Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
Medal khas "Senior Forumer" untuk yang daftar CARI dari tahun 2001 hingga 2010 sahaja. Untuk tebus, sila klik disini
36030
View
85
Reply

Bunyi Guli Jatuh

[Copy link]

Author: Syazzy       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-3-2015 11:16 AM | Show all posts |Read mode
Just nak tahu....

Previously pernah terbaca tentang bunyi guli jatuh adalah tanda2 jin berada dalam rumah...

so nak tahu Waktu bunyi Guli jatuh tu...

ada kah waktu siang (dah naik matahari)

atau waktu Subuh ( 2 jam sebelum azan subuh)

waktu petang ( lepas asar ke atas)

waktu magrib

atau malam ( isya' ke atas) ??

anyone yang ada pengalaman boleh bagitau...?

Comments

admin pun ada kena, tapi hairan kenapa guli.  Post time 31-3-2015 04:41 PM
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:29 AM | Show all posts
tiap masa ada..
kalo duduk sorang, memang kerap bunyik.

dulu duk kondo,
bunyi orang tumbuk sambal pon ada.

x sangka ummah urban pelahap sambal belacan.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:42 AM | Show all posts
Edited by Crystal_Apple at 27-3-2015 11:43 AM

TANDA-TANDA ADA GANGGUAN JIN DI DALAM RUMAH
Masakan selalu dan cepat basi ( rosak )

Selalu kedengaran seperti bunyi goli jatuh di lantai

Kedengaran seperti ada orang mengemas atau menarik perabot di tengah malam

Sering nampak kelibat atau lembaga hitam di dalam rumah

Penghuni rumah sering merasa seram dan takut apabila berada di dalam rumah.

CARA MENGUSIR JIN - ( Tahap Pertama )
...
Cara Mengusir Jin yang tinggal di dalam rumah
Jika kita benar-benar yakin bahawa di dalam rumah kita ada jin, maka ada dua ( 2 ) perkara yang harus kita lakukan :-

1) Hendaklah ada dua orang yang menyertai kita untuk pergi ke rumah tersebut, setelah sampai di rumah itu bacalah ayat tersebut :
1.) Bacaan ini hendaklah diulang sebanyak tiga kali.
"Aku ingatkan kepada kamu dengan sumpah yang pernah diucapkan oleh Nabi Sulaiman; keluarlah dan pergilah kamu dari rumah kami. Aku sumpah kamu dengan nama Allah, keluarlah kamu dan janganlah kamu menyakiti seseorangpun."

2) Setelah itu jika kita masih merasakan bahawa masih ada sesuatu di rumah, maka ambillah bejana (tempat) yang berisi air, setelah itu letakkanlah jari kita didalamnya dan dekatkanlah mulut kita dengan air tersebut sambil membaca ayat-ayat berikut :

AL-Fatehah
Ayat Kursi
At-Takathur
Az-Zalzalah
Al-Ikhlas
Al-Falaq
An-Naas

Kemudian renjiskan/semburkan air tersebut ke seluruh rumah ( ikut putaran Kaabah ) dan di larang merenjis/sembur di dalam kamar mandi dan tandas. Lakukan cara ini dengan niat ikhlas ketika membaca ayat di atas dan mohonlah pertolongan dan bantuan dari Allah, Tuhan semesta alam.

3.) Atau membacakan ayat ini ke dalam air.
Dengan nama Allah, kami berada di petang hari ini dengan nama Allah Yang tidak ada satupun yang dapat menghalangi-Nya, dan dengan keagungan Allah Yang Maha Pencegah, kami berlindung, dan dengan semua nama-nama-Nya yang baik kami berlindung dari kejahatan syaitan-syaitan, baik dari golongan manusia mahupun dari golongan jin. Kami berlindung kepada Allah dari kejahatan segala sesuatu yang menampakkan diri dan yang menyembunyikan diri; dari kejahatan segala sesuatu yang keluar pada waktu malam hari dan yang bersembunyi pada waktu siang hari, dari kejahatan segala sesuatu yang menampakkan dirinya pada waktu siang hari dan menyembunyikan dirinya pada waktu malam hari, dan dari kejahatan segala sesuatu yang diciptakan-Nya, yang kotor dan yang bersih. Kami berlindung dari kejahatan iblis dan pengikut-pengikutnya, dan dari kejahatan segala makhluk yang berada dalam kekuasaan-Mu. Sesungguhnya Tuhanku berada di atas jalan yang lurus. Aku berlindung kepada Allah dengan perlindungan yang pernah dimohon oleh Ibrahim, Musa dan Isa, dari kejahatan segala sesuatu yang diciptakan-Nya, yang kotor dan yang bersih, dan dari kejahatan iblis dan pengikut-pengikutnya, dan dari kejahatan segala sesuatu yang derhaka.

