Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
150663
View
69
Reply

MINYAK GEAR,BILA PERLU TUKAR

[Copy link]

Author: metaldol       Show all posts   Read mode

Post time 17-7-2013 11:16 AM | Show all posts
Kena ada tube dan corong. Cari tempat drain out kat bawah gearbox - bukak dan buang minyak. And then masukan tube dan corong ke tempat lubang dipstick belah atas. Kat youtube sure ada. Semua kereta lebih kurang sama. My civic FD ATF I tukar sendiri jer.

Actually masa kereta diservice elok tgk mcmana diorg buat - ini cara yg cepat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 02:01 PM | Show all posts
mute posted on 17-7-2013 10:35 AM
encik zulka macam mane nak tukar minyak gearbox sendiri? kereta myvi auto...ade filter ke kerete t ...

senang aje, lagi senang sebab takde oil filter...
tapi kena pastikan berapa liter myk gearbok myvi...

cuma kena ada alat ni...
DSC05548.JPG DSC05549.JPG
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 02:05 PM | Show all posts
mute posted on 17-7-2013 10:35 AM
encik zulka macam mane nak tukar minyak gearbox sendiri? kereta myvi auto...ade filter ke kerete t ...

cari hose getah yg kecik...yg boleh masuk ke dlm lubang dipstick gearbok...
hose getah tu nti sambungkan ke corong...mcm dlm gambar atas  tu

Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2013 11:13 AM | Show all posts
encik zulka...saya nak bertanya pasal minyak gak..tapi minyak engin..atau lebih mesra minyak itamm...buat masa skarang ni kete saya tukar minyak 5000km..boleh ke kalau saya guna minyak yg 10000km pulak..ada tanya kat pomen..ada yg pomen cakap bagus yg 5000km..pomen lain pulak bagus yg 10000km..saya ingat nak tukar minyak yg 10000km sebab pakai yang 5000km cepat sangat nak kene serbis..hari2 jalan...ok tak..kete saya 1000cc je pon...manual...
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2013 08:24 AM | Show all posts
zulka posted on 17-7-2013 02:05 PM
cari hose getah yg kecik...yg boleh masuk ke dlm lubang dipstick gearbok...
hose getah tu nti sam ...

ooo macam tu terima kasih Encik Zulka anda sangat membantu...naseb baik tak de filter bagai...lagi satu soalan gearbox honda freed ade filter ke?

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2013 08:32 AM | Show all posts
bayanbiru posted on 19-7-2013 11:13 AM
encik zulka...saya nak bertanya pasal minyak gak..tapi minyak engin..atau lebih mesra minyak itamm.. ...

ok, takde masalah..
Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2013 08:47 AM | Show all posts
mute posted on 24-7-2013 08:24 AM
ooo macam tu terima kasih Encik Zulka anda sangat membantu...naseb baik tak de filter bagai...lagi ...

semua kete auto ada gbok filter,
ia di panggil auto transmision filter
tapi utk kete2 baru ni termasuk honda freed tak perlu tukarpun takpe....kecuali kalau ada masalah gearbok then kena major overhaul baru tukar...
kalau kete lama dulu kena kerap tukar...pasal meterial dia jenis mudah tsumbat...nak2 kete perdana...memang kena selalu tukar gearbok filter...

Reply

Use magic Report

Post time 24-7-2013 08:48 AM | Show all posts
kete2 keluaran baru skang semua pakai gbok filter jenis built in..tak perlu tukar2...
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2013 09:04 AM | Show all posts
zulka posted on 24-7-2013 08:48 AM
kete2 keluaran baru skang semua pakai gbok filter jenis built in..tak perlu tukar2...

terime kaseh encek Zulka, saye dah berjaye tukar minyak GB myvi sy walaupon nebes, 1stime, sblom ni berani tukar minyak itam aje, nanti tunggu turn Freed lak, insyallah buat sendiri je,

soalan lagi Encek Zulka, kalau milige dah 64k perlu ke nak tukar minyak pawer stereng, minyak brake,air radiator, buat mase ni semuanyer tak de masaalah lagi....

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2013 09:08 AM | Show all posts
mute posted on 1-8-2013 09:04 AM
terime kaseh encek Zulka, saye dah berjaye tukar minyak GB myvi sy walaupon nebes, 1stime, sblom n ...

syabas..!! sebenarnya..DIY sangat menyeronokkan...ada kepuasan selepas kerja selesai...
- tak perlu tukar lagi, tggu sampai 100K...itupun utk radiator sahaja...
power steering oil, brake fliud tak perlu, kecuali kalau ada masalah (bocor ke...)

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2013 04:50 PM | Show all posts
TQ, EN, ZULKA, IMFORMASI SGT MEMBANTU SAYA
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2013 08:14 AM | Show all posts
en zulka my car baru cecah 57,000km so cadang nak buat servis sbb mmg dah tempoh pun.So apa yg perlu dlm checklist ni!. Nanti bila lepas 60,000 km baru major servis kan!

