Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
211594
View
1349
Reply

PINJAMAN ASB.

  [Copy link]

Author: NURMIMIE       Show all posts   Read mode

Author
Post time 1-12-2003 11:50 PM | Show all posts |Read mode
apa pandangan korang tentang melabur dalam ASB nih?

pinjaman ASB tuh korang tak pelik ker?

haku rasa cam lain macam jerk.

dulu aku ada buat pinjaman ASB ni kat maybank. rm50k untuk 10 tahun. aku kena bayar rm450++ sebulan untuk tahun pertama ja. 9thn kemudian tu aku tak payar bayar lagi dah.. then 10 tahun matang, aku leh dapat 50k tu semua. (dividen dan bonous tak yah amik ar.. )

aku ni tak reti nak simpan cash cair. so, aku akan invest je memana yang leh tahan lama skit .. 2 bulan lagi, genap setahun lah loan tu.. cadang nak tambah lagi 50k.

tapi,

aku rasa cam tak fair ja kan.

korang rasa cam mana??
Reply

Use magic Report

Nora_Ismail This user has been deleted
Post time 2-12-2003 09:16 AM | Show all posts
Originally posted by NURMIMIE at 1-12-2003 11:50 PM:
apa pandangan korang tentang melabur dalam ASB nih?

pinjaman ASB tuh korang tak pelik ker?

haku rasa cam lain macam jerk.

dulu aku ada buat pinjaman ASB ni kat maybank. rm50k untuk 10 tahu ...



Tah la kak Mimie... Nora tak pernah lak buat macam tu, pasal takut tak larat nak bayar bulanannya... installment kereta lagi, insurance lagi, rumah tak laku kat Bkt Beruntung lagi...

Tapi, ikut pengiraan Nora, bila akak dah masukkan RM 5400 (450 x 12 bulan), modal akak tu akan dilaburkan dengan keuntungan bulanan compounded sebanyak 2.08% sebulan (atau 25% setahun). Cukup 9 tahun, memang akak boleh dapat 50K tu. Apa yang jadi kemusykilan Nora ialah, ASB tak pernah lak bagi sampai 25% setahun....

Cuba akak periksa balik, adakah 50K tu pasti dapat, atau apa yang akak akan dapat selepas 10 tahun tu sebenarnya bergantung pada apa yang ASB declare nak bagi... Contohnya, akak boleh tanya, kalau selama 10 tahun ASB bagi 15% setahun, adakah Maybank akan gerenti boleh bagi 50K. Kalau ikut pengiraan simple Nora, kalau ASB constantly bagi 15%, akak cuma boleh dapat 20,600 jer lepas 10 tahun...


Salam,
Nora

[ Last edited by Nora_Ismail on 2-12-2003 at 09:19 AM ]
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2003 05:07 PM | Show all posts
Originally posted by Nora_Ismail at 2003-12-2 09:16 AM:
Tah la kak Mimie... Nora tak pernah lak buat macam tu, pasal takut tak larat nak bayar bulanannya... installment kereta lagi, insurance lagi, rumah tak laku kat Bkt Beruntung lagi...

Tapi, ik ...



tq nora for the info..

mimie terusss call customer services depa.. ehehehe..

teruknya mimie invest tak tau apa bender..

dah paham dah.. officer tu kata cam gini.

mimie loan 50k rite. from maybank.

so maybank sediakan dana sebanyak 50k utk beli saham ASB tu. so mimie ada sijil saham ASB atas nama mimie ngan maybank.

first year kena bayar rm450++ for 12 month.

the next year, mimie dah boleh dapat bonous & dividen dari ASB utk sijil mimie 50k tu. (ikut history tak pernah down dari 10% rite?)..

so 10% dari 50k is 5k

boleh aarr cover for the whole year punya payment to maybank. kurang skit interest form maybank coz kita bayar lumsum pada awal tahun untuk payment satu tahun.

mimie rasa cam bagus dari kids educations insurance kan?.. coz mimie amik anak mimie nyer insurance dari MAA pung kena bayar rm200 per month utk rm60k matang dalam tempoh anak mimie 18thn.

ok ok..

tq for response nora..

happy trading..
Reply

Use magic Report

Nora_Ismail This user has been deleted
Post time 2-12-2003 05:52 PM | Show all posts
Originally posted by NURMIMIE at 2-12-2003 05:07 PM:
tq nora for the info..

mimie terusss call customer services depa.. ehehehe..

teruknya mimie invest tak tau apa bender..

dah paham dah.. officer tu kata cam gini.

mimie loan 50k ri ...