Aku berlindung kepada Allah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui dari syaitan yang direjam. Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. "Demi (kumpulan) yang bersaf-saf dengan sebenarnya, dan demi (kumpulan) yang melarang dengan sebenarnya, dan demi (kumpulan) yang membacakan peringatan. Sesungguhnya Tuhanku benar-benar Esa. Tuhan langit dan bumi dan apa yang ada di antara keduanya, dan Tuhan tempat terbit matahari. Sesungguhnya Kami telah menghias langit yang dekat dengan hiasan, iaitu bintang-bintang, dan telah memeliharanya sebenar-benarnya dari setiap syaitan yang sangat derhaka. Syaitan-syaitan itu tidak dapat mendengar-dengarkan (pembicaraan) para malaikat dan mereka dilempari dari segala penjuru. Untuk menghalau mereka dan bagi mereka seksa yang kekal. Akan tetapi barangsiapa (diantara mereka) yang mencuri-curi (pembicaraan); maka ia dikejar oleh suluh api yang cemerlang.

Selepas itu bawalah air tersebut ke seluruh penjuru rumah, dan letakkanlah sebahagian air itu di setiap penjuru rumah, maka dengan izin Allah, jin tersebut akan segera keluar. Kerjakanlah cara ini dengan niat yang ikhlas ketika membaca doa di atas dan mohonlah kepada Tuhan yang telah menciptakan langit dan bumi.
Janganlah kita meninggalkan petunjuk ini, kemudian lalu mencari kesesatan para tukang sihir dan tukang ramal yang akan membawa kepada kesengsaraan dan bencana. Bermohonlah kepada Allah semoga Allah memasukkan kita kepada golongan orang-orang yang sentiasa memohon pertolongan kepada-Nya, dan sentiasa bertawakal dan mohon perlindungan dengan kekuasaan-Nya.

Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:44 AM | Show all posts
mesti rasa seram and takut kan...
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 11:59 AM | Show all posts
tak kira masa dia akan bunyik. siang ke, mlm ke.. asal dia nak lempor, dia lempor je guli tu..
tang tumbuk sambal tu aku penah dgr pkul 3am.. kejadah sgt pagi2 dah menumbuk smbal

Comments

tumbuk sambal tu sebab dia berniaga nasi lemak pepagi. banyak order kot  Post time 21-1-2016 03:44 PM
eh.. samolah pengalaman dgn makton... errr.. kita bkn jiran kan... hahahahaha  Post time 1-4-2015 02:49 AM
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 01:06 PM | Show all posts
masa aku tumpang rumah kakak aku dulu, setiap malam ada bunyi guli jatuh. Selalu aku buat derk je, taknak ambil pusing.

Kadang-kadang bunyi punti berkeriuk dari tingkat atas. pelik jugak aku, time malam-malam ni duk sibuk main pintu. Esoknya aku tanya jiran tingkat atas. Dia kata memang tak penah main pintu malam-malam..plus, dia pulak slalu outstation. mana ada orang kat rumah. tetiba aku rasa seram..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-3-2015 02:32 PM | Show all posts
1st time i dgr tadi pagi...but mungkin perasaan je...mungkin benda lain yang jatuh..tapi i terperasaan mcm tu...

i bangun lewat tadi pagi...dlm jam 7am..dah terbit pun matahari...badan lenguh..penat tak cukup tido..so tutup mata kejap lagi...tiba2 dgr macam bunyi guli jatuh kat ceiling....i terbangun terus.... dari pagi dok berfikir tentang ni....


ada jugak occassion lain..tapi mak yang selalu kene... mcm :
1) dari dulu2 lagi..mak selalu dgr org bagi salam...selalu nya suara i lah huhuhu

2) kalau mak tido sorg... mak selalu dgr suara nafas org kat sebelah dia.... so kalau dia tido sorg i selalu simpan bantal banyak2 kat sebelah dia....

