JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
69017
View
627
Reply

Jawa Timur - Surabaya, Probolinggo, Banyuwangi, Jember, Malang, Batu, Madura dll

[Copy link]

Author: sapsamsok       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 11-2-2014 12:44 PM | Show all posts
melur_30 posted on 11-2-2014 11:11 AM
kayu cinta?? hahaha..macam pnh dgr je ayat tu mr sam

nanti saya try google utk ngadas...bebe ...

Hehehe... Berbeza kalimat berbeza makna...

Ni letaknya oro-oro ombo... ada kat mount bromo punya info di page 1.

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 12:50 PM | Show all posts
sapsamsok posted on 11-2-2014 12:44 PM
Hehehe... Berbeza kalimat berbeza makna...

Ni letaknya oro-oro ombo... ada kat mount bromo p ...

kalau situlah lokasinya, sah2 tak dpt singgah..

apa pun tqvm mr sam sebab byk mbantu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 12:54 PM | Show all posts
sapsamsok posted on 11-2-2014 09:10 AM
Betul kan kata orang... naik gunung susah... turun gunung 10x lebih susah...

Nasib baik cuac ...

yuppp, cuaca pd pagi tu ok sgt, tak sejuk..kuar je dr kete kt pos patulding tu bukan main lg pakai jaket tebal2, dlm 20 min berjalan + stop dah rasa berpeluh2..last2 tanggal jaket pakai t-shirt je

time naik semputt, time turun plak sakit peha sbb duk balance badan takut mengelongsor, ramai jer budak2 muda remaja yg jatuh time turun tu..tp view masa hari dh cerah tu cantik laa Wong..terlopong mulut rasa seperti duk di dunia lain dah..hehee

mmg perasan paip kereta ada bunyi, tp tak ambik port sbb nak cepat sampai jer..hahaa, paip keta sebesar tin milo??? ingatkan body kete yg kena panggil tin milo rupanya paip dia

better daki Bromo laa dari Ijen nie...sbb tak fit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2014 01:12 PM | Show all posts
kerek_lager posted on 11-2-2014 11:54 AM
yuppp, cuaca pd pagi tu ok sgt, tak sejuk..kuar je dr kete kt pos patulding tu bukan main lg pakai ...

Tak fit tu mungkin gara2 terlalu lama dalam bus dari Semarang - Surabaya. Terlalu selesa... Hehe.

Tak cukup ngan tu. Jalan tertutup dengan sampah lumpur & bebatuan akibat banjir kat Situbondo.

Hehe. Buat berat je bawa jaket tebal2. Tu yang saya kata dalam forum, jangan bawa jaket tebal2 & berat2... Manyak teruk kena angkut ooo...

Mmg respek korang ber2. Semangat betul. Tanah kat Bungurasih belum sempat panas, korang dah bertolak lagi ke Ijen...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2014 01:13 PM | Show all posts
melur_30 posted on 11-2-2014 11:50 AM
kalau situlah lokasinya, sah2 tak dpt singgah..

apa pun tqvm mr sam sebab byk mbantu...

Info terbaru dari kawan kat Bromo

Ranu Kumbolo boleh dinaiki... tapi Semeru NO NO.

Jangan pi terjun tasik tu ala film 5 cm tu dah le... . Aktor ganteng aktris cakep, tapi jalan cerita kosong (eh... cam pernah dengar je?)...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 02:02 PM | Show all posts
sapsamsok posted on 11-2-2014 01:13 PM
Info terbaru dari kawan kat Bromo

Ranu Kumbolo boleh dinaiki... tapi Semeru NO NO.

wahh pantas sekali utk info terkininya hahaha...
lega, ranu kumbolo blh naik..semeru tu tak mungkin lah nak daki...tak mampu kot hehehe

jln citer 5cm tu mmg ampeh...komen jujur ne
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2014 02:37 PM | Show all posts
melur_30 posted on 11-2-2014 01:02 PM
wahh pantas sekali utk info terkininya hahaha...
lega, ranu kumbolo blh naik..semeru tu tak mungk ...

