Pernah makan tak Burger Malaysia? Saiznya lebih kecil dari burger-burger lain namun sangat sedap dan mengenyangkan. Kalau masih ingat, di kantin-kantin sekolah selalu jual Burger Malaysia ini. Tahun 90-an harganya hanya 20sen sebiji, sekarang tak pasti lah dah berapa pula harganya. Menariknya, Burger Malaysia tidak menggunakan daging atau ayam tetapi hanya menggunakan inti sambal ikan bilis. Memang simple dan sedap. Kepada yang nak cuba buat sendiri burger ini, ikut resipi dibawah ini. Resepi mudah dan cepat ini dipetik dari blogopsi.com. Bahan-Bahan - 200 gm tepung gandum - 140 ml susu atau air - 2 sudu kecil dry yeast
- 2 1/2 sudu besar gula halus - 1/2 sudu kecil garam - timun - sambal ikan bilis - minyak untuk menggoreng Cara Membuat Burger Malaysia 1. Mula-mula campurkan tepung gandum, susu, gula halus, garam, dan dry yeast ke dalam mangkuk sesuai. uli campuran tadi hingga tidak melekat ditangan kemudian bulat-bulatkan dan biarkan kembang 2 kali ganda 2. Tumbuk doh roti tadi supaya angin keluar kemudian bahagikan kepada 8 bahagian dan buat bentuk bulat. 3. Kemudian biarkan naik dua ganda lagi. panaskan minyak dan goreng bulatan tadi hingga berwarna kekuningan atau hingga masak. 4. Akhir sekali, belah roti tadi tapi ingat jangan sampai putus kemudian isi dengan timun yang dihiris nipis dan sambal ikan bilis. okay, burger siap untuk dihidangkan. Note : sapukan tangan dengan tepung yang banyak sebelum angkat doh untuk dimasukan didalam kuali supaya doh tidak melekat di tangan. - CARI |
55
Bagus |
7
Marah |
28
Terkejut |
24
Sedih |
21
Lawak |
14
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT