Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
217119
View
2486
Reply

All About Pulau Langkawi - Part 6

  [Copy link]

Author: claxicaa       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-9-2013 01:13 AM | Show all posts |Read mode
Nak tanya soklan.. tapi rumah lama dah 100 page. so ni rumah baru Pulau Langkawi ye kawan2.
Sume info copy dari thread2 lama..













ELAK DIKENAKAN CUKAI

- minimum stay 3hari 2malam



Last edited by claxicaa on 16-9-2013 01:39 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2013 01:13 AM | Show all posts
Bagaimana hendak ke Pulau Langkawi?

Pandu sendiri
- memandu sendiri sehingga ke Jeti Kuala Kedah atau Jeti Kuala Perlis

Bas
- menaiki bas ke Alor Setar atau Kuala Perlis
- kemudian menaiki teksi ke jeti

Keretapi
- menaiki keretapi sehingga Alor Setar atau Arau
- kemudian naik teksi untuk ke jeti
website e-tiket ktmb : https://intranet.ktmb.com.my/e-ticket/login.aspx

Udara
- dari KLIA : Malaysia Airlines, Malindo Air
- dari LCCT : AirAsia
- dari Subang : Firefly

Feri
- dari Kuala Perlis (1jam) : RM18 (A), RM13 (C)
- dari Kuala Kedah (1jam 45minit) : RM23 (A), RM17 (C)
- dari penang (2jam 45minit) : RM60 (A), RM45 (C 3-11tahun), RM25 (C bawah 2tahun)
website : http://www.langkawi-ferry.com/Home/Schedule.aspx
Last edited by claxicaa on 16-9-2013 01:19 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2013 01:15 AM | Show all posts
Hotel di Pulau Langkawi
**hasil pakcik gugel dan GPS den
**hanya sebahagian sahaja drpd hotel yg ada di langkawi

Pantai Cenang


Pantai Tengah
  • Aseania Resort
  • Awana Porto Malai Hotel
  • Federal Villa Beach Resort
  • Green Village Resort
  • Holiday Villa Beach Resort
  • The Frangipani Resort
  • The Lanai Beach Resort
  • TM Resort Langkawi
  • Villa Molek
  • Tropical Resort


Pantai Kok
  • Berjaya Langkawi Resort
  • Geopark Hotel Oriental Village
  • Mutiara Burau Bay Resort
  • Tanjung Sanctuary Langkawi Resort
  • The Danna Langkawi Hotel


Pekan Kuah


Tanjung Rhu
  • Tanjung Rhu Resort
  • Chalet Sri Bayu Inn
  • Tanjung Puteri Motel


Homestay
Angah Homestay
http://www.langkawihomestay.com
http://www.homestaylangkawi.com Last edited by claxicaa on 16-9-2013 01:36 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2013 01:15 AM | Show all posts
Tempat-Tempat Menarik

Cable Car
     
My Card : RM15 (A), RM10 (C)
- ada mini zoo dibawahnya
- ada duck tour RM38 (A)
- combo (cable car + duck tour : RM50 (A))




Telaga tujuh
- air terjun dan telaga
- kena naik tangga dalam 600++

Telaga Habour Park
- boleh tgk sunset dan kapal

Pasar Malam
Isnin - Jalan Makam Mahsuri Lama (off Ulu Melaka)
Selasa - Kedawang
Rabu - Kuah
Khamis - Bohor Tempoyak (off Pantai Cenang)
Jumaat - Padang Lalang (Near Tanjung Rhu)
Sabtu - Kuah
Ahad - Padang Matsirat (1km from Airport)

Pantai
Pantai Cenang (ala-ala Phuket )
Pantai Pasir Hitam
Pantai Pasir Tengkorak
Pantai Kok

Underwaterworld
My Card : RM28 (A), RM18 (C)

Taman Buaya
- belah pantai pasir tengkorak menuju ke The Datai
- RM15 (A), RM10 (C)

Beras Terbakar
- ada lah beras sepinggan dalam akuarium
- boleh borong kain batik, minyak gamat

