JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
165320
View
1838
Reply

Padang & Bukit Tinggi, Sumatera Barat, Indonesia [Part IV]

[Copy link]

Author: neofim       Show all posts   Read mode

Post time 1-5-2013 06:22 PM | Show all posts
dah selamat sampai kat umah, thank you @ muhibbahbkt for your services, semua sesuai rancangan, dan kitorang pun puas hati dengan layanannya. next trip on december 2013
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2013 06:27 PM | Show all posts
mohid posted on 30-4-2013 05:38 PM
SEBILIK BOLEH DUDUK BPA ORG.?
HRGA SEBILIK ATAU SEKEPALA?

sebilik yang Rm 110 ialah 2 orang, tapi ada 1 bilik yang boleh isi 4 harga dia RM 150, bilik selesa sangat,

Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2013 06:51 PM | Show all posts
baru balik dari padang-bukittinggi ahad lepas. dapat gak tgok batu malin kundang & layan sunset kat pantai.
bnyk gak tpt2 menarik kt sana mcm lembah harau, danau maninjau, danau singgarak. air terjun kt lembah harau cantekkkk..
Reply

Use magic Report

Post time 1-5-2013 09:34 PM | Show all posts
ct39 posted on 29-4-2013 05:01 PM
@sutra06 pulak dah  .. saya dah 2kali ke BT pergi ramai2 , nasib baik semua nya okey..memasing men ...

Maybe one day nnti, blh pegi rmai2 yg mcm ct39 buat tu. klau ikutkan, mmg seronok pegi rmai2 nih.....meriah sikit....hmmm...tgk lah nnti......bila next trip ?

Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2013 09:28 AM | Show all posts
Alhamdulillah... dah selamat pulang short trip padang-bukittinggi 28-30 April..lenguh badan pon tak hilang lagik..huhuh. sangat2 best, rasa tak cukup masa lak 3H/2M kat sana..huk2.. kalau nak cover semua kena 5hari baru puas hati kot... (T_T) shopping pon agak kalut sketla sbb nak mengejar masa..tapi kejar2 masa pon boleh koyak poket dibuatnya..huhuhu..

cuma cuaca tak berapa mengizinkan 2 hari pertama tu asyik hujan waktu petang.. mujurla masa pergi tengok view tasik maninjau tu cuaca cantik..subhanallah memang sangat2 lawa pemandangannya.. rasa cam tanak balik je.. overall sangat2 puas hati.. rasa macam kat dalam Malaysia je sebab tak jauh beza environment kat sana ngan kat sini.. makan pon senang.. terima kasih sangat2 pada aldi especially Amri yang jadi supir kitorang sepanjang 3 hari ni.. sangatlah sporting + dan servis yg diberikan tip top. ..


rumah minangkabau kat Pusat Dokumentasi & Kebudayaan Minangkabau



pilihan lauk-pauk nasi padang kat RM Aie Badarun



panorama view dari bilik Hotel Grand Rocky Bukittinggi



pemandangan danau maninjau dari kelok 37.. (T_T) cantik sangat speechless melihatnya..



view danau maninjau dari Puncak Lawang.. (^_^)



panorama view dari Puncak Lawang



kain sulaman di pasar atas.. (*_*) rambang mata... tak puas nak sopingg.. huhuhu



jam besar gadang di waktu malam



rindu sudah sama bukittinggi.. ades..



Last edited by sato_oreo on 2-5-2013 09:31 AM

Reply

Use magic Report

Post time 12-5-2013 11:10 AM | Show all posts
Kenapa thread ni sepi jeeee.......? Dah tak de citer2 best kat pdg_bkttggi ke ? Selalunya meriah, mcm2 citer & pengalaman yg dikongsi kat sini. Mana sume org pegi.....????
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-5-2013 08:29 PM | Show all posts
Diaorang tak perasan ada page baru kot
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2013 09:32 AM | Show all posts
aku dh beli tix bln 9. sesapa nk join, jom lah. leh share2 bayo duit transpot...
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2013 11:27 AM | Show all posts
m_ardiana posted on 14-5-2013 09:32 AM
aku dh beli tix bln 9. sesapa nk join, jom lah. leh share2 bayo duit transpot...

alahai..best nye..tak jemu rasa nye pi bukit tinggi nih...
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2013 11:41 AM | Show all posts
opie5662 posted on 14-5-2013 11:27 AM
alahai..best nye..tak jemu rasa nye pi bukit tinggi nih...

klo tk jemu, aper lagik, jom lah join. leh jadi pemandu pelancong aku kt sana nanti.
opieee... jom la.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2013 12:27 PM | Show all posts
m_ardiana posted on 14-5-2013 11:41 AM
klo tk jemu, aper lagik, jom lah join. leh jadi pemandu pelancong aku kt sana nanti.
opieee... jo ...

bape hb...bln 9 aku p guangzhou..
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2013 01:58 PM | Show all posts
opie5662 posted on 14-5-2013 12:27 PM
bape hb...bln 9 aku p guangzhou..

