JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
99188
View
824
Reply

AIR DRY CLAY

[Copy link]

Author: FanTasyCreaTioN       Show all posts   Read mode

Author
Post time 24-8-2013 01:27 PM | Show all posts |Read mode
Edited by FanTasyCreaTioN at 27-8-2017 03:27 AM
FC terpaksa edit balik semua posting memandangkan banyak sangat gambar yang hilang sebab photobucket dah mintak bayar

Tutorial nanti FC buat balik..

Cuci mata dulu hasil dari Air Dry Clay

Boleh buat keronsang :




Boleh buat freeze magnet
chef12.jpg

fm.jpg


Boleh buat keychain
H11.jpg

t6.jpg

Figurine
chef00.jpg

wp.jpg


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2013 01:37 PM | Show all posts
Edited by FanTasyCreaTioN at 27-8-2017 03:44 AM
Air Dry Clay Combine with ResinAB

Miniature Aquarium

aq1.jpg

aq2.jpg

aq3.jpg

aq4.jpg

aq5.jpg

aq6.jpg

aq7.jpg

aq8.jpg

aq9.jpg


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-8-2013 02:13 PM | Show all posts
Edited by FanTasyCreaTioN at 26-8-2017 10:44 PM
UPDATE terkini cara membuat doh Air Dry Clay.

#539
#540
#541

https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=749263&page=22#pid66136473

Cara mewarna

#542

https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=749263&page=22#pid66139789

Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2013 08:41 AM | Show all posts
wslm.. wahh menarik neh.. tp nak uli doh panas tu mmg mencabar kot bagi gen ahhaha...
keep on sharing ok
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-8-2013 01:28 PM | Show all posts
genchi posted on 26-8-2013 08:41 AM
wslm.. wahh menarik neh.. tp nak uli doh panas tu mmg mencabar kot bagi gen ahhaha...
keep on shar ...

Terimakasih Mod Gen .. Tocey!~ Tocey!~  untuk tacang

hahahaha yang mencabar bagi FC masa mengaul .. mengaul.. mengaul hingga masak.. letih huhuhuhu

doh tu .. nak kata panas sangat idak la .. macam main tuam2 tu

masalah kerjatangan ni .. mesti betol2 bersih.. skit jer debu .. huhuhu nampak ha

Terimakasih sekali lagi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-8-2013 01:52 PM | Show all posts
Edited by FanTasyCreaTioN at 27-8-2017 04:00 AM
FC tepek balik tutorial cara nak buat ..
kalau nak beli .. sekilo rm60+

Bahan-bahan untuk Air Dry Clay


1. sesudu cuka - fungsi sebagai bahan pengawet
2. sesudu lotion
3. white glue brand Kangaroo
4. 2 sudu baby oil
5. 1 dan 1/4 paket tepung jagung
6. wet tissue .. untuk lap apa-apa yang patut ( satu kemestian yang mesti ada bagi FC )

Campur kan semua 1-5




sampai jadi gni



Bersambung


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2013 08:08 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 26-8-2013 01:28 PM
Terimakasih Mod Gen .. Tocey!~ Tocey!~  untuk tacang

hahahaha yang mencabar bagi FC ...

sama2 FC.. rajin betol huhuh.. mcm kacau dodol ye eheheh...

comey n kiut.. mcm plastesin plak... bagos2 truskan okeh... meriahkan umah SKAC neh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2013 11:44 AM | Show all posts
genchi posted on 28-8-2013 08:08 AM
sama2 FC.. rajin betol huhuh.. mcm kacau dodol ye eheheh...

comey n kiut.. mcm plastesin plak. ...

ha`ah memang basic plastesin menda alah ni hehe
cuma yang ni.. bila di biar kan dier mengeras sendiri .. tu yang best tu..
xyah bakar2 dalam oven ..
lamer dah minat menda alah ni.. tapi tengok2 kena beli special clay .. pastu kena letak dalam oven lak
hahahaha kang mama FC kalo guna oven untuk bakar2 menda ni ha ekeke
sebab dari tanyer2 pakcik google .. memang clay yang di beli .. kena bakar untuk mengeraskan nya dan ader mengeluar kan bau agak tengit .. tol ke ejaan? hehe janji paham kan .. kan..

