Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
39887
View
211
Reply

PENGALAMAN TURUN NAIK BANK UTK WAT LOAN - ATAU MANA2 AGENSI KEWANGAN

[Copy link]

Author: sinar_inspirasi       Show all posts   Read mode

Post time 15-7-2010 11:54 AM | Show all posts
u know something sinar...
this thread really opened up lots of usahawan minds about never underestimate the capability of our very own business....
hazel23 Post at 14-7-2010 09:41


betul sangat tu...

ramai usahawan kita selalu ditakut2kan
takde yg nak bagi perangsang dan semangat supaya jangan cepat mengalah
sekali kena reject terus merajuk........

yang dah berjaya pun tanak cerita
takut ada competition ke.. takut orang kata riak ke.. tak tahu laaa...

so cerita yg selalu kita dengar sumer cerita tak bagus jer
yang dah bagus... sumer diam... makan sorang2....

banyak sangat citer tak bagus...
lama2 sumer orang pun takut..

kalu orang lain boleh buat.. pasti kita pun boleh buat..
yg pasti kena usaha kuat dan tidak mudah mengalah...
contohi usahawan berdaya maju dan bersemangat kuat macam sinar inspirasi

contohnya... baru ni saya baca sinar ada beli kedai 3 tingkat diwakaf che yeh..
jauh perancangan usahawan kita nie....

terbakar dek semangat sinar yg berapi2 tu
semalam saya pun pun beli jugak retail outlet 3 tingkat dekat KL..
dah alang2 terbakar tu beli 2 sekali sebelah menyebelah.... ini sumer sinar punya pasal  

tq sinar inspirasi... (nama yg sunguh tepat)

ps: booking jer dulu... balance tengah pikir laa nie...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2010 01:30 PM | Show all posts
lepas membca stiap post dari thread mcm ader satu aura dan semangat yang membakar diri untuk mencube.. Selama ni takut dengan kata2 orang di luar betapa susah dan cerewat yer nak apply loan.. xper lepas ni aku nak redah semua agensi nak pinjam loan korang nak bagi ker x ker janji aku cube.. hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2010 04:27 PM | Show all posts
hi guys.i baru balik dari MARA ni.meh la i citer detail ek, supaya kenkwn leh jadikan panduan.

i got the loan for a sum of RM20K++.The stamp duty n processing fees amounted to x sampai RM200.00 pun.

the said, s/where around 2 weeks i'll get the cheque.pray for me.

saya ade soklan utk kwn2 ni, i got offer for personal loan from MBB, tp kecik sgt amount, do u think i shld take the offer?
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 01:01 PM | Show all posts
up sket...x de new info ke?
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 01:16 PM | Show all posts


monday morning, cgc officer called me... i ok jer... sebab kena expect the unexpected..
tapi yg paling unexpected bila officer tu yg sedeyyyyyy sangat sbb hq reject my application... officer tu ckp dia dah buat yg paling terbaik, silap satu... he "overproposed"...

so i asked him "did u see my company potential?"

officer "yess!!! i went to ur office, nampak ur spirit, so i propose 200k revolving. (aku mintak 100k jer tau, bawah islamic contract financing!!!)".. kalau tak mesti dah lepas punya!!!

me: "takper... u had done ur best, can i appeal?", i m a survivol, No. 1 - i did not take SIMPLE REJECTION, no 2 - the failure is a beginning of the success, r u agree??

officer:GULP!!!  "u nak appeal ker?".. okay, i sokongggg sangat, ni officer incharge...xxx ni reference no xxx..... nanti story me tau!!!..."

me: ok... bukak website... mmmm... ni misi dan visi... macam tak sama jer dgn executing...

so, i cancelled all my appointment, dress well, drove to HQ, REDAHHHHHH... and did something...

give me 2 weeks, nanti, kalau what i did to successful, i citer kat sini... kalau tak pun, i akan citer... so u guys wont do the "thing" that i did.
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 01:20 PM | Show all posts
Tak sabar nak tunggu citer Hazel ni..
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 01:45 PM | Show all posts
Seronok sungguh baca Thread ni..tapi aku tak tahu nak mulakan drp mana..

