Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
244289
View
2372
Reply

[ULTRA BEST!!] Antologi Kisah Paranormal Dammerung (Updated 19 April 2017)

[Copy link]

Author: dammerung       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 10-1-2016 01:21 PM | Show all posts
Edited by dammerung at 11-1-2016 10:52 AM

Kisah 7 : Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Sepang, 2007

Cuaca malam itu agak panas. Niqman hidupkan semula penghawa dingin Proton Iswara yang baru ditutup tak sampai 5 minit lalu. Dia baru kembali dari menghantar penumpang dari Taman Midah dan tersenyum girang memikirkan komisen yang akan diterimanya memandangkan Isnin depan orang akan mula bekerja setelah cuti panjang.

5 minit bertukar 15, dan 20. Niqman mematikan enjinnya. Dia keluar dan bersandar di hud lalu mengeluarkan rokok. Sambil menghembuskan asap, dia melihat sekelilingnya. Seperti yang dijangka, orang ramai berpusu-pusu keluar dari Pintu Ketibaan dan tergesa-gesa mencari teksi, cuma bukan teksinya.

Setelah hampir 1 jam menunggu, dari jauh kelihatan seorang wanita menuju ke arahnya sambil menarik bagasi. Tanpa menunggu ditanya, Niqman sudah siap membuka bonet sambil tersenyum kepada bakal penumpangnya.

Dari penampilan wanita tersebut, Niqman membuat andaian yang penumpangnya ialah seorang pramugari. Dua tahun di LCCT, dia sudah cam setiap uniform krew kabin syarikat penerbangan yang turun di sana. Tetapi uniform yang dipakai wanita itu tidak pernah dilihat sebelum ini. Mungkin juga bukan pramugari  tapi apa-apalah, bukan urusannya lagipun.

Raut wajah penumpangnya tipikal wanita keturunan Cina dan memiliki rambut separas bahu.

"Where to miss?" Tanya Niqman.

"Cyberjaya".

"Where in Cyberjaya miss?"

"Cyberjaya"

Hanya itu jawapannya. Biasanya Niqman tidak punya isu dengan penumpang yang ada masalah komunikasi tetapi kali ini dia rasa tak sedap hati. Apa-apa pun, pelanggan adalah rezeki. Niqman memandu ke Cyberjaya, tahu lah dia bagaimana menghantar wanita itu ke destinasinya nanti.

Sepanjang perjalanan ke Cyberjaya, Niqman rasa seperti membawa patung kerana wanita di belakang hanya kaku memandang ke depan sehingga Niqman terpaksa bertanya.

"Miss you know where to drop you?"

"Yes"

"Where miss?"

"Yes"

Makin tak sedap rasa hatinya. Niqman nekad kalau penumpang masih tidak menyatakan destinasinya, dia akan menurunkan di MMU sahaja.

Niqman menghidupkan lampu isyarat untuk memasuki simpang Cyberjaya dan penumpangnya bersuara.

"Please go straight"

Lega hati Niqman mengetahui penumpangnya boleh berkomunikasi lebih dari "Cyberjaya" dan "Yes". Wanita itu terus memberi tunjuk arah. Jika tadi dia melewati rumah-rumah moden, kini dia baru meninggalkan kawasan kampung dan memasuki sebatang jalan yang diapit hutan.

Niqman cuba tak berfikir yang bukan-bukan. Namun susah mahu di endahkan betapa seramnya jalan yang sedang dilalui sekarang.

Lampu Proton Iswara membelah kegelapan malam dan menyuluh bukit tinggi di hadapan. Sewaktu teksi berada di puncak, Niqman dapat melihat dua deret rumah teres di kaki bukit. Niqman bertanya di dalam hati siapa pula yang sanggup tinggal di tengah-tengah hutan ini.

"My house is the last."

Niqman angguk kecil dan menyusuri jalan menuju ke deretan rumah tersebut. Dia tidak perlu meninggikan lampu kerana Niqman melihat jelas di bawah cahaya bulan yang rumah-rumah disitu sudah lama tidak berpenghuni.

Lalang membanjiri laman-laman rumah dan pagar-pagar di selaputi pokok-pokok tumpang. Beberapa rumah masih menunggu waktu yang takkan tiba untuk disiapkan.

Penumpangnya mengarahkan supaya berhenti depan rumah paling hujung.  Niqman keluar sebaik penumpangnya membuka pintu dan segera ke bonet untuk mengeluarkan bagasi.

"Wait here I get money" kata wanita itu sambil menolak pagar lalu menarik bagasi menuju ke belakang rumah. Niqman menunggu sambil melihat rumah dengan laman terjaga kemas dan tingkap-tingkap  berlangsir.

Setelah hampir 3 minit menunggu, Niqman mengeluh. Ikutkan hati mahu sahaja dia berambus dari situ tetapi dia memerlukan wang tambang wanita tersebut.

