Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
50579
View
32
Reply

Prosedur selepas habis loan kereta

[Copy link]

Author: krisp       Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-6-2013 08:51 AM | Show all posts |Read mode
Nak mintak tolong dari semua kat sini.  Bulan depan saya habis bayar loan kereta.  Jadi nak tau apa2 prosedur yang patut saya lakukan untuk mendapatkan surat pelepasan dari Bank.  btw, geran kereta memang ada kat saya (Bank tengok rekod pembayaran saya baik so dorang bagi terus geran asal kat saya untuk senang buat pembaharuan insurans & road tax).  Also, boleh tak kita hantar wakil untuk mendapatkan surat pelepasan dari Bank.  TK.
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2013 09:06 AM | Show all posts
call bank tanya dorg dah setel e-batal ke?kalu dah, amik geran kat bank pegi JPJ ckp nk buat e-batal
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2013 09:23 AM | Show all posts
tq, dah takde surat pelepasan lagi ke, so tak payah pegi bank lah ye? surat pelepasan memang dah ada dengan saya.  kat JPJ ada borang apa2 nak isi dan berapa pulak nak bayar?
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2013 03:16 PM | Show all posts
takyah nak pi JPJ ...
Bank akan urus e-batal thru online jek..

lepas abis loan, call bank inform loan ko dah settle..
Then bank akan double check sekali lagi dlm sistem..
then bank akan urus e-batal thru online..then,
suruh bank fax jer surat e-batal kat ko..

TAMAT...episod sebuah loan keta
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2013 03:30 PM | Show all posts
e-batal tu apa? aku pun tak lama lagi nak abis bayar dah.. bestnya... huhu





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-6-2013 04:04 PM | Show all posts
koko2 posted on 6-6-2013 03:16 PM
takyah nak pi JPJ ...
Bank akan urus e-batal thru online jek..

terima kasih.  tapi kat geran asal masih ada nama bank lagi..ada baca kat mana entah jpj kena cop kat geran asal tu untuk tunjukkan yang kita adalah pemilik sepenuhnya..betul ke?
Reply

Use magic Report

Post time 6-6-2013 04:07 PM | Show all posts
tu stail lama..
now ni tak yah dah..
ko simpan elok2 dokumen e-batal tu bersekali dgn geran..stapler skali..
now ni JPJ batal online jer
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 08:33 AM | Show all posts
Bawak geran dan surat pelepasan tu ke JPJ. JPJ akan chop BATAL di atas hakmilik bank di atas geran. Ini paling berkesan sekali.

Lepas tu scan PDF, JPG, BMP, etc etc dan simpan dlm CD. Last edited by Bell on 7-6-2013 08:37 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2013 08:57 AM | Show all posts
koko2 posted on 6-6-2013 04:07 PM
tu stail lama..
now ni tak yah dah..
ko simpan elok2 dokumen e-batal tu bersekali dgn geran..stapl ...

Terima kasih koko2!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2013 08:58 AM | Show all posts
Bell posted on 7-6-2013 08:33 AM
Bawak geran dan surat pelepasan tu ke JPJ. JPJ akan chop BATAL di atas hakmilik bank di atas geran.  ...

Terima kasih Bell!  Agak2nya boleh guna wakil tak untuk menguruskan hal ni dengan JPJ?
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 10:11 AM | Show all posts
krisp posted on 7-6-2013 08:58 AM
Terima kasih Bell!  Agak2nya boleh guna wakil tak untuk menguruskan hal ni dengan JPJ?

boleh...

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 10:12 AM | Show all posts
bila2 masa pun boleh minta chop...takyah terburu buru..
masa nak renew rodtek sok pun boleh..
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 10:16 AM | Show all posts
ermmmm... so nak kena pegi JPJ ke?

dekat geran ada tulis hakmilik bank eh? tak pasan plak





Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 10:18 AM | Show all posts
btw...betul ckp @koko2 tu...minta bank chek akaun, kadang2 ada baki intrest yg tetinggal...
aku pernah kena dulu, konon2 dh habis terus buat senyap...tup2 dpt surat dari bank suruh bayar baki dlm 150 gitu...katanya intrest yg kita terlewat bayar bulanan.....   
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 10:25 AM | Show all posts
zulka posted on 7-6-2013 10:18 AM
btw...betul ckp @koko2 tu...minta bank chek akaun, kadang2 ada baki intrest yg tetinggal...
aku per ...

oo ok..

tp kalau rekod kita tally dgn annual statement tu.. maksudnya ok lah kan..

ermm...





Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 10:53 AM | Show all posts
freekey posted on 7-6-2013 10:25 AM
oo ok..

tp kalau rekod kita tally dgn annual statement tu.. maksudnya ok lah kan..

kalau payment cun, tak pernah lewat...takde hal la..
tapi elok chek gak la, pasal ada member aku kena RM17.80 pun bank tetap tuntut....
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2013 11:30 AM | Show all posts
make sure kat geran tuh...nama tuntutan oleh bank kena cross...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-6-2013 12:13 PM | Show all posts
thank you semua, you all so helpful...bila dah selesai semua nanti, I usha pulak thread cari kereta baru, hehe...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2013 09:06 PM | Show all posts
boleh beli keta baru...............
Reply

Use magic Report

Post time 28-6-2013 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini proses g aku buat..

1. Aku call bank panel tu utk dptkan brapa jumlah yg masih hutang...

2. Bawak duit secukupnya ke kaunter bank panel tu dah buat full settlement. .. bw resit tu ke bahagian Hire & Purchase. .. diorg akan buatkan surat e-batal tu.. tapi diorg tak kuarkan hardcopy. .. diorf trus online ke jpj..

3. Amik geran asal...

4. Pastu g kaunter jpj utk pembatalan hak milik..  (yg ni.. bila2 masa pun keh buat)

5. Selosai...

- sekejap je prosesnya pun... satu hari pun leh buat..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099875s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list