Kuih tradisional Malaysia telah mendapat pengiktirafan serta penghargaan antarabangsa dengan berada di kedudukan ke-5 terbaik dalam 100 kuih muih terbaik di dunia oleh TasteAtlas.
Lebih menarik lagi, ia terkenal dari Semenanjung sehingga ke kepulaun Borneo. Popularititnya bukan sahaja di kalangan penduduk tempatan tetapi juga di kalangan warga asing.
Karipap ialah kuih kegemaran rakyat Malaysia yang terkenal dengan kulitnya yang rangup dan inti yang berperisa, lazimnya gabungan kari ayam dan kentang.
Selain itu, karipap telah berkembang dari semasa ke semasa, dengan pelbagai versi yang berbeza seperti tuna, sardin dan rendang daging.
Post time 19-1-2024 10:00 AMFrom the mobile phone|Show all posts
suka karipap biasa. tk suka karipap pusing sbb kulit nya berderai.
masa kecik mkn kulitnya aje.. inti nya kita kuis² je.. jd mak bubuh kerang dlm inti kentang tu. baru lah mkn inti nya
Post time 19-1-2024 11:01 AMFrom the mobile phone|Show all posts
Masa zaman kerja dulu tiap2 pagi mesti naik ke cafe ofis dulu beli karipap. Mmg faberet la karipap. Boleh mkn hari2.
Sekarang sejak dah buat IF insaf dah nak melantak hari2 ahaks
Post time 19-1-2024 12:30 PMFrom the mobile phone|Show all posts
zehra2 replied at 19-1-2024 10:00 AM
suka karipap biasa. tk suka karipap pusing sbb kulit nya berderai.
masa kecik mkn kulitnya aje.. int ...
arini depa pakai pastry tu kulit pecah
malas nk uli
klo uli buat kulit sendiri .nanti mkn dia liat skit..kulit tak pecah..isi daging campur kentang buh daun kari masak..isi 3/4 gitu..baru bes ..kipap..epok epok
Post time 19-1-2024 01:02 PMFrom the mobile phone|Show all posts
congrats btw...but tak sure la klau Malays yg invented karipap ni...curry itself bukan dari Nusantara rsanya... any karipap wajib mkan panas2... klau dh sejuk iollz tak lalu...