Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
46215
View
85
Reply

minyak enjin yang terbaek untuk lc135

[Copy link]

Author: compunk       Show all posts   Read mode

Post time 26-5-2012 04:18 PM | Show all posts
ada EO yg boleh kurangkan bunyi kasar enjin 5speed tak?
sakit telinga dengar la...
viper_2803 Post at 24-5-2012 02:35 PM



   masalah ekzos rsnya ni Viper...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2012 01:19 AM | Show all posts
masalah ekzos rsnya ni Viper...
medangmru Post at 26-5-2012 16:18



    yeke ekzos? Bunyi mcm kat bhgn enjin....dgr2 org cakap lc yg clutch tgn mmg gitu....sejak dari model 4speed punya...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2012 01:10 PM | Show all posts
yeke ekzos? Bunyi mcm kat bhgn enjin....dgr2 org cakap lc yg clutch tgn mmg gitu....sejak  ...
viper_2803 Post at 27-5-2012 01:19 AM



   mebe la tu Viper....cer try guna Ekzos Pom2...konpom bunyik tu ilang sbb udah di serap bunyiknya oleh Ekzos tu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2012 03:34 PM | Show all posts
mebe la tu Viper....cer try guna Ekzos Pom2...konpom bunyik tu ilang sbb udah di serap buny ...
medangmru Post at 27-5-2012 13:10



    itu sudah semesti.... Kos lain tu
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2012 04:42 PM | Show all posts
tadi baru buat 2nd servis...
try Shell Advance Ultra fully syn....RM43

lepas ni 3rd servis nak  try Petrocanada lak...
Reply

Use magic Report

Post time 14-6-2012 01:09 PM | Show all posts
tadi baru buat 2nd servis...
try Shell Advance Ultra fully syn....RM43

lepas ni 3rd servis nak   ...
viper_2803 Post at 8-6-2012 17:42


kalau guna minyak shell advance ultra ni brapa km baru sebis boss?
Reply

Use magic Report

Post time 19-6-2012 12:41 PM | Show all posts
kalau guna minyak shell advance ultra ni brapa km baru sebis boss?
esbestos Post at 14-6-2012 13:09



    ni kira second servis aku...jadi next servis running sampai 5000km (utk 3rd servis)
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 08:57 AM | Show all posts
bunyi bunyian dlm enjin LC ni aku rasa biasa....
kat ofis aku ni dekat 20 org pakai LC....semuapun sama ada bunyi...tiktiktiktik.... pakailah minyak eo apa pun...tetap ada bunyi...
kalau tanya pomen lagi best.....dia ckp.."moto power memang ada bunyi maaa..."
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 09:04 AM | Show all posts
ni kira second servis aku...jadi next servis running sampai 5000km (utk 3rd servis)
viper_2803 Post at 19-6-2012 12:41 PM


selalu full synthetic utk motor mmg clock until 5k, aku pun buat gitu dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 11:32 PM | Show all posts
selalu full synthetic utk motor mmg clock until 5k, aku pun buat gitu dulu..
dune1989 Post at 27-6-2012 09:04



    agak2 ada tak eo fully yg boleh clock sampai 10,000km?
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2012 12:30 AM | Show all posts
agak2 ada tak eo fully yg boleh clock sampai 10,000km?
viper_2803 Post at 27-6-2012 11:32 PM


that part yg pasti setahu aku EO kereta sahaja,technician yg aku kenal dari trek pun kata motor fully synthetic maksimum 5k sahaja..
tp mmg blh dpt perasan, fully EO motor ni kalau dah exceed 4k selalunya motor dah start berat..
that means blh la nak tukar baru.. nk tunggu smpi 5k pun blh,
tp power dah kurang la.. enjin dah berat
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2012 09:24 AM | Show all posts
that part yg pasti setahu aku EO kereta sahaja,technician yg aku kenal dari trek pun kata motor  ...
dune1989 Post at 28-6-2012 00:30



    i see....  
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2012 09:27 AM | Show all posts
i see....
viper_2803 Post at 28-6-2012 09:24 AM


one of the things is EO motor dia byk peranankan,jaga parts enjin dan juga gearbox, EO kereta jaga enjin aje, seperate from gearbox,
that is why EO motor cepat likat dan berat... dua kerja satu masa,
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2012 11:01 AM | Show all posts
Post Last Edit by viper_2803 at 28-6-2012 11:07

group kat fb, ramai bebudak LC pakai minyak jenis ni (API CJ-4)... ada sesape dah try?


