CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Hari Raya 2015 Juadah Kuih Lihat artikel

Elak Bosan Ketika Berbuka & Bersahur dengan Lasagna

9-6-2015 06:18 PM| Diterbitkan: CMFreporter2| Dilihat: 5122| Komen: 3

Description: Variasikan menu berbuka dan berashur agar tidak cepat berasa bosan!
Oleh: CMFreporter2

Kadang-kadang anak tekak sudah bosan menerima nasi setiap kali berbuka atau bersahur.

Untuk kelainan apa kata mencuba menu lasagna ini.


Masa:
Penyediaan: 30 minit | Memasak: 40 minit | Keseluruhan: 70 minit
Jumlah Hidangan :
Bahan-Bahan:

kepingan lasagna segera, tak perlu rebus
parutan keju mozarella, secukupnya
serbuk keju parmesan, secukupnya
Bahan untuk sos bolognaise:
300 gram daging atau ayam kisar
379 gram @ 1 jar kecil sos prego traditional
3 sudu besar minyak zaitun extra virgin
1 biji bawang besar kuning, potong dadu kecik
4 ulas bawang putih, hiris nipis
1 biji capsicum hijau, potong dadu
6 biji cendawan butang, hiris nipis
1 cawan carot yg dipotong dadu kecil
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk sos putih:
2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
2 keping keju cheddar cheesedale
1 sudu besar serbuk parmesan cheese
1 1/2 cawan fresh milk atau susu full cream
lada putih dan garam secukup rasa
Nota: guna 3 keping cheese jika tak masukkan keju parmesan

Cara Penyediaan:

Cara untuk masak sos bolognaise:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga lembut, kemudian masukkan bawang putih dan diikuti daging kisar. Kacau sehingga daging kering airnya.
Masukkan serbuk lada hitam, cendawan, dan apabila cendawan sudah layu masukkan pula capsicum, karot dan sos prego. Masak sehingga karot lembut. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Tambahkan air jika kuah kering. Perlu dilebihkan kuah kerana kepingan pasta yang dugunakan adalah yang segera atau kering.

Cara untuk memasak sos putih:
Panaskan 2 sudu mentega dalam periuk kecil. Apabila cair masukkan tepung gandum dan kacau sebati.
Tuangkan susu dan masukkan cheddar cheese bersama parmesan cheese. Kacau seketika sehingga kuah sedit pekat dan masukkan lada putih seta sedikit garam. Hati-hati bila masukkan garam kerana cheese sudah rasa masin.
Angkat dan sejukkan


Cara untuk membuat lasagna:
Sapu bekas caserole mentega supaya tidak melekat. Susun kepingan lasagna rapat-rapat.
Kemudian tuang sos bolognese, ratakan. Sendukkan pula sos putih diikuti mozarella dan parmesan cheese.
Ulang semula dengan menyusun kepingan lasagna, sos bolognese, sos putih, mozarella cheese dan sedikit parmesan cheese.



- CARI Infonet
4

Bagus
4

Marah
8

Terkejut
21

Sedih
12

Lawak
9

Bosan

Friends Rank (58 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kanaganpilley 9-6-2015 12:22 PM

raya makan lasagna?.. itu kawan melayu saya pun ada makan maruku juga raya time

Quote bellaa 24-6-2015 11:38 AM
sedap sungguh.
Quote amersudahbesar 30-6-2015 09:13 AM
bru lepas try! sedap !

Lihat semua komen(3)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-4-2024 12:48 PM GMT+8 , Processed in 0.049332 second(s), 32 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top