Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
6348
View
155
Reply

[Pelbagai] 10 Perkara Tidak Boleh Anda Beli Dengan Duit !

[Copy link]

Author: uniq61    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 15-8-2017 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Duit tak boleh membeli kebahagiaan
Tapi duit boleh membeli keselesaan
Zaman sekarang kena realistik
Ada orang memburu duit sebab tamak
Ada orang memburu duit untuk keluarga dan kesinambungan hidup
Zaman semakin mencabar
Memang duit tak boleh beli semua yang di atas
Tapi duit mampu menghubungkan sedikit sebanyak kepada perkara2 di atas
Pilihan di tangan masing masing

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2017 12:27 AM | Show all posts
Kita selalu dengar pepatah  mengatakan bahawa  duit bukan segala2nya.... duit tidak dapat membeli kebahagiaan.... duit tidak dapat membeli kesihatan.....  duit tidak membeli persahabatan  etc...etc...etc betul ke ???  naaah...kanot...kanot...kanot... not true 4 me...


Almost everything needs money... x usah ckp pasal perbelanjaan kehidupan seharian...sekarang nak masuk tandas pun dah mahal..Nak menguruskan orang mati pun macam2 nak bayar..
So kalau tak ada duit how ???? Kata2 org tua2 dulu...ulat dalam batu pun boleh makan.....itu ulat apa je depa boleh makan...bangkai pun boleh makan....


Cuma to me apa sekali pun everything mesti dalam kesederhanan...jangan sampai berkiblatkan duit, sampai lupa keluarga kerana duit,  berbunuh kerana duit, last2 kalau tak mati katak , duduk kat dalam pagar tinggi tu... then the proverb " money is not everything applys.... "








Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2017 04:07 AM | Show all posts
money is important to pay your bills.. no money cant pay bills how to live?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2017 01:45 PM | Show all posts
Diakui semua tu tidak boleh dibeli dengan duit, tapi untuk mendapatkan semua kena guna duit....
nak dapatkan perhatian atau kasih sayang dari budak-budak pon kadang-kadang kita guna trick bagi coklat...hah, tu pon duit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2017 02:53 PM | Show all posts
Pernah baca tapi tak ingat di mana. Orang yang kata kasih sayang, cinta, masa dan sewaktu dengannya tak boleh dibeli dengan wang ringgit tu adalah orang miskin. Orang yang tidak berkemampuan. Sebab untuk orang kaya dan berkemampuan, kasih sayang dan cinta (contohnya) boleh dibeli dengan wang ringgit. Contoh yang diberi, perempuan boleh dan akan jatuh cinta dengan lelaki yang bergaji besar dan berharta. Perempuan akan rasa disayangi bila kemampuan dan kehendak dipenuhi. Contohnya nak something dan si lelaki belikan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2017 10:36 AM | Show all posts
Iman....malahan tidak boleh diwarisi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2017 01:25 PM | Show all posts
kasih sayang ayah ibu tidak boleh dijual beli

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-8-2017 05:13 PM | Show all posts
Masa...
Masa yang berlalu takkan kembali

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2017 08:29 PM | Show all posts
Duit bukan segalanya. tp penting nya duit sampai nak masuk toilet pun kene ada duit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2017 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Duit tak boleh beli masa yang da berlalu atau yg akan dtg. Uh sedih ok part ni.
Tp duit bole beli self esteem dan harga diri.contoh...kalu kite rasa kite x de ilmu n kepandaian..kalau ada duit bole enroll ke universiti tau kolej bila2 kite nak.
Tp yang kompom duit x bole beli adalah 'class' hehehe..ada org yg byk duit tp perangai xde class langsung...percakapan main lepas...adab sesama manusia main langgar je. Money cannot buy style bebeh!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2017 11:09 AM | Show all posts
Duit bukan segalanya tapi amat diperlukan dalam kehidupan seharian. Duit x boleh beli kesihatan, duit x boleh beli kebahagian, duit tak boleh beli ibu bapa tetapi tanpa duit kebahagian akan hilang,  jika ditimpa masalah kesihatan duit memainkan peranan, pendek kata semua perkara perlukan duit untuk kehidupan dan jika terlebih duit boleh membantu meringankan beban orang-orang yang memerlukan. Sekian....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2017 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Ketenangan jiwa tapi duit still keperluan utama.  Penipu besar org tu kalu kata tak perlu duit. In order to have jiwa yg tenang,  duit memain kan peranan mengurus keperluan asas.  Still duit jatuh no.  1

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2017 10:18 PM | Show all posts
Ghalibnya hidup dalam dunia kiri kanan atas bawah semuanya bersandarkan materialistik ini tidak boleh tidak perlu pada satu perkara yang boleh dipaut. Apakah ia?

D.U.I.T = DUIT!

Duit bukan segala-galanya mungkin relevan 20-30 tahun dahulu. Kala sayuran hanya boleh dipetik di belakang rumah,tiada tol perlu dibayar, tiada GST,makanan boleh dibeli dalam nilaian sen-sen- mungkin sesuai duit bukan segala-galanya.

Sekarang ini, zaman ini..yang segalanya bertuhankan duit, duit bukan segala-galanya perlu di'review' semula.

