Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
8519
View
178
Reply

Rutin penjagaan muka

[Copy link]

Author: amboimak       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-7-2019 09:42 AM | Show all posts |Read mode
Nak tanya forumer apa rutin penjagaan muka harian korang?

My routine:

Cuci > Toner > Essence water > Serum/vitamin water > Cream

Kalau siang tambah sunblock

Seminggu 2@3 kali face mask..


So far alhamdulillah ok muka... jerawat naik bila hormon nak period aje la
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 10:11 AM | Show all posts
tt xpki moisturizer ek??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2019 10:11 AM | Show all posts

oh haha cream saya tu moisturizer hahahaha ampun
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 10:13 AM | Show all posts
amboimak replied at 11-7-2019 10:11 AM
oh haha cream saya tu moisturizer hahahaha ampun

oh....ok...hurm...xsuka pki moisturizerlah.....huwaaaaa..mcm mana nk buat xtau
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2019 10:14 AM | Show all posts
msdummy.2018 replied at 11-7-2019 10:13 AM
oh....ok...hurm...xsuka pki moisturizerlah.....huwaaaaa..mcm mana nk buat xtau

maybe tak jumpa yang sesuai?

pakai brand apa? saya tak boleh pakai jenis too watery.. rimas
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
My current routine:
Wash > toner > essence > serum > moisturiser

Muka iols ok lah takde jerawat but tak lah flawless. Nak try new products takut naik jerawat ke apa cos kulit iols sensitive sikit tapi tak nak lah muka duk gini je. Teringin juga muka flawless no pores gitu.
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 10:33 AM | Show all posts
make up cleaner, cleanser, toner, serum, day cream with spf/night cream, eye cream

2x a week mask
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 10:34 AM | Show all posts
msdummy.2018 replied at 11-7-2019 10:13 AM
oh....ok...hurm...xsuka pki moisturizerlah.....huwaaaaa..mcm mana nk buat xtau

kulit muka tak kering?

Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Sharing is caring
Iols ngah baru nak start rutin cm uols neh
Sebabnya dolu ada buat then malas..
Skang br nak buat balik..
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 11:04 AM | Show all posts
amboimak replied at 11-7-2019 10:14 AM
maybe tak jumpa yang sesuai?

pakai brand apa? saya tak boleh pakai jenis too watery.. rimas

dh try pki moisturizer yg based air...tp still rasa muka tuh oily....bila nk amik wuduk, i kena make sure muka i btol2 bersih dr mositurizer....lecehhh
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 11:05 AM | Show all posts

tak sgt..janji i jgn skip toner, masker
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 11:29 AM | Show all posts
rutin saya tersangat la ringkas

cleanser & serum

kalau ingat.. scrub seminggu sekali
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 11:33 AM | Show all posts
nak tanye kalau pg2 kita bgn perlu ke kita basuh muka dgn cleanser?
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 11:45 AM | Show all posts
utk moisturizer, iols skrg pakai simplysiti dermagic. Texture best, x oily, cepat serap
65216748_724880854612988_7218355770803262300_n.jpg



Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 11:57 AM | Show all posts
Edited by shunnaray at 11-7-2019 12:01 PM

dulu gigis la jugak ikut korean 7 skin method tu tapi lani mcm kemalasan lak

rutin iol yg berkulit combination ni:

pagi: cleanser - toner - eye serum - serum (time rajin jer) - moisturizer - uv essense

malam: cleansing oil - cleanser - scrub (2x seminggu) - toner/acid (gilir2 setiap minggu) - mask (once a while)

btw nak tnya uols moisturizer apa yg tak bg muka nampak oily yer? jenis terus meresap ke kulit tu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2019 12:26 PM | Show all posts
adawiyah_hakim replied at 11-7-2019 11:29 AM
rutin saya tersangat la ringkas

cleanser & serum

masa zaman umur 20-an dulu saya pun simple gitu2 juga..

tapi seronok tengok orang yang kulit elok tak renyah2 jaga kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2019 12:27 PM | Show all posts
mawar_mustika replied at 11-7-2019 11:33 AM
nak tanye kalau pg2 kita bgn perlu ke kita basuh muka dgn cleanser?

ada yang kata tak perlu sebab muka dah dibersihkan sebelum tidur..

tapi kalau pakai soft cleanser type ok je kan basuh pgi2 tu dgn cleanser
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2019 12:28 PM | Show all posts
messymimi replied at 11-7-2019 11:45 AM
utk moisturizer, iols skrg pakai simplysiti dermagic. Texture best, x oily, cepat serap

...

wah.. ada hyaluronic acid memang bagus kan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-7-2019 12:30 PM | Show all posts
shunnaray replied at 11-7-2019 11:57 AM
dulu gigis la jugak ikut korean 7 skin method tu tapi lani mcm kemalasan lak

rutin iol yg berk ...

bila u sebut eye serum tu baru terfikir a ah la i tak pakai i serum..

tahlah.. i pakai cream hada labo je.. tapi mmg kena tempek pap pap pelan2 sampai dia serap.. i tak sure moisturizer apa yang serap laju.. kadang geram juga sebab kena tunggu few minutes baru menyerap kan..

u pakai moisturizer apa
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2019 12:53 PM | Show all posts
amboimak replied at 11-7-2019 12:30 PM
bila u sebut eye serum tu baru terfikir a ah la i tak pakai i serum..

tahlah.. i pakai cream ha ...

iol guna TO NMF. ok jer moisturizer ni mmg hydrating. cuma yg tak best tu belum tghari dah berkilat kt T zone..tapi kat pipi ok jer. kot sbb kulit iol combi kan...dok pikir nak tukar brand lain tp tgh survey2 lagi...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.095953s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list