JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
33085
View
279
Reply

Tarikh 'Arab

[Copy link]

Author: genot       Show all posts   Read mode

Post time 13-4-2011 04:26 PM | Show all posts
okeh Bro genot......
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2011 09:47 AM | Show all posts
Crite la lagi encik genot. cerita dari anda memang menarik.
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2011 10:24 AM | Show all posts
sory nah...
aku lama x dan nak menjenguk sini.
tak tau pulak ada orang dok layan lagi.

ha, betol... Jalut tu orang Palestin (gergasi).
dalam Quran tidak cerita detail, dalam Perjanjian Lama ada cerita banyak sikit.
sumber ahli kitab, nabi kita (saw) kata kita tidak angguk (benar), kita tidak geleng (nafi), kita diam mendengar saja.
nabi Daud (as) dalam rowayat perang ni lambang kepada keimanan pada Tuhan Israel (Allah) lawan dengan Palestin (kapir, zalim, gelap).
ni bahasa mudah bagi orang paham.

dalam Quran, bukak terjemahan surah al-Baqarah ayat 250-251.

ermmm, aku x dan nak rowayat panjang lagi, nanti kita rowayat sama-sama lepas aku settle urusan2 sini aku pi tanya orang2 alim balik mintak depa tolong pertitih sekali lagi. tq...
genot Post at 13-4-2011 15:11




incik genot tak jawab lagi posting no 205# tu
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2011 10:24 AM | Show all posts
Reply 205# al-asil

kalau kita pi ke arab banyak la kot rowayat rowayat pasal tawarikh arob ni.
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2011 10:46 AM | Show all posts
bahasa arob bahasa quran.
Reply

Use magic Report

Post time 21-4-2011 11:06 AM | Show all posts
Mana encik genot tak update rumah pun. cerita best ni. kasi update lah lagi apa apa yg menarik.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 12:48 PM | Show all posts
sambungannya?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2011 01:33 PM | Show all posts
Reply 205# al-asil

sorry x perasan...
dalam kitab2 yang hgpa kat madrasah baca pun ada...
kalo dgn aku, aku x dak rahsia2 apa aku tepet benda2 sini sebenarnya untuk aku n kawan2 yg dok belajar benda2 ini sahajork...
smua benda ada ja sekeliling cuma kita sedar ka tidak sahaja sebab tak cerita detail dalam buku teks pendidikan Islam...
pendidikan Islam cuma untuk lulus UPSR, SPM dan PMR setakat ada sahaja
lain2 tu yg bab ahli kitab memang aku baca kitab2 Israeliyat la atau dengar petitih orang2 alim depa utamanya yang Nasrani (mamak malabari nasrani n errebs nasrani) sebab sini x dak Yahduiwi...
banyak rowayat2 Israeliyat yang ummat Islam dapat mcm nak detail sikit dari bani Israel mcm Abdullah b. Salam (orang Madinah), Wahab b. Munabbeh (orang Yaman).
ada la ramai lagi yang menganut Islam macam Sham'un tukang juai tepung kat Madinah...
Abdullah b. Salam antara orang yang nabi dapat nubuwwah kata dia ada dalam jannah masa hidup oleh Rasulullah (saw)
dia ni terlibat dalam pembukaan Syria (termasuk Palestin) kpd cahaya Ilahi...
sapa2 ada rowayat2 nak cerita pasai Tanah Arab atau yang ada kaitan tepet la mai sini, kalu ada nama kitab, surah, hadis, apa2 saja boh la sama bukan smua orang dan nak pi semejid ka mana2 dengar orang alim cerita mai.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-4-2011 02:39 PM | Show all posts
nah hapdet baru ke hangpa yg dok baca thread ni...
aku lanim malas nak masuk forom sebenarnya, banyak sibuk...

ni penemuan gereja Syria dibina dalam abad ke-4 M oleh bahagian ekskavasi Arab Saudi tahun 1986.
hal ni menunjukkan ada penganut ajaran Masihi di sekitar Arab Saudi zaman moden ni pada zaman purba.
gereja ni lagi lama dari gereja paling awal di Europa pun.

