Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Close

Ibu Bapa, Tahukah Apa Yang Berlaku Kepada Anak Anda Di Taska?

7-12-2016 12:46 PM| Komen: 30


Artikel Oleh Maly Rosli | Video Oleh ZS Tan | Suntingan Visual Oleh Danny Ng



Menurut Pakar Perunding Pediatrik dan Neonatologi, Dato' Dr Musa Mohd Nordin, ubat batuk yang dibeli tanpa arahan doktor (over-the-counter - OTC), adalah dilarang sama sekali untuk diberikan kepada kanak-kanak berumur di bawah empat tahun kerana dikhuatiri berlaku kesan sampingan.

Itulah yang sering terjadi di kebanyakan taska tidak bertanggungjawab. Mendera anak satu hal, ada juga yang sewenang-wenangnya memberi ubat tidur kepada anak asuhan supaya mudah tidur dan tidak mengganggu pengasuh.

Oleh itu, bagi ibu bapa yang masih lagi mencari taska terbaik untuk anak-anak, luangkanlah sedikit masa anda untuk membuat kajian menyeluruh mengenai taska berkenaan. Selepas dihantar ke taska, sekali-sekala ibu buatlah 'spot check' di taska berkenaan. Apa salahnya berkorban sedikit demi memastikan keselamatan anak, bukan? - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
18
Marah
14
Terkejut
9
Sedih
15
Lawak
18
Bosan
17
Komen: 30
Komen

Komen Terbaru

Quote syasyafina 15-1-2017 08:15 PM
tupaiterbang replied at 14-12-2016 11:52 AM
bagi ibu bapa yg ada anak kecil, korang boleh menyusahkan mak bapak korang soh jaga anak korang

yup.. ak setuju.. kalo xnk jd durhaka kt mak bapak kononnye, boleh benti keje.. n mak bapak or suami jgn bising.. hahahah

Lain-lain Komen

Quote fishcracker 7-12-2016 01:32 PM
kena filter caregiver kat taska ni,kena cari yang ade patience n passion kat bebudak,bukan senang nak jage kerenah bebudak n parents demand

employer pun patut jage kebajikan pekerja taska,reward belanja makan sebulan sekali ke time gaji sambil2 meeting,update problem kat taska so baru theyol rase appreciated kerja kat taska
Quote Nenasketum 7-12-2016 02:38 PM
Ramai jugak yang bukak taska ni sebab tak ada choice, produk dari vss dan sebagainya. Akhirnya anak2 yang jadi mangsa.
Quote harrypoter 7-12-2016 03:02 PM
adeh...
mujur tak anto ke taska
Quote siskepoh 7-12-2016 07:05 PM
kejam btol. janganla seksa budak2 boleh tak? hish
Quote cik-jaja 7-12-2016 07:41 PM
kalau tak suka, janganlah jadi pengasuh
Quote ninnakarinna 9-12-2016 11:22 PM
Mak ayah pun sama..sebab nak keje..walaupun da tau anak kena mcm2 dgn pengasuh..masih lg anta...sayang cuti utk cari pengasuh baru??..atau sejenis pemalas dan sikap takpe2..??

Kalau keje shift ke..keje pasaraya ke..aku boleh terima..ni cikgu..hari biasa bleh balik dlm pkl 2..kalau xde meeting n koku..kalau ada pun bleh ckp lek lok dgn pengetua..

Kat kantin sibuk mgumpat mgutuk pengasuh..tunjuk gamba anak lebam..itu ini...esok2 aku tanya da tukar ke pengasuh?? Cikgu nj jwb --> belum cari lg..x sempat
Wth??
Quote chazey 9-12-2016 11:28 PM
Taska kat Semenanjung ni memang umpama kem teroris dan balik2 kes terjadi kat taska Melayu. Hairan akak banyak betul kes kena dera la, mati tersedak susu la, pengabaian la. Ni terbaru bagi minum ubat tidur pula? Tak makan babi kan pengasuh2 taska ni?
Quote hanasensei 10-12-2016 09:49 AM
Mcm mna nk thu anak kita dberi ubat batuk? Riso gak.
Quote Super-M 14-12-2016 07:52 AM
ninnakarinna replied at 9-12-2016 11:22 PM
Mak ayah pun sama..sebab nak keje..walaupun da tau anak kena mcm2 dgn pengasuh..masih lg anta...saya ...

