Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
213406
View
1140
Reply

UNIT TRUST PUBLIC MUTUAL; MACAMANA NAK UNTUNG CEPAT DAN BANYAK?

  [Copy link]

Author: kirawang       Show all posts   Read mode

Post time 8-1-2009 01:20 PM | Show all posts
Originally posted by mytrade at 7-1-2009 09:24 AM
KLCI akan test resistence 960 pastu 1000...
pastu tunggu sliding...wait n see jer la...harap2 dpt menyemai lagi utk dituai ranum...tp umur 55 la baru dapat merasa...


KLCi  sliding today ...uhh tahun 2009 nie mmg bakal tahun yg sibuk la...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2009 10:00 AM | Show all posts
Sambungan

Untuk Consultants.
kenapa U all kena manage properly in order to bagi higher return pada yr investors..?

Bia mereka invest dengan cara buy and hold, mereka dapat 15% setahun contohnya, tp U all boleh buat lebih dari itu. Kalau anda boleh beri 18-20% pon mereka akan jaga U all macam U all pula clients mereka..terbalik..

kenapa kena max return mereka?  Anda boleh kaya as a consultants UT. Bidang lain pon oleh kaya, tapi UTC boleh kaya dengan cepat walopon tak perlu join skim cepat kaya..

Nak kaya, U all kena kayakan yr clients 1st. BASIC RULE YANG U ALL KENA PEGANG. Once mereka dah trust u all, mereka akan invest sampai mereka tua. U all boleh kerja smart, tak payah cari clients ramai ramai, hanya concentrate dengan mereka sahaja. Tak payah U all nak kerja macam lembu (sori, ini bahasa kawan2 study dulu) yang kesana kemari ..memenatkan..

Cuba bagi return palinggg kurang 36% dalam masa 3 tahun. Kurang2 12% setahun, kalau boleh 15% - 20%. Inflasi cukup tinggi, kalau setakat epf bagi 5% or ASB bagi 7%, macamana mereka nak kaya..? Report bank negara inflasi this year dalam 6%. Kalau setakat 5-7%,kaya dalam mimpi tu....last2 , Mati mimpi berangan nak kaya..

Masa pok loh buat kerja bodo naikkan minyak mendadak, harga nasi lemak ikan bilis RM1, jadi 1.50 sen..Itu dah 50% ..bahan pembinaan rumah naik 30%..nasib baik,mereka dah start turunkan sikit..

Illustration dan contoh2 diatas ialah realiti..Itu sebab U all kena bertanggung jawab untuk managing maximumkan return mereka..

Untuk pelabur.
kalau U all rasakan servise charge 3% untuk epf dan 5-5% untuk cash investment ((PUBLIC MUTUAL 5.5% COMPANY LAIN BANYAK LAGI CHARGE 6-5%) tinggi melangit, JANGAN SESEKALI INVEST. Seperti saya katakan diawal, mereka hanya dapat 2-3% sahaja.

kalau ada yang masih blurr dok compare dengan share market, UT ada concept switching dimana yr money takan drop valuenya dengan penurunan KLCI. Simple illustrion, anda invest 100K, market drop jadi 90k, UT anda boleh parking sekejap  ke money market supaya tidak fluctuate, atau dlm bahasa mudah,  tidak turun valuenya bila market turun turun, dan turungggggg......

tapi saham U all kena..
1. Tengok saja..2. Tengok bukan saja saja, tapi tengok dengan bengang kerana nilai makin susut 3. berdoa or buat sembahyang hajat supaya market naik balik ...4. Cut loss ..

So, tak perlu nak pertikaikan service charge, dengan servis rendered..switching cost kat public mutual  dari percuma hingga rm25 per switch sahaja..nak pertikai juga, lantak le.... tapi jangan sesekali invest diam diam...Dan tak perlu beli barang barang dr penaiga..kerana mereka ambil untung biasanya 30% minimum..nanti u all tak boleh jadi kaya....jangan keluarkan duit membeli barang mengkayakan peniaga..

bersambung..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2009 10:03 AM | Show all posts
Originally posted by mytrade at 7-1-2009 09:22 AM


waduh kembang idung aku ni....tp unit tk byk la bro...baru pmulaan...tp this year masa utk menyemai...bkn senang nk dapat market low.....10 tahun skali tuuuu...
apapun TQ pada smua UT consul ...



kalau EPF, my sincere advise, invest berterusan...(bukan nak dpat komisen, kerana anda bukan my client) ..
Kau invest setiap 3 bulan ..invest , invest dan invest, tak perlu timing market..

