JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
115763
View
583
Reply

DIARI KEHIDUPAN (kredit + untuk yang posting)

[Copy link]

Author: tuahayam       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 3-1-2009 11:56 AM | Show all posts
3 januari

tinggal sehari lagi sebelum sekolah dibuka.. tak sabar nak masuk mengajar semula.. dah rasa bosan dah cuti lama2.. buku panduan tugas smeua guru dah jadi kotor.. dah terpaksa potong n letak nama guru2 baru.. berbelit sekali... dah laa ada 2-3 jawatankuasa lagi masih takleh ditentukan.. nilah hasil PPD bagi surat pertukran last minutes..

tadi baru gi ambik kat kedai alat tulis marker pen utk diberikan kepada guru2 esok.. sebab utk tahap 2 akan memakai whiteboard di kelas bagi menggantikan papan hitam.. bagus gak.. takla memutih je seluar aku sebab kena kapur.. haha

skrg jalan2 sekitar umah aku dah teruk jem. nak kaur mana-mana pun dah malas.. ni kes nak ada pilihanraya kecil... orang2 luar dah mula datang .. hotel2 dan smeua rumah tumpanagn pun dah penuh.. dan aku dgr ada org sewa umah yg dalam RM600 sebulan dia sewa jadi RM200 sehari. tu pun berebut org nak.. haha.. wak duit betul lah..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2009 11:32 PM | Show all posts
3/1/2009
pagi....teman anak aku ke orientasi darjah 1.alahai..sekolah dah anak aku ni.lepas ni tadah telinga le,dengar cerita dia.tadi pun dah bising buku dia tak balut.maghrib pun suruh aku tulis nama kat buku. sabar je lah..

tengahari...nak pi makan kenduri kawin.try baju ni ketat,baju tu ketat.tension...baju raya puasa baru ni pun dah macam sarung nangka alahai..segannya.nanti mesti member tegur kata aku gemuk.

pikir-pikir balik,camna tak naik badan,aku asik makan je.selang dua tiga harii aku buat kari ayam dengan roti jala.sebelum ni aku tak pandai goyang acuan jala tu.bila buat,suami aku yg goyangkan.sekilo tepung pun dia snggup.tapi,aku rasa tercabar pulak.takkan aku tukang lipat je,jadi aku belajar ..dah pandai.practise make perfect

esok..apalagi,seterika baju le.kalau tak,harus lewat ke sekolah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2009 11:10 PM | Show all posts
4/1/09

hari ni, aku betul2 rajin. maklumlah, hari last cuti. so, mmg aku bersungguh2 siapkan keje yg aku tangguh tu, hehehehe.....
pagi2 aku dah buat rph, isi nama bdk dlm buku kedatangan n siapkan ABM. pastu, kemas almari, cuci semua bilik... fuh, sampai aku lapar sgt, tp, x sempat masak.

petang, aku kemas meja kat bilik guru, sebelum ni, kemas ala kadar, tp, kali ni mmg bg clear btul2 la. tambah rajin bila ckg yg aku minat tu, ada gak dlm blk guru. tapi, aku ttp setia ke bf baru aku... ahaks......

