Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
CARI Infonet Portal Semasa Lihat artikel

Trend Pembaca Ke Arah Digital Antara Punca Majalah Ujang dan Apo Tutup

11-8-2015 02:06 PM Komen: 53
Oleh Fyruz Hanna

Enam sebab utama penutupan majalah lawak yang pernah mendapat tempat dikalangan anak-anak muda suatu masa dahulu. 

Antara sebabnya adalah:
1.trend pasaran yang lemah, 
2.kos operasi yang tinggi 
3.nilai matawang yang semakin jatuh
4. harga kertas yang melambung
5. GST
6. Trend pembaca ke arah digital.

Memetik daripada laporan TheHypeMedia, Pengarah urusannya sedang dalam mengusakan satu rangka perangancangan untuk mendigitalkan majalah tersebut.

Penutupan majalah ini memperuntukkan pampasan sebanyak RM1.7 juta sebagai saguhati kepada kakitangan yang tidak bernasib baik. -CARI Infonet.

Apa Reaksi Anda...

Bagus
11
Marah
25
Terkejut
7
Sedih
12
Lawak
8
Bosan
25
Komen: 53
Komen

Anda Mungkin Meminati

Komen Terbaru

Quote tomatome 15-8-2015 11:24 AM
Nmpak sangat da tua .. Budak skrg tau ke komik ni?

Lain-lain Komen

Quote pisang69 11-8-2015 10:10 AM
aku ingat zmn ujang 94-97..kertas gred baik......bila moy ambik alih..kertas buruk giler...harga pun mahal skit...x dinafikan lukisan mereka cantik2..tp bila print kt kertas buruk tu..aiyoo...teruk benor...
Quote GhostWalking 11-8-2015 10:13 AM
pisang69 replied at 11-8-2015 02:10 AM
aku ingat zmn ujang 94-97..kertas gred baik......bila moy ambik alih..kertas buruk giler...harga pu ...

lepas tu dakwatnya melekat kat jari
Quote bottombikini 11-8-2015 10:16 AM
GhostWalking replied at 11-8-2015 10:13 AM
lepas tu dakwatnya melekat kat jari

aah..itam2 jari kan..


Quote pisang69 11-8-2015 10:19 AM
GhostWalking replied at 11-8-2015 10:13 AM
lepas tu dakwatnya melekat kat jari

tulah pasal...

beza dgn mr.ujang..dia kluokan majlh lanun/varialawak..guna kertas nipis tapi warna putih..kira okla..masih cantek..harga pun msih bleh beli...

moy print ujang..kualiti kertas level bawah dr kertas suratkhabar...pastu caj jual..mahal...
takdinafikan lukisan diorg lawa2...manual dan digital..tp bila print kt paper murahan...karya ko dh mcm taik...

gila-gila pun printing ok...masih maintain je kualiti..
Quote chinta89 11-8-2015 10:28 AM
rindu nk baca kartun dlm majalh2 ni..
Quote lucky_peace 11-8-2015 10:56 AM
suka kt komik sireh kampus life.... citer pasal die study kt auckland dulu.....
Quote samperit 11-8-2015 11:16 AM
download.jpg

fav

Quote ajinomotonosuga 11-8-2015 11:18 AM
patut management 10 taun dulu dah nampak seme ni or lebih awal..tu penting nya wawasan

tgk arah dunia berubah camno

tenguk je nokia..satu masa dulu seme kenal.masuk jek iphone..mana nokia hari ini? tgk kete british amerika dan apa jadi depa hari ini

so kenapa management tak tenguk? dengan usia mesia jauh sangat muda prospect patut sangat cerah

dah plak ujang apo ramai die hard fans

contoh depa leh masuk line astro..dok bincang buat SITCOM misal APO UJANG?  IDEA ni mai kat sini sekarang ni gak.. ramai pelawak2 baru tu..raja lawak maharaja lawak..amik isi dari apo ujang seme tu tuko jek

combine kompeni apo ujang buat digital , masuk silver skrin, masuk kabel tv..agresif

napa tak terfikir? pasai pa saya sat sat ni leh dapat ilham cam tuh? sapa kasik? takkan iblis kut

apatah lagi PI MAI PI MAI TANG TU lama dah terkubor..depa pun ada die hard fans

tenguk otak sabri yunus buat karoot komedia..oang cam ni yang saya cukup2 respect

dan wajar sabri yunus di beri dato..dato sabri kalo sapa takmo sebut bior saya sebut dato sabri

dia menten budaya, kekalkan budaya dalam arus perubahan baru

oang cam ni apo ujang kene kejo dan gali otak dia minta pandangan.. tadak apa yang sudah terlambat
Quote pisang69 11-8-2015 11:25 AM
ajinomotonosuga replied at 11-8-2015 11:18 AM
patut management 10 taun dulu dah nampak seme ni or lebih awal..tu penting nya wawasan

tgk arah d ...