Oooo.... itu macam kaa...

Menarik gak ni....

Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2003 04:52 PM | Show all posts
Originally posted by NURMIMIE at 01-09-2003 23:50:
apa pandangan korang tentang melabur dalam ASB nih?

pinjaman ASB tuh korang tak pelik ker?

haku rasa cam lain macam jerk.

dulu aku ada buat pinjaman ASB ni kat maybank. rm50k untuk 10 tahu ...

actually kalo u saving sendiri lagi untungg..
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2003 10:30 AM | Show all posts
Actually kalau nak buat pinjaman untuk ASB ni, it depends on interest rate as well as ASB dividend rate.

Macam Mimie ambil skim yg gunakan dividend + bonus untuk bayar monthly instalment after the first year. By right, Mimie kena bayar RM5,400 per annum (RM450 x 12), so in order for Mimie untuk tak bayar for second year onwards punya instalment, dividend and bonus ASB cummulatively should be at least 10.8% per annum.

This year, the dividend is expected to be at 7.25% and bonus at 2%, leaving behind 1.55% unpaid portion. Ni Mimie kena tengok lah pada skim Mimie macam mana bank nak minta Mimie bayar. Loan ASB ni ada macam-macam skim.

Stats, in Mimie punya skim actually, pelabur untung. The RM50,000 in the form of cert is already in hand at the beginning of the investment period, as the result the ASB dividend and bonus will be calculated on this higher principal compared to if she save RM450 monthly. Plus, investor only invest RM5,400 in order to get RM50,000 down the road. Ni saya namakan investment tutup mata, you can't see the money, it will only come 10 years later. Kalau kita ikut time value of money, kalau kita cuma invest RM5,400 ni over 10 years, with dividend and bonus at say 10.8% cateris paribus, we can't get that RM50,000.

However, it depends on how the scheme is designed. If the scheme is designed in such a way that the interest rate is something like BLR+1 for example, ada kemungkinan juga akan rugi. If the BLR shoot up to a crazy level, and the dividend rate for ASB fall down to also a crazy level over that period.. then possibility that the money out outweigh the money in is there.

However, the risk that this thing will happen is quite small, unless something like 1997/98 crisis happen again.

So kena tengok what is the interest specified by Maybank in that scheme  coz Maybank ni scheme loan ASB dia banyak berlambak. And kena juga tengok pattern ASB dividend now ni
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2003 02:10 PM | Show all posts
Originally posted by antiQue at 01-09-2003 10:30:
Actually kalau nak buat pinjaman untuk ASB ni, it depends on interest rate as well as ASB dividend rate.

Macam Mimie ambil skim yg gunakan dividend + bonus untuk bayar monthly instalment after  ...


memang betul..tapi skang nih interest mane tinggii..
suma turun..kerajaan suruh berbelanja, bukan menabungg

lagi satu skang nih, insurans ade cam2 produk,,buleh try tgk..
at least kalo sesuatu terjadi pada kite..selamat saving kite n dpt pampasan lagii..
i tak sure asb tuh ade perlindungan ke tak:stp:
Reply

Use magic Report

Nora_Ismail This user has been deleted
Post time 16-12-2003 02:52 PM | Show all posts
ASB ni untuk diversify investment jer.... Insurance pun penting gak....

Tapi rasanya, tak der insurance yang kita bayar RM450 sebulan selama setahun, tapi boleh return RM50,000 dalam masa 10 tahun


my 2 sen jer...
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2003 04:20 PM | Show all posts
Originally posted by Nora_Ismail at 01-09-2003 14:52:
ASB ni untuk diversify investment jer.... Insurance pun penting gak....

Tapi rasanya, tak der insurance yang kita bayar RM450 sebulan selama setahun, tapi boleh return RM50,000 dalam masa 10 tah ...


no dearr..
asb tuh same jek konsep dia kalo u simpan dlm saving tiap2 bulan.
kalo u tak caya u kiree.

sape kate insurans takde?
skang nih macam2 financial plan adee..
u nak i buleh bagii
Reply

Use magic Report

Post time 16-12-2003 07:11 PM | Show all posts
Originally posted by Nora_Ismail at 2003-12-16 14:52:
ASB ni untuk diversify investment jer.... Insurance pun penting gak....

