Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
29706
View
38
Reply

Nissan Sentra Secondhand..ok tak?

[Copy link]

Author: mulutbisa       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-2-2009 01:20 AM | Show all posts |Read mode
salam sumer...

ada sesapa pakai kete nissan sentra..
ok tak kete ni..
kuat makan minyak tak?
performance ok tak?..
servis mahal tak?..

aku minat kete ni..
plan nak beli yg second je..dlm 2003-2005
yg baru tak mampu..
tp memang tak tau langsung performance kete ni..
share2 la skt..
tlg bg recommandation skit..

bajet.. less 50k..

klu second..nissan la..
klu kete baru..
rasa less 50k..myvi, bml,viva jek kot..
kete pe g ek..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 01:38 AM | Show all posts
persona ok gak pe
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 02:47 AM | Show all posts
aku dah serik pakai kereta pro tong.beli mahal, takde value biler jual balik. aku rase nissan, toyota, honda dan semuanye buatan jepun ok. kalo kat u.s ramai org lebih prefer kerete buatan jepun dari buatan u.s (ford dll). sbb tahan lasak, maintainance murah, senang nak idup dan lain-lain. good choice. aku kat sini pun amik camry 2.4 auto secondhand..sini murah loo...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 10:57 AM | Show all posts

Reply #1 mulutbisa's post

aku lagi kenan kat cefiro berbanding sentra :bg:
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 11:10 AM | Show all posts
aku rasa sentra ok....
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 01:33 PM | Show all posts
Anis peminat tegar brand nissan selain proton...sebelum drive perodua n proton nyer produk...first car anis ialah nissan..kat opis, anis pi site dengan nissan sentra sebelum company jual tukor ke sorento...nissan sentra ni seperti biasalah trade mark brand nissan ni..enjin sangat smooth dan sangat jimat minyak...nissan sentra nyer interior tak nampak cam besor tapi selesa bila dah duduk kat dalam...servis kalau tengok rekod kat company tu...tak der ler semahal nazaria nyer servis...kira oklah...prestasi pun memuaskan, kira not bad lah...maybe anis bukan kaki racing, drive kete cam pompuan yang mithali kan....so, pada pendapat anis...kira puashatilah dengan performance dia..yang penting..enjin dia sangat smooth...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2009 01:44 PM | Show all posts
Nissan Sentra ni macam biasalah engine dia 'lembut' sedap bawak macam engine V6 dan jimat minyak.

Engine paling kasar ialah Honda V-tech

Toyota lembut sikit.

Nissan paling lembut.

peminat setia masih ada walaupon kini Honda dan Toyota mendominasi
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 01:58 PM | Show all posts
aduh aku minat tol la ngan nissan sentra ni.. klu ada promosi jualan runtuh sentra ni mau aku beli gak ni..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 02:04 PM | Show all posts
Nissan ni enjin dia lembut...macam ipoh mali..kencing pun tatak munyi maa
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 05:07 PM | Show all posts
adakah jejaka tampan yg ganassss bila bwak sentra akan btukar watak jd lembut?






tat yg inesen dan mancho...
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 05:10 PM | Show all posts

Balas #9 zzcbr\ catat

Apa kaitan enjin Nissan dengan ipoh mali kencing pun tatak munyi...apakah kat sini yeop zzcbr nak kabor secara ilmiah yang dia ni kaki skodeng ipoh mali punyer kencing......


Yang inesen bertanya
Anis Suraya
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 05:12 PM | Show all posts
abessss daaa.....woooiii nak cerekarama gi benang ggh ler...

igt sket ni benang org ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 05:21 PM | Show all posts
Originally posted by AnisSuraya at 16-2-2009 06:10 PM
Apa kaitan enjin Nissan dengan ipoh mali kencing pun tatak munyi...apakah kat sini yeop zzcbr nak kabor secara ilmiah yang dia ni kaki skodeng ipoh mali punyer kencing......


Yang inesen bert ...


yg sebenarnya Anis...teman nak kaborkan yg teman kena kencing kat sini...Ada ke depa kata enjin Nissan ni lembut (teman buat2 tak nampak le yg depa tulis `lembut' tu sebab teman ni inesen)...mana le teman nak percaya, coz teman tengok enjin kete nissan, tengok enjin dia...BESI Keras maa bukannya gabus ke kapas ke...  Setahu teman enjin nissan ni lebih smooth dan senyap tapi tetap dibuat dari besi yg keras  

Betulkah yg enjin V6 yg dikatakan lebih smooth dan senyap diperkenalkan oleh Nissan? sekadar bertanya


yg inesen
zzcbr
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 05:45 PM | Show all posts

Balas #13 zzcbr\ catat

  Oooooooooooo..........tak tau lerrr naper deme terjemahkan smooth tu ke lembut....anis baca sebelum ni buat2 tak nampak jer.....tapi selama anis bersama dengan nissan...mmg anis puashati dengan enjin dia...kdg2 benti kat traffic light tertanya sendiri...enjin kete ni idup ke mati...sebab terlalu senyap...

Rasa2 anis...enjin V6 tu cuba untuk meniru teknologi Nissan....maybe engineer nissan benti keje kat nissan masuk keje kat proton dan perkenalkan enjin v6 nih....huk huk huk huk huk...
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 09:07 PM | Show all posts
enjin v6 smooth sbb design die...engine balancing mmg cun
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 10:06 PM | Show all posts

Balas #2 dragger\ catat

member aku pakai sentra ni, beli masa 2005, dia kata minyak kuat sangat, lebih daripada waja.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2009 10:29 PM | Show all posts

Reply #16 olaklempit's post

salah tuning kot.
kalo gear auto - org kata minyak teruk, aku leh agak kenapa...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2009 08:58 AM | Show all posts
Nissan Sentra nie sedap dipandu kabinnya pun besar lebih kurang persona juga amat2 lah selesa...tapi cuma lebih mahal laaa... saya dah pandu keta nie pergi genting dgn 4 org dewasa kiranya member punya laa tapi dia malas nak drive, Sentra 1.6 aje. Saya advise kalau nak beli keta nie ambik yg 1.8 liter pasal yg 1.6 punya underpower skit dan makan minyak jugak. Ini mungkin disebabkan body yg besar tue.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2009 01:33 PM | Show all posts
Keta nissan ni enjin dia lembut. Masa neutral langsung tak dengar bunyi enjin. Selalu gak terstart bila enjin tgh idle. Chasis dia dibangunkan bersama Renault. Keta aku 1.5 so minyak kuat sket kalau jalan jauh. Enjin rasa mengaum je kalau bawak lebih dr 110km/j. baik ambik yg 1.6 atau 1.8.
Aku minat rupa luar dan dalam keta ni. Tu yg aku beli.

Keta aku penah eksiden. teruk giler kancil yg aku hentam
http://flickr.com/photos/sdk6679 ... -72157603539512902/
Keta aku boleh drive lagi. Lampu dn bumper pecah, dgn body tepi penyek sket.
http://flickr.com/photos/sdk6679 ... -72157603539512902/

Dan enjin dia pakai timing chain. So takyah pening2 biler nak tukar timing belt.
Agak2 10 tahun baru tukar timing chain.

Selama ni tak bagi problem kt aku lg. Cuma suspension dah lembik, maklumla dah nak 8 tahun.
Gasket head (O-ring) pon baru tukar sebab ada leak minyak kt head.

[ Last edited by  jamalnsx at 17-2-2009 01:36 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2009 02:19 PM | Show all posts
Originally posted by jamalnsx at 17-2-2009 01:33 PM
Aku minat rupa luar dan dalam keta ni. Tu yg aku beli.


taste ko sama ngan aku.....aku memang minat giler ngan design keta nie.....tapi x beli lagik.......
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085976s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list