Once mrket naik macam early jan 2008, jual...

[ Last edited by  kirawang at 9-1-2009 12:07 PM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2009 10:06 AM | Show all posts
Originally posted by aku_thinktruth at 7-1-2009 01:35 PM



macam marah jer bro...manusia biasa la...wa skrg dah faham apa itu financial freedom..



Laa...kenapa nak marah..
kalau kau marah keldai, buat penat je...
mereka bukan pon paham...

btw, trust me, seronooookkkkk sangat jadi financial freedom....
walopon anda beli barang dengan hutang, (tapi ada duit kalau nak bayar cash)
duit duit yang lain boleh anda invest di pelbagi tempat...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2009 10:08 AM | Show all posts
Originally posted by amirul_nazri at 8-1-2009 01:20 PM


KLCi  sliding today ...uhh tahun 2009 nie mmg bakal tahun yg sibuk la...



awal jan, dah start sibuk tahap gaban dah..
dah lebih 6 bulan dok rileks rileks je..
sambil tengok investors dok sibuk invest dan invest...

masa tu aku dok sibuk kira wang ...
sekarang ..
sibuk nak kira wang untuk my clients lak...ikut turn..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 11:41 AM | Show all posts
bravo bro kirawang...
tak sabo tunggu episod sambungan...
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 03:25 PM | Show all posts

Balas #45 kirawang\ catat

aku mgm respect la kat lu bro...gaya ko ckp cam semuanya senang aje...tp tul la kalo kita nk jd jutawan kita kena fikir cam jutawan, jutawan fikiran dia berbeza ngan org biasa..tu yg aku perasan ada dlm diri kirawang ni fikiran dia adalah fikiran seorang jutawan
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 04:31 PM | Show all posts
Originally posted by kirawang at 9-1-2009 10:00 AM
Sambungan

Untuk Consultants.
kenapa U all kena manage properly in order to bagi higher return pada yr investors..?

Bia mereka invest dengan cara buy and hold, mereka dapat 15% setahun cont ...


Cenggini la contoh UT agents yg berwibawa...sbb apa aku ck camtu sbb agents berwibawa akan mendidik pelabur...klu pelabur dah ada pendidikan pelabur sendiri akan ada jawapan pasal soalan apa, bagaimana, bila dan dimana dgn istilah UT...
Klu pelabur dah terdidik mereka takkan melenting bila market turun atau nilai unit merosot...meraka tahu apa perlu dibuat...mngaa nilai merosot...

Aku komen sikit dah la...tp kemusykilan berapa ramai UT agent sendiri yg terdidik dgn konsep UT???
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2009 04:42 PM | Show all posts
Originally posted by kirawang at 9-1-2009 10:03 AM



kalau EPF, my sincere advise, invest berterusan...(bukan nak dpat komisen, kerana anda bukan my client) ..
Kau invest setiap 3 bulan ..invest , invest dan invest, tak perlu timing market.. ...


iyer betul bro...
...sblm aku invest dari EPF....... aku terbaca komen negatif pesara2 dan mereka2 yg mengadu mereka rugi bila invest dlm UT..(ini kes mereka terdahulu yg kuarkan duit dlm akaun 1 melebihi RM55K )...

sblm EPF benarkan pencarum boleh invest dgn kiraan kadar simpanan  asas....aku sering keciwa sbb tk dapat gunakan duit EPF utk invest mcm mereka yg dah ada RM55K dlm akaun 1...

skrg aku dah boleh invest walaupun sikit...kurang2 aku dapat gerakkan seciput duit EPF daripada pasif utk jana income tmabahn utk persaran nanti...syarat 20% dari beza simpanan akaun 1 dgn kadar asas dan withdraw setiap 3 bulan bagi aku sgt bagus sbb ia akan mngawal pengeluaran kita (maklum la manusia ni tamak..klu boleh kuar smua..smua sekali nk invest sekali gus)
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2009 11:59 AM | Show all posts
Originally posted by goyangpinggung at 9-1-2009 03:25 PM
aku mgm respect la kat lu bro...gaya ko ckp cam semuanya senang aje...tp tul la kalo kita nk jd jutawan kita kena fikir cam jutawan, jutawan fikiran dia berbeza ngan org biasa..tu yg aku perasan  ...


mmg betul..hari-hari kira-wang..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2009 12:51 PM | Show all posts
Untuk singa,..siap ada episod episod macam rancangan TV lak.