Niqman mengambil keputusan untuk mengetuk pintu rumah. Sebaik di pagar, Niqman terkejut apabila mendapati pagar tersebut dikunci dengan mangga berkarat.

Dia pasti siapa pun yang menumpang teksinya tadi bukan manusia. Dengan segera Niqman ke teksi dan menghidupkan enjin. Oleh kerana mahu cepat, dia tiada masa untuk membuat putaran dan mahu berundur sahaja hingga ke jalan utama.

Sewaktu berundur Niqman ternampak sekujur tubuh berbalut kain putih dengan kepala diselubungi rambut panjang di laman rumah "penumpangnya".

Niqman panik dan melajukan unduran sambil melaungkan azan. Teksi sampai ke sudut jalan di mana dia harus masuk gear 1 dan memandu terus ke jalan utama. Sewaktu memutar kereta, lembaga tersebut melayang masuk ke hutan.

CD bacaan ayat-ayat Al-Quran yang memang tersimpan dalam teksi segera di masukkan ke dalam stereo. Bacaan Al-Quran berkumandang sambil Niqman memecut keluar dari kawasan perumahan.

Dia menghampiri puncak bukit dan dari jauh ternampak lembaga berjubah putih dengan rambut panjang mengurai berdiri di tepi jalan.

Di kala dalam ketakutan sempat juga dia berseloroh sendirian.

"Aku tak nak duit tambang kau, simpan ajalah! Jangan kacau aku!"

Proton Iswara meluncur laju. Niqman tak berani mahu melihat mana-mana cermin melainkan cermin depan. Dia memperlahankan kelajuan apabila memasuki kawasan kampung dan terus singgah di stesyen minyak pertama dilihatnya.

Setelah menenangkan diri, Niqman pulang ke LCCT. Di ceritakan pengalaman sebentar tadi ke teman-temannya di hentian teksi.

Mereka mengatakan mungkin ada sesuatu dalam teksi yang buat benda-benda halus ini tertarik. Ramai-ramai memeriksa teksi Niqman dan tak lama kemudian mereka menemui botol kecil sepanjang 1 jengkal berisi cairan hitam. Muncung botol tersebut diikat kain kuning.

Kata-kata salah seorang temannya membuatkan Niqman terkejut.

"Ini minyak dagu ni Man"

Seorang dari temannya mahu membeli botol tersebut dan Niqman bagi percuma sahaja.

Besoknya Niqman cuti satu hari untuk cuci teksi. Semenjak dari kejadian malam itu, Niqman lebih berhati-hati menerima penumpang.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2016 02:11 PM | Show all posts
dammerung replied at 10-1-2016 12:21 PM
Seleksi Kisah Pendek Terpilih : Sepang, 2007

Cuaca malam itu agak panas. Niqman hidupkan semula p ...

meremang baca citer yg ni...
lebih kurang citer kat highland towers...pemandu teksi menurunkan penumpang kat situ..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2016 11:15 AM | Show all posts
best tt...cternye mmg scary...plg scary mat sentol..sbb brupa elokkn....lau rupa dh hodoh tntu2 kita knal...sbb tu x brani nk msuk2 utan ni...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2016 11:21 AM | Show all posts
dammerung replied at 10-1-2016 01:21 PM
Kisah 7 : Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Sepang, 2007

Cuaca malam itu agak panas. Niqman hidupk ...

best citer TT
seram tol ar kalo jd driver teksi ni kena plak amik cust malam2.


Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2016 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Tu minyak dagu sapa punya
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2016 01:29 PM | Show all posts
best...acaner leh terselit minyak dagu dlm kete....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2016 02:23 PM | Show all posts
@zawara
@woddy

Menurut Niqman, bertahun dia bawak teksi penumpang pernah meninggalkan macam-macam dalam teksi...termasuklah wallet, henpon, kamera DSLR, handycam, pasport, bekal makanan (yang ada makanan), keris, parang, salinan pakaian dalam perempuan (bra & panties), jaket, suit dan macam-macam lagi...

antara benda paling pelik ialah bekas abu mayat yang seharian kat lantai seat belakang. Tapi takde kena kacau hantu pun. Niqman tahu pun sebab owner tu call syarikat teksi dan cakap tertinggal benda alah tu..

kadang-kadang benda tertinggal ni bukan sahaja tak sengaja/terlupa...ada juga yang sengaja ditinggalkan...

kes ubat dagu tu Niqman tak tau sapa punya, mungkin salah seorang penumpangnya hari tu...terselit kat poket belakang seat driver
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2016 02:27 PM | Show all posts
owhhh mcm tu kisahnya....terima kasih t.t bgi pencerahan...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2016 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Scarynya bawak teksi..benda2 kurafat pun org sengaja tglkan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2016 02:33 PM | Show all posts
zawara replied at 11-1-2016 02:28 PM
Scarynya bawak teksi..benda2 kurafat pun org sengaja tglkan..

