Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
48269
View
292
Reply

Plan kewangan 2011

  [Copy link]

Author: amirul_nazri       Show all posts   Read mode

Post time 3-6-2011 11:13 AM | Show all posts
update plan as of 06/01/2011
4) next semester blm start lagik, tp dah ada saving utk 1 paper, kena korek tabung kalo register lebih dr tuh or berharap kompeni bg bonus
baby_pingu Post at 1-6-2011 14:33



    Pingu amik course apa ni?
Part time ke?
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2011 11:16 AM | Show all posts
- selling off my 1st property
arwien Post at 1-6-2011 14:55


Boleh share kenapa nak jual property.
Ada investment lain yg lebih menguntungkan dari property ke skrg ni.
TQ...
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2011 11:20 AM | Show all posts
tunggu hujung bulan 6 baru update sebab time tu baru dah dikira setengah tahun  


...
wanitajelita Post at 3-6-2011 10:29



OK nanti update kat sini.

Sebenarnya tahun 2011 ni, MACD x fokus kat financial sgt.
Skrg fokus camne nak jadi a better person and enjoying life.
Marah Azizi Ali. Huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2011 11:26 AM | Show all posts
Reply 203# MACD


    amik part-time master...huhuh
ada lagik 3 paper elective, 1 project paper...means at least RM2250 lagik tuition fee
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2011 11:32 AM | Show all posts
Reply  MACD


    amik part-time master...huhuh
ada lagik 3 paper elective, 1 project paper...m ...
baby_pingu Post at 3-6-2011 11:26



    Wah congrats..MBA ke apa?

Tapi sempat gak kau main forum ni ek. Haha..
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2011 11:34 AM | Show all posts
Reply  MACD


    amik part-time master...huhuh
ada lagik 3 paper elective, 1 project paper...m ...
baby_pingu Post at 3-6-2011 11:26



    good pingu
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2011 11:39 AM | Show all posts
Reply 207# MACD


haha..aku tak amik MBA arr..kalo MBA lagik pening aku nak byr tuition fee..mana nak cekau duwet?
aku amik master HR management jah..

ala..kelas wiken jah pun..so weekdays aku meroyan la kat forum...mlm2 pun aku meroyan gak...
lgpun sekarang dah start cuti sem
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2011 12:34 PM | Show all posts
Reply 204# MACD

ade plan lain yg masih blm confirm
saje nk jual sbb nak take advantage of the property bubble skrg nih. . dah dpt profit double dr harga yg aku beli dulu, so ok la. malas la nk buat sewa, malas nk melayan karenah penyewa semua. nk guna buat modal buat bisness skit.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2011 12:38 PM | Show all posts
Reply 206# baby_pingu

aku pun ade plan nk amik course. tp bukan mba la.
aku nk amik course yg related dgn culinary/pattisaries.
sbb dah tk larat nk belajar/keje dlm bidang technical . penat dah buat benda technical. ingat nk cari skill lain plak.
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2011 12:47 PM | Show all posts
Reply 205# MACD

haa btul. kena enjoy gak life kan. kalu duit berkepuk pun simpan saje tp tkde life tk syok gak.. .

masa aku baru2 keje dulu, susah gak nk disiplin saving..sbb aku ni suka travel..dpt gaji jer aku travel..travel bukan dekat2..sampai ke jepun, morocco, europe, merata la aku berjln... duit saving mmg 0. pastu bile aku start beli property baru la disiplin skit. travel gak tp at the same time aku cut cost mne2 yg patut & start my saving. pastu baru la balance skit aku rasa, ade saving skit, simpan property, allocate selebihnye utk hobbies/minat aku which is travelling & aktiviti2 outdoor lain.  
but now I feel really tired with my current job.  
Reply

Use magic Report

Post time 3-6-2011 01:30 PM | Show all posts
Reply 211# arwien


    nak bukak bakery ke?
blaja buat croissant ok..ai suka croissant
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2011 01:54 AM | Show all posts
isk...topic prancangan kewangan ke ni?
ke prancangan keluarga?
friends80 Post at 7-2-2011 20:41



   
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2011 08:30 AM | Show all posts
Reply 213# baby_pingu

insyaallah kalu ade rezeki.
Tp buat masa skrg nk kena belajar byk lagi, amik certificate in baking.
kalu awal2 mungkin buat order dr umah saje. dah confident nnti baru bole fikirkan utk bukak kedai. Ini masih dlm perancangan lagi.
Sbb aku rasa food business yg masih bole bertahan walau dlm kegawatan ekonomi, tp itu la bukan senang nak start & progress.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2011 06:21 PM | Show all posts
Hutang kereta patutya abis by 2013. Tgh byr banyak sikit. Mudah-mudahan by next year leh abis hutang ngan bank. Boleh concentrate simpan byk sikit duit. Ada kereta ni, abis duit bayar aansuran bulanan, isi petrol ngan bayar maintainance ..
aku rasa makain lama kereta makin byk yg nak kene ganti. Habis duit tiap kali antar untuk service ..

Kalau boleh nak naik motor jek ... tapi takder motor pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2011 06:23 PM | Show all posts
Reply  baby_pingu

aku pun ade plan nk amik course. tp bukan mba la.
aku nk amik cour ...
arwien Post at 3-6-2011 12:38


byk2 kedai .. kedai makanan yg senang sikit untung ..
yg penting service cepat dn makanan sedap.
mesti dapat ramai pelanggan punya. Pelanggan takkan lari punya
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2011 06:25 PM | Show all posts
OK nanti update kat sini.

Sebenarnya tahun 2011 ni, MACD x fokus kat financial sgt.
Skrg f ...
MACD Post at 3-6-2011 11:20

kalau ikut buku dia, kene ada target. Cth umur 40 nak jadi jutawan.
Hahaha ... dgn keje dan income sekarang, ntah bila target tu akan tercapai :re:
Reply

Use magic Report

Post time 5-6-2011 10:30 PM | Show all posts
Hutang kereta patutya abis by 2013. Tgh byr banyak sikit. Mudah-mudahan by next year leh abis hutang ...
edry_faizi Post at 5-6-2011 18:21



    apa kata kau trade in kereta 3 tahun sekali? aku plan nak buat mcm tu jugak bila ekonomi dah stable (aku target 2 tahun lagi)
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2011 09:53 AM | Show all posts
apa kata kau trade in kereta 3 tahun sekali? aku plan nak buat mcm tu jugak bila ekonomi d ...
wanitajelita Post at 5-6-2011 22:30



    maaf ye, x faham,  boleh terangkan kenapa nak trade in kereta 3 tahun sekali
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2011 02:02 PM | Show all posts
maaf ye, x faham,  boleh terangkan kenapa nak trade in kereta 3 tahun sekali
norha Post at 6-6-2011 09:53 AM



    maintainance free i think.....
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2011 02:24 PM | Show all posts
Hebat la bro boleh target simpan 100k walaupun gaji 3k je.
Teruskan usaha.

Nak tany ...
MACD Post at 3-6-2011 11:08


Sepertimana yang dinyatakan dalam posting tu, saya ada sedikit bahagian daripada wang faraid arwah ayah saya yang meninggal pada tahun lepas..jadi duit tu yang saya gunakan untuk tambah pelaburan ASB. Insyaallah, kalau takde aral melintang, saya akan dapat lebih kurang RM53K duit faraid arwah selepas selesai proses tuntutan faraid di Pejabat Tanah dalam jangkamasa 3-4 bulan lagi. So, saya cadang boleh la top up dalam ASB lagi...
Berkenaan dengan site income tu, untuk makluman bro MACD, saya buat semua kerja yang berkaitan dengan teknikal IT, iaitu daripada format PC, repair masalah PC,  jual PC baru atau 2nd hand. Disamping itu, saya buat juga kerja-kerja berkaitan dengan videoman dimajlis-2 kenduri serta video editing ke format VCD atau DVD... alhamdulillah.. kerja-2 berkenaan dapat menyumbang kepada banyak juga site income yang cukup untuk menampung perbelanjaan bulanan dan kadang2 saya langsung tak sentuh gaji kerja hakiki saya selama beberapa bulan...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.097852s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list