20-23 sept 2013...
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2013 12:12 AM | Show all posts
Bukittinggi, hari ni maseh sebok dengan pelancongan, apa lagi pelancongan dari bandar bandar lain kat Sumatera Barat ni, banyak yang datang, apalagi petang hari kat jam gadang, ramai sangat, cuaca panas
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2013 05:55 PM | Show all posts
Alhamdullilah ..syukur pd ALLAH kerna d beri rezeki n peluang ke PDG/ BUKIT TGGI.
melancong tanpa was was.

sedikit tips untiuk yg akan ke sana.
1. bukit tggi walaupun tanah tggi tp panas.

2. jgn takut mabuk jika ke kelok 44...turun best lju sgt..but naik bila selekoh tajam dan bertembung kenderaan bertentangan sedikit ngeri but thrill.

3. hotel mitra arena bkt tggi teramat strategic tp kebersihan 0%.... failed..std room x da kipas tp boleh request walaupun d g tau malam sejuk. Kok ye pun murah kebersihan perlu..... bilik penuh habuk. Service acuh x acuh aje dr seorang pekerja veteran..yg lain ok.
Pasar pg depan hotel memeriahkan suasana ...tak lah kotor ..dan tiada bau busuk pasar ..kecuali susah nk ambil n turun pelancung je.

4. murtabak mesir dpn hotel sedap berbanding tmpt lain yg pernah d cuba...yg best byr duit makan je ..air mineral FREEE

5. Cuba juice avakado tp pastikan x d tmbh susu coklat utk keaslian rasa...yum yum yum

6.Pak Roni bertolak ansur dgn ittinery  kami yg padat dan ada masa ulang tmpt terutama ...shopping

7. Yondie bordir x berbaloi pergi sbb x g discount langsung

8. jgn lupa g tgk kebudayaan minangkabau....menghiburkan ,,,,tp syg seribu x syg x ramai yg memuzikkan minda....BANTU LAH BADAN KEBUDAYAAN INI UTK MEREKA MENGHIDUPKAN WARISAN SENI.

9. sggh mkn d gerai2 sepanjg jalan jgn harap ada air nescafe atau sewktu dgn nye sbb anda akan d hidangkan dgn air mineral je.  [ awet muda ]

10. nasi padang mmmg best...mewah lauk....dan sodap2 belako.

11. hotel hang tuah service nye tip top walaupun bilik kecil .

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2013 08:59 AM | Show all posts
mohid posted on 17-5-2013 05:55 PM
Alhamdullilah ..syukur pd ALLAH kerna d beri rezeki n peluang ke PDG/ BUKIT TGGI.
melancong tanpa w ...

Ape mksud yg no 8 ni?

8. jgn lupa g tgk kebudayaan minangkabau....menghiburkan ,,,,tp syg seribu x syg x ramai yg memuzikkan minda....BANTU LAH BADAN KEBUDAYAAN INI UTK MEREKA MENGHIDUPKAN WARISAN SENI.

tak ramai yg memuzikkan minda? mcm mane tu yer? hihi..
kebudayaan minangkabau kt mane?? bukan kt pusat dokumentasi tu ye??
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2013 08:36 PM | Show all posts
selipar_hijau posted on 1-5-2013 06:51 PM
baru balik dari padang-bukittinggi ahad lepas. dapat gak tgok batu malin kundang & layan sunset kat  ...

batu malin kundang tu on the way ke bukit tinggi ke?
sesapa kat sini boleh bagi contact no supir or ai boleh dapatkan supir kat airport? mana lagi murah booking dulu atau just tanya2 kat airport?
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2013 10:46 PM | Show all posts
shiqinghazali posted on 18-5-2013 08:59 AM
Ape mksud yg no 8 ni?

8. jgn lupa g tgk kebudayaan minangkabau....menghiburkan ,,,,tp syg serib ...

gtau supir nk tgk tarian kebudayaan minangkabau..cuma ada 1 tmpt aje d tgh bandar bukit tggi.

luaran kelihatan benarkah tmpt ini tp bila masuk ..wah auditorium rupanya.

anda akn d hiburkan dgn medley lagu2 rakyat minang dan catchy serta persembahan menari dan berpancak silat di atas berkotak pecahan kaca (nger ) dan anda kan d beri informasi pelbagai budaya yg terdpt d minangkabau.

penari2 cantik2 dan gantang sekali

memuzikan minda anda dgn lagu minangkabau yg asli utk semua peringkat selama 90minit.



Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 09:46 AM | Show all posts
syasya99 posted on 18-5-2013 08:36 PM
batu malin kundang tu on the way ke bukit tinggi ke?
sesapa kat sini boleh bagi contact no supir  ...

batu malim tu kat padang.....bkn otw ke bukit tinggi.

saya dlu guna aldi..aldi_safri@yahoo.com Phone number: +6281363385879

boleh emel dia..kasi no hp..nanti dia call.

supir kat airport byk...mungkin murah skit cuma was2 takut nasib x baik..terkena dgn org yg x best...