memang colorful life drebar teksi ni..macam-macam ragam orang jumpa..
pernah juga Niqman cerita yang laki bini nak pergi rumah orang kawen bergadoh dalam teksi...gadoh punya gadoh si laki cakap "you cakap sekali macam tu aku ceraikan kan ko!" bini dia pulak naik darah agaknya terus dok cabar-cabar, sebut sebut punca gadoh tu...dah dari mengantar ke rumah orang kawen..terus melencong pi rumah pak imam tanya hukum...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2016 03:33 PM | Show all posts
dammerung replied at 10-1-2016 01:21 PM
Kisah 7 : Seleksi Cerita Pendek Terpilih - Sepang, 2007

Cuaca malam itu agak panas. Niqman hidupk ...

fuhhh zaman aku keje kt cyber thn 2008 pn dah seram dh..... area mana ek rumah teres tu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2016 03:35 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 11-1-2016 03:33 PM
fuhhh zaman aku keje kt cyber thn 2008 pn dah seram dh..... area mana ek rumah teres tu?

rasanya area Dengkil tak pun jalan menuju Bangi lama. Kalau ikut logiklah sebab situ je yang masih ada kampong-kampong melayu dengan rumah-rumah lot yang kadang-kadang ada sederet dua projek perumahan out of nowhere..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2016 03:40 PM | Show all posts
dammerung replied at 11-1-2016 03:35 PM
rasanya area Dengkil tak pun jalan menuju Bangi lama. Kalau ikut logiklah sebab situ je yang masih ...

mgkn la kot..cyberjaya even kawasan moden n hi tech smpai skg seram...

kesah hantu cyber mmg byk la.... perangai foreigner kt sana pn hazab gak
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2016 03:48 PM | Show all posts
dammerung replied at 11-1-2016 03:35 PM
rasanya area Dengkil tak pun jalan menuju Bangi lama. Kalau ikut logiklah sebab situ je yang masih ...

mgkn la kot..cyberjaya even kawasan moden n hi tech smpai skg seram...

kesah hantu cyber mmg byk la.... perangai foreigner kt sana pn hazab gak
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2016 03:48 PM | Show all posts
dammerung replied at 11-1-2016 03:35 PM
rasanya area Dengkil tak pun jalan menuju Bangi lama. Kalau ikut logiklah sebab situ je yang masih ...

mgkn la kot..cyberjaya even kawasan moden n hi tech smpai skg seram...

kesah hantu cyber mmg byk la.... perangai foreigner kt sana pn hazab gak
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2016 03:49 PM | Show all posts
dammerung replied at 11-1-2016 03:35 PM
rasanya area Dengkil tak pun jalan menuju Bangi lama. Kalau ikut logiklah sebab situ je yang masih ...

mgkn la kot..cyberjaya even kawasan moden n hi tech smpai skg seram...

kesah hantu cyber mmg byk la.... perangai foreigner kt sana pn hazab gak
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2016 04:26 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 11-1-2016 03:49 PM
mgkn la kot..cyberjaya even kawasan moden n hi tech smpai skg seram...

kesah hantu cyber mmg b ...

ida dah knapa...smpai bnyk kali komennya.....echo ke....hehehe.....
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2016 04:30 PM | Show all posts
nuerulcayang replied at 11-1-2016 04:26 PM
ida dah knapa...smpai bnyk kali komennya.....echo ke....hehehe.....

ayoyoyoyo terposting byk kali plak..

maafkan sy tuan tanah
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2016 10:59 PM | Show all posts
suka semua ceritanya terutama sekali Mat Sentul...masih tertanya2 apakah itu..belum pernah dengar atau baca penampakan camtu...fascinating...menakutkan
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2016 01:28 AM | Show all posts
x de citer lg ke
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2016 09:01 AM | Show all posts
citer Mat Sentol tu mmg legend lah...2-3 kali aku ulang baca...tak seram tp sangatlah misteriusnya...aku teringat cerita2 org2 tua dulu dorg panggil benda ni hantu hutan....good job TT....
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2016 09:22 AM | Show all posts
we want moreeee TT!!
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2016 10:46 AM | Show all posts
idakamaruddin replied at 11-1-2016 04:30 PM
ayoyoyoyo terposting byk kali plak..

maafkan sy tuan tanah

haha....ni bkn tuan tanah la..ak rakyat marhaen yg meminati cter tt...x marah pn saje usik ko...
nmpk sgt ko menikmat cter2 tt smpai post bnyk kali..hihi
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2016 12:11 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 6-1-2016 10:04 AM
sian kt arwah mat sentul hantu setan menyerupai arwah...

misteri btl hantu tu.....

Mat SentOL lom arwah lagi.. baru2 ni org viral sal dia.. siap ad gambr terbaru..
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2016 04:27 PM | Show all posts
terbaek tt
sume story cukup perisa
seram sejuk dibuatnya
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.070003s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list