Sudah jemu dengan kaedah memasak ayam yang biasa? Rungsing rasanya mencari hidangan ayam yang lebih istimewa bukan? Kalau ini yang membelenggu fikiran, apa kata cuba Kaedah Masak Ayam Dalam Pasir pula.
Kedengaran agak pelik, tapi bila melihat hasilnya mesti terkejut kerana ayam yang dimasak dengan cara begini lebih lembut dan berjus. Kaedah ini memerlukan anda untuk melakukan perapan ayam terlebih dahulu. Resipi Perapan Ayam (untuk seekor) Bahan-bahan 1 ekor ayam 3 biji buah keras 4 batang serai 1 ibu jari halia 1 ibu jari kunyit hidup belacan cili (dikisar garam Langkah-langkah
1. Kisar semua bahan perapan ayam 2. Lumur sekata pada ayam 3. Perap ayam Kaedah Masak Ayam Dalam Pasir 1.Buat lubang pada kawasan pasir yang sesuai untuk letak seekor ayam. Ayam yang siap diperap dibalut dengan kerajang aluminium dengan kemas bagi elak pasir masuk ke dalam ayam. 2. Letakkan bara arang di sekitar ayam 3. Begini keadaannya apabila sudah letak bara api di sekeliling 4. Timbuskan dengan pasir tetapi jangan terlalu tinggi dan letak lagi bara arang di atas pasir 5. Bakarkan kayu atau arang di atas pasir yang ditimbus. Tunggu selama 1 jam 6. Selepas sejam, arang akan jadi seperti ini di atas pasir. Anda perlu berhati-hati kerana pasir ini panas 7. Rupa ayam yang telah siap dimasak di dalam pasir tadi. Memang sedap dan terasa rempah-rempah yang diperap -Kredit Resipi: The Vocket Bagi sesiapa yang ingin mengadakan hari keluarga atau apa-apa aktiviti bersama rakan di tepi laut, wajib cuba kaedah ini ya. -CARI
|
14
Bagus |
14
Marah |
17
Terkejut |
26
Sedih |
27
Lawak |
29
Bosan |
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
Anonymity
ADVERTISEMENT