Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
47567
View
292
Reply

Plan kewangan 2011

  [Copy link]

Author: amirul_nazri       Show all posts   Read mode

Post time 4-11-2011 05:06 PM | Show all posts
update plan as of 11/2011


1) expenses capped at 400 per month - OK
2) makan mewah berada di tahap terkawal, pegi enjoy makan2 bila ada certain celebration ja, tp berat blom turun2 lagik - berat dah turun
3) AHB dah takleh topup  - haku malas dah la nak topup..leceh nak pegi counter..duit tuh simpan as cash reserve - AHB out of list trus, leceh nak p kaunter.thn dpn lah topup len
4) yuran semester - this sem ambik 3 paper sekaligus, seb bek kompeni ada bg 1K utk employee award
5) tabung haji - setakat nih +ve flow
6) kena start simpan utk cash reserve - haritu cash reserve susut nilai ngan drastik, sbb bg kat parent..sekarang build up balik cash reserve  
7) target 13th bonus - 1K masuk lam loan umah - execution in Dec <- tak jadik, half dr bonus nak bg kat mak, utk kos buat umah kat kpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2011 05:18 PM | Show all posts
plan aku di tahun 2011 ni, harap gaji dinaikkan dari 500 ke 600 sebulan pun dah ok, bleh simpan 50 s ...
sekngucing Post at 28-10-2011 03:19



    Banyak tu increment rm600
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2011 02:26 PM | Show all posts
Duit aku taun nih da abes wat masuk umah. Sian kat aku
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2011 08:42 AM | Show all posts
misi kewangan 2011
- paling penting cari kerja lain yg permenant dgn gaji >3000
- cari boifren aka calon suami yg gaji dua atau 3 kali ganda dari aku
- nak buat bisnes online. doakan ye

wanitajelita Post at 4-2-2011 15:07


1)   Kerja permenant dengan gaji >3,000 - Done on March 2011.
2)   Carik Boifren -
3)   Buat bisnes online - Lebih daripada tu aku dapat... October 2011 aku dapat offer part time job dlm expertise aku.. pulangan 1/3 daripada gaji full time. inilah namanya work smart, syukur alhamdulillah

kita merancang Tuhan menentukan.... aku rasa inilah 1st time perkembangan ekonomi aku berjalan dgn terlalu ekstrem di mana aku telah melalui perkara-perkara ni

a)   29 October - Bayar downpayment kereta baru.. sebenarnya aku tak terfikir pon nak tukar kereta, sesungguhnya aku terpaksa.... adoiyaiiii

b)   2 November - dapat offer tender yang kedua. bos dah tak nak amik orang lain, beliau nak wj jugakkkk....

c)   3 November - bayar 5% downpayment dan malamnya sign SNP rumah baru (subsale)

senang citer.... semua 3 benda ni takde dalam planning 2011 sebab tak disangka2 lepas Hari Raya Raya wj akan beli rumah, dapat part time job dan beli kereta baru.... padahal duit bukan ada ni.... saving kosong, nasib baik lah wj ni licik orangnya, berkat exposure ex hubby dulu... syukur lah allah permudahkan semua urusan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 10:08 AM | Show all posts
Reply 284# wanitajelita

syukran...senang ati aku bila ada kawan forum yg berjaya mengatur idop..
inilah namanya REZEKI ALLAH yg TENTUKAN...

psst..ko beli umah kat mana..? waa...tinggi la saham ko nanti...syabas betti..
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2011 06:11 AM | Show all posts
plan 2011

1. by june 2011 - langsai semua hutang piutang, debt free.
2. gaji 100% --> semua park ...
fushigii Post at 31-1-2011 16:37


Dah lama x jenguk ke sini..tetiba baru teringat awal thn aritu ada post something kat sini...so dah bulan 11, nak update status

plan 2011

1. by june 2011 - langsai semua hutang piutang, debt free. -----> misi berjaya
2. gaji 100% --> semua park ke akaun forex & cpo -----> misi berjaya tapi not 100% ke fx n cpo, 15% jer, lain masuk saving
3. topup asb sebrp byk yg pnb benarkan -----> dah penuh xleh topap, misi digantung sementara waktu
4. bersedekah lillahi taala ------> misi ni hampir2 gagal, dugaan bila ada duit lebih tp percaya rezeki dr allah, so buat jugak.

tgh tunggu div asb 2011 nak wat downpayment perodua alza lak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2011 11:13 AM | Show all posts
Reply 286# fushigii

congrats sbb dah debt-free status
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2011 12:40 PM | Show all posts
aku ikut nasihat mac faber dan robert kyoski.......invest dalam hedging plan......tahun 2010.....tahun 2011 aku masuk 100%...... nak tengok tahun depan apa nak jadi.......yg [penting berhutang untuk simpanan + hedging dah terbukti selama beberapa tahun......
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2011 12:47 PM | Show all posts
plan 2012 plak aku nak clearkan semak samun belakang rumah (tanah tapak sekolah) buat teroka semantara...he he....ingat nak tanam ubi(daun) ulam raja, kacang botol n buat kolam skit bela tilapia atau keli coz duit dapur aku je sebulan dah dekat rm1000 sebulan.....kalau dapat kurang kan 40%-50% dapat sayuran segar lagi bagus....jiran sebelah rumah aku siap buat kandang ayam n kambing lagi....takat ni tak de orang lagi mengadu repot dengan mpsa.....hu hu
Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2011 01:57 PM | Show all posts
dah nak sampai hujung tahun nie...
jom tengok plan 2012 kot..........
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2011 04:14 PM | Show all posts
Reply 263# MelahJanda

financial freedom neh...congrats
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2011 01:16 AM | Show all posts
patut ada tread baru utk 2012
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2012 04:28 AM | Show all posts
patut ada tread baru utk 2012
ninja boy Post at 14-12-2011 01:16


Dah boleh buat plan kewangan untuk 2013...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079759s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list