JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
54616
View
152
Reply

[Edisi Kejuruteraan] Board of Engineers Malaysia(BEM) - Bakal Jurutera WAJIB Daftar Segera!

[Copy link]

Author: Satria-Naga    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 31-1-2013 03:42 AM | Show all posts
sy lupe je nak regsiter BEM.. what a waste.. graduate 2007.. now dh masuk 2013 pun xregister lagi.. skrg kat oversea.. xpela pertengahan tahun nanti balik nk register..
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2013 03:18 PM | Show all posts
aku pn sama...dh bertahun keje tp x register lg...haishhhhh

Reply

Use magic Report

Post time 23-2-2013 07:44 PM | Show all posts
kalu keje private, kene laa ade Ir. kenapa? sbb without Ir. your design tak laku... dlm erti kata lain tak boleh praktis... unless your boss (yg ada Ir.) sign your drawing or calculation laa.. ni merujuk kepada civil & structure, mechanical and electrical Ir... kalu dlm gomen ada tak ada sama jek. but sekarang ramai dlm gomen yang apply... (haku bukan Ir... ini pemahaman dan pemerhatian haku) Last edited by ntohapehapentoh on 23-2-2013 07:48 PM

Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2013 03:34 PM | Show all posts
depends la keje camana yg dipilih. bukan semua keje yg akan make difference bila ada IR atau tak.

dulu zaman study berkobar2 la nak ada IR.. tapi bila dah sibuk keje.. lupa pulak pslnih. skarang dah dkt 12thn keje.. masih tak apply utk IR sbb tak nampak kepentingannyer dlm my company skarang.
Reply

Use magic Report

Post time 23-3-2013 12:07 PM | Show all posts
Kawan husband I ada bbrp org ada IR tp diaorg tak guna/ sorokkan IR tu sbb kerja dan gaji sama jer.
Lagipun kalau boss tahu staffnya ada IR, dia bagi kerja lebih tp gaji tetap sama....kata org IR tu ler..
Tapi kalau nak kepuasan diri, boleh lah apply IR.
Company vendor, contract staff mungkin perlu jugak ada IR...
Reply

Use magic Report

Post time 30-3-2013 01:18 AM | Show all posts
Brokoli posted on 25-7-2012 11:10 AM
Sy graduate Pure Pysics (Degree Sc in Physics). Skrg dh almost 2 years keje sbg mechanical engineer  ...

sedihnye...aku pun graduate physics

tp wa ckp lu, kt msia setakat ni, mmg susah nak carik job related to physics

skrg ni smbg buat phd in physics kt obersea balik...malaslah nak tunggu job kt msia bgi menanti buah yg gugur...

Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2013 09:24 PM | Show all posts
Utk apply IR, kne keje minimum bpe thun yer..?
Coz pnah tgk borg, state 5 years... tp parents ade kenalan yg ade IR & dia sudi jd mentor...
die ckp 2 thun da leh.. so, cm confuse plak..

serius rse mcm masih setahun jagung lg, xready lg..
tp dorg kata..... sy patut amik.... drg ckp senang jeeeerrrr...
cmner yer?

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2013 11:02 AM | Show all posts
Keram posted on 23-3-2013 12:07 PM
Kawan husband I ada bbrp org ada IR tp diaorg tak guna/ sorokkan IR tu sbb kerja dan gaji sama jer.  ...

normally mcm tu lah...

sebab kalo keje dgn contractor (selain dari client/consultant), kita kene chop sendirik design tu...walopun dah kira2 safe design, tapi semua nie based on assumption jer..

kalo kita chop and sign, nanti liability pada kita...paling sadis lesen kene tarik....

lagi satu..nanti keje2 consultant suruh kita buat..so apa guna appoint consultant???

IR nie berguna kalo kita nak buat kompeni sendiri or nak keje kat consultant..tak silap aku, last year BEM announce sapa2 nak keje consultant wajib ada IR..kalo tak, takleh keje jadi consultant..tak leh kira...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2013 02:08 PM | Show all posts
dauswq posted on 30-3-2013 01:18 AM
sedihnye...aku pun graduate physics

tp wa ckp lu, kt msia setakat ni, mmg susah nak car ...

Last2 akan jd lecturer je
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2013 02:10 PM | Show all posts
sweetsour25 posted on 3-4-2013 09:24 PM
Utk apply IR, kne keje minimum bpe thun yer..?
Coz pnah tgk borg, state 5 years... tp parents ade  ...

Isi borang dulu...

tp kena ada mentor yang sudah ade IR...

sejujurnye....
kalau tak daftar ngan BEM pun ko bleh jd engineer....
Company aku mane kisah sgt pasal engineer yg reg ke tak nih
yg penting boleh buat kerjeee
Buktinye berlambak aje....
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2013 04:18 PM | Show all posts
IRZeeBuk posted on 19-4-2013 02:10 PM
Isi borang dulu...

tp kena ada mentor yang sudah ade IR...

MUNGKIN.... mentor tu da ade...
coz parents ni electrical kontraktor..
so, byk ler kenal org2 yg ade IR ni...
IR tu pn da galakkn utk amik IR ni..
tp diri sendiri x confident lg la......

tu yg nak bg alasan pd parents..
"tak leh apply coz lum cukup tahun kerja"
coz bila balik rumah parents... itu je yg ditanya...



Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2013 12:52 AM | Show all posts
britney_sapiah posted on 15-5-2010 11:45 AM
masa aku keje engineer dolu....aku tak register pon dgn BEM ke IEM ke haper ke...sbb masa aku study  ...

memang rasa rugi bayar yuran tahunan..kami yg student ni bayar yuran tahunan 20 hinggit je tp ramai yg da mula merungut..ye la mana idoknye..
iem x de bagi pape..at least bagi la talk ke ...x pon free industrial trip ke..haaaa satu mende je yg dia bagi..annual dinner..tu pon hanya yg terpilih sebab uma dekat..

yg len nganga tangkap lopong saje..

#mujur sy x reg iem lagi..borang abeh..selamat 20 hinggit eden
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2013 01:06 AM | Show all posts
minkhadijah posted on 30-9-2010 02:35 PM
Assalamualaikum semua.. saya salah sorg Proffesional Engineer dlm bidang Civil Eng.... baru jer paka ...

lecturer sy ada cite sikit psl bem ni..andai kita reg dengan mereka lepas 3 tahun (atau berapa2 taon sekalipun) pengalaman kerja,
bem hanya akan kira working experiences kita lepas reg..yg before reg dia x pandang da..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2013 03:03 PM | Show all posts
miss_pooh posted on 18-5-2013 12:52 AM
memang rasa rugi bayar yuran tahunan..kami yg student ni bayar yuran tahunan 20 hinggit je tp rama ...

ha a. masa me jadi student dulu ada reg IEM. salu dapat surat pasal suh bayar yuran ..tak penah pun bayar. byr reg je yg 50 hengget if not mistaken.

Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2013 01:44 PM | Show all posts
haha issue ni dah senyap....
ak buat kesimpulan.
reg dgn BEM dulu sbb bayar sekali sahaja terutama fresh greduate sbb ko xtau kemana rezeki ko lepas ni.
kalau masuk consultan/boss ko ada IR/sedara ko ada IR wajib la sbb dah ada senior IR.

selagi ko lulus/graduate biar pun CGPA ko teruk, BEM akan approve ko punye graduate engr.
tp pastikan universiti dan jurusan ko adlah terpilih dlm senarai BEM
Cuma nak mintak approve tu malu sikit kot.

Kerja dgn fabricator O&G ni ak tak jmpa pulak IR.
kalau ada pun dah jd CEO, COO tggi sangat.

yg nak gaji 5K tuh xyah jadi IR pun ko boleh RM20K.
Ni soal rezeki bukan IR.
Bukan IR yg bagi ko rezeki. hehehe ak hanye meningatkan.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2013 07:33 PM | Show all posts
minkhadijah posted on 30-9-2010 02:35 PM
Assalamualaikum semua.. saya salah sorg Proffesional Engineer dlm bidang Civil Eng.... baru jer paka ...

tq pencerahan.. dah daftar 2 tahun GE .. nak tanya.. BEM tercicir sijil saya tu, then bagi salinan biasa ala pdf, lain dari sijil sebenar.. kalau ada agensi tanya dah daftar ke belum, then saya tunjuk je salinan pdf tu, boleh kn..sebab ME kat tempat saya ni duk cakap diragui.. sorry kalau soalan saya ni noob benar
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 01:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Ni nak bagi tau, sesiapa nak buat Professional interview untuk buat PE dgn IEM dah ada format baru bermula 1 Jan 2018, so kepada yg nak buat PE buat lah sekarang... Coz format baru tu nanti based on evidence ...pendapat aku ok jugak format baru tu, maknanya interviewer tak boleh tanya benda lain selain dari evidence yg kita kemukakan tu, so, interview lebih objective dan tak subjective. Time aku amik PE dulu pakai conventional PI yg tailor-made untuk those yg nak bukak Consultant firm, untuk format baru ni lebih terbuka dan tak lagi tailor-made untuk yg nk bukak Consultant je... So pada aku bagus lah
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 01:43 AM From the mobile phone | Show all posts
leylapple replied at 11-4-2013 11:02 AM
normally mcm tu lah...

sebab kalo keje dgn contractor (selain dari client/consultant), kita ken ...

Yg aku dengar JKR nak Yg ada Ir. Je untuk jadi resident engineer bagi projek2 dibawah JKR... Tak tau lah dah implement ke belum.
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 08:54 AM | Show all posts
lkick2113 replied at 3-4-2017 01:43 AM
Yg aku dengar JKR nak Yg ada Ir. Je untuk jadi resident engineer bagi projek2 dibawah JKR... Tak t ...

bukan JKR jer wajib ada Ir kalo nak jadi RE. consultant firm pun mesti ada Ir utk jadi RE. lama dah...

skrg nie IR ada 2, praktical dgn competent..yg competent nie blh sain design, practical nie hanya blh design... yang takder Ir blh tlg prepare jer
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2017 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
leylapple replied at 3-4-2017 08:54 AM
bukan JKR jer wajib ada Ir kalo nak jadi RE. consultant firm pun mesti ada Ir utk jadi RE. lama da ...

Ada 2, 1. PE with practicing certificate,  yang ke 2 PE.... Yang Ada practicing cert boleh sign plan Dan boleh bukak firm,  PE biasa ni boleh design Dan tak boleh chop plan...  Yuran PE biasa 200, PE practicing cert to 400 setahun.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.044331s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list