Hehehe... Saya enjoy the scenery dalam tu je... hero ka... heroin ka... malas nak layan...

Info tu cepat sbb ada member dok tolong kat Bromo. Tu yang cepat dapat. SMS je... dalam 5 minit dah dapat balasan... Hehehe.

Bila nak ke Kumbolo tu? Mungkin boleh gi bareng... Dok cari kaki gak ni... Selagi mampu, pasti saya nak cover... Takut nanti hati panas lihat gambar dalam FB melur... Hahaha..

Tapi, harap2 cemas gak sbb smp sekarang belum dapat2 maid lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 03:00 PM | Show all posts
sapsamsok posted on 11-2-2014 02:37 PM
Hehehe... Saya enjoy the scenery dalam tu je... hero ka... heroin ka... malas nak layan...

I ...

hahaha...saya pun layan scenery je dlm citer tu mr sam..nak layan bahasa, sah2 tak faham..pekat sgt..

bila nak p?? baguih soalan tu hehehe...cuma blh ckp sebelum puasa..tiket pun takde lagi ne..tgh kumpul info sbyk yg mgkn dlm masa yg sama dok tunggu kot2 ada promo tiket..kononnya ingat nak ikut tour sebab mereka offer murah..tapi bila fikir2 balik sebab ramai yang nak ikut better plan sendiri..enjoy pun enjoy, betul tak? cuma nak kenal pasti org yg sudi jadi guide utk trek ke kumbolo tu ajelah..kalau mr sam sanggup mahu jadi penunjuk arah, itu lebih bagus...blh share2 kos hehehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-2-2014 03:54 PM | Show all posts
melur_30 posted on 11-2-2014 02:00 PM
hahaha...saya pun layan scenery je dlm citer tu mr sam..nak layan bahasa, sah2 tak faham..pekat sg ...

Ok noted.

Bila dah sambar tiket tu, roger2 la.

Nanti saya akan try adjust to accomodate tarikh tu.

btw, layan sunrise kat Bromo dulu baru trekking atau camna? Sbb dari cerita 5 cm dan foto2 dalam net, sunrise kat Kumbolo pun boleh layan ooo...

Mungkin boleh layan madakaripura waterfall dulu (lagi), then baru set off ke Kumbolo. Lepas tu, set up tent kat Kumbolo and wait for sunrise.
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 08:44 PM | Show all posts
melur_30 posted on 11-2-2014 03:00 PM
hahaha...saya pun layan scenery je dlm citer tu mr sam..nak layan bahasa, sah2 tak faham..pekat sg ...

ehemm melurrrr...kumbulo saya pun terlepas last time, terconfuse dgn twin lakes kat lumanjang..

sam..eddy bole drive ke kumbulo tak ?
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2014 07:51 AM | Show all posts
About-Jane posted on 11-2-2014 08:44 PM
ehemm melurrrr...kumbulo saya pun terlepas last time, terconfuse dgn twin lakes kat lumanjang..  ...

uihh, kenderaan blh naik sampai ke kumbolo ke?? ayuhhhlah AJ kita start trekking dari pane sampai oro2 rombo...layan milky way di sini..

smlm pun dah discuss dgn kawan2, plan kitaorang lebih kurang mcm ne (plan dulu wpun tiket pun ndak ada lagi ne )

surabaya - rafting di probolinggo - sunrise bromo - ranu pane - kumbolo - oro2 romobo - malang - jogja...

nk juga p jogja utk mengamit memori lama kat situ hehehe...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2014 09:21 AM | Show all posts
About-Jane posted on 11-2-2014 07:44 PM
ehemm melurrrr...kumbulo saya pun terlepas last time, terconfuse dgn twin lakes kat lumanjang..  ...

AJ

Eddy boleh drive smp Pane & Regulo je... Lepas tu kena jalan kaki. Kata hikers dalam internet, sekitar 3 - 4 jam sejauh 10 km.