malam, aku sibuk suruh bdk2 kemas kelas, maklumlah, esok nazir nak datang. cuma 3 org je guru dah dtg, aku, ckg yg aku minat tu, n PK KK. org len, x datang lg. selamba jer depa. mungkin x takut sbb sek kami prestasi meningkat. aku gak yg kelam kabut semacam. siap le terbuang tebiat, x penah iron baju keje mlm, tetiba jd rajin, iron mlm. hehehehe.... masa tgk bdk susun meja pun, aku x marah2, mmg mood baik. x tahu knp...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2009 12:19 AM | Show all posts
5/1/09..
bila sekolah dah buka ni, payah laa nak ngadap forum ni selalu..
madam pengetua mintak aku buat jadual waktu semula.. aku mintak tempoh 2 minggu.. nak tunggu bilangan pelajar tamil yg ambik POL tamil.. n camne makcik kantin handle rehat serentak..
bila ada 125 org cikgu yg berlaga angin 8 penjuru.. buat pekak je laa..
siang td, gigih jugek ke sekolah, tampal nama kelas ikut mcm dlm plan sekolah yg dah diolah 3 kali..
tak tau kenapa madam nak rahsia kan siapa 2 ketua bidang yg baru.. apa psl nak rahsia.. aku perhatikan kalau pengetua perempuan, kalau boleh ahli pengurusan& pentadbiran.. ++ guru2 kanan.. semua dia ndak perempuan.. masalahnya kita dah byk tugas.. cikgu-cikgu lelaki tu nak jadi pasu bunga & langsir je ke kat sekolah ni..
masa pendaftaran jumaat lps, kutip duit takaful jek RM1.50. sekolah sebelah dah nak buat meeting PTA minggu dpn.. sbb nak mula kutip yuran PIBG..
ptg td sempat bersihkan meja dlm bilik guru.. aku plan nak buat tea corner kt blkg meja aku ni.. sbb mula 2009 ni masuk sekolah pukul 10.00am - 5.30pm... lama betul kat sekolah.. camne laa nak dpt pakwe.. balik sekolah dah ptg, muka pun dah lunyai..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2009 10:16 PM | Show all posts
5.1.2009

nice evening ..

bila aku memandang ke luar, suasana amat nyaman .. begitu nostalgik .. ntah naper, harini semcm ajer aku .. tp, syukur, tgk cuaca pd ptg tu tak dpt dijelaskan dgn teliti ...

aku mkn megi generasi baru .. tak mengancam masa aku mkn sesama kawan kawan masa bljr dulu .. dulu, mkn satu bungkus rasa kenyang sesangat .. sbb gembira sesama kawan .. tp skrg ..

mlm ni aku tgk langsir dlm citer anak mami kat tv3 .. ok jugak cara hiasan nya .. aku tak minat sangat citer anak mami tu, tp dok tgk hiasan dalam umah tu .. he he he

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2009 11:36 PM | Show all posts
penatnye keje hari ni.. masuk kul 8.30 pg set up promotion.. balik kul 7..
ada staff tak berapa nak ada staff.. smua kene aku arah mcm pahat.. tp kalau arah lebih2 mesti dorang tak suka.. huhu
arini cadang nak dok opis buat keje yg berlambak tp semua pc penuh.. nilah nasib keje retailing.. semua berkongsi...  


bilalah aku nak dpt keje lain

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 10:55 AM | Show all posts
8 jan 09-Thursday-10.50 am

fuh..lama x singgah di forum ni..macam2 dah berubah..erm..dan2 aku tgah sakit kepala ngan koje..bgus gak ade dairy yg bole bg aku ruang utk share something ngan korang..aku pening..btol2 pening ni..aku x faham ngan structure baru division aku..macam nampak  keje makin banyak..tp staf yg ade 5 org jek..tambah lg sorg yg baru nak resign..iaitu bos aku..dah la aku ni budak baru blaja..nanti sape nk guide aku utk research punya department ni..aku mcm ank hilang mak ayah..huhu..eh..kalo nk ckap psal azam thn baru agak2 relevan lagi ke x?x kisah la..aku nak tulis jgk kt sini..Hahaha..azam aku thn lepas aku nk bawak lg tahun ni sebab x tercapai lagi..satu2nya azam aku adalah aku nak apply keje gomen sapai berjaya..jgn tanya kenapa walaupun keje aku skang dah memang cukup makan dan pakai....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 01:25 PM | Show all posts
Hari ni aku kemas rumah sikit, almaklumlah nak tinggal umah nanti..tau2 jelah kalu tinggal umah ngn anak2 dan hubby, umah sure lintang pukang nyer..hehehe sebnarnya aku tgh berperang ngn diri ni...nak berjauhan ngn anak & suami..jiwa aku tgh kacau...asyik sedih jer..nak nangis jer.. Ya Allah...kurniakanlah kekuatan dalam diri ini...sebab tu aku buat2 busy, supaya tak pikir sgt... tah ler, semua yang aku lakukan ni serba tak betul jer, nasib baik ada ruangan luahan a.k.a diari kehidupan ni... bole le aku luahkan apa yg trbuku dihati...erm, tulis sikit pun dah nangis..natila aku sambung balik..nak solat zuhur jap...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2009 03:31 PM | Show all posts
8 jan 2009

