Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
18459
View
32
Reply

40 weeks, tak beranak pon lagi.

[Copy link]

Author: puteri7       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-4-2012 04:04 PM | Show all posts |Read mode
salam
dah banyak baca kat internet, normal kalau dah cecah 40weeks tapi belum bersalin, tapi agak rasa tertekan la sebab semua orang asyik bertanya... bila nak bersalin... like it our choice when to pop the baby out..

yang lagi down, kawan yang edd 20++ pun dah selamat bersalin....

ada ke orang pernah alami situasi seolah menunggu buah tak gugur neh?
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2012 04:10 PM | Show all posts
awak due biler...anak sulung ke..saya dulu anak sulung pun lebih hari seminggu..jangan risau2 akan sampai jugak masa yer..semoga selamat bersalin..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2012 04:25 PM | Show all posts
sama la kite.sy dulu msk 40mgu still blum deliver lg..selepas 3 hari baru la kuar...hehe..
ank sulung mmg mcmtu kot..don worry la...mesti akan rasa contraction jugak tak lm lg..
just bersedia n bykkn bc quran..InsyaAllah di permudahkan oleh-Nya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-4-2012 07:17 PM | Show all posts
esok dah 40weeks. a'ah anak sulung. lega sikit dengar ada gak yang sama kes. hehehe. lepas 40weeks baru bersalin.

hari-hari bangun tido dengan harapan. harap2 hari neh sakit...tak sakit jugak... sekarang neh mood nak tunggu feeling contractions jer..
Reply

Use magic Report

Post time 18-4-2012 09:15 PM | Show all posts
esok dah 40weeks. a'ah anak sulung. lega sikit dengar ada gak yang sama kes. hehehe. lepas 40weeks b ...
puteri7 Post at 18-4-2012 19:17


ramai yg ckp kalu rajin2 ml nak dkt2 due cpt bersalin u try la..
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2012 11:34 AM | Show all posts
meh nk citer xperience me lak..

me dl ank sulung due 40 weeks + 10 days + 3 days

x der contraction dlm tmpoh 40 weeks..sihat jer.. dok tor bg tempoh 10 hr..klu x bsalin gak..kena warded hr ke 11 tu.. hr ke 12 kene induce.. x branak gak... tp sakit di induce tu..hayyaaa...manyak sakit wooo... at last esok br bsalin..tu pon kene ceasar...waa..da sakit lama sgt.... jln pon x bukak2...
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2012 01:41 PM | Show all posts
tu la dgr anak sulung mmg lambat dr tarikh EDD.....saya pun tgh mengandung anak sulung ni...br masuk 26 minggu tp mcm dah xsabar plak nk cuti panjang hehehe.....
Reply

Use magic Report

Post time 19-4-2012 01:56 PM | Show all posts
emm me mmg anak both overdue
so if u dah reach due date tak yah la panik2
selalu dah check up every week kan
dr akan bagi 10 more days
but selalu if 40week then mmg u kena induce
kalo tgu 10days bahaya takut baby dah makan terberak dlm tu
i keje sampai the last days pun then serah diri admit
but induce ni sakit so tahan lelebihj sket ek
hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-4-2012 10:45 AM | Show all posts
uik sampai 40+ 10 + 3 tu... too long to wait...huhuhuh

takleh nak ML dah.... tak selesa.. lagipun my husband dah antar balik kampung since 38 weeks lagi. konon takut terberanak kat umah sendiri tak reti nak jaga....

sudahnye dah masuk 40w1d pun belum jugak....
9 bulan buleh ditunggu, akhir2 neh..1 hari pun rasa cam setahun....tensen pun ada... dahla kekadang siap nangis tanya perut, bila baby nak kuar neh... mak tukang bawak neh. perut pun dah tak rasa apa dah... tegang je kulit tu... garis merah2 tu dah siap berkilauan dah... i never know perut kalu tegang sangat buleh bersinar2 cam belon.. hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2012 10:57 AM | Show all posts
huhu...takut nye...me skg 23weeks br..tp risau sbb ramai yg ckp ank 1st selalu overdue..dhla period me xteratur..so edd ikut period n ikut scan lain..beza seminggu gakla..
harap dapat bersalin normal..xmo induce2..me spesis xtahan sakit....nk beranak spital gomen jer..mna ada epidural..nk g private xmampu den...huhuhu
hanya doa n doa sajala semoga selamat semuanya..
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2012 11:23 AM | Show all posts
hehe actually nikmati la rehat yg cko masa baby tak kuar lai
once dah kuar nak tido ke nak apa ke mmg tak sempat
lai pressure especially during pantang
kalo bf lai la mencabo..
tak yah la emosional ngat
karang terkenan kat anak payah plak nangis tak henti2
sapa gak susah..ehehe
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2012 02:02 AM | Show all posts
me bersalin 40week + 7 days = 41week (he2..boleh plak mcm ni ek)
bersalin 23/8/2010
sepatutnye 17/8/2010
masa tu posa,gigih me posa
ada yg xbg posa,katanye nanti baby asyik tido,sbb tu xdeliver2 lg
tp,alhamdulillah,wpun lmbt ckit,cuma mayb sbb makan sedap sgt time berbuka,
my baby 3.8kg..anak sulung..uishhhh..he2
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2012 11:30 AM | Show all posts
ADA. saya, anak no.2, tahun lepas.
bila dah 40weeks, doktor akan suh tunggu another 1 weeks.
kalau kes saya, saya gi DEMC, 1week tu takder tanda2 langsung, next day (after 1 week cukup), masuk wad utk INDUCE. so, tunggu la.. kat bilik yang kita booked.
sambil tunggu sambil surf internet (tgk porem cari la) pastu sambil makan sedap2 (makanan hospital)..perghhh.. haeven betul..
saya terpikir, wah..ini la saat yang saya tunggu2 selama ini..ala ala berehat di resort ajek..cuma takder laut ajer..
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 10:42 AM | Show all posts
sy dulu pun anak sulung lambat due... 5 hari
ok je .. jgn risau... nurse and doctor akan check jg ok ke tak baby dlm tu even lama kt dlm
kalau dah 1 mgu overdue, kalau tak silap kena induce la jawapnya
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2012 12:40 PM | Show all posts
skrg TT mungkin dah selamat melahirkan baby nya...