ya2 betol.setengah mak bapak banyak pentingkan diri,lepastu dok boh alasan org xpaham.banyak kes dah baca pun kan itu ini jadi tp buat buta,bebel tapi sama juga.lepas mati baru konon menyesal bagai.even tau xbagus pun kdg2 pejam mata je.nampak lebam pun berkali pengasuh bg alasan bodoh percaya.katanya tawakal.tawakal kepala hangguk.tu dah letak kepala anak kau dlm mulut buaya namanya

masing2 ada akal pikir lah kot..kdg2 kita sendiri anak sendiri kat rumah nak jaga 2,3 org pun serabut kepala,ni 2,3 org pekerja taska nak handle ramai budak??sil aku suka budak,dia kerja taska dia pun xtahan.belum lagi budak yg terjal itu ini.stress ooo..jd kalau dah tahu kita sendiri sukar tangani 2,3 budak dlm satu masa.buat apa kita harap org lain??owh..lpstu akan cakap kalau xmampu nak jaga kenapa buka taska??..kita sdiri tahu jawapan diaorg buka taska sbb duit..jd nak pilih taska pilih jenis yg banyak pengasuh.kalau budak ramai lepastu setakat 2,3 pengasuh tak payah lah.kalau dlm penerbangan,dlm sudut penjagaan kanak2 pun dh beritahu sorg dewasa hanya mampu kendali 2,3 budak kecik sahaja dlm satu masa.dh biasa dh aku nmpk mcmne budak2 ni dibuat.x pun kalau kita ada 3 atau lebih anak baik cari org gaji..tp pastikan hanya jaga anak kita je lah.sbb bila kita bertindak xguna akal suruh org gaji asuh anak yg terjal,buat keje umah bagai yg kita sendiri pun xmampu buat keje kiri kanan urus anak itu ini..nanti mendapat lah anak tu kena plk dgn org gaji.ni utk anak yg bayi lpstu ada anak kecik lagi..

pasal org gaji ni aku dpt cite dr bibik blakang rumah,laki bini keje hingga kol 8..balik2 umah,umah xkemas dimarah jerkah bibik.. harap je lawyer tp xguna akal.bibik ni hangin suruh dia urus anak sendiri,tau xmampu uruskan.mengarah org pandai..xtahu bibik tu buat keje umah sambil dukung anak dia yg berderet terjal mcm apa.sambil mop yg baby gendong depan,yg setahun dukung belakang..jd kita sdiri mak bapak kalau xmampu buat..jgn mengkuli batakkan org lain.kena pikir guna akal.last2 bibik lari tinggalkn budak2 tu.
Quote Super-M 14-12-2016 08:04 AM
chazey replied at 9-12-2016 11:28 PM
Taska kat Semenanjung ni memang umpama kem teroris dan balik2 kes terjadi kat taska Melayu. Hairan a ...

haritu pergi ikut my sis hantar anak kat daycare.(ni kat obersea k) .

taska dia ni satu aku perhatikan dah termaktub sorg penjaga xkan mampu jaga ramai budak.tp taska kat malaysia ni sorg penjaga mampu jaga ramai budak.konsepnya kurg pekerja ramai budak lagi masyuk.lepastu kat taska diaorg ni ada taman mainan yg bagus,mainan2 yg bagus..budak2 duduk peruk kat dalam je bosan lah tu sbb banyak karenah.aku tgk pengasuh habiskan masa buat aktiviti luar dgn kanak2 setahun ke atas ni.yg jaga bayi khas jaga bayi shj.

setiap minggu mak bapak dari 2,3 kanak2 dikehendaki dtg dan buat kebajikan.kebajikan dari segi tlg jaga bersama,buat aktiviti,kemas itu ini.jd dr sini mak pak masing2 akan tahu mcmne anak diaorg dijaga,mcmne terjal dan kesukaran nk jaga ke apa semua.bab ni kat malaysia ni xmungkin lah kot..ada parents yg anak demam pun disumbat hantar taska.tak boleh amik cuti.tapi kalau g berjimba travel boleh plak amik cuti.
Quote tri-max 14-12-2016 08:05 AM
cakap pasal pengasuh aku baru je lepas geram kt satu couple yg antar anak 3 org kt my SIL,
mintak tolong jaga selama 11 hari sempena event MAHA, sbb derang dr kg and derang bukak gerai kt sana
so my SIL mmg BFF and dia pon mmg jaga anak org... terima lah TANPA cakap harga
hopefully that BFF paham lah kan, anak-anak ko letak dari pukul 7 pg - 10pm selama 11 hari
habis semua program weekend my SIL kena batal,

