CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Bagaimana Nak Sediakan Tempoyak Yang Tahan Lama?

1-6-2016 11:53 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 9165| Komen: 8

Description: Sediakan tempoyak yang sedap dan tahan lama
oleh Adib Za

Musim durian datang lagi. Apa yang uniknya durian ini kita boleh simpan lama, apa lagi dalam bentuk tempoyaklah kan. 

Jika dimasak dengan masak lemak ataupun sambal, memang terbaik. Tapi, pandai tak nak sediakan tempoyak yang sedap dan tahan lama?

Jom ikuti cara-cara untuk menyiapkan tempoyak, seperti yang dipaparkan dalam blog Resipi Masakan Mudah.


Sumber foto: Carian google




1. Asingkan isi durian dengan bijinya. Lenyek durian sehingga halus. Kemudian campurkan garam kasar secukup rasa. Ia bertujuan mengawet tempoyak dan mengelakkan ia cepat berkulat. 

2. Selepas gaul rata dengan garam kasar, masukkan bahan tadi ke dalam penapis. Letak besen di bawahnya. Tutup bekas tadi dengan foil. Biarkan ia seharian untuk membebaskan 'gas' durian.


3. Kemudian, air durian terasing dari isinya, buang air tersebut. Simpan isi durian ke dalam balang kaca kerana ia lebih tahan lama. Anda juga boleh menggunakan bekas plastik. Simpan dalam peti sejuk untuk kekalkan kesegarannya. - CARI Infonet


Sumber resipi:  Blog Masakan Mudah
18

Bagus
25

Marah
23

Terkejut
10

Sedih
19

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (112 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote prettyuglybabe 1-6-2016 12:15 PM
sedapnya tempoyak..
aku lapar durian
macam tak nampak lagi orang jual kat sini..
Quote prettyuglybabe 1-6-2016 12:18 PM
ooo.. satu lagi petua, masa asingkan biji dengan isi, jangan pakai tangan bogel..
kalau pakai tangan bogel, tempoyak akan rosak..
dulu-dulu jenuh guna garpu nak buang biji..
tapi zaman sekarang, dah berlambak sarung tangan plastik jual..
senang la boleh guna tangan untuk buang biji..
Quote haryatie 1-6-2016 12:57 PM
simpan jerk dlm freezer tu
gerenti tahan lama..
dkt setahun aku simpan..ok jerk
kalau simpan kt tmpat biasa
dia mcm byk air dn lembik sgtttt..
rupa dia pun buatkan hilang selera nk mkn
Quote mizsrose 1-6-2016 03:33 PM
oooo tak boleh pakai tangan bile asingkan durian yea. baru tau... air pon kene buang yea. ok! nanti nak buat...

biasa yea dah buang biji letak dalam balang plastik tu pastu letak kat luar semalam biar kuar gas..  lepas semalam tu baru bleh letak dalam frige. tapi kalau lama nanti memang air dia kuar.. kadang kadang ada kulat putih kat atas...
Quote CARI-MAMS 1-6-2016 04:13 PM
wah terima kasih dengan tips diberikan
Quote CrowneGlory 1-6-2016 04:32 PM
tempoyak baru buat je best...start jd masam dh x sedap...
Quote jazaa100 1-6-2016 06:33 PM
tempoyak yg jual dlm balang tu blh beli tak?...aku takut bercampur air ludah...
Quote purpledesire 3-6-2016 10:14 PM
Sedapnya kalo dapat makan sambal tempoyak..

Lihat semua komen(8)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-4-2024 08:56 PM GMT+8 , Processed in 0.162199 second(s), 37 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top