Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
46390
View
93
Reply

Luka Jahitan Bersalin

[Copy link]

Author: darkness       Show all posts   Read mode

Post time 7-11-2011 04:55 PM | Show all posts
Reply 47# darkness

x igt la brape lame...gel gamat kt farmasi ade jual..try la tnye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-11-2011 08:05 PM | Show all posts
Reply 51# red_kaler


    thanks ya
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2011 11:40 AM | Show all posts
org tua cakap, lebihan daging tu disebabkan kita terlalu kuat meneran...
agaknye la kot..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-11-2011 08:27 AM | Show all posts
Reply 53# amoilawa

agak kuat juga sy teran tempoh hari. Sb kepala bby tak nak turun..7 cm dah dorg suruh sy teran..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 10:06 AM | Show all posts
Reply 54# darkness


    aku pun dulu mcm tu jugak..aku teran sehabis kuat sbb kepala baby takmo kuar2 jugak wpun aku dah teran sehabis daya..huhu
masa bersalin bby 1st takde pulak aku terkeluar daging tu..yg bersalin kali ke 2 nih aje tetiba ada benjolan kat situ..
rasa sakit tu takdelah, cuma rasa kurang selesa jer..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-11-2011 05:06 PM | Show all posts
Reply 55# amoilawa


    ooohh ada juga ekk? brapa lama baru ok ek kes awk tu? sy skg ni dah nak sembuh kot..syukur alhamdulillah ..selain dari aromateraphy, sy sapu juga dengan solcoseryl..
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2011 10:14 AM | Show all posts
Reply 56# darkness


    Masa masih dlm pantang saya ada sapukan sejenis ubat terramecine kat bengkak2 tu supaya luka cepat sembuh...adalah daging tu mengecil sikit and sembuh...sedih saya nyatakan, lelebihan daging tu still ada until now..tdk menyakitkan cuma rasa kurang selesa jer...huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2011 10:31 AM | Show all posts
rasanya doktor jahit x elok kot...
nanti bersalin no.2 cuba cari gynea yg leh wat elok 2..
Reply

Use magic Report

Post time 11-11-2011 03:17 PM | Show all posts
rasanya doktor jahit x elok kot...
nanti bersalin no.2 cuba cari gynea yg leh wat elok 2..
dedaun85 Post at 11-11-2011 10:31



    eeeeeeeeeeee gerun mendgrnya..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2011 10:51 PM | Show all posts
masa sy b'salin dl, koyak besar dan kena potong sbb angkat bontot masa meneran..jahit punya la lamanya, dlm 11/2 inci lg jahit tu nk sampai kat bontot..sampai lenguh kaki...pastu nk jaga punyala rumit..sampai penah ada nanah skit kat tmpt jahit, sbb mcm terbukak skit jahitan tu,..letak minyak gamat, sehari jer terus kering luka jahit tu.3 minggu lbh gak br btl2 baik..
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2011 04:15 PM | Show all posts
Pengalaman saya pula... bersalin anak pertama memang ada mcm isi lebih pada tempat jahitan... 3 - 4 hari lepas bersalin mmg sakit sgt kat tempat jahit tu... check2 tgk ada mcam bengkak dan gelembung skit pada tempat jahit...patut la sakit...

Pegi klinik swasta, dia kata lebih balik refer pada hospital yg bersalin tu balik sbb takut ada apa2 implikasi... dr. ni tak berani nak usik,, dia hanya bagi ubat surut bengkak dan cream sapu...dia kata kalau pegi hospital mesti diorg akan turis balik jahitan lama dan jahit balik...dengar nk jahit balik mmg tak nak la...yg jahit skrg ni pun tak baik lg dok nak pi tadah bg sakit lg....oooo mintak maaf la...tak pi la...

lepas 2 minggu , bengkak tu surut sikit, tp still ada mcm lebihan isi tu...  selepas 20 hari lebih pun bekas jahitan still tak sembuh sepenuhnya.... jalan pun tak boleh laju2...

nak dipendekkan cerita, skrg dah anak tiga, anak pertama skrg ni pun dah 10 tahun... tapi lebihan isi still ada...tp tak de la menggangu...cuma tak elok jer kat tempat tut...

tp ambil masa setahun juga nak betul2 baik...sbb dlm tempoh setahun tu mmg sakit yg amat bila nk bersama suami... meleleh air mata...

sbb tu la utk anak kedua dan ketiga saya bersalin di swasta...dah tak mo lg bersalin di hospital kerajaan.... sbb terjadi mungkin nurse tak pandai jahit...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2011 11:29 AM | Show all posts
Reply 57# amoilawa


    mungkin besar sikit kot lebihan daging tu..sb tu tak selesa. Sy dah sembuh dr lebihan daging tu ..selesa pun ya jugak..hehe
senang hati jer
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2011 11:30 AM | Show all posts
Reply 60# ida78


    uihh punyer la panjang..sy panjang potongan tu dalam 2cm jer kot..hehhe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-11-2011 11:36 AM | Show all posts
Post Last Edit by darkness at 15-11-2011 11:38