Tapi rasanya, tak der insurance yang kita bayar RM450 sebulan selama setahun, tapi boleh return RM50,000 dalam masa 10 tah ...


It's quite true, Nora...

Saya pernah jadi financial auditor specialising in insurance for a number of years, and now still doing finance in one of the insurance companies. So far saya dah audit macam-macam insurance companies, and from financial point of view, apa yg saya nampak is that most of the time, the investment portion pledged to the insurance won't give us much return, at least not as high as what other form of investment like unit trust can give. Ada satu dua je yg can give high. Nak kena tengok juga macam mana bagusnya the investment portfolio and actuarial management (tapi benda ni orang luar mana boleh tengok kan? internal people and auditor dapat ler tengok)

My 10 cents.. Dalam hidup kita, investment is important, insurance is also important. So what I suggest is that people take insurance, but take term life. Term life will not have any investment attached to it, it is purely insurance cover. Just cover diri kita saja. So the premium will be lower, so the excess money we have can be invested elsewhere, unit trust ke, ASB ke (ASB pun a form of unit trust gak, but secured one with lower return), stock market ke, etc.. etc.. but biasanya agent insurance tak suka jual term insurance ni, sebab depa dapat less commission, most of the time diorang tak highlight pun pasal term life, and I can tell you sometimes agents pun tak tau term life to menatang apa and work cemana

[ Last edited by antiQue on 16-12-2003 at 07:17 PM ]
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2003 08:40 AM | Show all posts
Saya pernah jadi financial auditor specialising in insurance for a number of years, and now still doing finance in one of the insurance companies. So far saya dah audit macam-macam insurance companies, and from financial point of view, apa yg saya nampak is that most of the time, the investment portion pledged to the insurance won't give us much return, at least not as high as what other form of investment like unit trust can give. Ada satu dua je yg can give high. Nak kena tengok juga macam mana bagusnya the investment portfolio and actuarial management (tapi benda ni orang luar mana boleh tengok kan? internal people and auditor dapat ler tengok)

Reply

Use magic Report

Nora_Ismail This user has been deleted
Post time 17-12-2003 09:01 AM | Show all posts
Originally posted by stats at 16-12-2003 04:20 PM:
no dearr..
asb tuh same jek konsep dia kalo u simpan dlm saving tiap2 bulan.
kalo u tak caya u kiree.

sape kate insurans takde?
skang nih macam2 financial plan adee..
u nak i buleh bagii



Well, kalau nak ikut pengiraan pembuka topik ni, kalau Nora simpan 450 sebulan selama 12 bulan SAHAJA, dalam saving account dengan 5% interest per annum, duit dalam simpanan tu TAK MUNGKIN akan berkembang menjadi 50,000 dalam 30 tahun pun...


... to be exact, duit tu akan cecah 50,000 lepas lebih kurang 45 tahun simpan dalam saving...

So, skim insurance mana yang kalau Nora masukkan 5400 (450 x 12 bulan), akan mature dalam 10 tahun dan bagi Nora cash 50,000? Ada ker?

Err... tapi jangan la bagi yang jenis Nora kena mati atau cacat dulu baru boleh dapat duit tu....

[ Last edited by Nora_Ismail on 17-12-2003 at 09:06 AM ]
Reply

Use magic Report

Nora_Ismail This user has been deleted
Post time 17-12-2003 09:15 AM | Show all posts
Originally posted by antiQue at 16-12-2003 07:11 PM:
It's quite true, Nora...

Saya pernah jadi financial auditor specialising in insurance for a number of years, and now still doing finance in one of the insurance companies. So far saya dah audit  ...



Itu lah kak AntiQue... Nora rasa, duit ni kalau kita yang kawal dia, kita akan jadi mudah. Tapi bila dia kawal kita, hidup kita akan sempit. Yang ironinya, orang yang dapat kawal duit ni adalah orang yang tak perlukan duit....

Nora berniaga saham kat KLSE secara sambilan. Bila Nora beli dengan harapan yang tinggi untuk dapat untung, maka Nora akan rugi. Tapi bila Nora beli tanpa letakkan apa-apa harapan, maka trade tu untung... Kita tak akan dapat semua yang kita nak...

