Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
152649
View
1368
Reply

Swimming

[Copy link]

Author: karambunai       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-7-2008 12:13 PM | Show all posts |Read mode
FREESTYLE

Ni karam nk mula tunjukkan cara swim freestyle ya...  mula dari starting block.. dan karam sediakan juga gambar2 yang boleh membantu para forumer yang hendak improve kan gaya mereka..




1- REACTION & PREFLEXION PHASE
     Perhatikan gerak tubuh pic di atas.. pastikan tangan anda berada di starting block, pastikan juga badan anda ni
     posisi yang betul, kepala anda pastikan ia kebawah.

2- PUSHING PHASE
     
Tolak ataupun push kaki. Pastikan juga tangan ada dalam posisi yang lurus. lakukan dengan kadar kelajuan yang selesa
     bagi anda.
3- pastikn juga badan anda dalam keadaan horizontal... (rujuk pada gambar no3)

4- FLIGHT PHASE
   
pastikan punggung anda dalam keadaan yang tinggi bila tiba masa utk memasuki air. tengakkan kaki anda. pastikan juga
    tangan anda sentiasa berada di telinga anda.



1- ENTRY & GLIDE PHASE
     Aim kan kedudukan anda, dan cuba untuk tingkatkan kelajuan.
2- pastikan badan anda tidak terlalu dalam bila entry dan pastikan ada "Glide".

3- UNDERWATER KICKING PHASE
     
pastikan rhythm ada sekata. control badan anda.
4- cuba untuk membuat dolphin kick..

5- PULLOUT PHASE
    Dan mulakan pergerakan kaki, samaada dimulai dengan kaki kanan atau pon kiri.
    So karam akan tunjukkan bagaimana kaki freestyle melalui vid dari Youtube ni...


Perhatikan betul2 bagaimana utk membuat kicking bagi freestyle, pastikan kaki ada buka sepenuhnya, dan jangan sesekali membengkokkan lutut anda (sedikit bengkok ok), pastikan pergerakan dicelah peha juga belaku... selalulah belatih, dengan kaki yang kuat pasti anda boleh mengimbangi badan anda bila didalam air..

Ok setelah anda berjaya melakukan kicking dengan betul, barulah kita masuk bab tangan (arm Stroke)



1- Perhatikan tangan di dalam gambar tersebut..

2- Bengkokkan sedikit tangan anda.

3- Tarikkan tangan anda ke belakang.

4- Pastikan tangan ada kena sedikit ke peha anda.

5- Pastikan tangan anda dipermukaan air dalam keadaan lurus.. (jangan sesekali membengkokkan tangan anda)

6- Apabila tangan yang ada di dalam sudah di tarik kebelakang.. tangan sebelah siap sedia utk menarik.

7- Sila perhatikan tangan di dalam gambar tersebut.

8- Perhatikan tangan yang di atas dalam keadaan tinggi.

9- Bersedia untuk meluncurkan tangan anda kedepan.

10- Perhatikan tangan tersebut.

11- Dan luncurkan tangan anda ke hadapan.. dan pastikan dalam keadaan lurus.

Seterusnya bagi Breathing utk freestyle..
Sila perhatikan Vid tersebut.


Pastikan anda hanya menoleh kepala anda samaada ke kiri dan kekanan. jangan sesekali mengangkat kepala anda terlalu tinggi.. (Biasa bagi mereka yang tertelan air or terminum air yang baru belajar swimming)

[ Last edited by  karambunai at 11-12-2008 06:26 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2008 01:14 PM | Show all posts

Reply #1883 karambunai's post

BREASTSTROKE


ok ler karam tunjuk kan sikit cara breaststrokekick ya... dexa dan forumer yang lain perhati tol2 video tu.. tgk kaki je dulu... jgn tgktangan macam mana. this da best vid yg karam dpt cari kat youtube..perhatikan kick dia.. n glide dia.


perhatikan cara kepak kaki tu mcm mana ok



ni karam dpt dari youtube...
make sure korang buat kaki macam ini ya... karam terangkan bab kaki dulu.


