Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
14112
View
169
Reply

masalah konsortium brg Cina yg tertubuh thn 2007

[Copy link]

Author: memerhati       Show all posts   Read mode

Post time 22-4-2011 12:07 AM | Show all posts
brg china tp branded ni sbnanrya dikilangkan di sana, tp branded, kan? betul tak? sbb kos pengilang murah cthnya Adidas made in vietnam, kos kilang kat sana murah.. ke mmg tak ori?
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 01:12 AM | Show all posts
Saya rasa mod perlu tukar tajuk...mohon buang nama Sinar Inspirasi sbb boleh mengaibkan individu tersebut..sbb saya tahu beliau tidak menduga akan menjadi pekara begini dan beliau tidak mengambil pun duit tersebut utk kegunaan peribadi.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 05:31 AM | Show all posts
Reply 100# alya1


    Jangan silap, rasanya kerugian tu disebabkan overhead, tiada yang dapat barang, aku bercakap ni sebab aku pun penyumbang modal masa tu. Sinar beri jawapan macam tu, duit habis sebab tanggung sewa kedai mostly. Malah AJK pun guna duit sendiri tolong bayar sewa opis utilities bagai. Ini bermakna kos overhead melebihi pendapatan. Macam tu la yang aku faham.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 10:39 AM | Show all posts
moralnya xperlulah ada konsortium bagai kalau nak kena betul2 ikut legal, ada black and white... kalau semuanya pakai hentam je mcmana nk maju... better TT redha jelah.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 04:50 PM | Show all posts
Tq mod sbb tukar tajuk..
Bagi saya idea koperasi dan konsortium  yg cuba di tubuhkan oleh En.Sinar dan kawan2 yg lain adalah idea yg bagus masa tu..Idea koperasi usahawan melayu di ketengah pada thn 2007..ramai respond dr kalangan peniaga majoriti melayu yg berniaga sambilan termasuk saya masa tu.Kami berjaya mengumpulkan maklumat usahawan yg berminat nak dekat 100 org termasuk dr segala cabang bisness trading,makanan,pertanian dll..Kami mengadakan perjumpaan hampir setiap mlm walaupun meeting dgn hanya menyusun meja yg panjang di kedai mamak di Danau Kota. Meeting juga adalah berlarutan sehingga ke pkl 2-3 pg..Matlamat adalah utk memberi ruang kpd bumiputera utk berniaga, fokus dgn membawa brg dr china. Matlamat juga adalah utk saling mengenali network dikalangan usahawan ini..Ada yg dtg dr Penang, Kedah, Pahang dll tmpt..Saya antara yg mendapat tunjuk ajar dr En. Sinar dan memberi ruang utk saya berniaga..Itu adalah maklumat serba sedikit sebelum di wujudkan konsortium dan menyewa ofis di Diomand Square Gombak..

nanti sambung semula...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 09:25 PM | Show all posts
this is a bad move...some people do the hardwork...some investing and expecting huge return...and later complaint for no return....lesson learn....invest something in your control...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 10:51 PM | Show all posts
maaf...........yg sy faham kt cni...........

tanya  - dpt brg nilai rm1000 yg dilabur
memerhati  ...
alya1 Post at 21-4-2011 23:20



    Saya nak tambah sikit kat ayat ni supaya tak timbul kekeliruan....saya dan rakan-rakan yang lain dapat barang-barang tersebut sebab kami datang sendiri ke ofis di Diamond square untuk ambil barang-barang tersebut..Yang jauh pun berusaha datang untuk ambil barang masing-masing sebab masing-masing memang berkobar-kobar hendak berniaga.Yang ada masalah untuk datang,.. mereka suruh poskan dan bayar sedikit charge penghantaran...itu yang saya masih ingat...

Kadang-kadang kasihan kepada AJK yang bergilir-gilir berkorban masa dan tenaga menjaga dan meguruskan stok secara sukarela setiap hari tanpa mendapat upah semata-mata ingin melihat kami juga berjaya mengikut jejak langkah mereka menjadi usahawan...Malah ada yang tidur di kedai .....
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 11:08 PM | Show all posts
this is a bad move...some people do the hardwork...some investing and expecting huge return...and la ...
koken_7 Post at 22-4-2011 21:25



    some people tend to forget,..return of investment is directly propotional to the risk exposed,. hence, high return comes with a high risk ...there is no such thing as high return with little or no risk  except for scam...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 11:24 PM | Show all posts
moralnya xperlulah ada konsortium bagai kalau nak kena betul2 ikut legal, ada black and white... kal ...
hafiza Post at 22-4-2011 10:39



    salah satu sebab wujudnya konsortium dulu ialah untuk mengoptimumkan modal untuk bersaing dengan usahawan tegar dari kaum lain walaupun tahu memang agak sukar. memang banyak kelemahan masa itu,..tapi sekurang-kurangnya kita berusaha dan belajar dari kesilapan lalu....
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 11:30 PM | Show all posts
Reply 107# tanya