Seperti yang Nora katakan sebelum, simpanan tu amat perlu. Insurance juga amat perlu. Yang ada anak tu, kena gak fikir tentang simpanan bila diorang besar nanti, dan perlukan sesuatu untuk pembelajaran diorang. Ada banyak cabang yang mana kita boleh salurkan duit kita tu, tapi yang penting kita kena bijak cari maklumat dan gunakan maklumat tu dengan bijak...

Macam yang kak Mimie buat tu laa.... bila dapat tahu dapal ASB tu, dia pun orak langkah yang sesuai dengan kemampuan dia....

Salam,
Nora
Reply

Use magic Report

ourself This user has been deleted
Post time 17-12-2003 02:16 PM | Show all posts
Originally posted by Nora_Ismail at 17-12-2003 09:01:
Well, kalau nak ikut pengiraan pembuka topik ni, kalau Nora simpan 450 sebulan selama 12 bulan SAHAJA, dalam saving account dengan 5% interest per annum, duit dalam simpanan tu TAK MUNGKIN akan ber ...


minta maaf mencelah:

insuran boleh return RM50k dalam masa 10tahun jika menyimpan RM450 sebulan...
baiklah saya ada satu pelan investmentlink dimana dengan RM450 sebulan serendah 5%  selama 10tahun kiraan flate rate.

jika 5% pulangan tunai RM54378.00
jika 9% pulangan tunai RM66131.00
jika 13% pulangan tunai RM80607.00

insurance cant give more what banks offer.

tapi saya kira itu bukan isu yg penting sangat pun,tinggal lagi kalau cik puan konsisten dlm payment ASB tu okla tu..tapi ingat jugalah bank pun ada gak syarat dan terma dia..andaikata kita tak larat nak komitment sijil tu pun kena jual oleh bank dan dia akan reduce all fees yg ditanggung.so,return dia takkan sama juga ngan baki simpanan.citer plak pada time value of money dgn 10tahun akan datang RM50k akan datang rasanya duit simpanan kita RM450 tak berbaloi dgn tolak inflasi rate 3%-4% setahun apa yg dapat?.jadi kiranya tahun ke5 kakak ada komitmen lain bolehker kakak reduce figure of payment?..kita hidup tak selalunya senang.pelan ASB like endowment plan ,ada tempoh,dan dilindungi insuran loan tu tadi.kalau kaka tak bayar sama juga ia takkan kembalikan 100% baki simpanan tu..so sekiranya kakak ditimpa musibah (kematian/h.upaya) kakak tak perlu langsaikan hutang tu.tapi kalau kakak memerlukan duit sekiranya kakak cuti berehat kerana kecederaan/kemalangan,ASB tetap RM450 sebulan,tapi syarikat insuran akan memberikan bantuan RM900 sebulan termasuk penginapan wad RM100/day.itu yg membezakan insuran dgn bank ...kalau saya tawarkan pada semua chatter this package which one u prefer?

dengan simpanan RM450.00/bulan selama 10tahun dgn kadar serendah 5%:eek:

                           ASB                                     INSURAN
return:           <RM50,000.00                         RM54378.00++
meninggal:     insuran cover balance          insuran RM100k + baki simpanan
accident :       no insuran                          RM900/bulan
hospital:         no insuran                           RM100/hari
36penyakit:     no insuran                            RM30,000
pengeluaran:    slps10tahun                         bila-bila masa

jadi baguslah kalau kita ada pandangan memasing,jadi perkara ni harap tak lah jd isu .saya memberi pandangan supaya dikalangan kita yg tidak tahu boleh jadi tahu...sebagai info sahaja.

kesimpulan:pelaburan 2 dlm satu adalah pelaburan yg bijak untuk merancang kewangan masa depan.bank adalah bank dan insuran adalah syarikat penanggung risiko..kalau ada komen bolehla kita sama sama bincangkan..:bg:
Reply

Use magic Report

Nora_Ismail This user has been deleted
Post time 17-12-2003 02:27 PM | Show all posts
Originally posted by ourself at 17-12-2003 02:16 PM:
minta maaf mencelah:

insuran boleh return RM50k dalam masa 10tahun jika menyimpan RM450 sebulan...
baiklah saya ada satu pelan investmentlink dimana dengan RM450 sebulan serendah 5%  selama 10t ...