Mintak yg berpengalam listkan 1 - 10 perkara basic yg perlu ada unt melayakan memohon gradn/pinjaman drp MARA/bank/etc..

Memula aku involve dlm business kecil2 an, akhir 2004..niaga kerepek aje..dgn profit 20 sen sebungkus..lelama aku disiplin menyimpan, dapat gak la beli sofa, deposit kereta, dan beli macam2 barang letrik yg kecik2..

Semangat aku berkobar2 bila setiap kali aku ke kilang kerepek di Banting..tengok cara diaorg berniaga..kilang + rumah + kedai kerepek attached dlm satu kawasan..sungguh admire..itu la citer2 aku..

Aku gi MARDI, aku gi Jabatan pertanian..Aku gi Risda mohon bimbingan nasihat...
aku gi kursus RP anjuran MARA...alhamdulillah masih aku ingat dan simpan lagik info2 berguna drp diaorg semua..

Berkat aku menyimpan juga, aku mampu bukak kedai kecik kat hometown aku, dgn modal sendiri 10k, alhamdulillah dapat pulangan, cuma aku tak mampu nak ulang alik drp KL ke Pahang setiap minggu unt monitor operasi kedai..dengan bebanan kerja kat opis, dgn keluarga, anak2 plak masik kecik..akhirnya aku downsizing kedai aku di Pahang, aku berkongsi dlm 1 kedai dgn abang aku, which is bagi aku lebih senang, aku pun tak perlu la balik setiap minggu..cuma income kurang skit aa..aku tak kisah asalkan business run as usual..bila ada permintaan, barang da menanti..

2009 aku bertukar plak bidang, aku divert jual tudung..dapat plak pegang tukang jahit yang bagus..InsyaAllah aku akan keluar dgn jenama sendiri...cuma di sini aku mungkin memerlukan modal yg besar unt beli kain direct drp korea/vietnam/china..modal ada la skit...

satu hari aku akan ke MARA/PUNB/Bank gak naik turun tangga kepit file unt tujuan yg kita bincangkan disini..

apa yang perlu..
1)  Business Plan
2)  3-12 mths Bank Statement
3)  3-12 mths Cash Flow/Acct Statement
4) - 10) tolong otai2 sambung..


mungkin aku kena kumpulkan dlm 1 file dulu, dah complete, aku panjat tangga...huhuuu
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 02:39 PM | Show all posts
Reply 24# jaja25


   
mungkin gak byk saingan dari online bisnes yg boleh jual sgt2 murah,
dorg bukan nye ade kedai atau lain2 expenses
kdg2 terpikir gak, baik aku buat online jer.. mcm dorg..
tp setelah ape yg sy invest, rugi la...


jaja...
akak sebagai org yng pernah berurus niaga ngan awak sekadar nak nasihatkan, jangan give-up yer....huhu
berbalik pada kerisauan awak pasal orang jual murah tu...pada masa ni memmang ramai giler yg jual murah tersangat-sangat....itu lah namanya permainan harga...

Jadi kita sebagai peniaga yg ada kedai dan ada banyak tanggungjawab lain yg perlu dijelaskan memang tak dapat nk berikan harga semurah peniaga2 online tu...Dan ikut pengalaman akak, peniaga2 yang tumbuh bagai cendawan yang jual harga murah giler tu takkan bertahan lama...dorang akan pupus juga nanti...tak percaya awak tengoklah nanti....

SEBAB APA AKAK BLH YAKIN DORANG AKAN PUPUS....HEHEHE

sebabnya akak dah biasa laluinya dlm bisnes ALPHA LIPID  dan sekarang sekali lagi kena lalui juga dlm bisnes pakaian ni (tapi alahmdulillah akak ada alasan yg kukuh utk diberikan pada customer yang komplen kat akak)....
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 02:58 PM | Show all posts
TT...
sorry off topik lak..hehehe

Ok berbalik pada tajuk topik ni...den pernah gak apply MARA tahun 2001 dulu, alhamdulillah nak dijadikan rezki mudah dapat...dan dah lama gak settle ngan MARA tu...syukur....

