Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
13550
View
181
Reply

Balkans.. Croatia, Bosnia, Montenegro, etc

[Copy link]

Author: lisza    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 27-3-2017 12:07 AM | Show all posts
jerambatu replied at 9-3-2017 03:41 PM
Some driving tips in Bosnia: -

1. Car rental is cheap

Bro, car rental bp rate per day..manual @ auto, petrol @ diesel?
Reply

Use magic Report

Post time 24-4-2017 08:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Gangway replied at 27-3-2017 12:07 AM
Bro, car rental bp rate per day..manual @ auto, petrol @ diesel?

Sori bro lambat reply.

Dulu saya guna Economy Car Rental. Dlm Euro 35 per day, Auto. Left hand drive. Petrol dlm BM1.90 varies ikut tempat.
Tak perlu international license, janji license ada english.

Headlight kena sentiasa on. Kalau tak kena saman.
Reply

Use magic Report

Post time 25-4-2017 11:51 PM | Show all posts
jerambatu replied at 24-4-2017 08:22 PM
Sori bro lambat reply.

Dulu saya guna Economy Car Rental. Dlm Euro 35 per day, Auto. Left hand  ...

TQ Bro..Nak buat comparison sbb sblm ni pernah drive 2 X di europe tp sblh west sana. 1st drive almost 1month, 2nd 2 minggu.
Jadi skrg ni nak compare ngan public transport sbb org dok kata sblh balkan ni murah sikit . Since nak cross border byk & jln sblh balkan cth kosovo,macedonia & albania mcm x mesra lak, jd penyudahnya naik bas shj...
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2017 06:46 PM | Show all posts
jerambatu replied at 26-12-2016 07:43 PM
Baru balik semalam setelah 10 hari di Bosnia. Cuaca tengah sgt sejuk disana. Cecah -11 deg C.

Our ...

Interesting.. tgh find out more info utk eastern europe trip..

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2017 08:16 AM | Show all posts
trip December hari tu....

Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2017 08:24 AM | Show all posts
Edited by ambok at 15-5-2017 08:26 AM



SubahanAllah , saya  terpegun dengan ciptaan Allah ketika berada disana....



lebih banyak gambar boleh tengok di instagram salah seorang kawan yg travel bersama saya ~ http://ink361.com/app/users/ig-1 ... 11742817_1547626251



Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2017 08:34 AM | Show all posts
Plitvice Lakes National Park ,

Menurut pemandu pelancong yg guide group kitaorg,

waktu yg paling best pergi ke tempat ini adalah pada musim winter , pasal ramai org yg tak tahan sejuk dan tak mahu pergi....sebahagian air dikawasan tertentu beku...

jika pergi di musim selain winter, satu2 musim , pengunjung mencecah 15 juta orang utk satu musim , jangan kata nak ambik gambar, nak berjalan pun sesak....gambar yg cantik susah utk diambil , sebab jalan/laluan dia disetengah kawasan , sempit
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 05:11 AM | Show all posts
ambok replied at 15-5-2017 08:34 AM
Plitvice Lakes National Park ,

Menurut pemandu pelancong yg guide group kitaorg,

share la itinerary & cara travel dari satu tempat ke satu tempat, guna public transport ke drive.
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2017 07:47 AM | Show all posts
anonims replied at 16-5-2017 05:11 AM
share la itinerary & cara travel dari satu tempat ke satu tempat, guna public transport ke drive.
...

saya pergi dengan pakej, mudah diaorg yg uruskan semua....

post #91

ambik pakej , ada beberapa company yg dipertimbang , poto , parlo , th , andalusia ... akhirnya andalusia menjadi pilihan


Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2017 04:04 AM | Show all posts
ambok replied at 16-5-2017 07:47 AM
saya pergi dengan pakej, mudah diaorg yg uruskan semua....

post #91

i see, tq.
Reply

Use magic Report

Post time 22-5-2017 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by jerambatu at 22-5-2017 06:04 PM

Kalau nak fleksible, self drive lah.
Very safe. Boleh berhenti mana suka.
Sarajevo - Srebrenica - Travnik - Jajce - Bihac - Plitvice - Zadar - Split - Dubrovnik - Kotor - Mostar - Sarajevo. Epic journey.
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 09:53 AM | Show all posts
THANK YOU FOR INFO
Reply

Use magic Report

Post time 4-7-2017 09:53 AM | Show all posts
THANK YOU FOR INFO
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2017 07:59 AM | Show all posts
ambok replied at 16-5-2017 07:47 AM
saya pergi dengan pakej, mudah diaorg yg uruskan semua....

