Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
20965
View
114
Reply

Kawan nk pinjam kereta... korang bagi x?

[Copy link]

Author: leon_mclaren78       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-3-2012 01:08 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by leon_mclaren78 at 5-3-2012 13:09

Aku dlm dilemma...

Aku baru je bagi kwn ofis aku pinjam keta ni sbb dia urgent nk g amik anak dia kat skolah. Ekceli dia dtg keja naik moto, tp hari ujan lebat... so dia decided nk pinjam keta aku. keta dia baru nk beli, tp x tau bila baru bleh dpt.

So... adakah tindakan aku ni betul... bagi pinjam keta aku kat member ofis yg x sampai 2 bln aku kenal... kalo korang, korang bagi x?

Skrg ni aku risau gile lps dh bagi dia pinjam.. sbb td dia urgent gile mintak kunci keta. Aku plak x sanggup nk menolak. Dia ni jenis yg x kisah kalo org guna brg2 dia or kenderaan dia.

Tp aku ni mmg kedekut sket... sblm ni mmg x pernah bg org pinjam keta aku tu sejak aku beli tahun 2006. Ni first time aku lepaskan keta aku kat org... sbb dulu ayah aku penah pesan jgn bagi org drive kenderaan kita... sbb nnt kalo eksiden ke, rosak ke, kena saman ke... adakah org tu nk btanggungjwb? Tp td aku btul2 x berpeluang nk bfikir. Kalo aku x bagi, nnt susah sbb aku mmg kena bertugas sama2 dgn dia. Esok2 mesti jadi rutin dia nk pinjam keta aku lagi...
Single Polls, Total 136 Users voted
 
14.71% (20)
 
41.91% (57)
 
43.38% (59)
 

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 01:15 PM | Show all posts
anggap bg pinjam ni jadi yard stick..kalau kereta uols come back takdok calar etc.. pinjaman kereta boleh la dipertimbangkan lagik..kalau ade kesan eskrem dalam kereta yg bukan uols mkn, anggap last time kasik pinjam....
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 01:17 PM | Show all posts
kami tengah travel ni, kami kasi keta kami dekat kawan karib kami,
dorang tak da keta tapi ada pengalaman
bawak keta, so dua bulan ni keta tu memang dorang pandu.
so far ok me tak dengar lagi cita dia excident ke keta kemek.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 01:50 PM | Show all posts
bersyarat dgn aku ada skali.. walaupun bukan dlm keadaan fizikal.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 01:53 PM | Show all posts
tengok keadaan nak bagi. tapi kalau boleh biar kita ada sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 01:56 PM | Show all posts
aku pn ade kes nih, jiran aku, memey takde kereta, die ada tanye jiran2 yg lain, jiran2 yg lain pun tk bg pinjam keta dieorg, lps tu die ade tanya aku, tapi somi aku cakap klu pinjam tak boleh tapi kalau nak tolong hantar kan boleh,.. so masa die nak pinjam tu aku cakap lah camtu, jadiknyer aku hantar kan lar die, masa tu die nak gi beli barang, banyak plk tu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-3-2012 01:56 PM | Show all posts
Tp in future mana nk tau kot2 kena saman ke, eksiden ke...walopun dia bleh byr, tp tentu rasa x puas ati. Kalo sendiri yg eksiden, x de rasa ralat sgt. Tp kalo keta eksiden masa org lain yg drive, mesti sakit ati  -- masa bagi masih dlm keadaan elok, tp bila pulangkan dh x sama dgn keadaan asal. Hari ni ye la, x de apa2... esok lusa blum tentu lg.

Serba-salah aku dibuatnya. Utk pengetahuan, aku ni pempuan & kwn aku tu pun pempuan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 02:00 PM | Show all posts
aku pernah gaks kene situasi nie... aku baru beli kete pastuh kawan pada kawan aku nak pinjam sebab nak amik bf dia kat train station ... aku pun tak tau dia ada lesen ke tak.. aku tak bagi sebab alasan aku yg dia nak ambik tuh jantan boleh aa naik taxi .. tapi pastuh diaorang tak nak kawan ngan aku lagi ...aku pun buat tak tau janji aku senang hati
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-3-2012 02:06 PM | Show all posts
aku pernah gaks kene situasi nie... aku baru beli kete pastuh kawan pada kawan aku nak pinjam sebab  ...
singajantan Post at 5-3-2012 14:00


Kalo keta baru... mmg kompem2 aku x bg sesiapa drive! Yg nk pinjam tu pun x berhagak tgk org baru beli keta...paham2 je la kan.

Aku dilemma sbb kwn ofis aku tu mmg kira kamcheng la dgn aku walopun baru 2 bln kenal. And aku kena slalu travel g branch lain dgn dia... naik keta aku la & aku yg drive. Maybe pasni kalo dia nk pinjam lg keta aku, aku kena offer nk tlg hantar skali la.. x kira dia suka atau x..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 02:12 PM | Show all posts
tuh laaa pasal kita yg pening jadi dilema ..senang2 orang cakap kita kedekut ke apa... kalau accident nanti saper nak jawap saper nak turun naik court ker syarikat insuran

isk isk isk
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 03:27 PM | Show all posts
kete aku yg dah umur 9 tahun ni pun aku tak bg pinjam kat kwn2.. hehe.. kalau adik ipar aku, aku bg la..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 03:30 PM | Show all posts
aku takde hal nak bg kat org yg aku kenal.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 03:42 PM | Show all posts
Tak pernah ...Kalau ada yg nak pinjam apa salahnya...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 03:42 PM | Show all posts
Reply 9# leon_mclaren78