Nora rasa ada silap faham ni...


Yang 450 sebulan tu, bayar selama 12 bulan sahaja....

Maknanya, cuma bayar 12 kali sahaja....

Bukannya bayar selama 10 tahun, tapi 1 tahun sahaja.... Yang 9 tahun lagi tak payah bayar apa-apa... Bila mature di tahun ke 10, baru keluarkan 50,000.

Total bayaran untuk 12 kali bayar tu, 5400 sahaja....


Hmmm.... :re: :re: :re:
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2003 02:32 PM | Show all posts
Err,,,kalau macam tue simpanan dalam ASB takdelah seuntung mana? Itu maksud ourself ker? Sebab saya pun ada simpan juga dalam ASB, RM312 sebulan untuk keuntungan RM30000 selama 12 tahun
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2003 04:47 PM | Show all posts
ASB loan tu untuk membantu org yg susah nak menabung .. dgn adanya ASB loan, we are committed utk membayar ansuran setiap bulan & tak dapat nak keluarkan until cukup term. Bila dah cukup, u dpt lum sum of amt yg u buat ASB loan tu.
Bayangkan, kalau u simpan setiap bulan .. bila terdesak sket, u pi korek kat ASB tu, sampai bila la u nak dpt kumpul?
tu je rasional nya...

I ada jugak ambil ASB loan, tapi bukan skim yg Nora ambil tu. I ambil yg semua bonus & dividen dpt kpd pelanggan. Just a way of savings. Insurans pun ambil jugak ... as precaution .. maklum la, sekarang ni macam2 penyakit & hospitalization mahal .. bukannya mintak sakit, cuma bersiap sedia.

I heard ada skim ASB + Insurans ... tak ingat plak bank mana yg offer skim ni ...
Reply

Use magic Report

Nora_Ismail This user has been deleted
Post time 18-12-2003 10:28 AM | Show all posts
Originally posted by azaleena at 17-12-2003 04:47 PM:
ASB loan tu untuk membantu org yg susah nak menabung .. dgn adanya ASB loan, we are committed utk membayar ansuran setiap bulan & tak dapat nak keluarkan until cukup term. Bila dah cukup, u dpt lum ...




Oppsss... bukan Nora laa.... Kak Mimie yang buat simpanan kat ASB tu....

Nora rasa, kalau kita baca tulisan kak Mimie yang second tu, kita boleh faham how this scheme works...

Kak Mimie tak nak komen ka?


Salam,
Nora
Reply

Use magic Report

ourself This user has been deleted
Post time 18-12-2003 11:20 AM | Show all posts
Originally posted by cempakasari78 at 17-12-2003 14:32:
Err,,,kalau macam tue simpanan dalam ASB takdelah seuntung mana? Itu maksud ourself ker? Sebab saya pun ada simpan juga dalam ASB, RM312 sebulan untuk keuntungan RM30000 selama 12 tahun…..jadi makn ...


ok ok saya paham pada penerangan kak mimie tu..memang clear rasanya..saya rasa kak mimie kena betul betul jumpa customer tu utk details sebab semua bank dlm pengurusan kewangan ada part yg dia tak jelaskan pd customer dr segi interest,fees,charge dan loading atau sebagainya..

rasanya cam tak logik ler kalau kita buat loan 50k then yg bayar loan tu ASB dividen?.base on unit amanah record mmg average around 10%.

jadi sekarang kaka mimie buat loan 50K kat maybank.berapa maybank kenakan charge interest utk bayaran semula selama 10 tahun?.takkan free kot?...kalau kita amik loan bankrakyat je pun maksimum 7tahun dah 7% something..kan.kalau 10 tahun mesti around 8-10% kot.kalau lg rendah sapa pun tak nak bg hutang.tul tak kat situ la bank punya profit bussiness.

ok go next ,

loan maybank katakan interest 9% .tahun pertama jer kakak kena bayar pada maybank punyer interest dlm rm4500.tul tak?
kalau tahun kedua ,BLR kakak punyer loan kena bayar lagi kan.so berapa pulak?.

