JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
54845
View
24
Reply

Jom Belajar Jahit Tudung Labuh

[Copy link]

Author: alinone78       Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-5-2014 11:15 PM | Show all posts |Read mode
Kain jenis koshibo dll
Bidang 60 inchi
Beli 1.5 m

Step 1
Lipat 3 segi..temukan bucu
1 side akan lebih 3 inch memanjang...
Potong lebihan 3 inch tu
Macam gambar ni
Last edited by alinone78 on 5-5-2014 11:53 PM

step 1

step 1

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-5-2014 11:24 PM | Show all posts
Step 2
bahagian hujung potong bulat
Tapi kalu nak 3 segi j...x payah bulatkan bahagian hujung
Last edited by alinone78 on 5-5-2014 11:54 PM

20140505_211332.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-5-2014 11:52 PM | Show all posts
Step 3
Tanda keluasan lipatan sebelah dalam dan luar tudung denagn kapur jahit
Jahit jelujur j macam dalam gambar ni
Kelabuhan tudung bergantung kepada kesesuaian masing2

Nak mudah...ukur dengan tudung labuh yang memang dah ada
20140505_233523.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-5-2014 11:58 PM | Show all posts
Step 4
Bahagian depan tudung tu jahit tulang ikan
Atau karipap
Atau mata lalat
Just sebagai hiasan

Anyway kalau sebelah dalam jahit jelujur
So dinasihatkan sebelah depan tu jahit sekali lagi
Saya prefer jahitan zig zag macam dalam gambar
Kalau nak daring guna la benang yang berbeza dari warna kain
20140505_233614.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-5-2014 12:19 AM | Show all posts
Step 5
Jahit gulung tepi tudung atau bakar sikit dengan lilin keliling tudung tu
Nak cantik jahit gulung dengan warna yang sama dengan benang jahit zig zag kat sebelah depan

Tempoh : 1 jam
Panjang sebelah depan 23 inch
Panjang sebelah belakang 44 inch

Mudah kan?
Aurat kita maruah kita

20140506_000151.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2014 02:27 AM | Show all posts
murah rezeki alin share ilmu jahit. cantik kemas je jahitan tu. jahit kepap tu guna mesin ke tangan. sekata je.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-5-2014 05:55 AM From the mobile phone | Show all posts
munchkin posted on 6-5-2014 02:27 AM
murah rezeki alin share ilmu jahit. cantik kemas je jahitan tu. jahit kepap tu guna mesin ke tangan. ...

Tangan j dek non
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-5-2014 05:56 AM From the mobile phone | Show all posts
munchkin posted on 6-5-2014 02:27 AM
murah rezeki alin share ilmu jahit. cantik kemas je jahitan tu. jahit kepap tu guna mesin ke tangan. ...

Jahit kepap???
Yang mana?
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2014 04:22 PM | Show all posts
alinone78 posted on 6-5-2014 05:56 AM
Jahit kepap???
Yang mana?

Kepap Tu karipap...pakai tangan semua eh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-5-2014 05:12 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin posted on 6-5-2014 04:22 PM
Kepap Tu karipap...pakai tangan semua eh

Owhhh
Hah ah pakai tangan semua
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2014 05:18 PM | Show all posts
alinone78 posted on 6-5-2014 05:12 PM
Owhhh
Hah ah pakai tangan semua

Kemas and cantik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-5-2014 08:49 PM | Show all posts
Kain hitam benang pink
20130528_183802.jpg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-5-2014 08:59 PM | Show all posts
Kain biru gelap
Benang biru muda
20130528_170758.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 08:55 AM | Show all posts
wahhhh... tq uols.. nice tutorial.. mgkn ada tutorial lagik lagik..

cara jait tu boleh bg tutorial skalik?? huhuh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-5-2014 09:34 AM From the mobile phone | Show all posts
genchi posted on 7-5-2014 08:55 AM
wahhhh... tq uols.. nice tutorial.. mgkn ada tutorial lagik lagik..

cara jait tu boleh bg tutori ...

Jahit jelujur ke jahit zig zag tu?
Malam ni deh
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2014 09:45 AM | Show all posts
alinone78 posted on 7-5-2014 09:34 AM
Jahit jelujur ke jahit zig zag tu?
Malam ni deh

yang gamba pes jait tuh.. mcm kelim20 jaitan dia tuh..

orait tq ehhehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2014 12:43 AM | Show all posts
genchi posted on 7-5-2014 09:45 AM
yang gamba pes jait tuh.. mcm kelim20 jaitan dia tuh..

orait tq ehhehe

Step by step
2014-05-08 00.41.52.png

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-5-2014 12:08 PM | Show all posts
alinone78 posted on 8-5-2014 12:43 AM
Step by step

orait tq ehehhe...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-5-2014 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq mod...
Kenyang makan coklat kat sini

Nak naikkan balik SKAC ni
Mana ntah geng2 lama
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2014 05:39 PM | Show all posts
teringat zaman skolah dulu... jahit tudung sendiri sebijik mcm ni..rasa bangga sangat bila da siap..hihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-5-2014 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
degil81 posted on 17-5-2014 05:39 PM
teringat zaman skolah dulu... jahit tudung sendiri sebijik mcm ni..rasa bangga sangat bila da siap.. ...

Betul
Ramai j geng zaman sekolah jahit mcm ni
Kaler2 lg
Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2014 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaman U dlu aku jahit tangan je tudung labuh... Skang ni pakai tudung labuh express tu dah...

Alinone ang pompuan ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-5-2014 10:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Syumaimah posted on 20-5-2014 08:14 PM
Zaman U dlu aku jahit tangan je tudung labuh... Skang ni pakai tudung labuh express tu dah...

Ali ...

Tudung ni madam aku buat
Aku tepek sbb dia suruh share
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2018 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalam .. sy ni x brp faham step yg ketiga .. lepastu nk tnye jahit gulung utk tepi tu bole jahit pakai tgn x ? Mcm mne nk buatnya ? Yg tudung ni jahit gulung ke guna lilin ? Maaf bnyk soalannya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-2-2018 03:48 PM | Show all posts
qousuqz replied at 14-2-2018 09:47 PM
Assalam .. sy ni x brp faham step yg ketiga .. lepastu nk tnye jahit gulung utk tepi tu bole jahit p ...

jahit gulung hantar ke kedai
macam mesin jahit tepi
tapak je lain


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.052950s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list