3) kekadang mak seram kalau masuk toilet dia...toilet tu attached kat bilik dia...

4) pernah sekali waktu mak solat....yassin jatuh....waktu tu..mak letak yassin kat cermin dressing table..and depan yassin tu mak susun minyak wangi yang tanpa alkohol tu...u know those minyak wangi bottle kecik2 org selalu guna utk solat..... masalah nya waktu yassin tu jatuh, bottle2 semua tu elok je..seolah2 yassin tu di angkat dan dia buang kat lantai....

5) mak pernah muntah darah kat toilet dia...darah keluar mcm air yang keluar apabila kita buka paip.... buat health check everything normal...so we suspect kena angin lah.....berurut buang angin...tu je...Alhamdulillah...

6) duluuuuu.... nasi selaluuuuuuu basi....

7) mak ada radio kecik....simpan kat dalam bilik utk dgr azan and ceramah.....tapi jarang lah on. but sometimes....mcm after one month tak pernah on...dia akan on tiba2.....so one day, my brother pun baca ntah apa2 lepas dia solat...lepas tu hilang....

recently mak kene cancer..... so 2mths ago operations.... sebulan kat hospital....bila balik rumah.....after few days...dia dgr lagi nafas org kat sebelah dia...and radio tu on semula... tapi on kejap je waktu siang...


tu...tanda2 dia ke???
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 02:33 PM | Show all posts
Rumah aku pun ada jugak.
Bunyi guli kat dinding.
Aku agak budak sebelah main2 campak guli ke apa.
Tapi lepas tu terfikir motif 2 3 pagi kau nak main guli?
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 03:51 PM | Show all posts
really ke...rumah atas I ni selalu ada bunyi guli/manik2 jatuh atas lantai like that...oh no...
I shouldn't read this thread...
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 04:13 PM | Show all posts
Syazzy replied at 27-3-2015 02:32 PM
1st time i dgr tadi pagi...but mungkin perasaan je...mungkin benda lain yang jatuh..tapi i terperasa ...

Setiap kali nak masuk rumah.. bismillah dan bg salam. Tak kira ade org atau takde org.
Pastu bila masuk waktu..suruh laa saper2 lelaki laungkan azan dalam rumah. Bukan harap radio ke tv ke ape tapi org betul azan.
Kalo dgr suara org bg salam dr luar jangan terus jawab... diam dulu. Kalo cukup 3x baru jawab sbb itu baru bebetul org yg dtg.
Kalo dgr salam 1x terus jawab dr dalam rumah sebelum tngok betul ke tak org.. itu greenlight untuk yg halus tu masuk berjimba dlm rumah.

aku dulu dok apartment, rumah sebelah kosong, atas kosong. Awal2 masuk slalu bunyi guli ngan tarik perabot, bertukang ketuk dinding tgh malam start kul 1pg . Mula2 x tahu marah gak.. lama tu baru dpt tau hal jin pasal bunyi guli semua ni.
Lepas dh tau, buat bodoh je bila bunyik..then suruh husband kerap azan dalam rumah. Alhamdulillah now dah lama xde bunyi bunyian.
Pastu dah lama xde gangguan, tetiba baru last week betul2 lepas azan maghrib...aku dok sorang nk pi amik wudhu, dgr org bg salam kt pintu rumah sebijik2 suara laki aku. Nasib baik aku teringat pesan pakcik aku jgn terus jawab..aku diam je.
Skali tunggu punya tunggu kot ade salam yg kedua dan ketiga...takde. Then aku intai through lubang pintu tu kot ade org...Mmg xde saper pun.
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 04:40 PM | Show all posts
Betul ke.. Rumah saya pun ada la sesekali dengar bunyi guli jatuh dr ceiling.. Duduk apartment, so pikir org atas je lah..

