Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Close

Cuti-cuti Malaysia Kurang Menjadi, Ramai Pilih Percutian Bajet Ke Luar Negara?

10-2-2017 02:47 PM| Komen: 74



Artikel Oleh Maly Rosli | Video Oleh Ling Angie | Suntingan Visual Oleh Yen Jean Siang l Suara Latar Oleh Maly Rosli


Rakyat memilih bercuti ke luar negara bukanlah kerana kempen Cuti-cuti Malaysia gagal, sebaliknya ia adalah kehendak rakyat sendiri untuk meneroka dunia luar di samping mengumpul pengalaman dan kenangan manis.

Lebih jauh kita merantau, lebih luas pemandangan kita. Secara tak langsung, rakyat dapat menimba ilmu dengan meneroka negara luar. Malah, ia dapat membuka minda kita supaya bersikap lebih terbuka. - CARI⁠⁠⁠⁠

Apa Reaksi Anda...

Bagus
37
Marah
31
Terkejut
17
Sedih
23
Lawak
19
Bosan
22
Komen: 74
Komen

Komen Terbaru

Quote me1eis 19-2-2017 01:24 AM

Lain-lain Komen

Quote seramado 10-2-2017 03:14 PM
Tu la now gi oversea lg murah bajetnya
Quote Defcon2 10-2-2017 03:33 PM
Banyak juga sebab lain kenapa orang pilih ke luar negeri. Antaranya:

1. tambang penerbangan kini murah.
2. tempat pelancongan di negara lain lebih baik berbanding Malaysia.
3. tempat pelancongan di Malaysia sering dibanjiri orang asing.
4. tempat pelancongan di Malaysia beri layanan lebih baik pada orang asing berbanding warga tempatan.
4. kualiti khidmat pelancongan di Malaysia masih belum memuaskan.
5. promosi pelancongan dalam negeri kurang diberi perhatian.
6. ramai orang Malaysia kurang jati diri dan rasa melancong ke luar negeri lebih bergaya.
7. Prasarana pelancongan di malaysia kurang baik dan tidak diselenggarakan dengan baik.      
Quote penmarker 10-2-2017 03:35 PM
Frust sebabb tempat pelancongan tak terjaga
Quote afie_m 10-2-2017 03:41 PM
mcm kwn ai ckp..gi sabah lebih mahal dr gi phuket..macam mana tu ..hehhehehe
Quote Andyscenes 10-2-2017 03:44 PM
Defcon2 replied at 10-2-2017 03:33 PM
Banyak juga sebab lain kenapa orang pilih ke luar negeri. Antaranya:

1. tambang penerbangan kini  ...

Setuju. Barang Malaysia mahal. Kalau taman tema, masuk da la kena bayar, main game kat dalam pub kena byr lg.
Quote WhiskeyScotch 10-2-2017 03:48 PM
Biasalah tu. Sebab bercuti dalam negara sendiri bila-bila masa boleh pergi.
Quote FOTHER-MUCKER 10-2-2017 03:50 PM
Malaysia ada apa?

Ummah nak berbogel tak boleh!
Jawi jawa jaws dbkl jkr akan datang ketuk ataupun pecahkan pintu bilik hotel.
Nak minum alcohol tak boleh nanti Jew datang tangkap.
Museum ada apa?
Sidewalk, footpath, pavement pecah sana sini, di halang oleh selfish driver Parkin kereta, macamana nak bawa baby guna stroller. Longkang bau busuk.

Dbkl, majlis daerah...majlis perbandaran tidur?
Quote leylapple 10-2-2017 03:53 PM
malas nak tgk suasana dalam msia....

lebih baik bercuti luar negara...atleast blh jadi org kaya sekejap
Quote nononcrux 10-2-2017 04:36 PM
mahal sgt la harga tempatan dari luar negara
Quote apalancut 10-2-2017 04:39 PM
malaysia bosan, kakak2 tak bole fefeling "Cinta Antara Benua", pakai topi, kasut boot, enbeg chanel, selfie background snow.

jenjalan kt mesia,nkberglemer cmtu, gi pavillion je.
Quote kaspar0v 10-2-2017 04:46 PM
malu selfie bercuti dalam malaysia

- kerani n19
Quote Bedah.Cun 10-2-2017 04:46 PM
Hutan pun kau tebang sampai habis. Then kau bising pulak. Bangang and stupid!
Quote aHoi83 10-2-2017 04:47 PM
Cuti dalam malaysia lebih mahal bg i. Pulau2 malaysia overprice. ade certain tempat dipenuhi ulat2 hotel. Then semestinya sbb cuaca malaysia ni panas sgt. Nak berjalan2 tak sedap.
Quote cmf_premierleag 10-2-2017 04:48 PM
Bedah.Cun replied at 10-2-2017 04:46 PM
Hutan pun kau tebang sampai habis. Then kau bising pulak. Bangang and stupid!

Aku pun nk cakap mende yg sama
Org nak alami keindahan hutan hujan tropika
Babi2 ni pi tebang pastu tanam sawit
Sapa nk jungle treking dlm sawit?
Quote Bedah.Cun 10-2-2017 04:48 PM
Ecotourism and agrotourism sini sorry to say. So ketinggalan as compared to Penoy, Hendon and Thailand
Quote Bedah.Cun 10-2-2017 04:51 PM
cmf_premierleag replied at 9-2-2017 08:48 PM
Aku pun nk cakap mende yg sama
Org nak alami keindahan hutan hujan tropika
Babi2 ni pi tebang pa ...

Pastu yang dorang tau cuma buat bangunan2 jer. Shopping mall hape ke bodohnye sape yang nak membazir duit beli benda yang kat tempat diorang pon hader. So stupid lar Malaya neh especially ai memang regret much. Tempat pelancongan pon x vibrant and benda2 biasa kau x polish to be tempat pelancongan. Neh satu kerugian gak. Pulau2 kat Malaysia neh hader yang terlepas ke negara jiran macam Thailand. Heeee, banyaklah boleh highlight. It's not about Malaya and Borneo kita neh xde tempat lawa2 untuk highlight but administrator peringkat negeri and federal sama2 macam celaka sialll lahanattt!
Quote Bedah.Cun 10-2-2017 05:02 PM
AI rase topik neh patut jadi topik nasional sebab benda neh boleh relate dengan patriotism and nationalism ngkau kat negara
Quote Jigglyjiggle 10-2-2017 05:14 PM
Kalau tiket ke luar negara reasonable n bajet lebih kurang sama dlm negara better melancong luar. Sy baru dapat tiket promo mas rm550 return dari HK.
Quote InVendeTTa 10-2-2017 05:15 PM
afie_m replied at 10-2-2017 03:41 PM
mcm kwn ai ckp..gi sabah lebih mahal dr gi phuket..macam mana tu ..hehhehehe

dik ..phuket mmg la murah..bebajet langkawi je tempat tu..bebudak perabeh duit ptptn pon mampu nak fefeeling kunun true backpacker kat sna   flight ke kk pon lg lama mcm nk ke bali..

Lihat semua komen(74)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.050722s Gzip On
To Top