Untuk Goyang, saya akui, kita buat apa apa pon, mmg kita akan alami kesukaran.
Tapi once kita dah dapat tune, semua dah jadi senang.
Again saya ulang, saya punya commitment untuk tahun 2008, hanya 60 percent je.
Itu pon dah berada top list no 4 untuk bagi kategori Top producer bagi satu malaysia..
Kadang2 rasa jemu jugak..

kalau bagi tambah effort 20% lagi, jadi 80%, tah tah dapat No 1, satu malaysia..
Mmg U trust ni  instrument pelaburan yang senang nak kaya untuk consultants dan senang kaya untuk pelabur jika mereka mempunya consultants yang commited..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2009 12:57 PM | Show all posts
Originally posted by mytrade at 9-1-2009 04:31 PM


Cenggini la contoh UT agents yg berwibawa...sbb apa aku ck camtu sbb agents berwibawa akan mendidik pelabur...klu pelabur dah ada pendidikan pelabur sendiri akan ada jawapan pasal soalan apa, ...
Aku komen sikit dah la...tp kemusykilan berapa ramai UT agent sendiri yg terdidik dgn konsep UT???




Rasanya mereka semua terdidik, tapi samada mreka nak execute or implement atau tidak. Kadang2 mereka lalai...tak ambil serius.
ada yang pentingkan buat sales, buat sales, buat sales...hanya layak jadi salesman je..

Untuk consultants yang masih tak clear dengan mechnism dngan UT, sit down dengan mentor or business masing masing.

Kala mereka tak tahu, FIRE MEREKA...

Habis lah aku kena marah ni....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2009 01:55 PM | Show all posts
Seterusnya saya ajar U all, macamana nak menambah untung dengan pendekatan very basic dan mudah, diharap pelabur pon senang juga untuk nak memahami..Saya cuba menggunakan bahasa yang paling mudah.

Like say, kalau U invest dalam satu jangkamasa, your return 20% setahun. Dengan kebijaksanaa consultants,  mereka boleh beri more than 20%, base on kecekapan dn kepandaian meerka..

Graph dibawah, saya ambil untuk jangkamasa yang singkat untuk fund public China Ittikal Fund.

?t=1231648797

Jika anda melabur 10k pada 3 December 08, harga masa tu untuk PCIF ialah 0.1403 sen
Unit anda ialah 71275.84 unit

Selepas seminggu, 10 december 08, harga meningkat ke 0.1515 sen.
Yr investment value dah jadi RM 10,798.28

Dlam seminggu, sudah meningkat dalam 8%.
Tolak service charge charge 5.5%, net bersih  2.5% dalam seminggu.
Klaau EPF inv, yg perlu dicharge 3%, untung dah reach  5% seminggu..(bukan setahun macam EPF..)
tak puas hati lagi ke...?  

Untuk consultant..what happen jika market turun besoknya..
Macam dalam graph tu..

10 december ..U all park kat islamic money market or bond jap..
Kalau  U all dah parking kat Money market , biarkan untung utk cash investment yang ditolak dengan charge 5.5% tadi , iaitu 2.5%. (realised profit) kat situ.

switching fee..
kalau anda bukan Mutual Gold member yg hnya dapat free, U all akan dikenakan charge sebanyak rm25.00.
So, yr net untung  ialah rm10, 773

market tengah menurun...dan birkan dia turun, U all dah boleh tidur nyenyak..

Pada 12 Dec (2 hari slps tu) price jatuh ke 0.1452.
Kalau anda tak switch tadi, yr GROSS PROFIT  akan drop jadi 3.5%, (refer pd graph) growth..Toalk service charge, that means masih negative.