good point ji..tp sebenarnya..top management Moy...bukanlah dr kalangan org yg bikin kartun..even nak lukis org lidi pun x pandai..yelah bekas adun umno..tau kencing org..bolehla..
hala tuju takde..konsep yg original..yg mr.ujang garap diorg x pegang...yes, mr.ujang tu sgt keatif..penuh idea..even dia x lukis..dia bleh jd penulis yg sgt bagus, jrg ada kartunis bisa jd penulis yg baik..mjlh upin ipin dulu penah dpt idea dr beliau...
Quote milot 11-8-2015 11:29 AM
Cite2 katun ni xnk buat drama bersiri ke? Idea ad..
Quote ajinomotonosuga 11-8-2015 11:39 AM
pisang69 replied at 11-8-2015 11:25 AM
good point ji..tp sebenarnya..top management Moy...bukanlah dr kalangan org yg bikin kartun..even  ...

sebagai negara masih muda..aku caya mesia tu banyak potensi, cuma ko kene ada orang2 tertentu esp daya berani mencuba kreativiti segalanya tuh

semua dah ada di mesia tu kecuali IDEA aje..

kalo ko kenal depa2 tu ko kasik saranan jek..aku bisa kasik idea saranan aje

aku asuh otak aku kalo ada apa saja tak kire buruk mana kritikal apa pun..always tgk apa boleh buat apa buleh cuba? tamo dok berdondang sayang sedih dok pk negatif dan tamat segala

it is not the end of the world..always cakap cam tu kat diri kita..always

ko pun tau astro tu banyak program sampah..local supplied tak nah cukup dan berkualiti

bukan pertama kali pun..budak kampun dato lat tu penah masuk animasi but apa jadi aku tak tau dan aku dok tgk memang banyak kene perbaiki..biasa la tuh

tok kadiaq pun dah pencen..aku baca blog dia, bisnes tutup, tadak demand, anjung sari seme tu bungkus..so what to do? pengalaman ilmu dia mak aihhhhh sure bagus..apa kata pi carik dia mintak dia nya pandangan kaa apa kaa..

tapi bab buat sitcom tu aku pk sangat2 prospektif laa..tgk hafsham pertama kali cuba kat tv3 pi mai tu..ko pun tau tv3 tu pertama swasta lepas oang dok di sogok rtm2 rtm1..aku membesar ngan rtm

banyakk oang2 penuh ilmu dan pengalaman hari ni dok takdok keje..tak tau nak pusing mana..kalo oang nampak ni malapetaka kita asuh otak kita cakap ini blessing in disguise, rahmat tuhan tu turun macam2 bentuk..tu penting akal.. TAPI MUFTI PERAK KATA JANGAN PAKAI OTAK DAN AKAL UNTUK AGAMA!!

camna ko tak sedih nak idup di mesia? bukan calang2 manusia dan jawatan haa macam mana rakyat tu tak gelisah? kalo yang dok atas tu tokleh di harap dan takmo undur plak tuh kasik peluang oang yang berani nak cuba sesuatu yang berlainan..kita kene fikir seme nih

buat sitcom macam karoot komedia tu..kalo perlu cari abang sabri tuh..tu idola aku dalam kisah malaywood mesiam in term of idea lah

sitcom nama APO UJANG? amik man belon or sapa pun kendian buat tiap minggu cam pi mai tang tu..kisah harian manusia dan selit2 idea kartunis tu seme

kendian wat website berbayar internet untuk selanjut nya pasal kartun ujang dan apo, kalo malaysiakini pun bleh caj or sesapa pun ada cam tu why not depa

oang leh jadi caya dengan dok depan pc jek ..tak caya tanya kaum ibu seme tuh..suri rumah full time..kenapa ujang dan apo tokleh? belum terlambat kalo nak