masih lagi kelam kabut aku uruskan keje aku .. td aku g makan pg 2 kali .. sehingga aku tak abis mkn .. mungkin dah terlalu kenyang .. lg pon, aku sbnrnya dahage, apesal plak aku g mkn lg ???

harini sempat surf internet .. cari maklumat pasal gps punya sale ... aduuhh .. tarak ada duit nak sambar sebijik .. sambil berforum aku minum pearl cafe .. ada side efek ke nanti ? patut lelaki minum tongkat ali, yg aku minum pearl cafe kacip fatimah tak apa ker ?     

semalam ada sembg dgn makhluk Allah tu, dia pakai lg cookie .. huh !! tp benci cara dia bercakap .. aku ada jugak pakai henpon power, .. huh !!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2009 04:36 PM | Show all posts

hujung minggu pada diriku...

11 Januari 2009 (Sunday)

Malam tadi baru balik dr kampung...kampungku nan indah di menara condong,perak. Sampai rumah kul 10 malam..pergh...penat drive sensorang ditemani anak2 ku...anak kucing yang comel ...

Hari nie dah start kerja setelah bercuti selama 3 hari melayan perasaan....fuh! pepagi dah bangun tapi kawan sebelah bilik dok kusyuk dok tidoq lagi...huwaaa mungkin sesetengah orang di waktu pagi ahad yang sepoi2 ni masih berbalut dengan selimut,berempuk tilam....namun diriku....hari ahad inilah hari aku bekerja tapi mengapakah aku masih memilih pekerjaan sebegini???? ...huhuhu...aku pun tak tahu mengapa....:victory::victory:anak2 kucing ku pula sibuk berlali ke sana ke mari bermain kejar-kejaran...dgn separuh hati ku gagahkan jua menuju ke bilik air mencuci mata dan bersiram...semata2 untuk mencari rezeki, membayar hutang dan bla..bla..bla...:victory::victory:

Kul 9 am, sampai opis,kawan2 sumer blom sampai lagi....mungkin masih lena diulit mimpi kot...atau mungkin jua tersepit dalam jam...tapi hari2 ahad begini di Kl tak mungkin akan ada jam berlaku...huhuhu...biarlah mereka dengan cara mereka....:victory::victory:

Masuk opis, rutin harian selepas masuk opis buka komputer and melaporkan diri kpd Boss dgn menghantar email...selepas itu...Yuhuu!!!! yabeda bedu!!!!!!

Aktiviti bebas iaitu bekerja sambil membuka tenet... hanya bekerja jika ada pelanggan datang ke rumah contoh jika tiada temujanji...itulah kerjaku di hari ahad ini...dan sehingga ke saat ini jam1625, aku masih belum berjaya "close" pelanggan. Bermakna aku belum menjual apa2 rumah pada bulan ini....