tahu berapa dia hulur ujung2 ... rm100.... my butt

derang macam tak sayang anak, kau simply simply letak anak dlm penjagaan org lain, 3 orang, dan kau hulur 100 macam anak kau tu anak patung ker?? mmg varvi punya mak pak
kau berniaga letak harga mahal boleh? haramjad...


Quote shernazz 14-12-2016 08:12 AM
buat spot check.pls
kekadang pengasuh pon.demand tinggi...
mintak.buai letrik
last last..anak dia yang guna
Quote stania83 14-12-2016 08:20 AM
Bayaran tak setimpal dgn kerja mmg susah la nak dpt kualiti. Punca kos sara hidup tinggi.
Quote ninnakarinna 14-12-2016 09:46 AM
tri-max replied at 14-12-2016 08:05 AM
cakap pasal pengasuh aku baru je lepas geram kt satu couple yg antar anak 3 org kt my SIL,
mintak t ...

3 org anak tu umor brapa
Quote ninnakarinna 14-12-2016 09:53 AM
Super-M replied at 14-12-2016 08:04 AM
haritu pergi ikut my sis hantar anak kat daycare.(ni kat obersea k) .

taska dia ni satu aku per ...

Kalau nak compare taska mlaysia dgn luar mmg jauh beza..

Kat luar, dia panggil caregiver dah taraf nurse/dietition/teacher/consultant profesional.

Kat sini pengasuh memang dianggap mcm kuli. Tp persepsi tu pengasuh sndiri yg letak. Kalau buat keje pro, org x label camtu.Pokok pangkal ilmu.

Apa kata letak gred kat pengasuh2 ni. Taska boleh claim pengasuh dia gred AAA bila ada kriteria tertentu. Contohnya ratio pengaauh dgn budak, ada sijil pengasuh, taska ada cctv setiap ceruk, ada alat pengukur desibel suara ( bdk2 je bleh lepas desibel tinggi sbb diorang menangis..pengasuh kena guna low voice.. Aku mmg mnyampah org tgi suara dgn budak..bingit!!!)
Quote ninnakarinna 14-12-2016 09:58 AM
stania83 replied at 14-12-2016 08:20 AM
Bayaran tak setimpal dgn kerja mmg susah la nak dpt kualiti. Punca kos sara hidup tinggi.

Tu sbb mak bapak jgn berkira byt duit. Da tau brg mahal. Asuh baby dari pukul 7 pgi smpai 7 mlm patu byr rm400 pun merungut.

Cuba la bahagikan ikut hari..ikut jam..brapa sen pengasuh tu dapat..

Dah la x bleh bersambil buat keje. Kalau tdo je bleh la nak masak ke apa. Jg baby ni nak kencing pun x sempat okey.

Kalau kaum yg dikutuk2 mkn babi tu, anak dia byr sampai rm700, rm800 sorang. Pengasuh nak buat taik pun x brani. Nanti income terjejas.
Quote krustykrab 14-12-2016 10:10 AM
belum lagi parents yg tak bayar2 duit taska....
Quote azimodin 14-12-2016 11:43 AM
Hantar anak kat pengasuh & Taska dua2 pon risky. Mmg macam2 kes yang berlaku bila anak di bawah pengawasan orang lain jadi mak bapak kena aware dengan perubahan anak2.

Tapi jangan la disebabkan kes2 ni kita nak buruk sangka dengan pengasuh/pembantu taska. Ade sorang mak kat taska anak aku ni paranoid sampai selipar anak dia tertukar dengan budak lain pon dia lahar pengetua & cikgu2 dalam group wassap. Macam la teacher2 tu personal maid anak dia
Quote tupaiterbang 14-12-2016 11:52 AM
bagi ibu bapa yg ada anak kecil, korang boleh menyusahkan mak bapak korang soh jaga anak korang

Lihat semua komen(30)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.066763s Gzip On
To Top