Makam Mahsuri
RM5 (A), RM2 (C)

Laman Padi

Jeti
- Dataran Helang
- CHOGM Park
- Lagenda Park

Langkawi Bird Paradise
RM12 (A)

Galeria Perdana
RM5 (A)

Snake Sanctuary
RM12 (A), RM6 (C)

Island Hopping
RM25 (A), RM15 (C) - TA sekitar AB motel, pantai cenang
9-12pm, 1-4pm

http://langkawipages.com/IslandhoppingCoralIsland.html   - Contact Paksu -0124758253 ( bot sendiri )
- pulau dayang bunting
- pulau singa besar
- pulau beras basah

Mongrove Tour
TA sekitar pantai cenang : RM50-60 (A)

Tanjung Rhu : RM180/bot
Tanjung Rhu Boating Services,Tanjung Rhu.
Rusli Ahmad (Owner)  012-4218418 or  Fatimah (017-4136178)

http://www.langkawikilimmangrove.com   - Contact BangLie - 0194795323 ( Bot sendiri )

Aktiviti:
- Eagle feeding
- Gua kelawar (kita leh masuk cave ambik gambar) & Gua Buaya (lalu ngn boat je)
- Mangrove river cruise
- Fish farm Last edited by claxicaa on 16-9-2013 01:30 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2013 01:15 AM | Show all posts
Tempat Makan

Laksa
- tepi airport : gambar laksa power http://mforum.cari.com.my/viewthread.php?tid=535266&rpid=43991985&ordertype=0&page=12#pid43991985
- jalan penarak
- jeti (kerusi hijau)
- beras terbakar (berhadapan sekolah)
- pantai kok
- taman dalam depan bangunan lada. jika kita dr jetty.. bangunan lada on our right, taman ne sebelah kiri.. ada satu ja kedai dalam tu .. taman ini berjiran/kongsi pagar dengan TAman Langkawi

Pantai Cenang
- burger yang dijual kt lori
- restoran haji Ramli
- selera lubuk buaya (dekat dgn aseana)
- restoran sambal tumbuk
- restoran hall in the wall
- restoran mangga 2
- boutique cafe (western food, agak mahal)
- restoran janggus


- restoran haji jelani

Pantai Tengah
- restoran mangga depan holiday villa

Padang Maksirat/Airport
- Jom Ikan Bakar
- Gulai Kawah
- Restoran D Pulau
- Restoran Patani

Kuah


- wan thai


- restoran bamboo
- fish farm restaurant


- EE burger
- stall belakang EE burger (kuah kari sedap - kata porumer fida75)
- wonderland seafood
Wonderland Seafood ni kat trimula area.kalu dr epot/pantai chenang, u ikut jln Trimula(Kelana MAs) hospital punya trafik light tu .. sampai traffic light depan KFC(1st traffic light) turn right-tu lah trimula area.kedainyer sebelah kiri(dr jeti)kanan dr airport. Ada tulis Wonderland Seafood tp yg nampak kedai bhgn belakang(dapur) yg menghadap jln raya.

kedai makan Nelayan
dari pekan Kuah jln terus sampai u jumpa Hospital Langkawi sebelah kanan u, kat situ ada traffic light, sebelum traffic light u masuk simpang kiri dia ada signboard tulis Temonyong. Dari simpang tu dalam 300meter je u dah jumpa kedai makan Nelayan tu. Depan dia kawasan paya. siang ada nasi campur, malam baru ada seafood bakar2 kalau u nak order.

kalau dr jeti masuk ikut lorong tepi takperlu pakai traffic light.jln terus je..kene bkk mata luas2 ckt sbb kedai dapur yg mengadap jalan raya but ader la signboard tulis wonderland seafood..kedai nioperasi lewat petang sampai 10 mlm

ulu melaka / makam mahsuri

- restoran siti fatimah, Jalan Kampung Tok Senik, Kawasan Mata Air,07000 Langkawi)
- HBL corner

