Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
120062
View
22
Reply

masalah bunyi pada compressor air cond atau belt air cond

[Copy link]

Author: Fozie       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-1-2015 05:16 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Fozie at 15-1-2015 05:24 PM

salam bro2 semua..
nk minx pjelasan sedikit masalah yg sy hadapi..
masa sy start enjin xd pape bunyi tapi apabila sy on kn air cond..ad satu bunyi yg kasar kuar time on air cond.
xtau sama ad bunyi belt air cond atau compressor air cond tp rasenye bkn bunyi pada belt air cond..so nk minx bro blh bantu ape punca2 bunyi tersebut..
kang g kedai mcm2 lak kne tukar..takot kne tipu plak..aduyaiii... kreta proton wira..harap bro2 dpt mbantu
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2015 05:31 PM | Show all posts
kereta tahun bila? ekon sejuk lagi tak?

cuba titis minyak gear/minyak hitam kat belting tu.. kalau senyap, maknanya belting la tu..

compressor ni susah nak rosak sbnrnya,, kereta buruk arwah bapak aku dlu, dari tahun 1984 sampai 2004;

elok je kompressor ekon.. sampai dah jual besi buruk kereta, ekon still sejuk dan tak buat hal..

mitsubishi galant
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2015 07:48 PM | Show all posts
rawahah replied at 15-1-2015 05:31 PM
kereta tahun bila? ekon sejuk lagi tak?

cuba titis minyak gear/minyak hitam kat belting tu.. kala ...

kereta xingt plak tahun brape sbb amek pn atas tgn org.. plat WNP..tp air cond ok lg..masih sejuk..
xpasti la klau sbb belting..tp rasenye bkn bunyi belting sbb bunyi yg ni bising sgt..tp nnti aku cube cara yg ko suruh tu..
klau pkai air xblh ek? hehehe..

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2015 02:36 AM | Show all posts

kene la isolate area mana bunyi tu datang, boleh jadi belt, boleh jadi bearing, tensioner, kipas dan lain2 lagi.


-selalunya saya tak pakai minyak sebab belt dibuat dari getah. Saya pakai air je. Isi dalam pistol air mainan, pastu tembaklah kat kawasan yg agak2 buat bunyi, kalo lepas tembak bunyi berubah atau jadi senyap, yelahtu. Tapi tembak jaga2 tau, jangan la tembak kat fius, wiring, alternator atau sistem electrical system keta awak pulak, nanti lain jadinya.


Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2015 10:56 AM | Show all posts

Cuba spray dulu alternator belt & air cond belt tu dgn silicon spray, spt WD-40.

kalau dah senyap bunyinya, OK la.   

Kalau tak, mungkin belt tu kena adjust tension-nya sbb mungkin dah longgar.   Boleh DIY, kalau tau.   

Kalau dah adjust tension kedua2 belt tu, tapi masih bunyi lagi, kemungkinnya:

1.  Dua2 belts tu (alternator & aircond belts) perlu ditukar,
2.  check alternator pulley/shaft.  mungkin loose.  Bearing inside alternator mungkin perlu diganti.

Kalau bunyi injin kasar, esp.  dibahagian pulley itu, ada kemungkinannya water pump dah nak rosak.

Jgn overtighten driving belts, nanti bearing alternator/water pump/air-cond compressor cepat rosak.

Harap membantu.  



   

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2015 11:13 AM | Show all posts
batu_bergolek replied at 16-1-2015 02:36 AM
kene la isolate area mana bunyi tu datang, boleh jadi belt, boleh jadi bearing, tensioner, kipas d ...

sbb bunyi dgr dkt2 ngn belting air cond dan compressor air cond...agak risau jgak nk jln2 ni.. takot klau jln je nnti ad effect ape2 plak..
bunyi tu senyap bile kete da bgerak dlm 500meter cmtu..tapi bile esok pg nye start and on aair cond.. bunyi tu dtg blik..ari tu ad g kedai tnye ape masalah tapi pomen xdpt kesan sbb bunyi tu bile enjin da pns dia xbbunyi da.. bile start mule2 je akan bbunyi..so mcm2 kmungkinan la ni ek..pening2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2015 11:22 AM | Show all posts
Z28 replied at 16-1-2015 10:56 AM
Cuba spray dulu alternator belt & air cond belt tu dgn silicon spray, spt WD-40.

kalau dah seny ...

sbb ari tu g kedai dia just ketatkn belt je tp esok pg nye bunyi tu dtg lg,bile cek semua belt masih ok lg..xd pape yg nmpk mrekah,ketat kn pn da.. so xtau ape masalah nye..cm bro ckp td mgkin water pump ek? xingt plak bile lst kete tu tukar water pump.. ..
mksd bro ape yg 'Jgn overtighten driving belts' ? maaf la..sy ni bdak hingusan jee
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2015 11:45 AM | Show all posts

OK,

kalau belts bunyi hanya waktu injin sejuk@mula start injin, saya tak rasa itu ada kaitan dgn water pump, tetapi lebih menjurus kpd masaalah belting.

Kalau kedai dah ketatkan semua existing belts tu, belts2 itu tak akan b'bunyi lagi ~ sepatutnya la.

Belts tu mungkin tak merekah, cuma mungkin bahagian tepi belts itu yg bersentuhan dgn driving pulley itu dah haus.  

Cheap solution:

1.  tukar new belts dulu,
2.  kalau masih bunyi juga, cuba check condition driving pulley.

Btw, minyak injin tak leaking ke kat area tu ?
  
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2015 12:00 PM | Show all posts
Z28 replied at 16-1-2015 11:45 AM
OK,

kalau belts bunyi hanya waktu injin sejuk@mula start injin, saya tak rasa itu ada kaitan dg ...

ok..thanks
belting tu just tukar aircond belt atau tukar semua belt skali?

Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2015 12:29 PM | Show all posts

Sebaiknya tukar la kedua-duanya sekali dan jimat kat kos tenaga buruh.

Kalau sdr boleh DIY sendiri adalah lebih baik.       
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2015 11:29 AM | Show all posts
ko letak air lagi kuatla belt tu menjerit..
masa enjin tgh running tenyeh dgn batang lilin...
kalau bunyi gak, aku suspect bearing pulley dah out..  
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2015 06:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Salam..sory tt,up kan thread ni..keta sy pun ad mslh aircond b'bunyi..tp yg ni bunyi time kete dh jalan..byi kadag dgr mcm gas keluar gtu..tya kwn dia kta compresor..
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2018 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Yo... Compressor myvi 1.3 auto limited edition 2010.. Berapa harga yg ori...bantuan...bantuan dari rakan rakan.. 9w2NLL
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2019 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasa kalau tuka belting kos berapa?
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 08:45 AM | Show all posts
mily replied at 11-5-2019 10:25 PM
Biasa kalau tuka belting kos berapa?

kalau belt ekon 18 hinggit je dik..upah rm10 hinggit
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2019 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeke? Awat kami google mcm 70++ je...sib baik tanya
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2019 08:13 AM | Show all posts
mily replied at 13-5-2019 08:20 PM
Yeke? Awat kami google mcm 70++ je...sib baik tanya

kete apa ni?kalau pegi sevis ctre memangla mahal...takat nk tukar ekon belt je cari pomen bawah pokok sudah

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 01:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Alza je ..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2019 02:19 PM | Show all posts

laa alza ke? patutla mahal..ingatkan kete wira mcm tuan tanah thread ni..
alza memang 70 pun
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2019 02:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Ala..ye ke? Huhu...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086331s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list