Kalo nak dia jadi guide ke Kumbolo boleh gak. Katanya, beliau sering mengikuti ekspedisi ke Gn Semeru.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2014 09:27 AM | Show all posts
melur_30 posted on 12-2-2014 06:51 AM
uihh, kenderaan blh naik sampai ke kumbolo ke?? ayuhhhlah AJ kita start trekking dari pane sampai  ...

Waaa... rafting!

Hehehe... Idea menarik tuh... tapi saya boleh join setakat ke Kumbolo & patah balik je... Malang x x sebab tak leh tinggalkan family terlalu lama.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2014 09:36 AM | Show all posts
awatnya mr sam?? kali ini ada kawan2 yg tak penah buat lagi rafting kat probo tu..so tu yang nk repeat lagi..dari situ baru gerak naik ke bromo...rehat2, legakan tulang temulang yang hampir luruh hehehe

takpe mr wong..asal tunjukan gaji arah yang betul ke malang tu pun dah sgt kami hargai (cewahhhh) hehehe..ne gara2 view ngadas yang dikatakan mengancam tu ler..nak gak cuci2 mata kat situ heheheh...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2014 09:52 AM | Show all posts
sapsamsok posted on 11-2-2014 09:13 AM
Melur,

Boleh ikut Malang - Ngadas - Ranu Pane walau jalan rosak giler2. Tapi kalo ikut dari a ...

Mr.Sam

saya just dpt iti dr travel agency. Mcm mahal je...huhuhu..sy bajet utk 2 org bwh RM1000 all in time kt sana.. . nk mintak tunjuk ajar mr.sam plsss..

Day 1 : 05/05 SUB -  Ijen
So we go straight to Ijen on day 1. Travel by road for about 7-8 hours.
Meals: Welcome snack, mineral water
Day 2 : 06/05 Ijen - Alas Purwo
Ijen trekking and heading to Jajag to spend the night.
Hotel: Surya Indah Hotel
Meals: Breakfast in local restaurant, mineral water
Day 3 : 07/05 Alas Purwo Trekking - Bromo
Alas Purwo trekking start at 06:00 you'll do bird watching, small jungle trekking, visit mangrove by small boat, then heading to Bromo
Hotel: Cafe Lava/similar
Meals: Breakfast, mineral water, seasonal fruit
Day 4 08/05 Bromo - Batu
Bromo sunrise tour will start at 04:00am, by 4WD you'll drive to Mt. Penanjakan to catch the sunrise and visit the Crater, then heading to Batu to visit Batu Night Spectacular.
Hotel: Pohon Inn (Batu)
Meals: Breakfast, mineral water, seasonal fruit
Day 5 09/05 Batu - SUB
After breakfast you can visit apple plantation, and flower garden, you have to leave Batu area max at 12:00pm
Meals: Breakfast, mineral water
Price per person RM 1,290.00 based on 2 people




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2014 10:41 AM | Show all posts
hakuchantek posted on 12-2-2014 08:52 AM
Mr.Sam

saya just dpt iti dr travel agency. Mcm mahal je...huhuhu..sy bajet utk 2 org bwh RM1000 ...


hakuchantek...

ETA jam berapa? Dari KUL atau kota lain di Indonesia? Berapa hari & berapa malam kat Jatim?

Kalau nak Ijen, sebaiknya singgah dulu di Bromo sebab korang pasti akan melalui simpang ke Bromo. Tapi kalau nak ke Ijen direct, paling lambat tengah hari dah kena bertolak. Sebab on the way ke Ijen tu korang boleh menikmati permandangan menarik dekat area Situbondo (Pantai Pasir Putih, PLTU Paiton). Kalo boleh buat night trekking untuk Mt Ijen.