      
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2012 11:44 AM | Show all posts
Last edited by viper_2803 on 25-7-2012 03:30 PM \n\n Last edited by viper_2803 on 25-7-2012 03:29 PM \n\ntak lama lagi...bakal menuangkan HDEO Petro Canada ke dlm enjin 5speed aku....


review... blom dpt merasainya lagi...baru je tuang tadi..  

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2012 12:22 PM | Show all posts
sebenarnya kena tukar minyak hitam ni setiap brapa km? aku selalu tukar area 2000KM. takpe ke? aritu baru tukar semi sintetik punya. pakai shell tak silap. harga rm28 je.
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2012 11:48 PM | Show all posts
aLieNzDaToR posted on 24-7-2012 12:22 PM
sebenarnya kena tukar minyak hitam ni setiap brapa km? aku selalu tukar area 2000KM. takpe ke? aritu ...

boleh ajer...setiap 1000km pun boleh
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2012 08:46 AM | Show all posts
viper_2803 posted on 24-7-2012 11:48 PM
boleh ajer...setiap 1000km pun boleh

kirangnya lagi bagus kalau dapat tukar setiap 1000km ke? penukaran kerap ni dapat lebih menjaga kualiti enjin ke? ke cuma kelajuan?
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2012 08:57 AM | Show all posts
sape beli moto aku ni memang untung la.....aku tiap2 bulan tukar minyak itam...dpt gaji je tukar....
Motul 5100....dari dulu smpai skarang....

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2012 11:26 AM | Show all posts
esbestos posted on 14-6-2012 01:09 PM
kalau guna minyak shell advance ultra ni brapa km baru sebis boss?

sama aje, kalau guna full sintetik, nak belasah sampai 5k takde masalah, LC ada oilfilter kan?
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2012 03:21 PM | Show all posts
aLieNzDaToR posted on 25-7-2012 08:46 AM
kirangnya lagi bagus kalau dapat tukar setiap 1000km ke? penukaran kerap ni dapat lebih menjaga ku ...

rasanya enjin akan lebih bersih la...dari segi kelajuan  tak tau la...

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2012 03:25 PM | Show all posts
Last edited by viper_2803 on 25-7-2012 03:26 PM \n\n
zulka posted on 25-7-2012 08:57 AM
sape beli moto aku ni memang untung la.....aku tiap2 bulan tukar minyak itam...dpt gaji je tukar.... ...

cara ko ni aku teringat kat sorang staff opis aku...pakmat, tiap² bulan dia tukar minyak hitam..

sifat dia yg best, tiap² kali sampai opis dia akan call bini dia bgtau dia dah sampai ngan selamat kat opis...sweet kan...
tp skrg dia dah pencen...

Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2012 03:28 PM | Show all posts
viper_2803 posted on 25-7-2012 03:25 PM
Last edited by viper_2803 on 25-7-2012 03:26 PM \n\n
cara ko ni aku teringat kat sorang staff opis ...

sifat yg bagus dan patut ditiru...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2012 12:14 PM | Show all posts
review :  HDEO Petro Canada Duron XL 15W40
betul la org kata.... enjin smooth....acceleration mmg best...

sape2 nak try, jgn ragu2...
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2012 09:27 PM | Show all posts
viper_2803 posted on 25-7-2012 03:25 PM
Last edited by viper_2803 on 25-7-2012 03:26 PM \n\n
cara ko ni aku teringat kat sorang staff opis ...

Hahhhhhhhhhh,,,,bab sms bgtahu wife tu mmg aku amalkan skang ni...masa nek motor tak pernahnya aku buat...naper yek??

mebe lepas aku eksiden tu dia rs patut bgtahu dia yg aku dah sampai...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049427s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list