aku pernah lalu di satu wadi sebenarnya dekat2 dengan kawasan orang dok bermalam di Mina tu.
dekat situ ada orang tua tempatan sorang bagitahu aku, ada satu section untuk kawasan bermalam satu golongan orang2 Nasrani masa nak berhaji di Baitullah bg hormat kat Allah n bapak kami, Ibrahim (as).
aku x ambil gambar pun sebab kawasan2 orang hulu tu depa tak suka orang pegang kamera, sia2 sahaja kamera aku beli penat2 kena hempuk dekat batu nanti.













ada gambar pun oleh Robert n Patricia McWhorter depa ambil sekitar tahun 1986.
lokasi penemuan arkeologi ni ditemui di sekitar kawasan Jubail dekat Arab Saudi sebelah timur mengadap negara2 Teluk.
kawasan ni pun sebenarnya kawasan carigali minyak, tahun 30-an dolu kan orang2 dok sibuk dengan minyak Arab Saudi.

hgpc nanti sat, aku x dan nak taip baru bab Jalut n Dawud, benda dok ada cuma aku malas laaa nak taip baru2 ni...
hari itu aku simpan template aku taip dah, tetapi komputer ni lingkop pulak kena pi tukar semua benda...
kedai Cina haram zadeh tu p delete habis file2 aku x buat backup aku sudah pesan awal2 dah
menyesal aku x save dalam pendrive pastu print out sahaja utk dokumen aku...
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2011 10:26 AM | Show all posts
ada update baru rumah ni.
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2011 10:46 AM | Show all posts
tak pa genot slow2 dulu..... mana yang hang ingat hang tulis kat sini.....
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2011 11:32 AM | Show all posts
harap encik genot selalulah update thread ni ye. best la thread ni.......
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2011 10:00 AM | Show all posts
Aku sekarang dalam proses mem"DF"kan segala hasil tulisan genot dalam ni. dah siap nanti aku akan tunjuk kat korang, link kan dan korang boleh download. gambar gambar dah ditambah bagi menambahkan daya oenarik. hihi.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-4-2011 10:42 AM | Show all posts
kalu bleh edit skali bahasa ok gak, bahasa berterabur
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2011 05:15 PM | Show all posts
Reply 234# genot

akhirnya siap jugak.

Aku tak ubah langsung gaya bahasa yang ko sampaikan tu abe genot. sebab bagi aku disitu terdapat daya penarik untuk org mudah faham dan terus membaca. aku cuma tambah perenggan, gambar, cantikkan dengan kaler dan macam macam lagi lar. ada yg salah eja dah betulkan tapi tak semua.

Semua sekali berjumpa 123 Muka surat. malam ni aku akan upload ke internet sama ada rapid share, atau apa sahaja untuk kongsi file ni.

kepada korang yg lain boleh la jadikan ianya sebagai bahan rujukan sejarah.

Encik genot pon boleh rujuk balik nanti hasil penulisan ko dalam tuh. huhuhu.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 11:07 AM | Show all posts
tak sempat nak upload la mlm tadi.
kat opis dah kene block pulak rapidshare ke 4shared ke suma kene block.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 11:10 AM | Show all posts
Reply 236# lucid_lynx


Besar tak file tu ? e-mailkan dekat aku. nanti aku upload dalam host aku. aku kasik link kat ko.

ni e-mail aku - winamp05@gmail.com
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 11:11 AM | Show all posts
Reply 237# winamp05


4.6 Mb je.... nanti aku emailkan dekat ko. TQ.
Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 11:17 AM | Show all posts
Post Last Edit by lucid_lynx at 28-4-2011 11:23

oke dah setel semuanya.

Kawan kawan, ni link seperti yang dijanjikan yek. sila klik untuk download. tumpang host mod winamp untuk file ni. trimassss to winamp05.

KLIK SINI UNTUK DOWNLOAD


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-4-2011 11:19 AM | Show all posts
Post Last Edit by lucid_lynx at 28-4-2011 11:24

Kalau dia kluar preview untuk file tu, korang klik je button save a coppy untuk download.

Versi PDF online

KLIK UNTUK BACA

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054172s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list