Jangan risau. Night trekking di Ijen tak mungkin sesat sbb jalannya hanya satu dan sesekali akan bertembung dengan lampu putih melayang-layang ditambah bunyi2 membuat bulu tengkuk berdiri... Rileks gan... tu penambang-penambang belerang / sulfur dok bawa turun hasil tambang mereka dalam bakul-bakul yang diikat di hujung kiri dan kanan sebatang buluh yang diletakkan di bahu mereka. Berat ke 2 bakul tersebut dalam 60 - 90 kg.

Setiba di Situbondo, tamu mempunyai 2 pilihan untuk ke Ijen. Melanjutkan perjalanan ke Banyuwangi (BWI) atau Bondowoso (BSO)

Bila via BWI, tamu terpaksa menyewa jip untuk naik ke Pos Patulding. Kereta biasa tidak dibenarkan naik kecuali malam hari bila xde penjaga. Tapi, kesian pulak kat driver kena tidur dengan udara yang sejuk kat Pos setelah membawa kereta sehari suntuk. Kalo nak ikut BWI, sebaiknya pakai jip ke Pos Patulding. Biar driver keta sewa rehat dalam kereta dengan udara yang tak terlalu dingin. Setelah sunrise, tamu dapat melanjutkan perjalanan ke TN Alas Purwo atau TN Meru Betiri (Pantai Nanggelan, Pantai Sukomade, Pulau Merah, Telok Ijo). Perjalanan ke TNAP lebih kurang 5 - 6 jam. Tamu akan berhenti sebentar untuk meminta izin ke perhutani untuk masuk TNAP. Setiba di TNAP, tamu kena sewa jip lagi untuk ke Pantai Plengkung. Kena / Wajib singgah. Merupakan 2 best surfing spot kerana ombaknya yang cantik in the world setelah Hawaii. Tapi untuk melihat ombak tu, kena pergi musim surfing le. Hari-hari biasa korang kena jalan lebih kurang 300m ke tepi batu karang. Keunikan ombak-ombak di sini adalah ombak-ombak tsb tidak menghempas batu karang. Tapi, pergerakannya dalam keadaan bergulung terus dari satu hujung ke satu hujung, tanpa PUTUS! See it to believe it!

Kalau x mau bermalam kat TNAP, boleh lanjutkan perjalanan ke Jajak untuk bermalam. Tapi, sepanjang perjalanan dari TNAP ke Jajak tu, rasanya xde sgt resto yang sesuai dengan selera kita. Warung pun kecil2 je dan kurang menyakinkan. . Lepas dari Jajak, lanjutkan ke Jember. Kalo sempat, singgah di Jember untuk mencuba Wisata Lori. Rp 500,000/orang. Nostalgic trip.

Bila via BSO, tamu akan melalui jalan perkebunan kopi, hotel & Air Terjun Balawan. Tapi, kalau malam pun semua kelihatan sama je... Gelap gelita. Hehehe. Tapi, kalau ikut sini nak ke TN AP atau TN MB tu agak jauh. Jadi, kalau bercadang nak ke sana, lebih baik ikut BWI je.

Saya baru 2 kali buat trip ke Ijen via BWI. Walaupun terpaksa membayar jip lagi, tapi sekurang-kurangnya dari BWI, saya boleh melanjutkan perjalanan ke tempat lain di BWI Selatan / Jember Timur. Banyuwangi sendiri juga terdapat banyak tempat wisatanya seperti pantai-pantai yang cantik. Di daerah Jember terdapat juga pelbagai tempat wisata gak cam Pantai Payangan, Pantai Watu Ulo, Pantai Pasir Putih Malikan, Wisata Lori (naik kereta api wap), Air Terjun, Muzium Kopi dan lain-lain. Alang-alang dah sampai titik terTimur pulau Jawa, lebih baik lanjutkan perjalanan menyusuri jalur selatan.

Rute yang saya cadangkan mungkin lebih baik Surabaya - Bromo - Ijen - Jember - Malang / Batu - Surabaya lagi. Ijen tidak perlu bermalam kerana tamu dinasihatkan untuk membuat night trekking untuk mendapatkan 5 birds in a throw. Kurang muatan (tak payah jaket tebal2. X caya tanya kerek_lager. Hehehe... Cukup windbreaker, tutup kepala, face mask, google, pashmina, wet tissue), air minum cukup 1 botol 1.5L, Fenomena Api Biru, Sunrise & Kawah Ijen.

