CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 8333|Reply: 45

Masakan negeri 9 podas podas!!! (resipi)

[Copy link]
Post time 14-5-2013 04:51 PM | Show all posts |Read mode

  • Bahan

    Ayam                     1/2 ekor
    Cili Api                  Segenggam @ dikurangkan pada yang tak tahan pedas
    Kunyit Hidup         2 inci..sebesar ibu jari
    Asam Keping         1 keping
    Nangka Muda       1 pkt direbus hingga empuk
    Serai                      2 batang
    Kelapa                   1 biji  (perah untuk 1 cawan pati dan 3 cawan cair)

    Cara
    • Potong Ayam ikut suka.  
    • Blander cili dengan kunyit,  gaul dengan ayam, kecutkan atas api hingga daging ayam kecut atau kering airnya.  Masukkan garam sekali.
    • Masuk santan cair dan asam keping,  kacau hingga mengelegak,  baru dimasukkan nangka.  Tunggu hingga kuah mengelegak, masuk serai dan santan pati tadi.  Tunggu hingga pecah minyak, dah siap.  Oh yer,  jangan tinggal tinggalkan gulai ni atas api..bukan apa takut santannya pecah dan melimpah,  habis dapur kita nanti.


    omak ai.. podas! habis seguni lado omak ai.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 17-5-2013 08:54 AM | Show all posts
bukan podas.. podeh la..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-5-2013 11:52 AM | Show all posts
want2bhappy posted on 17-5-2013 08:54 AM
bukan podas.. podeh la..

hehehhe saloh pulak ehhhh hahaha aby yus la ni
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2013 01:56 PM | Show all posts
segengam....cili???


patut lah ilos mula2 dtg n.9 ni....3 hr 3 mlm skit perut....
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2013 06:37 PM | Show all posts
gua memang suka pedas2 sampai berairmata menelan nasi hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2013 07:39 PM | Show all posts
aku kalau pedas melampau tak makan pun takpe
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 25-5-2013 08:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Pedas la sedp, sy klu x peds, x puas mkn, kalau x ada lauk pds, cili potong tu wat ulam je, peh, sedap woo, dpt pula ulam-ulam kpg. Telan air liur ni..
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2013 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Qzirah, kui..kui..kui.. Sian awak.. X bleh la khwn ngan org neg 9 ek. Tp belah n.9  pekat memg peds melampau. Kakak ipar kalu masak, mak oiii.. Beradap telinga, x cukup cili mesin, lada hitam pun ditambah, tmbh lg cili hiris dlm gulai, meleleh segala air, air mata, air liur, air hidung.. Kakak ipar aku senyum je, bargu la sodap, borkipeh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-5-2013 10:29 PM | Show all posts
actually, kalau  asam garam cili api dan santannya balance, takkan pedas mana
asam itu boleh contra rasa pedas
kaka memula jejak rumah  mertua dulu pun
cirit dalam kapalterbang balik ke sarawak pulak tu
kalau nak selamat, jangan guna cili jarum tu untuk gulai/masak lomak ni
guna cili api kampung tu..bukan yang kecik sangat tu
kaka suka lada yang masih color hijau..aroma sedap
Reply

Use magic Report

Post time 26-5-2013 09:06 PM | Show all posts
Korang tak rasa lagi rendang negeri 9....pedas ya amat...rendang derang warna hijau...fuh...torangkat bontot den....
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 12:15 PM | Show all posts
resepi ni x yah pakai bawang bawangan semua ker>?
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 12:33 PM | Show all posts
WIFEY_KETIAK posted on 17-5-2013 11:52 AM
hehehhe saloh pulak ehhhh hahaha aby yus la ni

bukan saloh... diorang selalu sebut silap.. kalau salah pun salah jugk
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 12:34 PM | Show all posts
orgkpg posted on 27-5-2013 12:15 PM
resepi ni x yah pakai bawang bawangan semua ker>?

tak... mmg cili api dgn kunyit sajork
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 12:35 PM | Show all posts
tapi kalau bona nogohgi ea... nyior tu tak pakai ea sobijik.. setongah ayam duo bijik klapo ea... pokat.. molokat santan ea... memang power...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 01:58 PM | Show all posts
orgkpg posted on 27-5-2013 12:15 PM
resepi ni x yah pakai bawang bawangan semua ker>?

beza masak lemak cili api n9 dgn negeri lain ialah n9 tak pakai bawang.tak tumis.tu sbb tak berminyak...lg satu ayam tu salai dahulu.lg best ala2 smoky gitu

Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 04:36 PM | Show all posts
suke pedas..
bagos tuk kulit muka.. erghhh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-5-2013 05:23 PM | Show all posts
ok, saya nak tray laaa...
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2013 02:37 PM | Show all posts
want2bhappy posted on 17-5-2013 08:54 AM
bukan podas.. podeh la..

kan kan??? podas2....kono lak kang...taktau ckp jgn ckp...
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2013 02:39 PM | Show all posts
hest posted on 27-5-2013 12:35 PM
tapi kalau bona nogohgi ea... nyior tu tak pakai ea sobijik.. setongah ayam duo bijik klapo ea... po ...

ekau cakap apo ni? tak paham lak awak baco
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2013 02:50 PM | Show all posts
buek masak lomak cili api jantung pisang + sardin pun sodap!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-5-2024 05:21 AM GMT+8 , Processed in 0.196972 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list