Boleh list kan tak benda yg nak kena tukar aiyyyo terbang duit pulak time raya dgn budget tak seberapa.Saya biasa hantar servis di SC. Sebab yakin dah berapa kali mereka buat ok je. Cuma duit tak berapa nak ok,
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2013 08:55 AM | Show all posts
zulka posted on 1-8-2013 09:08 AM
syabas..!! sebenarnya..DIY sangat menyeronokkan...ada kepuasan selepas kerja selesai...
- tak per ...

betul betul betul.....rase puas bile dapat buat sendiri tu, terimekaseh encek Zulka bagi semangat, nanti kalau ada soalan saye tanyer lagi..

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2013 09:27 AM | Show all posts
vanilacup posted on 2-8-2013 08:14 AM
en zulka my car baru cecah 57,000km so cadang nak buat servis sbb mmg dah tempoh pun.So apa yg perlu ...

57K umpama pompuan yg dh kawen tapi belum beranak...ketat lg..hehehe
(jgn marah ye gurau2 je..)
minta pomen chek basic2 je dik...
- minyak enjin - tukar
- oil filter - tukar
- air filter - chek, kalau masih bersih takyah tukar...
- air dalam radiator - chek,(should be ok lagi...) kalau kurang top up dgn coolant yg sama jenis, atau air mineral water (aku biasa pakai Evian)
- brake fluid level - chek...(sure ok lagi tu..)
- power steering fluid - chek..(pun sama sure takde masalh..)
- minyak g/bok - tukar (kalau dah tukar sebelum ni takyah tukar lg)
- tyre - rotate, buat balancing dgn aligment...

yg lain2 tu rasanya still mantap lg, unless ada problem...

Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2013 03:33 PM | Show all posts
saya pakai kete persona , kalau saya nk beli brg sendiri n suruh bengkel tukar je myk shell helix ok tak tp yg mana sesuai 10-30w ke atau 20-40w. ke ada brand lain yg sesuai, kalau atf lak berapa tin cukup utk kete saya, tgh budget ni coz nk raya.
Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2013 03:46 PM | Show all posts
labukuning posted on 2-8-2013 03:33 PM
saya pakai kete persona , kalau saya nk beli brg sendiri n suruh bengkel tukar je myk shell helix ok ...

kete taun berapa? minyak enjin tu 2 dua2 pun ok, boleh pakai..
tapi kalau kete dah lebih pada 5 taun, lebih afdal pakai yg 20-40... kira pekat sket..
boleh aje beli sendiri, kira bayar upah kat pomen aje...lagi jimat...

atf tu beli 3 botol...nti guna 2 botol setengah je......yg setengah botol tu simpan utk next change
selamat Hari Raya...hati2 memandu


Reply

Use magic Report

Post time 2-8-2013 04:12 PM | Show all posts
terima kasih byk sgt membantu , kete saya baru nk msk 3 thn
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2015 12:49 PM | Show all posts
Edited by masterixs at 1-7-2015 10:06 AM

Assalamualaikum......

Tumpang bertanya, apa beza bendalir tranmisi automatik Honda ATF DW-1 dan ATF-Z1.
Mana satu pilihan yang terbaik..........

Brother
@zulka


Agak2nya berapa kos untuk baikpulih gasket@oil seal gearbox Accord SDA nie sekiranya ada kebocoran........
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2015 10:53 AM | Show all posts
masterixs replied at 27-6-2015 12:49 PM
Assalamualaikum......

Tumpang bertanya, apa beza bendalir tranmisi automatik Honda ATF DW-1 dan A ...

sama je bro ATF DW1 dgn ATFZ1..
ATFZ1 ni produk baru..kira upgrade terkini utk myk gbok Honda..
so mana2 pun boleh guna..

kos barang (oil seal/O ring) dlm 50-60, biasa upah pasang dlm 80-100...


Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2015 12:12 PM | Show all posts
zulka replied at 1-7-2015 10:53 AM
sama je bro ATF DW1 dgn ATFZ1..
ATFZ1 ni produk baru..kira upgrade terkini utk myk gbok Honda..
...

Terima kasih brother Zulka.....
Saya sedang keliru nie.....semalam dah tukar minyak ATF kereta nie kemudian sebelah petang saya dapati porch parking kereta ada tumpahan minyak ATF. Apabila sy check dipstick....Alamak dah terlebih letak laa, yer laa anggaran dah ter isi 3.8 liter belen sikit sahaja pada botol ke-4. Pada pendapat tuan adakah minyak yang menitik dilantai itu disebabkan ada kebocoran pada seal atau gearbox ini ada mekanisma buang minyak yg terlebih tue yer laa mana lah tau kan......hehehe. Terima Kasih......
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085869s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list