           1                            2                                       3                                            4                               5               

ini lak gambaran mcm mana kicknya yg betol.. perhatikan ya


1- korang start la dari tepi dinding kolam. mulakan dengan streamline.(xtaw streamline sila rujuk google) lepas streamline. rapatkan keduadua kaki, jangan lak masa luruskan kaki tu korang kangkangkan kakilak..   pastikan dia betol lurus n rapat... relexkan kaki.. jgn tegangkan sangat kaki tu.... sila tgk video di atas.

2- Bend your knees and bring your heels straight back towards your butt picture no 2,thrusting your hips forward slightly so that your body is straightfrom the knees to the shoulders and bent at a 45 degree angle at theknees. make sure gak bile luruskan balik kaki. kita mesti pointy toes. pointy toes to mcm gambar no 5 .fhm x? kalu aku nk translet dlm bm rasa mcm kelakar pon ada..

3- pastikan setiap kick tu korang mesti glide ( meluncur) korang count la dlm 4 ke 5saat bagi setiap kick.. jgn laju2, lebey2  bagi mereka yg baru nkbelajar. Ingat berenang breastroke ni kena ada glide. lagi panjangglide lagi bagus. (tp jgn le sampai korang terberhenti baru korang nakkick balik)

4- pastikan gak korang kepakkan tapak kaki tu betol2.. picture no 3dan ( sila rujuk kat video kat atas) sebab selalunya orang selalumelakukan kesalahan mengkepakkan kaki. sbb kalu salah kepak salah lahtendangan korang.

5- pastikan korang relex.. jgn tegangkan badan.. lagi korang tegangkan badan korang akan tenggelam.. so relexkan badan tu.

p/sda best nk belajo swim ni mesti ada pengajar.. lagi senang belajar..dan cari pengajar yg betol2.. kalu salah berguru bertahun la korang nkbetol kan balik korangnya kick tu...

breast stroke pulling arm

lepas je dah berjaya buat kicking dengan betol.. baru lah korang boleh belajar mcm mana nk pulling korang nyer tangan.. maknanya cara utk menguak tangan korang...



A- luruskan tangan dulu...

B- bukakkan tangan ketepi... pastikan jgn bukak terlalu besar.. bengkok kan sikit siku korang...dlm 45 degrees le..

C- bawakkan tangan korang hampir ke dada.. jgn lak sampai kedada... then dari sini la korang amik nafas.. (amik nafas dari mulut ya.. korang bukak le mulut sebesar alam yg bole dan hembus melalui hidung) tgk gambar tu... kalu xfhm jugak amik je kelas gan gue..

D- luruskan balik tangan kedepan...

adei susahnya nk terangkan kat sini.. korang tengok video kat bawah ni.. maybe lebey faham...


kalau dari video ni dia xluruskan tangan dulu sbb dia dah bukak tangan ketepi dah.. so korang mesti luruskan dulu tangan


ni pon ok gak.. korang perhati tol2 tangan dia ok

Ingat masa kuakkan tangan.. mesti ada glide gak ok.. jgn laju2 mcm kena kejo gan buaya lak.... perhatikan video tu betol2.. dan jgn lupa relex ya...

Gabungkan Kaki N tangan utk Breast stroke

dah luluskorang belajo kaki n tangan n breathing.. korang gabungkan le kaki ntangan tu... bagi permulaan buat le kick 2 kali then satu kali tangan nbreathing.. then bile dah selesa baru la korang leh buat satu kick satupull.. take time ya everybody.. jgn xpax kejap je dah pandai.. ingat...mesti ada glide! da best breast stoke bile gliding kita panjang. relexn jgn tegangkan badan korang... dah penat aku meroyan ni.. korangtonton le video kat bawah ni...




semogaberjaya buat gaya dada ni dengan relex.. xyah nk lumba2.. kalu nk lumbasangat g lumba gan jojo yg handal gan kuakan itu.. ahahhaha


coming soon harap semua dapat swim macam ni...

[ Last edited by  karambunai at 11-12-2008 06:26 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2008 01:44 PM | Show all posts
BUTTERFLY


-update later for butterfly-

[ Last edited by  karambunai at 11-12-2008 06:27 PM ]

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-7-2008 01:47 PM | Show all posts
BACKSTROKE


-update later for backstroke-


KOLAM RENANG
setiap kali nk berenang mesti ada kolam kan.... ok saiz kolam kekadang berbeza... ada yang 8 lorong. and ada 10 lorong... bagi olympic nyer saiz ialah panjang 50meter n lebar 25meter. 10 lorong. Selalunya kalau ada competition..lorang  0 dan lorong 9 tu xdigunakan pon....