Kalau rumah sebelum ni pun ada jugak bunyi guli dari sebelah rumah.. I assume kakak sebelah rumah tu buat pearl or bead work ke...

Rumah skrg ada anak kecik, takde pulak dia meragam tak tentu arah..

Harap2 bukan jin..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 04:58 PM | Show all posts
selalu dgr bunyi ni..tapi dari rumah orang atas.
rumah bukan islam...so jin kapir ka?
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 05:52 PM | Show all posts
Pengalaman 1
mase dok umah sewa di ipoh....rumah ade 4 bilik....aku dok bilik bawah....
tingkat ats ade 3 bilik....2 bilik kosong....master member duduk...bilik yg betul2
ats bilik aku owner letak brg mcm almari katil tilam kabinet segala la....
tiap2 malam mase aku nak tido tutup je lampu aku baring je kat katil KONPEM
akan ade bunyi brg kene seret... bende berat bergolek....bunyi guli....
dan bende ni akan jdi hampir setiap malam sebab budak umah aku yg dok master
selalu sgt outstation.... cuma aku bersyukur sgt2 mase tu skit pun x rase seram atau pikir
yg bukan2.... aku buat andaian anak jiran sebelah rumah yg suka seret2 brg tu...

Pengalaman 2
umah sewa skrg....do aprt....pun bende yg sama....tutup je lampu nak tido mmg akan
ade bunyi guli bergolek dari tingkat atas.... dan semua budak umah aku akan mengalami bende
yg sama.... cuma umah memberlain yg dok satu apt ngan kitaorg agak horror la...sebab
bunyi guli dlm umah...sampai melantun2 ke pintu bilik.... org bawah pun penah komplen
ckp we all selalu bising malam2 seret2 brg segala....

berdasarkan pengalaman aku... kalau setakat bunyi2an je x ya la nak takut sgt....
buat2 tak tau je.... dan x yah la gegeh sgt nak investigate segala umah atas ade
org ke tidak.... or terlebih rajin interview jiran tetangga tanye pernah tak alamai bende
yg sama....sebab nnti kita balik yg takut kalau dpt tau umah atas sebenarnye kosong...atau
jiran x penah dgr tapi kita je....xke lagi takut jadi nye....
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Utk yg berpengetahuan hal2 mistik ni.. I nak tanya apsal guli? Majoriti mesti dgr bunyi guli.. Mmg kat dunia dorg tgh main guli ke.. Mohon pencerahan
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 08:05 PM | Show all posts
AshkieLa replied at 27-3-2015 04:13 PM
Setiap kali nak masuk rumah.. bismillah dan bg salam. Tak kira ade org atau takde org.
Pastu bila ...

baru aku tahu..kena tunggu salam ke3 br jawab..tq
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 08:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Yelah mg main guli Je ke... Tak main coc?
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 08:11 PM | Show all posts
CrowneGlory replied at 27-3-2015 06:59 PM
Utk yg berpengetahuan hal2 mistik ni.. I nak tanya apsal guli? Majoriti mesti dgr bunyi guli.. Mmg k ...

aku pun tertanya benda sama..apasal dorang tak main benda lain..main kapal terbang kertas, ker  kereta control ker
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 09:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Mia pun bese dgr bunyi guli ni kt umah mia time bersendirian..xkira time..
Reply

Use magic Report

Post time 27-3-2015 10:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Jahat kan. Dulu iolls pon selalu dengar bunyi guli. Tumbuk sambal 2 3 pagi. Kemuncaknya bila dengar bunyi pintu kena ketuk berkali kali. Dah kenapa kau tak tekan bell, buat sakit tangan jek
Reply

Use magic Report

Post time 28-3-2015 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
ib-instaforex replied at 27-3-2015 08:11 PM
aku pun tertanya benda sama..apasal dorang tak main benda lain..main kapal terbang kertas, ker  ke ...

Tu la ...attention seeker betul.. Nak gak ummah dunia ni dgr kewujudan dorg... Tp masih tiada jawapan pd soalan aku itu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2021 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list