saya anak 1st 38w
anak yg 2nd 40w1d walaupun lambat keluar senang jaga,tak meragam, umur setahun dah tak bangun malam,pukul 10malam tido,pagi pukul 6:30 atau 7am baru bangun,
yg penting anak lebih hari ni senang jaga kut..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 03:14 PM | Show all posts
Reply 15# mummyqis


    yeke? saya pon anak first 38 weeks..anak second lak , ari ni due date    ..tp xde tanda2 lg..ari tu masa 38weeks ada contraction sket then gi check doc ckp dah bukak 1cm..tp sakit nye hilang dah...huhuhu next week klu x bersalin gak kene induce la jawap nye..org kata induce lg sakit kan
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2012 05:07 PM | Show all posts
jagan risau2 key ...chilie dulu pun camnni ..40weeks relax jek doc bagi tarikh lagi ....tak bersalin2 jugak ...akhir nye doc suh induce mase tu da masuk 42 weeks..masuk 2 biji pil ...alhamdulillah normal ......kuat kan smngat ....org tua2 kata lai lambat bby keluar lagi bagus..because dia nye development dalam tu dah betul2 bersedia and matang tuk keluar ke muka bumi ni
Reply

Use magic Report

Post time 27-4-2012 12:08 PM | Show all posts
Reply 16# madonnat


    entahlah org cakap sakit,tak pernah plak kena induce...tapi, masa pregnant yg lepas duduk ward dekat 2 bulan mmg setiap harilah nampak ada jer patient yg kena induce semuanya terpusing2 menahan sakit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-5-2012 09:08 PM | Show all posts
salam.
saya dah selamat bersalin 24hb ari tu.
tapi c-section kaedahnya. sebab bila lepas scan baby estimated 4.3kg
doctor takut nak benarkan bersalin normal tambahan first baby.

check baby pun baru engage 4/5 jer.

so apa nak dikate, walau tak de rasa sakit nak bersalin. akhirnye baby kuar ikut tingkat selepas 5hari overdue..

newborn was 4.24kg. nasib baik tak try normal. takut rabak punggung lak.
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 08:12 AM | Show all posts
Dh besalin kot TT..
ape nk di riso. Selagi ank gerak ok, last cek up masa 39w nurse kata ok, ok la
time ujung2 ni la bawak berehat
kang dh besalin xdenye nk berehat sokmo.
nk pulak bb yg meragam, kena byk2 lg treshold sabor nye
pastu cek up utk 40w klu nurse kata ok lg, kepala dh ok engaged, tgg jla contraction consistent. Klu x, any shows la, darah ke, air ketuban pecah ke.

kodok dl 40w+5days. blood stain kuar masa edd+3. Tp xsakit ape2. Kbtln edd+3 tu cek up, trs gi spital. Doc cek dh bkk 2cm. Advise soh balik n dtg semula klu ada shows @ contraction consistent. Bby girl was born on 10.29 am di putrajaya. Amazing nye dari 7cm ke fully dilated dlm 1jam aje. Super makk..berdiri je thn contraction kuat..aminnn
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 01:17 PM | Show all posts
meh nk citer xperience me lak..

me dl ank sulung due 40 weeks + 10 days + 3 days

x der contrac ...
nurmarsya Post at 19-4-2012 11:34


saya pun macam ni gak...peggy anak sulung...dh cukup 40 weeks pun belum bersalin...akhirnya kena induce 3 kali tp xbersalin juga last sekali terus emer czer...
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 03:31 PM | Show all posts
saya pun macam ni gak...peggy anak sulung...dh cukup 40 weeks pun belum bersalin...akhirnya kena ...
aca6nisa Post at 3-5-2012 13:17


u sakit x lps induce tu.. i 1st induce x rs apa2... tp 2nd induce, Ya Allah..sakitnya x tau nk ckp.. rs nk tcabut pinggang nih.. mmg ms tu igt dh smpai masa Allah nk amik nyawa jerk...
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2012 02:29 PM | Show all posts
wow..macam2 experience utk lebih 40weeks ni ye..sy pon due date utk 2nd baby ni on 12/5/2012 but sy slalu pesan dkt bby jgn kuar awal sbb nak cuti 3 bulan drag smpi raya..hopefully dipermudahkanlah nnt
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2012 04:49 PM | Show all posts
kawan red bagi tips kalo nak cepat and mudah beranak insya allah, kene rajin brisk walk supaya lekas je baby kluo.. dolu my frend 37++ wks dah bersalin cause dier bnyk brisk walk/slow jog. dier jenis aktif la so it does help in a way,,
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2012 04:36 PM | Show all posts
kira ok ler, dh 40 weeks org asyik duk tanya bila nak bersalin... yg carly ni plak.. baru 32 weeks derang dh tanya bila nak bersalin? perut dh turun la... bla bla bla..... carly kalu boleh nak bersalin mmg on due date.. x nak awal... tp mmg x kan lewat sbb kencing manis kan...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.070223s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list