Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
8509
View
64
Reply

Iklan Komputer Old Skool

[Copy link]

Author: novelloverzz       Show all posts   Read mode

Post time 12-10-2012 03:35 PM | Show all posts
HangPC2 posted on 12-10-2012 10:17 AM
masa sekolah rendah dulu... selalu kena masuk dengan semut banyak yang rosak macam tuh jer...  ...

Lotus 123 ni pesaing Ms Office dulu...sempat lah juga belajar...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 02:52 AM | Show all posts
ingat dulu berbondong2 budak2 berkursus lotus 123 dan apa 2 tah lagi, sbb ramai x mampu beli pc sendiri, tapi sebenarnya time ada pc sendiri serta merta pandai x payah kursus2, lama2 semua perubahan ms/pc/networking diri sendiri akan update
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2012 08:31 PM | Show all posts
First time rumah saya ada computer tahun 91...  

I was 6-year-old back then... Tau main game golden axe je...
Reply

Use magic Report

Post time 16-10-2012 01:16 PM | Show all posts
wah klasiknya!!dulu2 lagi komputer dah wujud yang kecik kan.
aku tak sempat merasa lotus semua. time aku guna komputer zaman windows 98 dan microsoft word.
programming pun dah c++ dan java.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2012 09:05 PM | Show all posts
teringat zaman guna floppy disk.
lepas tu bukak komputer kat dos system

yg paling best, gigih beli buku yang graph koz nak buat design kat pc based pada kordinat graph.
something like ...

10 circle (20,30)
20 end
run



Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2012 09:53 PM | Show all posts
10MB skang ni xde menda..takat 1 or 2 lagu jek bleh masuk
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 11:11 AM | Show all posts
waaa.. old skool. tpi aku ni budak zaman baru lagi. so dalam byk2 yg paling lama pun, aku sempat guna disket je. ngeee.

tabik springgg laa ngn student zaman tu yg gigih buat asignment guna computer besar gedabak macam tu. sekarang kiteorang senang dah. ada laptop. ipad. tablet bagai. uhhh..!!! harus kami budak zaman sekarang bersyukur. terharu sekejap.
Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 06:20 PM | Show all posts
Teringat dulu masa dapat komputer Commodore 64 pada tahun 1984, kiranya kat rumah aku kat Taman Keramat rumah pertama ada komputer.... kalau hari sabtu dan ahad jer, rumah penuh ngan bebudak (baya aku da....), main games... masa tu Atari dah mula jatuh, apple dan ibm masing2 mahal, kiranya yg mampu saja yg boleh beli
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2012 03:32 PM | Show all posts
heh skang kito golak tgk iklan dolu2...nti generasi depan lak golak kitooo... iphone 5 nti dh nampak mcm gadget zaman purba joo...kah3x..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 09:03 AM | Show all posts
haha...tringat ms blajo pascal ms dolu2...bajet programmer..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 11:04 AM | Show all posts
aerolz posted on 19-10-2012 11:11 AM
waaa.. old skool. tpi aku ni budak zaman baru lagi. so dalam byk2 yg paling lama pun, aku sempat gun ...

hi
Buat assignment last minute di makmal komputer tahun 90an dulu memang best.. Besok nak hantar ari ni penuh lab hahaha..
Ada satu masa tu budak tengah sibuk taip pakai Professional Write tetiba black out.. UPS tak ade dan lupa nak save jadi ramai dalam gelap pandang skrin monitor selama lebih 15 minit...

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 02:42 PM | Show all posts
IF THEN..................  Fontran ka hapa nama program tu
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2012 09:30 PM | Show all posts
Pakcik kenal komputer tahun 1986 di UUM Bandar Darulaman. Dapat A plus lagik pasal buat game teka nombor. Macam2 command nak kena ingat. Buku computer masa tu tebal gila. Semua omputih ler.
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2012 10:32 AM | Show all posts
1st time guna window seingat saya ialah window 95..haha..internet plak masa tu yg ada dial up jer..kalau pakai internet kat umah, phone tak boleh guna..itu yang buat kantoi ngan abg saya tuh..hahahaha

Regards,
-Strider-
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2012 11:32 AM | Show all posts
dr.R posted on 12-10-2012 12:46 AM
Dulu programming pun guna Pascal, C dan Cobol.