then kakak ada ASB sijil sebanyak 50k hakmilik maybank cuma nama kakak jer..
keuntungan kakak 10% ler katakan tapi rasanya tahun ni 9.25% ..jadi camner yg dikatakan untung ?.

ringkasan:

ASB dividen 10%
maybank interest 9%
inflasi 3%setahun

for long term sight:

10%-9%-3% =-2%

tak payah lah kita kira inflasi utk 10 tahun jadi:
10% - 9% = 1%

so,mengapa perlu melabur untuk pulangan 1%?dan kalau dinilai pada -2% lagi teruk kan.

disini nampak tak camner maybank membuat urusniaga?.sebab dia ada modal..dan kita tiada modal besar.kita hanya beli sijil dia atau share partner.
maybank membuat keuntungan pasti pada interest mimie.dimana keuntungan kakak mimie utk 10% tu dah dipotong.

tapi kalau kakak mimie ada 50k cash hari ini ,dan simpan dlm ASB saya percaya kakak akan ada sejumlah wang yg banyak untuk 10tahun akan datang.tak pun kalau ada org sudi pinjamkan duit 50k hari ni tanpa kenakan sebarang interest of course untung.

jadi mungkin kakak tersilap pandang pelan tu punyer trik.kakak buat pinjaman maybank tu berapa dia punyer interest?.cuba kakak tolakkan dengan dividen yg kakak dapat.agak agak untung tak?.ada insuran cover this plan tak?.kalau tak de lagi beban kak mimie.

pelan ASB ni nampak mcm untung kan.too simple tapi mengapa perlu meminjam kalau org lain buat untung.then nanti,bila kata kakak nak keluarkan duit tu ada mcm mcm fees yg mungkin dikenakan ,servis,maintenance,parking,ntah ada ler rasanya.. dah tanya ke belum?.

sori chatter semua saya sekadar membuka minda ..the point kerajaan ialah mendisiplinkan melayu ni supaya menyimpan sebab skim ni ada komitmen ,atleast org melayu dah boleh menabung/melabur sebab kalau suruh simpan sesaja mmg tak akan ada target.skim ASB dulu tak camni pun..tapi dia dah manipulasikan oleh badan swasta cam maybank utk mengaut keuntungan.yang dikatakan menyimpan ialah simpanan sedikit sedikit lama lama jadi bukit.tapi sekarang dari  kerana bukit(loan) tak pasal pasal kena menyimpan.

so harap kakak mimie jelas sedikit presentation dr saya financial planner yg masih belajar dan terus belajar.kalau ada komen kita sesama la berbincang..:bg:
Reply

Use magic Report

ourself This user has been deleted
Post time 18-12-2003 11:44 AM | Show all posts
syarat maksimum utk seseorang melabur dalam ASB 200,000.00 kalau tak silap saya setakat hari ni ler.

maybank tak boleh membeli saham tu walaupun dia ada 2bilion.kerana kerajaan buat utk membantu org melayu dan org miskin supaya ada simpanan dgn pulangan unit amanah 10%.sepatutnya kerajaan tak boleh sub kan benda tu kat bank bank lain sebagai agen.keranan matlamat utk membantu rakyat tak tercapai,malah memberi peluang pada syarikat bank mengaut keuntungan.

Apa yg dibuat oleh  maybank dan bank bank lain yg jadi agen ASB ,mereka menggunakan kita sebagai batu loncatan mengaut keuntungan.mereka bekalkan kita dengan pinjaman.jadi,sepatutnya kita ada keuntungan 10% setahun tapi keuntungan itu diambil oleh mereka mereka ni yg kejam.mereka mengaut keuntungan drpd dividen kita.sepatutnya dapat 10% dah tolak interest jadi -2% mungkin 0% mungkin 2-3% jer.tak ubah mcm ceti haram.mengambil kesempatan.dia kata untung,tapi dia mencuri duit kita dgn interest.sebab mereka tahu org melayu memang suka figure yg BESAR dan mudah.adalah lebih baik simpan sikit sikit RM450 setiap bulan dlm ASB dan hujung tahun dapat 10% 100% tanpa interest.memang bukan senang nak senang tapi itulah caranya menabung.

kesimpulannya disini pada pendapat saya:
kalau beli ASB maybank tu,kita akan dapat sejumlah yg kita mahukan dan memang itu pun duit kita.tak ubah simpan bawah bantal.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091071s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list