:victory:

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2009 06:48 PM | Show all posts
11 Jan 2009

Hari ni mood tak berapa baik...masih terasa sakitnya hati...
menangis..menangis...n menangis...
    
apa yg harus dibuat...hati ni betul2 sakit...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2009 08:29 PM | Show all posts

11 Januari 2009

dah seminggu sekolah rupanya,
kerja dokumentasi tugas utama,
maklumlah minggu persekolahan baru bermula.
melatih team kriket bawah 12 pun satu kerja,
mana yang mampu buat saja,
lagipun pentadbir dah minta,
maklumlah ada khabar sini pula jadi tuan rumahnya,
untuk pertandingan daerah dalam bulan tiga,
nasib baik ada budak lama,
walau dah masuk sekolah menengah, rajin juga turun bersama,
latih pemain baru dan lama yang dah dua tiga bulan tak main so hilang stepnya.
disamping itu, sibuk dengan penyediaan persembahan video utk GB yang bakal bersara,

ini semua antara tugas seminggu yang lalu,
tapi aku setakat ditumpangkan sementara di situ,
atas permintaan pentadbir sekolah lama ku,
kini, aku dah berada di sekolah yang baru,
esok akan bermulalah cabaran baru bagi diri ku,
tapi tak kisah, walau di mana jua kerna aku dah setuju,
masa temuduga untuk jadi cikgu.
esok lusa baru kita sembang satu persatu....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2009 08:52 PM | Show all posts
12 JAN 09

tadi ak pi tumbuk sambal belacan fav ak..ye la sbb mak aku da petik byk giler ulam tok ak..
huhu terharu beb
sejak mak ak pencen neh...best je makan kt umah tiap2 ari
ye la kalo x..bibik je yg masak
xsedap lak tu
trima kaseh mak!
the petang cam bese le ak layan cari.com ni je
hujung minggu ni da kne pack2 balik u
aaaaa malasnye!!!
bile da nak abes cuti..baru terase cuti ni kejap je..
mase awal2 cuti..peh lamenye cuti
ni la manusie...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2009 10:48 PM | Show all posts
10.48 pm-12 jan 09

tetiba rasa nak jengah lagi forum ni.ape eh topik aku hari ni.o yep..dah dpt confirmation dr membe2 aku yg bakal kawen thn ni.semuanya 6 org..yg blom jemput n inform aku tu maybe ade jgk lg..adess...dah sapai seru korang eh....6 org yg nk kwen tu semenye dr 6 negeri..adess lgik..huhu..tp insyaAllah kalo xde aral aku memang akan sapai la umah dorg..membe beb..sape xnak tgok membe kawen kan..hehe.aku bakal sapai kt jb,kajang,k.bharu,perlis,yg kt trganu ni pun ada jgk..erm..keje aku arini..x besh..y?erm.ada sebab tp xnak cite.haha..apsal masih x ngantok ni.huhu..ok la.nak tulis blog lak..daa...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2009 04:40 PM | Show all posts

aku pun nak join jugak ...

13.01.2009
lokasi: bangsar, kl

hari ni masuk hari ketiga aku tggl berdua ngan hsmate aku setelah hsmate aku yg sorang lagi pindah. jadi cikgu tu ... huuhuuhu... hampir 5 tahun tggl bertiga tetiba rasa sunyi je walaupun umah kita org memang memanjang sunyi ...
bukan apa aku ngan kakak ni dulu mmg kire boleh join kepala memasinglah ...
flow keje kat opis aku hari ni perlahan ... mandom pun ye jugak ... sejuk tahap giga pun ye jugak ... apa daaaa ... x reti-reti ker nak perlahan kan aircond ni ... ingat kita org kat sini nak practise gi kutub utara ker ... hadoilah ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2009 09:55 PM | Show all posts
13 January.

dah 13 hari aku berdepan dengan 2009. tapi baru semalam rasanya ku sambut tahun baru.

haish. hari dah malam. perut pulak berkeroncong.

nak makan apa agaknya ye. nak ke mcd, nak join kempen anti yahudi. tapi, teringin makan properity burger.

serba salah rasanya. mungkin meggi yang menjadi sasaran sekejapan lagi

pukul berapa nak tidor agaknya ni. hurm. bosan pulak malam ni tak ada apa nak di buat.