pascal buku kaler kuning air...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2012 09:21 AM | Show all posts
teringat pakai disket masa dulu-dulu nak masuk lab u, kena la sca dulu... pastu, yg tak bestnya bila disket tu x leh access.. huhu.. diss  da sekeres... abis la semua assignment tak dapat bukak..
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2012 06:43 PM | Show all posts
sapa pernah cuba baraikan pc then pasang balilk?
kali pertama aku baraikan pc aku tahun 1999, dan kalau sesiapa bernasib baik memang akan terjumpa cecair seperti glue yg melekat antara cpu dan kipas dia tu.. (zaman skrg dah payah nak jumpa)
memula aku ingatkan gam tapi terpikir jugak ape kejadahnya ada gam padahal kedua2 benda tu joint guna klip...

later then baru aku tau yg cecair tu terhasil dari haba yg melampau dari cpu yg tersejat hasil dari fan cooling tu...
dan yg paling penting ianya beradioaktif..
aku pernah terbaca satu manual panduan dell, dia melarang keras kita menyentuh / menghidu cecair nie..
aku pulak dah byk kali pegang dgn tanagn kosong aje....

aku tak pasti la mungkin ada kaitan dgn sakit darah platlet aku ni sejak dari tahun 2003 lagi...
tapi dari pembacaan aku dlm internet, pendedahan kpd cecair beradioaktif akan menganggu penghasilan darah dari sumsum tulang belakang kita... samada aggressively generate blood atau terlalu kurang menghasilkan darah...

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2012 11:50 PM | Show all posts
perghhh...old skool gila semua komputer2 tu
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2012 11:51 PM | Show all posts
lasagnaklcc posted on 13-10-2012 08:31 PM
First time rumah saya ada computer tahun 91...  

I was 6-year-old back then... Tau main game gold ...

wahh....lamanyaaaa tahun 91

Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2012 02:44 PM | Show all posts
system_failure posted on 26-10-2012 06:43 PM
sapa pernah cuba baraikan pc then pasang balilk?
kali pertama aku baraikan pc aku tahun 1999, dan k ...

cecair tu terhasil dari haba yg melampau dari cpu yg tersejat hasil dari fan cooling tu


tu thermal paste... bkn glue... btw aku x penah baca lak mende tu beradioaktif..
paling2 pong irritating to skin kalo direct contact...
jaman skrg pong masih dok ada lagi.... cuma da maju... idak ler kaler putih ja...
mmg dletak kat atas cpu tu sblm lekat hsf supaya heat dissipation lbh baik..
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2012 05:55 PM | Show all posts
halimi78 posted on 27-10-2012 02:44 PM
tu thermal paste... bkn glue... btw aku x penah baca lak mende tu beradioaktif..
paling2 po ...


owhh begitu rupanye......
kalau camtu sampai ke hari ni la aku taktau apa punca platlet blood aku pekat mengila...
doktor pon taktau, and none of my families ada penyakit camni.


tapi,
mcm henpon jugak laa.. zaman dinasor punya henpon mmg ade radiation lebih tinggi compare to nowadays punye...
but like usual, its just a spekulasi jer....
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2012 08:15 PM | Show all posts
system_failure posted on 27-10-2012 05:55 PM
owhh begitu rupanye......
kalau camtu sampai ke hari ni la aku taktau apa punca platlet blood a ...

thrombocythemia ke? so skrg wat treatment lg?

aku pong da biasa tdedah dgn thermal grease tu... dah bukak pasang pc tu keje aku..
Alhamdulillah takat ni xde pape...

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2012 01:05 PM | Show all posts
halimi78 posted on 27-10-2012 08:15 PM
thrombocythemia ke? so skrg wat treatment lg?

aku pong da biasa tdedah dgn thermal grease tu... ...


alaa aku tak hingat laa... tapi bunyi mcm milo...
milo-pro-aktif entah apa bunyi macam tu laaa....
nanti balik umah aku check buku rawatan aku

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2012 02:11 PM | Show all posts
haa... aku dah jumpe..
namanya Myeloproliferative.

pronounce as : mailo-pro-li-feratif
short cut : MPD Last edited by system_failure on 28-10-2012 02:13 PM

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2012 05:14 PM | Show all posts
dlu masa study dpt pendrive free dr ayah 128mb kot? pling kecik tp pling sumer org nk tgk hahaha... dlu sumer pkai disket je hahaha..klu disket corrupt ais la kertas keje, pc pon xde sumer kene pkai kat library or cc haha time blaja..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.066015s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list