Betul, bukan semua perkara boleh dibeli dengan wang ringgit. Masa yang beredar, berapa ringgit boleh ditebus untuk dipulangkan masa yang pergi? Dari muda menuju usia tua, dapatkah duit mengembalikan usia remaja?(walau ada yang buat plastic surgery untuk kelihatan awet muda, tapi akan samakah dengan muda yang tuhan beri awal dulu?)

Tak nafi hakikat itu.
Tapi segala-galanya duit, justeru semua kena berduit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2017 07:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Money n wealth is not the ultimate vision. But, it help us to keep on going to avhieve our vision of life, iaitu kebahagiaan dunia dan akhirat.
Kalau boleh faham konsep ni, insyaallah kita tak rasa terbeban utk tungkus lumus cari duit.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2017 09:47 PM | Show all posts
kebahagian dan cinta. kerana ia melibatkan hati dan perasaan.org ternama dan kaya seperti michael jackson pernah merasakan dia adalah org paling yg paling sunyi di dunia. kdg2hubungan  persahabatan itu boleh terjalin kerana ada tarikan wang...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2017 08:10 PM | Show all posts
Tuntutan di dunia skrg memerlukan duit. Jangan salahkan ibubapa yg mahu memenantukan seorg yg 'berwang'..kerana wang boleh beli semua ..Jgn ler terpedaya dgn cerita2 telenovela di tv skrg konon2nya hero sanggup buang family semata2 cinta kpd anak org gaji..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2017 02:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Duit x boleh beli segalanya..
Tp kalau ada duit, semua tu akan datang sekali.
Selalunya lah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2017 10:38 PM From the mobile phone | Show all posts
duit tu penting utk membina kehidupan di dunia realiti ni...cuma nilai duit untuk setiap manusia ni berbeza mengikut keperluan dan kehendak masing2.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2017 10:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Yes duit ta bole bli syg,cinta dan kasih,
Tp dgn duit syg,cinta dan kasih btmbah2,
Duit ta mampu membeli maruah,
Duit juga mampu menutup maruah..

Chill,money can do everything

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2017 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Duit tak boleh beli bahagia,  tapi tanpa duit hidup kita tak bahagia apatah lagi ketenangan. Untuk bermula dari bawah kita struggle utk kehidupan senang,  dari senang nak kaya,  focus nya duit juga.  Duit tetap memainkan peranan penting

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 08:38 AM | Show all posts
Duit tak bole beli..umur panjang/nyawa!
Contoh kalu dh ditentukan ajal kita bila, dh tentu2 kita tak bole nego mintak tambah nyawa walaupun duit kita berkepuk-kepuk? Kan?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 12:13 PM | Show all posts
Masa! Benda yang dah lepas tak mungkin duit boleh dapatkan balik.
bahagia walaupun orang kata tak boleh dibeli, tapi dengan duit kita boleh dapatkan meterial untuk bagi bahagia. zaman sekarang, duit boleh beli kasih sayang. ikhlas atau tak tu belakang kira.

iman walaupun tak boleh beli dengan duit, tapi dengan duit boleh jadi asbab iman tu bertambah. contoh beli buku2 agama, pergi umrah, upah ustaz mengajar.. semua tu boleh dapat dengan duit. dengan asbab tu iman boleh dapat.

masa, macamana pun kita berduit, takkan dapat kembali kepada masa yang dah kita tinggalkan dan bazirkan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila ada duit byk
berkepuk kepuk
tp xde kebahagiaan.
hati kosong.
sendirian.
sunyi

Tp bila hati dah terisi
Bahagia menjelmakan diri
Duit pulak berlari pergi

Haishh..nasibla badan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 04:33 PM | Show all posts
1. Masa
Nyatanya masa memang tak boleh dibeli. Bayar la banyak mana pon 24jam tetap 24jam. Tak kan berganjak sesaat pon.

2. Kebahagiaan
Keluarga yang berlatar belakangkan didikan agama yang tinggi tu penting. Hidup besederhana. Tak di tabur dengan kemewahan. Kata org, tabur la duit banyak mane pon, kalau dah tak bahagia tak kemana.

3. Kebahagiaan Anak
Tak banyak, sikit tetap perlukan duit untuk bahagiakan anak2. Tapi bukan secara nyata. Hanya kita dan pasangan je yang tau apa yang dah kita allocate kan untuk anak. Pendidikan dan kesihatan perkara penting sekarang dan akan datang. Tapi untuk hiburan tak semestinya kita perlu habiskan duit. Bawak anak ke taman pon sebenarnye diaorg dah cukup happy. Tumpuan masa tumbesaran anak yang main peranan penting. Didik anak supaya jangan suka meminta. Tekankan tamak/pembaziran tu apa maksudnya.

4. Persahabatan
Sahabat yang betul2 boleh dikategori sahabat biasanya ada sorang je dengan kita. Biar kawan tu tak lawa, janji masa kita dengan sentiasa bermakna. Bukan nye asal ada sama2 je nak bercerita latest product. Gosip2 pasal kak senah dgn mak tijah behentam pon dah boleh buat happy

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2017 08:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Nyawa...umur...mana mungkin dapat dibeli...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.067021s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list