so bila dapat tau tentang air dry clay ni.. best .. best .. sampai kena tolak tepi dulu ribbon embroidery
dulu rajin gak wat tutorial tentang ribbon embroidery ni

http://mforum4.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=487852&extra=page%3D2

http://mforum4.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=487852&page=1&ordertype=1#pid42649219

best tentang air dry clay ni.. sambil2 santai2 membentuk2 .. sambil2 dapat gak duit ..
la ni bz wat tempahan kengkawan adik2.. keychain memang laris sekarang ni


Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2013 11:50 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 28-8-2013 11:44 AM
ha`ah memang basic plastesin menda alah ni hehe
cuma yang ni.. bila di biar kan dier mengeras sen ...

owhh ada umah tuk tutorial.. sori gen pun baru kt sini tak pasan pun huhuh.. sbb umah neh terlalu sendu

owhh mcm tuh.. yelah oven nak bakar kek ayam ikan dok bakar clay plak kan? paham2

takpe letak jelah tutorial nnt gen rate okeh...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2013 12:15 PM | Show all posts
Edited by FanTasyCreaTioN at 27-8-2017 04:05 AM
sambungan

Cara memasak

Penting : Sediakan plastik dan taruk sedikit baby oil dan rata kan
Letak kat tepi berdekatan tempat kita memasak doh tu nanti


Penting : Guna periuk non stick. Beli yang murah ja. Jangan guna untuk memasak makanan selepas tu
Taruk semua bahan tadi dalam periuk


Guna api kecil saja.
Bermula acara yang sangat memenatkan. Balik-balik kan adunan




hingga bergumpal camni


ni kegunaan plastik tu tadi
taruk terus adunan tu kat plastik tu sebaik saja adunan dah bergumpal camtu


angkut keluar dari dapor ke tempat selesa boleh santai-santai memicit adunan tu tadi

Bersambung
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2013 12:23 PM | Show all posts
genchi posted on 28-8-2013 11:50 AM
owhh ada umah tuk tutorial.. sori gen pun baru kt sini tak pasan pun huhuh.. sbb umah neh terlalu  ...

ha`ah memang ader rumah untu tutorial..
sebab di taruk Reader Permission ctu ..

tapi kan FC xkisah pun pasal tu .. sebab suka jer kongsi2 ilmu ni

hahahaha ades lupa .. walaupun terlambat .. nak ucap gak

SELAMAT MENJALAN KAN TUGAS MOMOD GEN TAHNIAH UNTUK PERLANTIKAN


dari mula berjinak2 kat rumah ni.. memang perasan kesenduan nya ..
kalau aktip pun FC perati masa dekat2 nak poser .. nak rayer
hehehe orang carik2 idea kot

FC tak letak kat rumah tutorial sebab .. FC pikir2 sendiri masa bukak rumah clay ni.. kalau taruk kat rumah tutorial tu nanti.. kang penuh ctu dengan tutorial clay jer nanti haa

Harap pasni rumah ni tak sendu dengan kehadiran Mod Gen ... hehe perasan gak hari2 ader best .. best



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2013 12:47 PM | Show all posts
Edited by FanTasyCreaTioN at 27-8-2017 04:08 AM
sambungan

part ni paling FC tak suka  
kena uli semasa masih panas panas ..
- taruk sedikit minyak baby oil kat tapak tangan .. 2-3 titis
ambil sedikit adunan .. dan mula menguli
memula ada melekat2 sedikit
makin d uli makin gebu


bila dah gebu ..
taruk dalam plastik seal .. jangan tutup penutup seal tu
tujuan .. supaya semasa mengadun adunan seterus nya ..doh  yang dah siap tu tak kering dek angin dan udara panas  doh tu boleh keluar


bila semua dah siap d uli sedikit demi sedikit .. cantumkan semua nya


ambil plastik yang baru .. sebab yang tadi tu dah basah dek wap
tunggu doh tu sejuk baru tutup penutup plastik tu
Siap!!~


