Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
86338
View
1217
Reply

------(@ Bunga-bunga Wangi II

  [Copy link]

Author: spiderlily    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 28-2-2013 02:57 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 28-2-2013 02:45 PM
kalau dutiable items mmg kn buka, depa check, ada custom officer kat pos laju tu, kalau bukan brg  ...

oo.. gitu. kot2 kaka blings jadi ter-rajin nak beli n courier bgtau ler. tak dapat byk pong takpe atleas 1-3 jenis okid wangi especially yg kaka blings ader tu
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 03:18 PM | Show all posts
MMISS posted on 28-2-2013 02:57 PM
oo.. gitu. kot2 kaka blings jadi ter-rajin nak beli n courier bgtau ler. tak dapat byk pong takpe  ...

insyaallah kalau kaka ingta masa nak balik Kulim, maybe boleh hand carry
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 03:40 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 28-2-2013 03:18 PM
insyaallah kalau kaka ingta masa nak balik Kulim, maybe boleh hand carry


ha.. ok gak tu. chek bleh amik direct dari kaka.. kalu kaka beli n bela dulu pong ok buat anak angkat dulu..

lupa nak bgtau okid ni kalu family vanda yang wangi tu mmg rajin bunga. vanda wangi yg chek bela bila tgk di tiap celah daun tu ada spike lama membuktikan dia rajin sgt berbunga n nilah tips utk membeli okid. kalu kita tgk ada bekas keratan spike lama makna pokok dah pernah berbunga. kaka tau kan family okid ni. vanda ni bentuk pokok/daun dia cam V shape.

kalu kaka bleh tlg chek nak yg sama kaka ada kalerful tu. kalu ada yg wangi kaler merah & kuning chek nak. kalu cam byk sgt dapat yg kalerful 1 pasu  & merah atau yellow sepasu pong jadilah. nak gantikan pokok yg nazak



Last edited by MMISS on 28-2-2013 03:43 PM

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 03:46 PM | Show all posts
MMISS posted on 28-2-2013 03:40 PM
ha.. ok gak tu. chek bleh amik direct dari kaka.. kalu kaka beli n bela dulu pong ok buat anak a ...

dia ni mmg kerap berbunga sungguh, setahun bbrp kali
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 04:04 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 28-2-2013 03:46 PM
dia ni mmg kerap berbunga sungguh, setahun bbrp kali

kalu ikut record okid wangi miss.. bunga tu tahan dekat 3 weeks. lepas bunga kering tak berapa lama dah naik spike baru. kadang tu bunga yg ada still fresh dah naik spike baru sebab tu miss suka beli vanda wangi ni..

pokok kat umah tu dah lama tak berbaja namun tetap rajin berbunga
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 04:06 PM | Show all posts
MMISS posted on 28-2-2013 04:04 PM
kalu ikut record okid wangi miss.. bunga tu tahan dekat 3 weeks. lepas bunga kering tak berapa lam ...

ramai dah jiran2 bercakap...hahahha, setiap kali lalu bau wangi semerbak.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 04:21 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 28-2-2013 04:06 PM
ramai dah jiran2 bercakap...hahahha, setiap kali lalu bau wangi semerbak.

masa chek rajin baja dulu mmg sekali bunga mesti 4-5 pasu sekali coz coz ada dlm 10-12 pasu okid wangi ni. ni ada yg dah nazak 2-3 pasu tu pasal nak cari ganti. ada 2 pasu yg ada anak 2-3 keiki so dah berenti bunga. mmg syok masa dia berbau. yg collection chek ada yg bau pagi jek, ada tgh hari sampai petang n ada yg sepanjang hari..

lagi 1 kalu kaka beli mintak dorang tag nama okid tu jadi kita tau nama dia. yg bau pagi sampai malam tu thai noi... apa tah panjang skit nama dia. kaler ada putih n kuning cair

okid kaka guna baja apa. chek beli dar forumer otai okid.. dia buat sendiri n jual. dia jugak ada tulis buku okid yg dijual oleh alaf. miss dah beli buku tu. dengar citer dia tgh tulis buku pasal okid species dulu tapi tatau lah dah publish ler lom

Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 04:29 PM | Show all posts
MMISS posted on 28-2-2013 04:21 PM
masa chek rajin baja dulu mmg sekali bunga mesti 4-5 pasu sekali coz coz ada dlm 10-12 pasu okid w ...

kaka tak guna baja yg dia org jual tapi standby penggalak bunga yg sembur tu, beli masa pesta bunga di Kulim, belum sempat guna lagi. Kaka letak arang jah, tu pun tak berhenti bunga
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2013 04:47 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 28-2-2013 04:29 PM
kaka tak guna baja yg dia org jual tapi standby penggalak bunga yg sembur tu, beli masa pesta bung ...

satgi miss tepek contoh baja kat thread okid. kita sambung borak kat sana. miss nak tepek pic okid.

kak atleast sebulan sekali baja sama
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2013 12:44 AM | Show all posts
saya baru cuba tanam bunga wangi ni, best bunga jeliti atau jasmine..wangi harum semerbak
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2013 11:05 AM | Show all posts
Up kan lah thread ni...dh berjinak dgn bunga wangi..br dpt kumpul 7 jenis..btw azalea ni categori bunga wangi ke?
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2013 03:23 PM | Show all posts
anggerik posted on 8-7-2011 10:46 PM
Post Last Edit by anggerik at 8-7-2011 22:49

pernah tgk bunga ni?...

akak ada tanam bunga ni.. tapi xmo bunga2 lagi pokok dh tinggi huhu

Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2013 03:26 PM | Show all posts
rebecca_nur posted on 19-4-2013 11:05 AM
Up kan lah thread ni...dh berjinak dgn bunga wangi..br dpt kumpul 7 jenis..btw azalea ni categori bu ...

baru terperasan thread ni rupanya dah rumah ke2..  xsangka byk sungguh bunga wangi sbb slalu bila g nursery tanya bunga wangi dorang tunjuk kemuning melur kenanga je

bila baca forem ni rasa ketinggalan sangat.. masih boleh order ke bunga2 tu seme?

Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2013 03:54 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 28-2-2013 03:18 PM
insyaallah kalau kaka ingta masa nak balik Kulim, maybe boleh hand carry

nak jugak hik hik.. nak yg wangi2 je bley bling2

Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2013 04:08 PM | Show all posts
krongsang posted on 29-10-2013 03:54 PM
nak jugak hik hik.. nak yg wangi2 je bley bling2

Hari tu lalu kat kedai orked tu, ya Allah dugaan dompet kaka
Tapi bila mak ada mmg tak berhenti, bising mulut dia..
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2013 04:15 PM | Show all posts
ok nextt time dia xde singgah ekk kedai oked tu.. kite pun kat kulim ni.. bila2 balik roger2 la
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2013 11:03 PM | Show all posts
krongsang posted on 29-10-2013 03:26 PM
baru terperasan thread ni rupanya dah rumah ke2..  xsangka byk sungguh bunga wangi sbb slalu bila  ...

Kat sini, kuantan byk sgt bunga wanhi, setakat ni dah ada dekat 16 jenis..ada masa nanti upload
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2019 07:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by shiina at 13-8-2019 07:24 AM
MMISS replied at 20-2-2013 03:33 PM
nak tanya.. ada sesiapa pernah semai cutting ytt.. agaknya hidup tak ek. miss tak pernah try lagi n  ...


Assalamualaikum. Subhanallah, lamanya tak masuk forum ni sejak dah ada FB groups. Tapi ada masanya teringat juga pada forum ni. Harap kawan sihat dan ceria bersama keluarga serta pokok yang ditanam.

Bagi menjawab soalan MMISS, kak shiina pernah semai keratan YTT pemberian jiran masa aktif dalam forum ni dulu. Kalau tak silap, dekat 10 keratan ke belasan keratan yang disemai. Alhamdulillah, ada 1 yang hidup membesar hingga harini. Pokok YTT sepokok yang kak shiina ada tu hasil semaian keratan batang tulah, Alhamdulillah.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086902s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list