Sebenarnya, ramai di antara kita tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk menyediakan dan menikmati makanan berkhasiat terutamanya pada permulaan hari, iaitu pada waktu pagi yang sibuk.
Sedangkan kesibukan itu memerlukan anda sentiasa aktif, sihat dan juga kuat. Usah risau, protein yang berkualiti tinggi dapat membantu badan kita berfungsi dengan optimum. Mengapa protein? Protein merupakan antara nutrien yang paling penting untuk kesihatan, fungsi penting protein untuk badan anda termasuklah: - Protein merupakan blok pembina tubuh. Rambut, kulit, mata, otot dan organ kita semuanya dibuat daripada protein.1
- Protein juga membantu membaiki dan membina tisu badan. Pengambilan protein membantu badan membina otot yang kuat, dan membantu mengelakkan penyakit.2 -Menguatkan sistem imun anda. Protein membentuk antibodi yang membantu mencegah jangkitan dan penyakit.2 Apakah sumber protein? Daripada manakah anda boleh mendapat protein? Kebanyakan makanan yang kita makan mengandungi protein. Tetapi bukannya semua protein mempunyai kualiti yang sama. Menurut Indra Balaratnam, Pakar Perunding Pemakanan dari Indra Balaratnam Nutrition, kualiti protein diukur dengan sama ada ia mengandungi semua 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita. Selain itu, kualiti protein juga diukur sejauh mana ia boleh dihadamkan dan diserap atau digunakan oleh badan. Protein daripada sumber haiwan seperti daging, makanan laut dan telur dianggap lebih lengkap secara biologi, atau lebih berkualiti tinggi berbanding protein daripada tumbuhan seperti kacang dan taufu, kerana ia mengandungi 9 asid amino yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita.1 Susu ialah sumber protein yang berkualiti tinggi Kebanyakan orang mendapat sumber protein daripada daging, makanan laut atau telur. Akan tetapi, daging, telur dan makanan laut memerlukan masa untuk disediakan dan pemanasan atau terlebih masak boleh memusnahkan beberapa jenis asid amino2 atau nutrien lain dalam makanan. Namun, mereka tidak menyedari bahawa susu sedia diminum juga mengandungi protein yang berkualiti tinggi seperti daging di mana kedua-duanya kaya dengan 9 asid amino yang tidak dapat dihasilkan oleh badan kita. Selain itu, susu sedia-diminum boleh diminum terus tanpa sebarang penyediaan. Oleh itu, susu sedia diminum adalah pilihan sumber protein berkualiti tinggi yang amat baik pada waktu pagi yang sibuk. Indra juga berkongsi bahawa susu lebih mudah dihadam, bermakna badan dapat menggunakan nutrien dengan efisien sementara kita melakukan aktiviti seharian kita. Tambahan pula, pengambilan protein yang tidak mencukupi akan menyebabkan tumbesaran terbantut3. Wujudkan keluarga yang aktif dengan otot dan tulang yang kuat dengan Dutch Lady +Protein Kita memerlukan otot dan tulang yang kuat untuk pelbagai jenis aktiviti fizikal walaupun aktiviti seharian yang mudah, seperti untuk berjalan, naiki tangga, senaman dan sebagainya. Susu yang sememangnya tinggi dengan kalsium, penting dalam membantu pembinaan tulang dan gigi yang kuat dan sihat. Untuk kanak-kanak, kalsium membantu dalam perkembangan tulang dan gigi4 yang sihat dan sangat penting sebelum mereka mencapai 'tahap puncak' kepada jisim tulang mereka.5 Namun, untuk orang dewasa, kalsium membantu mengekalkan kesihatan tulang dan mengurangkan risiko kehilangan jisim tulang.5 Produk baharu susu Dutch Lady +Protein mengandungi protein berkualiti tinggi, berkalsium tinggi dan padat dengan pelbagai nutrien yang penting untuk badan kita seperti Vitamin A, Vitamin B2 dan Vitamin D. Hanya dengan dua gelas Dutch Lady +Protein membantu untuk memenuhi 40% keperluan protein6 anda dan keluarga bagi membolehkan kesemua aktiviti seharian dapat dilakukan dengan mudah! Sediakan Dutch Lady +Protein ketika bersarapan hari ini untuk permulaan hari yang kuat untuk anda dan keluarga. Untuk maklumat lanjut, sila layari Facebook Dutch Lady Malaysia di www.facebook.com/spread.the.goodness.of.milk atau laman www.dutchlady.com.my/plusprotein. Rujukan: 1 Hoffman JR & Favlo MJ. Protein – Which is best? Journal of Sports Science and Medicine. 2004; 3: 118-130. 2 Recommended Nutrient Intakes for Malaysia, 2017. A report of the technical working group on nutritional guidelines. Ministry of Health. 3 Stephenson TJ & Schiff WJ. (2016). Human nutrition: science for healthy living. McGraw HIII Education, New York. 4 MOH (2010). Guide to Nutrition Labelling and Claims (as at December 2010). Food Safety and Quality Division, Ministry of Health Malaysia, Putrajaya 5 National Institutes of Health (1994) NIH Consensus Statement 12:4. Optimal Calcium Intake. Bethesda, MD: NIH 6 In accordance to NRV Malaysia |
dekmieDandy replied at 3-4-2019 02:22 PM
dulu2 suka sangat minum susu. hampit tiap hari minum, kalau jalan2 kat luar pon memang beli air susu ...
manjalara_01 replied at 4-4-2019 10:36 AM
yg vegan tu semua m'garut la...jgn mudah t'pengaruh dgn trend..
fikir logik je..tgk gigi u all, t ...
Meiizu replied at 6-4-2019 02:45 PM
Org vege ni biasa I jumpa kurus2 je kann..kurang khasiat kot
Meiizu replied at 6-4-2019 02:45 PM
Org vege ni biasa I jumpa kurus2 je kann..kurang khasiat kot
Meiizu replied at 6-4-2019 06:44 AM
Lactose intolerance...lepas u minum jadi apa? Muntah ke sakit ke apa?
ADVERTISEMENT