[ Last edited by  karambunai at 11-12-2008 10:32 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2008 07:48 PM | Show all posts

Reply #1886 karambunai's post

dah dexa..... dah tunjuk satu cara mcm mana nk buat breast stroke gan baik.. harap forumer kat sini leh la fhm sikit2 pasal breaststroke ni...


dexa nak pinat yg HUGE!!!.... kekekeke   

nanti akan menyusul kuak lain lak.. maybe freestyle dulu ko.. baru butterfly...


karam...!!

thanks for all the great info -
kiranya karam ni great couch  ye....

saya rasa your info tu will be a great help to forum members generally
and i personally -
thanks so much... it is appreciated -

saya nak butterfly tu sebab in 2 weeks ada tournament kat tempat kerja -
so.. kinda next kena training gak la.... -

tolong tunjukkan ye -
saya rasa saya tak pernah buat stroke rama2 ni -
sokmo  backstroke and freestyle aje -

thanks again karam -
hope keep in touch, eh -
Reply

Use magic Report

Post time 21-7-2008 10:38 AM | Show all posts

Reply #1872 dexa's post

kena g trening.. malas nya.. ujung mgg ada competetion.. uwa...

penat lagi bdn pas main netbol smlm..
huihu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-7-2008 12:30 PM | Show all posts
Originally posted by dexa at 19-7-2008 07:48 PM


karam...!!

thanks for all the great info -
kiranya karam ni great couch  ye....

saya rasa your info tu will be a great help to forum members generally
and i personally -
thanks so m ...


uiks butterfly ker.. nanti karam kasi buat .... nk dapatkan info2 yg berguna dulu be4 post...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2008 04:42 PM | Show all posts




aku pun nak blajar swiming la....
nak masuk powerman rasanya.........

kena training dari sekarang laaaaaaaa
ajar kan ekkk

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-7-2008 02:53 PM | Show all posts
Originally posted by neo-painkillerz at 22-7-2008 04:42 PM


http://img295.imageshack.us/img295/7280/r6veqrvxnz2.gif

aku pun nak blajar swiming la....
nak masuk powerman rasanya.........

kena training dari sekarang laaaaaaaa
ajar kan ekkk



wah nak masuk poweman ke.. gogogo.. g la amik kelas.. amik gan aku ke.. ahahahha.. promote2
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2008 04:46 PM | Show all posts
Originally posted by karambunai at 23-7-2008 02:53 PM


wah nak masuk poweman ke.. gogogo.. g la amik kelas.. amik gan aku ke.. ahahahha.. promote2






problem nya sekarang....
berenang stroke anjing pun tak lepas.............

Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2008 10:46 PM | Show all posts
Originally posted by karambunai at 19-7-2008 07:42 PM
ya ya ya dapat pinat!!!.. kekeke.. mekasih dexa.. kekekeke..amacam? ok x info yg diberi?



tadi swimmng after work - saya bawa paper ni -
sebab saya printed yang karam bagi tu -

okay juga - tapi masih tak mantap lagi - so kena practice lagi -

but it helps a lot -

thanks a gazillion karam -
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2008 10:48 PM | Show all posts
Originally posted by neo-painkillerz at 23-7-2008 04:46 PM






problem nya sekarang....
berenang stroke anjing pun tak lepas.............




asalkan boleh berenang -
dan tread water -
yang stroke stroke tu nanti karam ajar la


stroke anjing ke  stroke kambing ke -
karam memang expert -

caya la -
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2008 10:49 PM | Show all posts
Originally posted by karambunai at 23-7-2008 02:53 PM


wah nak masuk poweman ke.. gogogo.. g la amik kelas.. amik gan aku ke.. ahahahha.. promote2




hari tu karam masuk pawaman tu  juga kan -

karam buat stroke apa ye -
stroke rama2 ke  stroke dada  -
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2008 08:11 AM | Show all posts
Originally posted by dexa at 23-7-2008 10:49 PM




hari tu karam masuk pawaman tu  juga kan -

karam buat stroke apa ye -
stroke rama2 ke  stroke dada  -






time race....time depa lepas kan utk renangan tu kena hati2 la...
pasal kat powerman ramai org...
sesilap ari bulan tengah nak bikin stroke, kena penendang tanpa bayang dr org depan...