Disebabkan anda telah park tadi kat M market..
pd 12 dec, anda masuk balik kat PCIF dengan harga rendah...0.1452
so apa yang berlaku..?

Your unit akan bertambah..
kerana value dalam m market tadi RM 10 773, switch back kat PCIF dengan harga 0.1452
unit anda dah jadi...
74194.21

Refer pada 17 dec pulak.

Price dah meningkat jadi 0.1516
Your value dah jadi Rm 11,247.84

bersamaan 11.24%, kalau tolak dengan service charge 5.5, untung net dah 5.74% dalam masa 14 hari.....

walobagaimanpon...utk consultants..
U all bukannya malaikat yang boleh  tahu, bila tahap highest or bottom..
tapi u all kena justify base on pemahaman dan kecerdikan or kebijaksanaan anda..
Jika anda buat 2-3 kali setahun, kalau pelabur anda lari ke agents lain..
pelabur2 anda tu mmg bodoh. unless mereka tu buat lg kerap lg dr u all..
tapi buat dengan dengan betul..silap switching, lintang pukang...
jadi lebih rugi ada le..bukan lagi untung...

Untuk investors..
U all jangan expect yr consultant switch sokmo sokmo bese on market movement.
senang tengok diatas kertas, tapi sukar untuk sesuatu yang kita tak tahu apa yang berlaku dimasa depan..

bersambung........

[ Last edited by  kirawang at 11-1-2009 04:35 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2009 02:58 PM | Show all posts
berapa kerap kita boleh buat switching tu tuan..
adakah setiap kali switch caj rm25 akan dikenakan?
berapa lama pula gain yg kita lock di money market patut dibiarkan?
dan apa yg patut dibuat dgn gain yg kita dah lock td?

wah unit trust ni mmg ada seni ;)
kena dgn seninya..hidup kita pun akan lebih berseni..kini, akan dtg dan selamanya

maceh
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2009 10:06 PM | Show all posts
Originally posted by kirawang at 9-1-2009 10:00 AM
Sambungan

Untuk Consultants.
kenapa U all kena manage properly in order to bagi higher return pada yr investors..?

Bia mereka invest dengan cara buy and hold, mereka dapat 15% setahun cont ...


Jangan beli barang dari peniaga? Hang memang sinis gak kirawang, gaya macam Tun Mahathir
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2009 07:29 AM | Show all posts
Market takes the lead ahead of economic recovery by abt 6-8 months...

This was informed by my GAM...Tuan Kirawang, what is ur comment? if is true, adakah current uptrend in KLCI index is an earlier indicator??

sorry out of topic sat...  


[ Last edited by  amirul_nazri at 12-1-2009 07:31 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2009 09:32 PM | Show all posts
Originally posted by linsyah at 11-1-2009 02:58 PM
berapa kerap kita boleh buat switching tu tuan..
adakah setiap kali switch caj rm25 akan dikenakan?
berapa lama pula gain yg kita lock di money market patut dibiarkan?
dan apa yg patut dibuat  ...


Amirul dan linsyah..panggil saya kirawang..
Bukan Tuan,..rasa macam Org Indon pulak..

Switching tak kisah, berapa kali anda mahukan..
Kalau anda bukan Mutual Gold member yang dah invest 100K, RM25 dikenakan..
Yg U all lock tu, boleh buka after market drop...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2009 09:33 PM | Show all posts
Originally posted by Tongny at 11-1-2009 10:06 PM


Jangan beli barang dari peniaga? Hang memang sinis gak kirawang, gaya macam Tun Mahathir



sinis ke...?

mereka meerka  cakap...celupar..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2009 09:35 PM | Show all posts
Originally posted by amirul_nazri at 12-1-2009 07:29 AM
Market takes the lead ahead of economic recovery by abt 6-8 months...

This was informed by my GAM...Tuan Kirawang, what is ur comment? if is true, adakah current uptrend in KLCI index is an ea ...


Semuanya berkemungkinan Amirul.
Cuba U all notice, KLCI hampir 930 mata hr ni..

Tak siapa duga kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-1-2009 09:36 PM | Show all posts
nanti saya sambung..

Menulis kat thread ni, kena serius dan berfikir....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077388s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list