Berat : 1.4kg
Kalau beli anggaran dalam rm80++


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2013 12:54 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 28-8-2013 12:23 PM
ha`ah memang ader rumah untu tutorial..
sebab di taruk Reader Permission ctu ..

owhh ade permission ekk gen tak psan.. tulahh.. takpe boh sini pun ok.. kira satu trid khas buat tuk clay aje kan??
ahahha maseh2 gen pun takde reti jait beno... takat moderate jelah sapa yg rajin menepek sini gen kasik la sbungkus dua tashang

huhuhu yelah nak raya ritu ade je kan?? mgkn orang tak reti nak gunakan bod neh kot.. takpelah.. nnt pk camne cara nak upkan skit bod neh..
papepun maseh pd FC okeh.. sudi meriahakan bod SKAC
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2013 03:16 PM | Show all posts
genchi posted on 28-8-2013 12:54 PM
owhh ade permission ekk gen tak psan.. tulahh.. takpe boh sini pun ok.. kira satu trid khas buat t ...

sama2 kasih

harap meriah agi haa pasni .. lebih2 lagi tang menjahit tu FC tengok.. reti menjahit tapi haha tak berapa minat ke ctu

maceh banyak2 tacang tu ..

baru pas buat keronsang bunga rose .. sat g FC upload ..
rasa nya ni ader kot yang berminat


Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2013 03:26 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 28-8-2013 03:16 PM
sama2 kasih

harap meriah agi haa pasni .. lebih2 lagi tang menjahit tu FC tengok.. re ...

sama2 hehehe no hal lew.. ikot la ni bukan jait aje kraftgn smer jenis boleh masok je.. okeh

yup meibi ade yg minat.. gen keras tgn skit ekekek.. so tgk aje boleh la.. nmpk cam besh sonot ehehhe..

n kiut somemore...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2013 03:42 PM | Show all posts
Edited by FanTasyCreaTioN at 27-8-2017 04:11 AM
Cara mewarna

Tengok gambar je la yer ..







Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-8-2013 03:47 PM | Show all posts
genchi posted on 28-8-2013 03:26 PM
sama2 hehehe no hal lew.. ikot la ni bukan jait aje kraftgn smer jenis boleh masok je.. okeh

yu ...

haha yerp .. cute tu yang wat kiter tertawan ngan hobby ni..
plus boleh wat macam2
target nanti nak wat patung anime .. hahaha lamer g
ni masih nobby agi..

bak kater mak FC " anak aku ni.. kalo ader 50jam.. 50 jam sehari pun tak cukup"
benda2 ni meleka kan..
tapi nak wat tuttorial tu lagi laaaa leceh..
nak snap2 masa membuat g..
nak watermark.. nak upload kat photobucket ..
perghhh .. xsedar masa berlalu..
tapi memang puashati

tu tadi wat keroncang yang cikgu adik2 order .. aritu wat kaler putih .. biru .. dan hijau muda ..
tup2 arini dier rang order agi..
boleh laaa .. boleh laa masyuk gak hehehe sambil2 mantap kan skill
tu sempat snap2 ambik gambar and post kat cni..

harap2 boleh paham..
tang yang tak paham.. tu komen2 la yer .. nanti FC try betul kan


Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2013 05:33 PM | Show all posts
FanTasyCreaTioN posted on 28-8-2013 03:47 PM
haha yerp .. cute tu yang wat kiter tertawan ngan hobby ni..
plus boleh wat macam2
target nanti  ...

tulahhh roses tu cantik FC.. ehhe kalo dah minat mmg ralit.. kalo boleh mkn minom pun kelaut kan
tp kalo boleh mndtgkan profit ape slhnye.. truskan je hobi yg ok tak slh eheheh

tu dia 50 jam ekekekke...

kreatip pun ye gak neh.. kalo yg tak kreatif tak mnjadik gak nak buat mende neh.. sbb taktaw cemana nak start kan?
takpe memula nubi sok haruslah xpert kan?? ehheh

okeh keep on posting okeh...
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2013 02:26 PM | Show all posts
nak tanye..
tanah liat ni akan keras sendiri ek?
berapa lama ye nak mengeras?