berforum lagi la nampak gayanya ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2009 01:16 AM | Show all posts
14 jan 09..
masuk kali ni .. dah 3 jenis jadual keluar.. n masih menjana jadual waktu ke 8.. harap2 boleh kluar sebelum raya cina ni..
knapa laa melambak cikgu yg dtg sekolah aku minggu ni.. terlebih cikgu, 5 org.. pg td, dtg lagi 3.. cikgu praktikal pun datang jugek 3 bulan.. 11 org pulak tu...
budak2 lower secondary form mula belajar 8am-6.30 pm... kesiannya dia org..  apa punya jenis jadual dia org dpt..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2009 10:39 PM | Show all posts
14.01.2009
lokasi: opis di bangsar ...

hari ni kat opis main tukar2 hadiah ... wahhh siok jugak  ... aku dapat hadiah coklat ... hadiah aku punya aku beli tabung ... cantik di mata aku ... eloklah aku bg tabung ni - simbolik ...
yerlah kan ke skang ni gawat dah  menjengah ... adik aku salah seorang yg jadi mangsa di berhentikan kerja ... terkejut beruk lah kejap ... dah lah anak 2, isteri fulltime hsewife ... adeh ...
last week dia pergi walk in interview kat subang ... hopefully adalah rezeki dia ... INSYAALLAH ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 04:21 PM | Show all posts

15 Januari 2009

Hari ni kerja ku selongkar barang lama,
sebab lab sc tak wujud convert jadi kelas pula,
memula nak cari mikroskop tapi dapat set elektrik KH yang lama tak guna,
sebab aku dah memang panitia,
ambil juga la, tapi tgk set dah bertabur, ada yang tak sama,

pasal mikroskop, tak ada yang elok rupanya,
Ingat nak bagi praktikal kepada semua,
terpaksalah tukar plan, ajar cara lama,
tu kalau order, entah sampainya entah zaman bila,
tgk la kalau ada rezeki, pergi toys'urs beli satu yang murah punya,
just nak bagi budak tgk mikroorganisma,
setakat lukis kat white board, bukan boleh ke mana,
kena ada hands on experience barulah lebih bermakna.

set elektrik tu dah aku kemas tapi tak taula boleh guna,
jadi esok, kena la uji pula.
andai kata berfungsi, memang syok la,
sebab murid boleh bermain sambil belajar bersama.

lain hari mau kemas stor kebun,
dengar khabar, dah tak guna bertahun,
jangan ada binatang bisa...tu jer yang aku pohon....



i

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2009 06:54 PM | Show all posts
15 januari 2009

tadi petang tadi wak kuar backup disket data smm cikgu2 yang dah siap.. aku terus backup data tu dlm komp aku.. tgk2 data2 tu semua data-data lama.. .. tertindih dah dgn data-data yang kau dah update 3-4 ari yg lepas.. pening dah...

arap komp yg aku guna kat sekolah.. data update tu tak terusik.. sbb aku bimbang ada cikgu salah gi backup data.. ilang data tersebut.. kena wak balik.. ..

pening2..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2009 11:30 PM | Show all posts
15 Jan 2009

Meeting...Meeting...Meeting lagi...

Hari ni meeting dari pagi smpi la ke petang....meetingnyer pasal benda yang tak berkaitan dgn projek yg aku handle tapi aku ambek sbg pelajaran utk menambah pengalaman dan pengetahuan ...tapi yang tak beshnyer  dalam meeting tu  bole plak  cakap bahasa yg aku tak paham...klu english mmg compem aku paham la...:@ dan yang menambahkan hangin aku, ader plak meeting mcm sembang2 kedai kopi...mmg la untuk merehatkan otak tapi klu citer yg luar dr tajuk meeting all da time tuh tak ke merugikan masa jer...baik p kedai mamak minum teh tarik smbil pekena roti canai...huhuhu...
tapi apakan daya..diriku hanyalah pekerja biasa...