    Barang apa tu tanya? Barang tu diberi kepada sesiapa yang labur ke? aku tanya sebab aku pun belum dapat barang tersebut. aku pun tak pernah melawat opis tersebut.
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 11:37 PM | Show all posts
brg china tp branded ni sbnanrya dikilangkan di sana, tp branded, kan? betul tak? sbb kos pengilang  ...
ctredzuan Post at 22-4-2011 00:07



    masa akhir tahun 90an di Cambodia dulu,..hari-hari saya lalu depan kilang GAP dan Nike. Tshirt Nike reject saya beli USD1 sehelai masa tu,..elok lagi sampai sekarang...sekarang banyak kilang berpindah ke China sebab cost effective...
Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2011 11:45 PM | Show all posts
Reply  tanya


    Barang apa tu tanya? Barang tu diberi kepada sesiapa yang labur ke? aku tanya ...
cmf_herba Post at 22-4-2011 23:30



    saya ambil pakaian...baju budak..ya,,ambil stok di ofis....
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2011 11:41 AM | Show all posts
Nampaknya TT dah senyap mungkin dah terkena pd diri sendiri atas topik yg dibuka..mungkin TT sendiri tak pernah dtg ke ofis utk bermesyuarat atau jarang2 contact semua ahli2 masa dulu..sbb setelah brg sampai dulu mmg ada inform pd semua yg letak dulu utk dtg tgk brg dan bahagi2 kan brg tuk dipasarkan..
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2011 12:21 PM | Show all posts
Nampaknya TT dah senyap mungkin dah terkena pd diri sendiri atas topik yg dibuka..mungkin TT sendiri tak pernah dtg ke ofis utk bermesyuarat atau jarang2 contact semua ahli2 masa dulu..sbb setelah brg sampai dulu mmg ada inform pd semua yg letak dulu utk dtg tgk brg dan bahagi2 kan brg tuk dipasarkan..
badai007 Post at 23-4-2011 11:41


kalu ikut dari info nie...
memang dah terkena betul laa nie...
mujur ada yg sudi nak terangkan semula...

dorang nie tahu ke dorang masuk konsortium sape cepat dia dapat macam diterangkan kat atas tu....


ps: ingatkan citer nie dah settle... ropanya masih tak tahu lagi sape yg kena...
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2011 10:03 PM | Show all posts
minta respon pada sinar ....
dah selesai ke belum?
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2011 11:14 PM | Show all posts
kesian pulak kt en sinar....................faham niat asalnya mmg nk menolong.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2011 08:25 AM | Show all posts
Nampaknya TT dah senyap mungkin dah terkena pd diri sendiri atas topik yg dibuka..mungkin TT sendiri ...
badai007 Post at 23-4-2011 11:41



Bukan ke TT dh xplain dia dtg setiap miting ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-4-2011 10:04 AM | Show all posts
Walaupun saya perempuan tetapi janganlah ingat senang nak bohong. Jangan ingat senang nak buli. Ini soalan saya?

1. Mengambil deposit tanpa kebenaran Bank Negara adalah salah. Tapi disebabkan yakin saya terpedaya dan melabur. Sekarang lebur. Salah atau tidak perbuatan tu dari segi undang-undang?

2. Melabur kata ada sediakan dokumen perjanjian. Mana dokumen perjanjian untuk ditandatangan? tanpa surat perjanjian boleh lah kamu lari, tapi ingat nombor akaun bank menjadi saksi.

3. Apa punya pengurusan awak ni? awak tak maklumpun, SMS tidak, call pun tidak senyap sampailah saya berbunyi? apa barang dekat opis awak tu milik awak ke simpan sesuka hati. Pengurusan apa ni? semua main burn.

4. Kerana duit terus gelap mata. Belum dapat duit bukan main mintak, dapat duit terus senyap. Patut ke?

5. Kenapa Tanya boleh pula awak inform? boleh pula awak bagi barang? kroni awak ke tu? Bayar sewa? habis? baju tu buat apa? simpan sampai berdebu? supaya duit habis bayar sewa? mana buktinya?

Mana resit sewa?
Mana resit belian stok?
Mana resit jualan?
Mana resit overhead?

Budak kecik boleh lah awak putar belitkan. Dah ambil duit orang, terangkan pakai taip je. Senangnya. Ingat niaga duit orang main hentam ke tak payah bubuh akaun bagai. Alasan cakap-cakap, anggar-anggar. Bagi bukti bertulislah. Jangan ingat saya diam maka kene batang hidung sendiri. Mengikut undang undang sekarang, mengambil deposit dah salah, lagi salah jika tidak sediakan sistem perakauanan untuk diaudit.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2011 10:38 AM | Show all posts
TT,

berapa $$$ awak melabur?????
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2011 10:39 AM | Show all posts
TT,

masa awak melabur, apa yg awak expect for the return????
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
5.315019s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list