TT..bleh tak saye nak save pic awak ni?
ne tau..nanti nak cuba buat..jual kat opis
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2013 02:28 PM | Show all posts
satu lagi, kat tempat saya ni susah sangat la nak jumpa pin tu..
bleh bagi mana2 tempat yg jual online tak?

tengkiu in advance
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 02:34 PM | Show all posts
bluberi posted on 29-8-2013 02:26 PM
nak tanye..
tanah liat ni akan keras sendiri ek?
berapa lama ye nak mengeras?

ha`ah dier akan mengeras sendiri ..
mengikut ketebalan benda yang di buat tu..

macam keronsang rose tu .. size 2cm++ untuk betol2 kering 2 hari gtu ..

minion .. dalam 3 hari

sekarang FC banyak ambik tempahan membuat nama untuk keychain ..
yang tu hehe sehari jer kering
arini buat esok boleh hantar kat pelanggan

nanti FC upload gambar..

alaa sis save jer .. happy dapat membantu sebab memang target nak tolong sesapa yang berminat tapi tak mempunyai kelengkapan yang cukup
macam FC sendiri guna jer maner2 barang yang ader ... haha macam batang paip tu sebagai roller

kalau sis buat nanti dan jumpa cara2 boleh memudah kan lagi .. kongsi2 gak yer


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 02:37 PM | Show all posts
bluberi posted on 29-8-2013 02:28 PM
satu lagi, kat tempat saya ni susah sangat la nak jumpa pin tu..
bleh bagi mana2 tempat yg jual onl ...

tentang pin tu ..
FC pun baru terjumpa kedai tu ..
kedai jual barangan jahitan..

kat online ... mintak maap sis .. xtau .. xpernah wat pembelian cara online ..

hehe kiter kat Sarawak..

harap2 ader yang membaca ni nanti.. maner tau leh bgtau kat ne nak beli pin tu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 02:43 PM | Show all posts
bluberi posted on 29-8-2013 02:26 PM
nak tanye..
tanah liat ni akan keras sendiri ek?
berapa lama ye nak mengeras?

lupa nak bgtau .. kalau dah kering betol2 ..
FC cat kan dengan pengilat kuku yang jernih tu .. transparent..
lagi nampak cantik..
tempahan terbaru FC buat lom cat agi..
nanti dah siap FC update g gambar keronsang rose tu

pasni nak try cat kuku yang blink2 tu hehe ... mungkin lebih gah ..
tengok camne nanti
sebab menda2 ni trial n error ..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2013 02:48 PM | Show all posts
genchi posted on 28-8-2013 05:33 PM
tulahhh roses tu cantik FC.. ehhe kalo dah minat mmg ralit.. kalo boleh mkn minom pun kelaut kan
...

kreatip tu sebenar nya kunci utama ..
hehe kalo dak ke laut gak ekekeke
sebab ader buat bengkel kecik untuk makcik2 keliling perumahan ni..
hahaha tu dia ..
semangat memang semangat ..
tapi ades ..
kater kan kiter terbuat menyenget la kan..
hahaha di ikut nya buta2 .. adoi xtau nak gelak ke apa

dan juga tak leh nafi kan .. memang kena tangan tu memang seni dalam hal2 gni
kiter tengok kadang senang jer .. tapi try sendiri .. haha nak wat rose terus jadi bunga apa ntah
alhamdulillah FC d anugerah kan seni ni
tapi kadang tu .. kena ikut tangan tu gak..
ader waktu .. memang tak menjadi pun
so masa tu .. FC g ronda2 ngan pakcik google hehe
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2013 02:54 PM | Show all posts
wahhhh
tengkiuuuuu banyak2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.212786s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list