kena cari ruang belah luar la skit..kalu takut kena tendang

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2008 09:01 PM | Show all posts
Lupakan 8 emas




SYDNEY: Bekas perenang terkemuka Australia, Ian Thorpe menganggap Michael Phelps dari Amerika Syarikat tidak akan berjaya dalam usahanya untuk mengatasi rekod pungutan tujuh pingat emas Mark Spitz di Sukan Olimpik Beijing, bulan depan.

Phelps meletakkan sasaran untuk memperbaharui pencapaian bersejarah Spitz yang dilakukan pada 1972, dengan berulang kali menegaskan mereka yang berkata pencapaian lapan emas pada satu-satunya temasya itu sebagai mustahil, sebenarnya silap.

Tapi, Thorpe, perenang terhebat Australia dengan lima emas daripada dua Olimpik, berkata beliau percaya ia tidak boleh dilakukan, walaupun oleh Phelps.

Saya mengatakan saya tidak percaya yang dia boleh menang lapan emas,
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2008 03:40 PM | Show all posts
karam ..
cemaner nak swim bagi laju? haku klu swim slalu ketinggalan lah dgn ciner2 kat pool tu .. langkah bijak yg haku buat ... haku lepaskan dowang berambus dulu .. tak lah ketara kesiputan ku iteww
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2008 08:09 PM | Show all posts

Reply #1899 mutanazita's post

kena selalu swim
kena selalu practice
and find out the correct way
to swim.... learn about the sport -

tu pada pendapat saya

mungkin karam boleh tambah lagi tips yang lain -
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2008 02:53 AM | Show all posts
Originally posted by dexa at 23-7-2008 10:46 PM



tadi swimmng after work - saya bawa paper ni -
sebab saya printed yang karam bagi tu -

okay juga - tapi masih tak mantap lagi - so kena practice lagi -

but it helps a lot -

thank ...



owh dexa printed ke? caya la dexa... owh.. masih xmantap ke.. tu la.. selalunya kalu nk lebey mantap instructor kena tgk.. nk tgk ape salah.. biasa lah sumtime teori or bacaan je xcukup utk kita menjadi lebey mantap kan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2008 02:56 AM | Show all posts
Originally posted by neo-painkillerz at 23-7-2008 04:46 PM




http://img295.imageshack.us/img295/7280/r6veqrvxnz2.gif

problem nya sekarang....
berenang stroke anjing pun tak lepas.............


sayang tgk ramai melayu yg xreti berenang gan gaya teknik yg betol.... aik... pasal nk belajo stroke anjing ke? huh!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-7-2008 03:04 AM | Show all posts
Originally posted by mutanazita at 25-7-2008 03:40 PM
karam ..
cemaner nak swim bagi laju? haku klu swim slalu ketinggalan lah dgn ciner2 kat pool tu .. langkah bijak yg haku buat ... haku lepaskan dowang berambus dulu .. tak lah ketara kesiputa ...



selalunya ada pelbagai la yg leh kita tgk "pasal kita berenang punya le lembab"

1- stamina tarak
2- teknik salah (paling ketara le)
3- or ko memang jenis kesiputan... ahhaha..

aku xleh la nk cakap or nk bayangkan kenapa ko selow swim berbanding cina2 kat pool tu.. ni mesti kat pool bandar tun razak le ni.. halow diaorg berenang eberiday.. mmg le xsemput.. ko berenang berapa kali seminggu?

tat why aku kena tgk sendiri le pasal ko xleh nk swim laju2... " eh bukan free taw"   sebab tu kena masuk kelas aku.... ko xakan keciwa lepas itew

so langkah bijak adalah jumpe le instructor yg betol or berpengalaman... ingat salah teknik abis ler.. lama gile nk betolkan teknik.... sampai ketua le ko berenang kesiputan ok....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.108531s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list