belah andaman
masa g pusing langkawi tu lepas datai andaman dekat dgn kilang simen lafarge ke apa tu.. ada gerai tepi jalan jual kuih muih, nasik lemak, mee hoon goreng & beraneka air cam roselle, nanas (masa lalu tu dlm kul 2.30p.m), nak citer kesedapan kuih keria dia perrgghh ya ampun lembut tul.. byk keledek, sampaikan kitaorg borong sme yg ada dlm bakul dia... dekat RM15 utk kuih keria tu jer.. RM1 = 4 pcs, nasik lemak lauk ayam RM1.50, buah melaka 4 pcs = 50 sen (kecik comel)... mmg terbaek.. , sebelah dia ada jual char kuew teow tp kitaorg nak cepat so x sempat nak mencuba... tgk cam sedap - porumer fida75 Last edited by claxicaa on 16-9-2013 01:35 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2013 01:16 AM | Show all posts
Barang yang dibeli

Coklat: HIG, Idaman Suri, SAGA, Coco Valley, Pasaraya One Stop, the zon
daim  rm14.90-15.90
cadbury 250g  rm8.90-9.90
kacang pistasio (400g)  rm17
nougat  rm9.50
ferrero rocher (30biji)  rm 23.90
coklat hershey's 1 paket rm12.50, 3paket rm36
choclairs 1 botol rm 12.90
sotong gula (500g)  rm18.90
whittakers  3 paket  rm16-22
whittakers  250g  rm9.90
ritter sport  1pc rm4.50, 3pc rm12
toggi mini  rm9.50
rafaello  rm20.90

Pinggan/Periuk: HIG, Idaman Suri, Saga

Minyak Gamat : Kilang Gamat Nusantara, Beras terbakar (rm10-12 8botol), Makam mahsuri (rm8 15botol)

Kain batik, keychain: Beras Terbakar, kedai RAM (bangunan teo soon huat),

fridge magnet: cable car (3 rm10), makam mahsuri (1 rm6-8), pekan kuah (3 rm10), beras terbakar (3 rm10)

Minyak wangi: World of Perfume, Pekan Kuah Last edited by claxicaa on 16-9-2013 01:33 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2013 01:16 AM | Show all posts
Keta sewa, Tour

1. porumer zarina : 0194658363, email : letsgotravel_langkawi@yahoo.com
2. porumer shone : 019-4190199 / 019-4420199
3. En tarmizi (angah homestay) : http://angahhomestay.blogspot.com/
4. http://www.honeyzone-holidays.com/
5. http://carlangkawi.blogspot.com/
6. 012-4440109 - shamshibah
Last edited by claxicaa on 16-9-2013 01:27 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2013 01:16 AM | Show all posts
nak tanya kepada forumner sekalian, kat Langkawi kedai runcit tutup awal ke? nanti sy dan family sampai around 8pm, ingat nak beli barang dapur sikit pastu nak masak sendiri kat homestay.. Last edited by claxicaa on 16-9-2013 01:31 AM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2013 08:47 PM | Show all posts
ada tak homestay harga bawah rm150 per nite, 3-5 Oktober ni? Nak yang dua bilik ke sbb family ada 5 org je
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2013 11:10 PM | Show all posts
claxicaa posted on 16-9-2013 01:16 AM
nak tanya kepada forumner sekalian, kat Langkawi kedai runcit tutup awal ke? nanti sy dan family sam ...

stay area mana nanti?kalau kat kuah rasanya kol 9 or 10pm pun buka lagi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-9-2013 11:21 PM | Show all posts
baldubiru posted on 16-9-2013 11:10 PM
stay area mana nanti?kalau kat kuah rasanya kol 9 or 10pm pun buka lagi

kat area dekat2 airport. kalo camtu boleh singgah kat kuah kejap kot beli2 barang..

ingat nak beli telur sbb teringin nak makan telur goreng+kicap heheh


Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 10:13 AM | Show all posts
kalau cuti am..raya haji bukak x tmpt2 nk melawat tu??kedai2 ader x yg bukak?
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 10:51 AM | Show all posts
pantai tanjung rhu.. x masuk list kat atas neh. hehe..view dia cantek aa..tp after 5pm dh kena block oleh guard2 tanjung rhu resort. aishh...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2013 12:13 PM | Show all posts
About-Jane posted on 17-9-2013 10:51 AM
pantai tanjung rhu.. x masuk list kat atas neh. hehe..view dia cantek aa..tp after 5pm dh kena block ...

oh ye ke..

pantai tu private ke? ade guard mcm private je.
org awam boleh masuk ke?


Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 01:52 PM | Show all posts
saya suka langkawi melebihi krabi jikalau di banding kan.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 02:02 PM | Show all posts
claxicaa posted on 17-9-2013 12:13 PM
oh ye ke..

pantai tu private ke? ade guard mcm private je.

utk public bole masuk gak...sbb ada area utk public and area utk hotel. tp jalan nak masuk ke pantai tu yg ada guard jage. rasanya after 5pm, dia dh start tutup x kasi masuk. but if u came in early and stay for sunset etc. tade problem..cuma x best aa sbb awal sgt pegi.





Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 09:30 PM | Show all posts
iolss ngan kawan2 seramai 4 org nak g langkawi 16-18 oktober  ni..
ok ke klu ambik pakej ngan mane2 agency?
blh recommend mane2 agency yg ade pakej terbaik tak?
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 09:51 PM | Show all posts
claxicaa posted on 16-9-2013 11:21 PM
kat area dekat2 airport. kalo camtu boleh singgah kat kuah kejap kot beli2 barang..

ingat nak b ...

kalau abih2 takde kedai,rasanya kat 7e pun boleh beli brg2 tu


Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 09:59 PM | Show all posts
claxicaa posted on 17-9-2013 12:13 PM
oh ye ke..

pantai tu private ke? ade guard mcm private je.

saya ada pi 1-2 years back..pantai sebelah kiri tu private tanjung rhu resort punya..
belah kanan public la..now tak pasti plak camna sebab lama dah tak pi
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 10:12 PM | Show all posts
About-Jane posted on 17-9-2013 02:02 PM
utk public bole masuk gak...sbb ada area utk public and area utk hotel. tp jalan nak masuk ke pant ...

masa sy pi tu,air surut so ada macam 'jalan pasir' kat tgh2 tu..connecting the beach and the small island..
if tak salah pulau yg dlm pic ni la..mmg ramai orang time tu jalan2 ke tengah and sampai pulau kecik tu..
lama2 air pasang slowly 'jalan' tu hilang..mmg terpegun jgkla sebb first time saya tgk

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2013 08:18 AM | Show all posts
baru pulang dr langkawi 2 hari lepas...
amik kete ngn along, mmg pueh hati, murah plak tuh, wpun peak season...
brg2 agak mahal skit...
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2013 10:45 AM | Show all posts
abbey posted on 18-9-2013 08:18 AM
baru pulang dr langkawi 2 hari lepas...
amik kete ngn along, mmg pueh hati, murah plak tuh, wpun pe ...

awak amek kete ape? berapa rate sehari?

stay kat hotel mana?

sorry byk tanya...sebab tgh survey2 nak holiday ke lgkawi gak ni..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2013 10:47 AM | Show all posts
rindusangbulan posted on 18-9-2013 10:45 AM
awak amek kete ape? berapa rate sehari?

stay kat hotel mana?

sy amik kete wira RM80 and saga RM90...
stay di bayview...
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2013 10:52 AM | Show all posts
abbey posted on 18-9-2013 10:47 AM
sy amik kete wira RM80 and saga RM90...
stay di bayview...

blh bg no.fon along tu? along ni laki ke pompuan?

share la tempat makan yg awak pegi..ade makanan yg best tak?
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2013 11:06 AM | Show all posts
rindusangbulan posted on 18-9-2013 10:52 AM
blh bg no.fon along tu? along ni laki ke pompuan?

share la tempat makan yg awak pegi..ade makan ...

nnt i pm u no dia, yg  menghantor kete tuh lelaki, tp ms bank in nama pompuan...
u ni strict tk psl makan2 ni, i mean cam u mkn tk kt seafood non muslim tp tkde la served pork bagai...



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.066464s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list