post #91



december ni dat brapa  yer?/ sy akan pergi hujan november.. mc menarik plak ms bersalji
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2017 06:35 PM | Show all posts
aiware replied at 10-7-2017 07:59 AM
december ni dat brapa  yer?/ sy akan pergi hujan november.. mc menarik plak ms bersalji

alamak, date yg tepat dah tak ingat, lebih kurang pertengahan menghala ke hujung Dec
dalam keadaan yg terlampau sejuk, telefon,ipad & gajet berisiko untuk rosak jika berterusan terdedah dalam cuaca bawah suhu beku . cara dia keluarkan sekejap2 jer untuk ambik gambar, pastu terus masukkan dalam bag atau poket seluar. bateri yg dicaj penuh atau hampir penuh tiba-tiba akan jadi 1%



hot pad penting, kat daiso ada jual, kalau aku , part yg paling penting utk ditampal adalah tapak kaki, sebelah kiri satu sebelah kanan satu , tak tahan woo, di plitvice lakes, ada 1 bahagian yang naik macam rakit besar gitu, yang tu paling sejuk, kaw2 jugak la rasa sejuk dia....air dikawasan yg tak dalam jadi beku, air yg dikawasan dalam tak beku , kita akan lalu di kawasan itu....
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 12:59 PM | Show all posts
ade org nak gi balkan ke.. nak join, tp xde buddies
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2017 11:16 PM | Show all posts
satu benda antara yg saya sgt berpuas hati dengan negara2 balkan ni, dalam masa lebih kurang 10 hari travel di beberapa negara , tiada satu pun toilet yang kenakan caj , dan semua toilet tu sangat bersih dan memuaskan . kalau banding dengan toilet stesen minyak di negara kita , sangat ketara bezanya.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2017 11:38 AM | Show all posts
msdanisya replied at 17-7-2017 12:59 PM
ade org nak gi balkan ke.. nak join, tp xde buddies

sya nak pergi 18hb sept ni... ada sapa2 yg pergi pd tarikh ni?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 03:30 PM | Show all posts
kaki_gossip replied at 5-8-2016 10:28 AM
Plitvice National Park, Croatia

yang ini bulan berapa ye pergi?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 03:46 PM | Show all posts
ambok replied at 17-7-2017 11:16 PM
satu benda antara yg saya sgt berpuas hati dengan negara2 balkan ni, dalam masa lebih kurang 10 hari ...

indeed.

Tapi my tour guide hari tu galakkan beli la hot drinks atau tidbits sebelum g toilet.

Apa pun, takle basahkn toilet. marah betul depa.

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:39 PM | Show all posts
jerambatu replied at 26-12-2016 07:43 PM
Baru balik semalam setelah 10 hari di Bosnia. Cuaca tengah sgt sejuk disana. Cecah -11 deg C.

Our ...

klu dicember ni dah msuk winter so siang dia singkat ke? i mean kul 5.30 tu dah gelap ke? ive been tu turkey before around this date pukul 5 dah gelap so mcm rugi je bayo mahal2 xleh nak fully utilsed the time
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:59 PM | Show all posts
jerambatu replied at 28-12-2016 02:29 PM
Pada hari ke 3 kami sewa kereta dan memandu ke Srebrenica. Melawat tempat pembunuhan beramai2 umat I ...

Ya Allah sayu hati tgk view yg mcm ni..thanks jerambatu for the wonderfull pixs & infos
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:02 PM | Show all posts
ambok replied at 15-5-2017 08:34 AM
Plitvice Lakes National Park ,

Menurut pemandu pelancong yg guide group kitaorg,

we plan to go during winter sbb cuti sek..nak tau siang dia sama je ke atau akan lebih pendek.plan nak ambik pakej tour je tp tu lah takut winter rugi masa siang pulak..dah la tgk itinireray pjalanan dr 1 point ke point tu mcm long distance.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2017 05:30 PM | Show all posts
mcd88 replied at 10-9-2017 11:38 AM
sya nak pergi 18hb sept ni... ada sapa2 yg pergi pd tarikh ni?

bestnya nk pegi balkan..plan sendiri ke ambik tour pakej?
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2017 06:00 AM From the mobile phone | Show all posts
I'm joining a trip to Balkan on the 12th of December. With IBC Tours.

Here's the thing - I've had bad experience with Kelana Convoy before (like borderline sexual harassment sort of thing) and I'm a bit nervous to join another tour company. But then I couldn't find time to arrange the itinerary on my own

So, my questions are:
1) Is IBC Tours a reputable company? Has anybody have had experience with them before?

2) I don't wanna splurge so much on winter clothes - but would a Balkan winter be more miserable compared to a UK winter; considering the Russian wind and all? (I don't exactly aced my Geography paper. Sue me )

3) Can anyone suggest off-the-beaten path destination/shop/cafe that I might be still be able to enjoy although I'm stuck with the tour's itinerary? I'd like to sneak out from time to time - just like the old days

Thanks in advance for your response.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050841s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list