Quote zuerinaBP 11-8-2015 11:53 AM
hingga skrg tetap mbeli majalah ujang, gila2....
kalo dh x diterbitkan...mmg sunyilah sbb majalah nie yg mengisi masa sunyi sepi di ofs
kadang2 gelak sorang2
Quote pisang69 11-8-2015 11:57 AM
ajinomotonosuga replied at 11-8-2015 11:39 AM
sebagai negara masih muda..aku caya mesia tu banyak potensi, cuma ko kene ada orang2 tertentu esp  ...

sitkom ujang dulu pernah kluo kat astro brp tahun dulu...tp mcm tak berjaya..cam x de aura...sendu mendu

kekurangan diorg rasanya..diorg x de bigbos yg bgus maklumlah..leader yg ori dah kena cantas...tinggalh yg kurg berpengalaman tp berlagak bagus...
Quote c===8 11-8-2015 12:00 PM
karma tu
cilok la lagi hak org
Quote namirulmukminin 11-8-2015 12:04 PM
Oowh.. itu ke sebabnya.. ingatkan sebab terpalit dgn UMNO tadi..
Quote BeskotCekelat 11-8-2015 12:14 PM
Pak Aji, Ujang pernah buat sitcom la... beberapa tahun lepas.
Lakon semula lawak2 dalam majalah ujang tu, kartunis jadi pelakon.
Zaman VCD pun dorang pernah keluar cerita.
Ada satu rancangan "Apo" kot, dorang buat ala2 candid camera, rasa2 pak nil jadi pengacara.

Semua cadangan Pak Aji tu dorang dah pernah buat. Maybe silap strategi or x dapat sambutan pasal tu la dorang x sambung balik.

Bagi saya semua yang jadi ni karma untuk Dato' MOY (owner Ujang sekarang), dengan apa yg dia buat pada Kartunis Ujang (Pengasas & owner Ujang yg asal). Kartunis Ujang kena kick dari company di setup sendiri, sampai semua watak kartun2 yg dia sendiri cipta pun dia x boleh lukis lagi pasal hakcipta under majalah UJANG. Mungkin itu silap Kartunis Ujangla pasal dia tak register dulu kartun dia atas nama sendiri. Tapi kejam sangat sampai kena saman & muflis itu memang aku x boleh terima.

Sekarang ni Kartunis Ujang dah kembali ke majalah Gila-gila, siap buat event dekat KLCC lagi. Lepas ni nak buat projek come back panggil kartunis2 lama Ujang join Gila-gila.  
Quote hazlinshah 11-8-2015 12:39 PM
alahai sedih la pulak... layan Ujang dari zaman anak dara sampai dah anak tiga huhuhuhuhu....
Quote turboturtle 11-8-2015 12:47 PM
Betul lah tu, kos bahan semua meningkat, spe x terasa, belum masuk kos dakwat lg semua import....style lukisan mcm tu bdk2 zaman skg dh xminat, generasi skg minat style kiut miut ala2 anime..
Quote ajinomotonosuga 11-8-2015 12:52 PM
BeskotCekelat replied at 11-8-2015 12:14 PM
Pak Aji, Ujang pernah buat sitcom la... beberapa tahun lepas.
Lakon semula lawak2 dalam majalah uj ...

macam tu rupanya ye...gila2 tak dak sitcom ke

kalo majalah MAD tu depa ada madtv lama doh...mad tu lai lama dari gila2 dan jadi idola gila2 gak...aku baca gila2 sejak taun 78..tu mula asal gila2

depa takdok sitcom or tvgila2 ka...depa patut buat kan? takat bakat tu mesia banyokkkkkkkkk bakat..bab asuh dan kembangkan je

trial error tadak masalah pun kan?

kalo tutup bukak bisnes tu adat laa kut..at least dah cuba sedaya upaya..kalo dah takdir..kene redho yer dak?

sifat dengki dalam oang melayu tu masih teruk ler agaknya ye?

aku sampai skang kagum mgan BUDAK KAMPUNG dato lat..seme buku dia ada de simpan dulu laa..kawan pinjam sana sini abisssss ntah mana..nostalgia abis

Lihat semua komen(53)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.258924s Gzip On
To Top