 9-7-2008 10:48 AM | Show all posts

Reply #26 missylees's post

iklan dlm akhbar dan juga pegi ke jabatan tenaga buruh (JTN). Buat iklan tawaran kerja dulu dan letak kat JTN.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2008 11:21 AM | Show all posts
Originally posted by don_quixote at 16-6-2008 07:22 PM
Kepada yg meminta contoh RP tu, saya dah emel kesemuanya. Kalau ada apa2 pertanyaan sila beritahu.


Salam sume.. don.. kalu tak keberatan.. saya nak minta don email kan RP tu.. saya ada plan nak bukak kedai jahit tp belum cukup ilmu nak meniaga.. mesin jahit ada 2.. jahit tepi dgn jahit sulam.. tuh pun dapat dari mak.. tolong ye ..

tima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2008 11:21 AM | Show all posts
Originally posted by sipot8 at 14-10-2008 11:21 AM


Salam sume.. don.. kalu tak keberatan.. saya nak minta don email kan RP tu.. saya ada plan nak bukak kedai jahit tp belum cukup ilmu nak meniaga.. mesin jahit ada 2.. jahit tepi dgn jahit sul ...


lupa lak.. email saya : aryyat@yahoo.com
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2008 04:14 PM | Show all posts
hi don..anne pun minat ngan paperwork tu..boleh tlg email tak..anne dah pm email address..thanks..
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 11:29 PM | Show all posts
hi don...saya pun minat nak dapat rp tu...boleh tak email kat saya...gurlten_19@yahoo.com.tq
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2009 04:47 PM | Show all posts
Salam semue, untuk don,,boleh tolong emailkan rp tu pada saya niateh@gmail.com.
Saya pun sedang merancang untuk membuka kedai jahit ni.. dan perlu ke kita sediakan rp untuk sewa kedai ni?  harap dapat bantu.. terima kasih ye
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2009 05:05 PM | Show all posts
Originally posted by blackloverosie at 3-7-2008 06:13 PM
don_quixote,
i pun br bukak bisnes kedai jahit..
setakat ni alhamdulillah semuanya okay..
masuk bulan ni dah 3 bulan kami beroperasi..
i'm interested dengan loan mara yg u ckp..
blh bagi cth ...


hi blackloverosie, memandangkan awak dah pun buka kedai jahit ni, boleh tak kongsi pengalaman awak dari penyediaan modal, sewa kedai dan pekerja  dengan kami semua macam Iman_baby .   Mudah-mudahan dapat diapplikasikan pengalaman anda kepada yang ingin membuka  perniagaan ini seperti saya, budak baru belajar...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.227279s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list