kesimpulannya...hari ini mmg hari yang meeting yang paling membosankan sejak tahun baru menjelma...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2009 09:45 PM | Show all posts

16 Januari 2009

Hari ni kelas ada satu sahaja,
itu pun setengah jam jua,
sebelum tu dok belek set KH yang berkurun lama tak guna,
saja..mana tau kot sesuai dengan topik KH yang ada.
tapi malangnya set elektrik tak berfungsi pula.
entah la tak tahu dimana silapnya.
puas ku godek tak jumpa jumpa.
jadi lain hari la nak try dengan teknik lain ..mana la tahu menjadi pula.

lepas tu aku godek pula set binaan,
tengok gambarajah..ala tak lengkap..otak pun rasa terbeban,
tapi syok juga, rasa penuh kegembiraan
mana taknya..dapatlah settlekan masalah,
walaupun banyak kali buat salah...
harapnya, lepas ni boleh bagi murid mencuba,
'walaupun sejam dua belum tentu siapnya,
tapi tak apa lah...biar depa buat mana yang terdaya,
asyik belajar ngadap buku jer...tentu boring jadinya..

esok sekolah pula,
cuti ganti tahun baru cina,
so aku dah siapkan set lembaran kerja,
sebagai latihan tambahan agar ilmu yang diterima lebih bermakna,
bukan setakat sehari dua dah lupa.

oh ya..esok pun ada sesi fotografi,
sebab gambar kakitangan sekolah dah tak berseri,
nak tukar yang baru sebab ada baru sampai.
Jumpa esok...jangan pula nak monteng an cuti...


Ini la projek yang aku dok pulun hari ini....kembali ke zaman kanak-kanak Ribena.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2009 10:53 PM | Show all posts
16.01.2009
Lokasi: opis, somewhere in bangsar ...

sebenarnya benda ni dah lama aku perasan ... sejak2 aku naik angin masa new year hari tu semuanya dah bertukar ... aku mmg orang yg akan express perasaan aku biler aku x pusa hati ... tp skang sekurang-kurangnya aku tahulah siapa yg boleh aku rapat n siapa yg tidak ... kenapa aku x boleh tunjuk rasa x puas hati aku??? kalau org lain kenapa boleh ...
sekurang-kurangnya aku x cakap belakang ... aku bukan macam sesetengah org tu yg manis depan je tp belakang kutuk rapat ... aku juga bukan second choice ... tp apa2 pun aku maafkan mereka2 yg ada mengata aku ... aku ikhlas ... tahun baru hijrah ni mmg aku mahu menjadi lebih bersikap sabar dan bersikap pemaaf ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2009 11:20 PM | Show all posts
16 jan 09..
tgh dgr lagu Yuna...
hari ni aku rasa bengang.. jadual pindaan ke 3, dah generate kali ke 19..
tp masih gak lagi yg tak puas hati... siap bulatkan dgn pen merah..
sabar je laa... aku rasa nak sembunyi bawah meja..
kenapa laa aku kena fikirkan kenapa ada cikgu tu nak balik cepat hanya kerana nak masak utk laki dia????
aku sedar, aku ni tak berlaki.. tp masalah rumahtangga jgn laa dibawak ke sekolah..
dah masuk minggu ke 2.. aku tak update lagik buku rekod mengajar.. kalau PK nak marah.. lantaklah..
susahnya nak puaskan hati org.. PK pun serah bulat2 jek jadual tu kat aku..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2009 02:38 PM | Show all posts
17 Jan 2009..

Suasana di sekitar rumah aku begitu meriah.. Jalan-jalan jem lebih dari 2km... kesan dari pilihanraya kecil yang di adakan pada hari ini.. Kedua-dua penykong sedang giat merayu undi saat-saat terakhir..

tp seronok gak tadi.. aku round2 dgn motor.. hehe.. jgn masuk dlm tv dah la muka aku..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.046230s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list