Utk bisnes terbaru ni, buat masa ni lom lagi apply mana2 tempat...setakat ni masih boleh rolling modal yang ada....tapi ada gak pk nak kembangkan lagi bisnes dan ingat nak pinjam ngan PUNB....tapi tak tahulah bila nk g PUNB...ada sape-sape yg dah ada pengalaman ngan PUNB tak?
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 05:34 PM | Show all posts
Reply 87# tehbunga


    saya suggest, awak jumpa officer tu... tanya dia apa yg DIA NAK??.. sebab kekadang kita prepare bergelen2.. tapi satu pun dia tak pakai...
Reply

Use magic Report

Post time 22-7-2010 10:27 PM | Show all posts
so, i cancelled all my appointment, dress well, drove to HQ, REDAHHHHHH... and did something...
hazel23 Post at 22-7-2010 13:16


mesti bleh settle punya laaa..... gud luck   
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2010 04:10 PM | Show all posts
baru balik dari submit TEKUN.The girl there said, borang bulan lepas pun x sempat nk proses lg.

i just told her i will follow up somewhere around end august.wish me luck
Reply

Use magic Report

Post time 23-7-2010 11:49 PM | Show all posts
bulan ni banyak bank buat sambutan hari pelanggan
kalau ada masa... pg laa melawat2...
boleh berkenalan lebih dekat dengan bankers...

bank dgn biznessman kena ada good working relationship.. untuk sama2 maju
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2010 01:05 PM | Show all posts
ermmmm kind of sad...call MARA negeri.they said, seems they ve function this week, my cek will be delayed..
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2010 04:11 PM | Show all posts
Post Last Edit by cinderella at 26-7-2010 16:14

tumpang tanya...MARA boleh process loan yg above RM500K x ?
tgk web dia cuma tulis above 200-500K...call plak ditrf ke sana ke mari...
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2010 04:14 PM | Show all posts
tumpang tanya...MARA boleh process loan yg above RM500K x ?
tgk web dia cuma tulis above 200K...cal ...
cinderella Post at 26-7-2010 16:11


i pernah dengar my client dpt (kalau x slh dengar la), tp dia dah ade track record la dgn MARA.tp ini utk pembiayaan kontrak, kalau utk modal, x dpt rasenye....
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2010 04:18 PM | Show all posts
i pernah dengar my client dpt (kalau x slh dengar la), tp dia dah ade track record la dgn MARA. ...
noraidil_06 Post at 26-7-2010 16:14


Thanks for the info..
Tgh pk either MARA or PUNB...
Reply

Use magic Report

Post time 26-7-2010 06:50 PM | Show all posts
tanya laa kat SME bank jugak..
from 50k to 10M... maybe more...
cuba jer laaaaaa.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2010 12:15 PM | Show all posts
UP SIKIT...

cgc - appealing status, walaupun reason yg diberi utk reject application macam "mengarut".. sebab ada hp loan keter sangkut..

he.. he.. nak buka citer pekung jap - yelah, lepas keter tu kena tarik awal tahun, memang saya malas nak ambik tau pasal keter tu.. tapi bila cgc mtk status hp tu, siaplah aku tepon bank.. kira terperanjat jugaklah, sebab keter dah selamat kena lelong, and the best part, lepas tolak hutang bank, ada lagi balance.. mmm... lepas dapat discaj letter dari bank, pasni nak kejar bank lak, utk dptkan balance.. dah 5 bulan rupanya bank tu simpan balance.. tak banyak.. tapi cukuplah untuk belanja raya... alhamdullillah....

ini rupanya hikmah cgc reject the application, kalau tak, tak taupun ada float money yg bank pegang...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-8-2010 05:30 PM | Show all posts
alhamdulillah.... tahniah kak hazel...

saya pun pagi tadi loyer dah call... cgc dah nak lepaskan duit OD tu.. balik kelantan laa saya mlm ni... esok pagi2 nak sign... .. bleh laa wat modal tambahn pusingan yg sangat perlu ini..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081926s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list