Reply

Use magic Report

Post time 21-5-2013 01:48 PM | Show all posts
last pergi darjah 5. tak tau bila nak repeat gi sana..  
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 01:22 AM | Show all posts
ssalam. saya akan pergi ke padang/bukittinggi pada 310513-020613. Mohon kawan-kawan tolong PM  no tel supir atau travel agen kat sana.

terima kasih
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 01:48 PM | Show all posts
datuksri posted on 27-5-2013 01:22 AM
ssalam. saya akan pergi ke padang/bukittinggi pada 310513-020613. Mohon kawan-kawan tolong PM  no te ...

wahhh... countdw nmpk. tinggal beberapa ari jer lah
dh dpt supir kat sana? nanti share lh citer kt sini. aku gi lambt lg...
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2013 09:56 AM | Show all posts
sato_oreo posted on 2-5-2013 09:28 AM
Alhamdulillah... dah selamat pulang short trip padang-bukittinggi 28-30 April..lenguh badan pon tak  ...

dok kat hotel mana n ok tk otel tu? rate nyer bape?
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2013 10:01 AM | Show all posts
m_ardiana posted on 30-5-2013 09:56 AM
dok kat hotel mana n ok tk otel tu? rate nyer bape?


saya dulu (jan 2013) duduk di hotel bonda, dapat rate 350k dari tg.(aldi) ada aircond, breakfast dan bilik okey dan walking distance to jam gadang.

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2013 10:42 AM | Show all posts
Saya menyediakan van untuk pelancong yang ingin bersiar-siar di Bukittinggi, Indonesia dengan kadar 350,000 rupiah (+/-RM110) sehari. Sebuah van boleh memuatkan 6 orang. Harga tersebut meliputi upah pemandu (saya) dan parking kawasan pelancongan. Harga tidak termasuk minyak petrol, penginapan pemandu dan makan minum pemandu (ditanggung oleh pelancong). Sesiapa yang berminat, boleh menghubungi saya (call/sms) di talian +62 853 6454 3611 atau +62 853 7574 4501.

Di antara produk pelancongan di Padang - Bukittinggi ialah -
- Jam Gadang Bukittinggi
- Kebun Binatang Bukittinggi
- Lubang Jepun
- Muzium Tentera
- Janjang Koto Gadang & Lembah Sianok
- Danau Singkarak & Pasar Omilin
- Danau Maninjau & Muzium Hamka
- Rumah Gadang Pasir Panjang
- Air Terjun Lembah Anai
- Istana Pagarruyung
- Muzium Padang
- Jambatan Siti Nurbaya
- Pantai Malin Kundang (Si Tanggang)
- Makan sate padang, nasi padang, buah salak, jus pokat, ais teler, murtabak mesir dan keropok sanjai.

Contoh jadual jadual percutian-
Padang Bukittinggi Tour 4 Hari 3 Malam

Day 01:
- Arrival
- Air terjun Lembah Anai
- Rumah Gadang Padang Panjang
- Sate Mak Syukur
- Pandai Sikek
- Jam Gadang

Day 2
- Tabek patah (Kopi Kiniko)
- Istana Pagaruyung
- Kebun Binatang Bukittinggi
- Lubang Jepun
- Great Wall of Koto Gadang

Day 03
- Tasik Maninjau melalui kelok 44
- Muzium Buya Hamka
- Shopping Pasar Atas Pasar Bawah

Day 4
- Jambatan Siti Nurbaya
- Batu Malin Kundang (legenda si tanggang)
- Transfer out

Jumlah keseluruhan harga untuk trip seperti ini:

3 Bilik Penginapan 3 malam (hotel sederhana) RM990
Pengangkutan sepanjang percutian RM440
Minyak petrol sepanjang percutian RM150
Lunch dan dinner sepanjang percutian RM380
Tiket tempat pelancongan dan airport charge RM190

JUMLAH KESELURUHAN UNTUK 5 ORANG = RM2150
JUMLAH UNTUK SEORANG (TIDAK TERMASUK FLIGHT & SHOPPING) = RM430

Selamat datang ke daerah minangkabau, Sumatera! Saya mengalu-alukan kedatangan anda.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-6-2013 12:27 PM | Show all posts
Saya baru selesai bawa pelancong dari Malaysia minggu lepas (27 Mei hingga 1 Jun 2013). Ini gambar2 terbaru yang sempat diambil -

Airport Bandara di Padang

Airport Bandara di Padang

Airport Bandara di Padang, Indonesia
Pengangkutan (van di Padang), hubungi saya 0062 853 6454 3611 (Nanda). Last edited by Jombukittinggi on 4-6-2013 11:40 AM

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.065707s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list