Masalah harga itu bergantung kepada masing-masing TA. Saya tidak dapat dan tidak akan memberikan komen kerana peraturan forum dan bagi saya, kalau bermalam di Ijen itu sebenarnya tidak perlu. Kerana setiba di Pos Patulding, korang akan terus memulai perjalanan ke atas. Jangan tergoda dengan catatan "90 minit dah sampai tepi kawah Ijen". Tu applies to orang-orang yang fit. Kami pernah buat dulu sekali... Betul dalam 90 minit tapi, rushing macam orang gila smp nafas tersengal-sengal. Semua gara2 info dari internet itu berkata, api biru itu hanya kelihatan jam 3 atau 4 pagi je... Kenyataan tersebut hanya berlaku untuk mereka yang berada di atas kawah je...

Sebagai catatan, waktu saya naik ke kawah Ijen untuk 1st time tu... dalam rombongan saya ada sorang akak berumur 50 tahun! Jadi, beliau telah membuktikan bahawa umur bukan penghalang untuk mengapai cita-cita. Hehehe... Semoga ayat ini menjadi pembakar semangat untuk smp ke puncak DAN... menuruni tebing kawah untuk melihat api biru yang hanya berjarak 2 -3 meter dari tempat kita berdiri... Sungguh perasaan yang luar biasa!

Btw, mungkin boleh try tanya fellow forumers yang dah conquer Mt Ijen... . gaia, melur, about jane, kerek lager, yahazima. Last edited by sapsamsok on 12-2-2014 09:59 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2014 10:47 AM | Show all posts
melur_30 posted on 12-2-2014 08:36 AM
awatnya mr sam?? kali ini ada kawan2 yg tak penah buat lagi rafting kat probo tu..so tu yang nk repe ...

melur,

untuk sementara x leh lama-lama atau jauh-jauh dari family. Xde maid kat rumah. Semua kena kerja sendiri.

Kalau dapat maid tu... jom! Kita gi melaut tangkap ikan pun boleh... Hehehe...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2014 11:27 AM | Show all posts
sapsamsok posted on 12-2-2014 10:41 AM
hakuchantek...

ETA jam berapa? Dari KUL atau kota lain di Indonesia? Berapa hari & berapa mal ...


Mr.sam...tq so much for your details explaination..sy smpai surabaya dari penang @ 11p.m (5/5/14)  dan flight balik pukul 8.30 p.m (9/5/14). this is like our adventurous honeymoon trip and 1st time travel..hehehe ...tujuan utama sememangnya menikmati sunrise di bromo..

ikutkan hati nak naik public transport je tapi takut sesat di surabaya plak..






Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2014 12:07 PM | Show all posts
hakuchantek posted on 12-2-2014 10:27 AM
Mr.sam...tq so much for your details explaination..sy smpai surabaya dari penang @ 11p.m (5/5/14 ...

TQ dah furnish flight details.

Kalo camtu, lebih baik on arrival terus ke Bromo. Save duit hotel x payah bermalam kat hotel. Sbb smp sana pun dah pukul 3 am... Tu pun kalo flight x delay.

D1 (05/05)
Touch Down Surabaya - Bertolak ke Bromo (tido dalam kereta)

D2 (06/05)
Sunrise di Penanjakan 1 - Kawah Bromo - Savana - Pasir Berbisik - Breakfast - Bertolak ke Ijen - Situbondo - Banyuwangi - Patulding - Trekking naik Ijen (tido berselimutkan bintang & bulan)

D3 (07/05)
Api Biru - Sunrise - Kawah Ijen - Air Terjun - Jember (Pantai Pahyangan, Pantai Watu Ulo, Pantai Pasir Putih Malikan) - Bertolak dan Bermalam di Kota Batu (Tido berbalut selimut nan hangat, tilam nan empuk)

D4 (08/05)
Petik Epal - Air Terjun Coban Rondo - Tmn Bunga Selecta - Jatim Park 2 - Bertolak dan bermalam di Surabaya

D5 (09/05)
Ikon Surabaya - Tg Pahlawan - HOS - JMP - Ampel - Lapindo - Tanggulangin - Early Dinner- Bertolak ke airport.

