CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kerang Goreng Cencaluk Sekali Makan Esok Nak Buat Lagi

20-9-2016 11:19 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 7483| Komen: 25

Description: Kerang sememangnya sedap jika direbus atau dibakar kemudian dicicah bersama sambal..

Oleh : Dean BZ

Kerang sememangnya sedap jika direbus atau dibakar kemudian dicicah bersama sambal.

Selain itu, kerang juga biasanya dimasak bersama mee sebagai penambah rasa. Pendek kata, semua orang pasti pernah merasa keenakan mee atau chow kuey teow kerang.


Tapi menu kali ini mungkin pertama kali anda dengar iaitu Kerang Goreng Cencaluk. Wow, dengar nama pun dah kecur liur, belum lagi sedut dan kunyah kerang-kerang tu satu persatu. 

Sesiapa yang ingin mencuba bolehlah mengikut satu persatu cara-cara dibawah ini. 




Bahannya:
300gm kerang ~ dibersihkan,direbus dan kopek kulit ( buang kulit sebelah je)

2sb cencaluk
6 tangkai cili padi ~ dipotong kecil
1/2 biji bawang holland ~ dipotong dadu
sos cili secukupnya
sos tiram secukupnya
sedikit margerin + minyak ~ utk menumis

Bahan dimesin:
7 tangkai lada merah
2 biji bawang putih 
sedikit belacan

Caranya:
1. Panaskan minyak + margerin, tumis bahan yang dimesin hingga wangi dan garing.
2. Masukkan cencaluk, cili padi, bawang holland, sos cili dan sos tiram. Gaul rata hingga sebati.
3. Masukkan kerang, gaul rata dan tutup api. Jangan masak terlalu lama, nanti isinya liat.
4. Sedap dimakan dengan nasi atau dimakan begitu saja


Selamat mencuba! - CARI



Sumber - bilaudamenulis.blogspot.my
19

Bagus
24

Marah
14

Terkejut
26

Sedih
28

Lawak
27

Bosan

Friends Rank (138 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dubuk 20-9-2016 11:47 AM
sedapnyaa sroott sroooottt
Quote Ipo 20-9-2016 12:00 PM
sedap nih........first time tahu masak guna cencaluk
Quote prettyuglybabe 20-9-2016 12:02 PM
ada cencaluk.. letak lagi belacan..
hujung hujung sok sek sok sek kena resdung
Quote zameyla 20-9-2016 03:16 PM
sedapnya.....

lepas makan jenuh bersin...gatai hidung...
Quote optiplex53 20-9-2016 03:25 PM
sedap nih... cencaluk ada kat rumah... boleh try....
Quote hanisbunny 21-9-2016 06:19 AM
sedapnyeee...I suke kerang...tp bab nk mengopek kulitnya mmg hazabb la..huhuhu...tp the most fav haruslah rendang kerang + nasi panas.....heaven
Quote ivy6466 23-9-2016 01:20 AM
sedap, mau try
Quote shalola 24-9-2016 10:16 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:16 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:16 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:16 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:16 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:16 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:16 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:16 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:16 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:16 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:16 AM
Wah..tq tq..hehe
Quote shalola 24-9-2016 10:16 AM
Wah..tq tq..hehe

Lihat semua komen(25)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-4-2024 11:53 AM GMT+8 , Processed in 0.057397 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top