Reply 61# nurnilam


    kita sama kes. Mcm awk juga, 3-4 hari lepas kena jahit tu..sakit ya amat. Sampai saya tak boleh nak duduk..baring pun kena berhati hati..
Sedih sangat masa tu..dah le anak jaundice, kena lak ulang alik pegi klinik cek kuning. Pastu hari ke 5 admit pulak dekat hospital pakar likas.
Masa tu hanya Allah jer yg tau mcmna sakitnya luka jahitan tu ..huhuhu sampai dalam 1 hari 3 kali telan panadol..huhu

LAst2 cek punya cek dekat bawah tu, ada lak benjolan mcm daging..merah sgt..huhuh
Yela, better awak g hospital yang rasa2nya memudahkan awk kan ..
Kadang2 kes tak pandai jahit tu la yang jadi benjolan tu..jahitan tak kemas..ketat sangat..longgar sgt..huhuh
kadang jugak jahitan terputus..tapi aritu jahitan sy tak putus pun huhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2011 11:55 AM | Show all posts
saya lak anak 1st czer..kira ok la kan x yah nak jaga kat tut..
masa anak 2nd normal...tapi bila nurse mai cek kat umh dalam 2 minggu dia kata dah ok..
daun pun balik la umh sendiri sblm tu dok umh MIL..
bila cek kat cermin tgk mcm ada merah 2..pastu mcm jahitan terbuka balik sket..sket ja la..dalam hati ni cuak sgt,..
trs p jumpa gynea..doc kata kena jahit balik...
jahit pun jahit la..doc kata x byk dalam 2 jarum ja..lps jahit tu baru ok..
x mau oo kalau x jahit..lebih rrela ja jagit balik..heehee..
tempat nak pakai lama
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2011 12:29 PM | Show all posts
Reply  nurnilam


    kita sama kes. Mcm awk juga, 3-4 hari lepas kena jahit tu..sakit ya amat.  ...
darkness Post at 15-11-2011 11:36



dark guna ape nak bagi sembuh benjolan tu? sy jangka akan bersalin bulan ni, ingat nak beli ape yang patut sebalum bersalin nanti kalau ade masalah sama senang sikit...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2011 02:15 PM | Show all posts
Reply 62# darkness

Takdelah besar mane..
cukup benda tu tak memudaratkan, still boleh tahan la...
even masa ML pun takde rasa ape2..
cuma rasa tak selesa bila lepas buang air besar..huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2011 06:08 PM | Show all posts
Reply 67# amoilawa

qiqi pn ade benjolan tu,mula2 igt jahitan tertanggal tp bile tgk xde luka ape pn,cume daging tu mcm tergantung la,risau jugak tp nk ke gynea xberani sebab takut kena jahit lg..aritu nye sakit pn punye la lame nk sembuh...

tp yg xbest benjolan tu dekat dgn dubur,bila nk membuang mg seriau sgt la..huhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2011 09:04 AM | Show all posts
Reply 68# qiqi_cat


    Nah...kan????
aku ingatkan aku sorang je mengalami benda ni..sbb masa pg cek tgh dlm pantang dulu,misi yg cek kata tu buasir..
aku punyalah takut..then aku belilah ubt kat farmasi n jahitan tu cepat kering so takde rasa ape2 lagilah..daging tu pun mengecil tp entah tak tahu mana silapnya, makin lama aku rasa daging tu still tergantung kat situ..bila berak je, nak meneran terasa je benda tu ada kat situ...huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2011 10:11 AM | Show all posts
Reply 65# dedaun85


    A'ah..doc kata, mmg jahit lagi ok dr dibiar daging tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2011 10:13 AM | Show all posts
Post Last Edit by darkness at 16-11-2011 10:36

Reply 66# jaa139


    jaa, sy guna solcoseryl jelly 20g, 10%..khas utk luka lambat baik dgn melecur. Alhamdulillah, sy pny kes seminggu dah ok. 2 minggu lps pakai tu dah boleh on
takde rasa sakit pape pun bila bersama kekeke..benjolan tu pun kecut..hilang mcmtu jer

ni gambar dia..klik sini ekk..sb ada mcm2 jenis solcoseryl ni

http://item.taobao.com/item.htm?id=2010016294

p/s: sory yer mod..tak dapat nak tepek pic pasal takdapat url dia yang ok sket..terpakse bagi url yang panjang mcm ular ..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2011 10:31 AM | Show all posts
Reply 69# amoilawa


    buasir ekk? tapi skg dah tak der kan daging tu?
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2011 01:47 PM | Show all posts
Reply 72# darkness


    Tak..bukan buasir..sbb takde rasa sakit pun..aku adelah search pasal buasir nih dan syukur lebihan daging tu bukan buasir..tak memudaratkan jugak kat saya lah..
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2011 12:25 PM | Show all posts
Reply 65# dedaun85


    sakit x dia jahit balik tu? dia bius dulu ke kat tut? kat klinik mana jahit balik tu?
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2011 01:12 PM | Show all posts
Reply 1# darkness


    salam...luka bersalin tu sepatutnya sembuh within 14 days if u properly jaga, ie selalu apply lotion luka yg doc kasi yg warna kuning tu, make sure tmpt tu kering, berpantang properly and jgn banyak berjalan....tak kira la u bersalin vacum ke apa, sama jer...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.132296s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list