Alternatively

D2 (06/05)
Sunrise di Penanjakan 1 - Kawah Bromo - Savana - Pasir Berbisik - Breakfast - Air Terjun Madakaripura - Probolinggo - Bertolak dan Bermalam di Kota Batu

D3 (07/05)
Petik Epal - Air Terjun Coban Rondo - Tmn Bunga Selecta - Jatim Park 2 - Tour Kota Malang - Bertolak & bermalam di Kota Surabaya

D4 (08/05)
Ikon Surabaya - Tg Pahlawan - HOS - JMP - Lunch - PGS - Monkasel - Citraland - Kembali ke Hotel

D5 (09/05)
Kedai Loyang / Butik Kain -Tunjungan Plaza - Masjid Al-Akbar - Lapindo - Tanggulangin - Butik - Early Dinner - Airport


Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2014 12:21 PM | Show all posts
sapsamsok posted on 12-2-2014 12:07 PM
TQ dah furnish flight details.

Kalo camtu, lebih baik on arrival terus ke Bromo. Save duit hote ...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhh mr.sam!! u just made my day n clear my mind   ...hehehehe..tq sooooooooo muchhhh!!!skang ni dh x konfius dah..dh bleh start cr hotel n survey supir man..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2014 12:25 PM | Show all posts
melur_30 posted on 12-2-2014 09:36 AM
awatnya mr sam?? kali ini ada kawan2 yg tak penah buat lagi rafting kat probo tu..so tu yang nk repe ...

aduh..bace thread ni buat aku rasa rindu la plak dgn bromo neh. tahun lepas jer x jejak. haha.
t'ingat time g 2012..tidur 2 malam kat bromo semata2 nk lepak n enjoys the view..sampai ngadas etc. eheh.

melur. nanti roger timing ye. kalau x join semua mungkin saya jumpe korang dgn sam kat bromo..then proceed from there. rafting tu..tentative kot. hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2014 01:16 PM | Show all posts
About-Jane posted on 12-2-2014 11:25 AM
aduh..bace thread ni buat aku rasa rindu la plak dgn bromo neh. tahun lepas jer x jejak. haha.
t' ...

AJ,

Jom la... Ijen lagi... Dulu AJ pi pun mana sempat nak cover Blue fire tuh... Tak lengkap lagi tuh. Jangan gatal2 nak tutup buku...

Lepas tu ke Pulau Merah & Telok Ijo...

Lepas tu pi gravity hill kat Kediri... Gunung Kelud... Hehehe...

Lepas tu baru lepak Bromo...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2014 01:16 PM | Show all posts
hakuchantek posted on 12-2-2014 11:21 AM
waaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhh mr.sam!! u just made my day n clear my mind   ...hehehehe..tq so ...

Line clear hakuchantek...

Sekarang dah tak haplah lagi kan?
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2014 01:55 PM | Show all posts
sapsamsok posted on 12-2-2014 01:16 PM
Line clear hakuchantek...

Sekarang dah tak haplah lagi kan?



kellliaaaa mr.sam...kalu tidak ka..dok pening kepala..dok google sana sini smpai muntah...hahhaha..  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-2-2014 02:25 PM | Show all posts
hakuchantek posted on 12-2-2014 12:55 PM
kellliaaaa mr.sam...kalu tidak ka..dok pening kepala..dok google sana sini smpai muntah...hahh ...

Pi mai pi mai duk tang tu je...

Awat tak habaq mai awal-awal...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050263s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list