    ko kan ckp dier tgh dalam proses beli keta..pasni dier pakai keta dier laa gi kerja tuh
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 03:42 PM | Show all posts
aku mmg akan kenakan syarat kalau ada sesapa nk pinjam kete aku...berhati2 kekdahnyer!!!huhuhuhu tpi nk wat cm ne..tu kete kita kan so kita ada hak..syarat aku senang je jaga lek lok keta tu jadi pa2 tanggung sendiri..tpi dlam dia dok pinjam tu sehari suntuk gak la aku risau..kdg2 msj tanya kt mana..tpi tu kawan yg aku dh kenal lama..
tapi kan kawan ko tu ada msalah pe salahnyer ko tolong dia..tpi kalau selalu dia wat cm tu..jgn la plak asyik nk bagi je..pikir2 sndiri la...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 04:04 PM | Show all posts
tgk gak atas sebab apa... kalu terdesak sbb nak amik anak tu, carly bg ler.... tp kalu sesaja tu, sorry ler... sila cari org lain... lgpun dia mmg tgh terdesak sbb hujan kan.. bukannya sesaja nak pinjam kereta....
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 05:10 PM | Show all posts
opismate aku suka pinjam keta aku..huhu...
tujuannya nak settle hal opis..padahal ada keta tapi bagi husband guna..
dah la x isi minyak...tapi claim minyak gan kompeni masuk poket sndiri...
nangissss woo.....
tapi tak tau macam mana nak cakap TAK BOLEH!
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 05:10 PM | Show all posts
Seboleh mungkin aku tak bagi, kecuali adik bradik aku jek...
kalo emergency mungkin akan dipertimbangkan..
lagipun kalo da sekali bagi, nant jd berkali3x
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 05:15 PM | Show all posts
aku pernah jek pinjamkan kete kat kawan..
sbb masa tuh awek dia dtg..dia ada moto jek time tuh..
so bg ler dia pinjam utk 2 hari..




entah..masa tuh tak terpikir pun percaya ke tak...
janji dia bg balik kete aku on time and tade benda pelik2 berlaku kepada kereta comelku itu..
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 05:24 PM | Show all posts
no wey!

keta mmg tak bagi kecuali kakak, adik, mak je..

sepupu pun xbagi, sbb mereka semua muda lagi dari ai (mostly lepas SPM dah ada lesen) bawak keta mcm lrt!

kawan opis pun tak bagi sbb sendrik beli la..

pernah kawan bst fren forever (bff) nnak bawa baby gi klinik, keta dia masok bengkel, gigih ai pergi ambik dia kat umah dan hantar semula..

sbb utama ai ni jenis cermat, kalu ai kenal mana makhluk (kawan2) yg jenis mcm ai jugak, ai bagi kepercayaan je.. cuma xramai pembersih dan jenis xcermat (tekan minyak sesedap hati/break tetiba)

itu ai la.. org lain xtao
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-3-2012 05:35 PM | Show all posts
Tp kalo nk difikir2 semula mmg berisiko sgt2 kalo nk bg pinjam keta.

Bapak aku polis dulu, so dia mmg pesan sgt2 kalo boleh jgn bg org guna keta kita tanpa pemantauan. Sbb dia dulu dh byk pengalaman menyiasat mcm2 kes jenayah.

Org yg pinjam keta kita tu, even org yg baik & kenal dh lama dgn kita, kebarangkalian diaorg nk buat khianat / dajal dgn kita tetap ada.  Bygkan kalo dia pinjam keta kita kejap, tp dia bwk dadah ke, atau buat jenayah menggunakan keta kita... kita mana nk tau kan. Tau2 je polis dtg ofis / umah & kuar waran tangkap. X pasal2 jadik keldai jenayah.

iskkk... pasni aku x mo bagi sape2 pinjam keta dh except family aku jah.
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 06:39 PM | Show all posts
aku x de masalah nk bg pnjam kat kawan tp tgk org dia mcmana,  takan yg dah ada rekod buruk pn nak bg pnjam....errrrr kawan ko tu ko br kenal 2 bln ??..berani tul dia minjam ek
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 07:50 PM | Show all posts
aku bg je pinjam kalu kawan tu mmg aku dah lama kenal.. lgpun aku slalu tinggalkan kete aku kat rumah kawan aku ni time aku balik kg naik bas/tren..kadang2 seminggu or 2 minggu aku tinggalkan..aku aku cakap kat membe aku tu, buatla mcm kete sendirik... seb baik membe aku pandai nak isikan minyak balik wpun takla full tank.. n ada masanya dia tolong basuhkan kete aku skali..mmg best..hehe..

kalu membe yg tak brape kenal, blum penah lg bg pinjam la stakat ni.. maybe aku bg pinjam dgn syarat aku ada skali kot or aku offer tolong anta dia la..

aku rase aku takkan sekejam itu utk tak bg langsung pinjam/guna sbb aku nak letakkan aku dlm situasi dia gak.. andai kata suatu masa nnt aku pun betul2 terdesak nak guna kete n takde sape2 sudi bantu, tak ke rase menyesal sbb dulu taknak tolong org langsung? org cakap, buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat..ye tak?
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 07:54 PM | Show all posts
kalau dia ade adek comei...apa salahnya...
Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2012 08:44 PM | Show all posts
tp dlm kes ko ni, kwn ko tu cm terdesak sgt2 kn...yelah, nk amik ank die kat sekolah.... ujan plak tu...cm kesian je.....anggap jelah ko ikhlas tolong die kali ni....lgpun, sume benda yg kt dpt pun, sume pinajaman dr DIA, n suatu ari nati akn ditarik balik...tp kalu ko takut sgt, pe kata ko offer diri ko ikut die sekali.......tp kalu dh selalu sgt, xbleh la kan.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053125s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list