CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Acar Ikan Masin, Menu Rare Yang Mengancam Jiwa..

28-11-2017 12:37 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 5391| Komen: 6|Original author: Oleh: Adib Za

Description: Bagi mereka yang menyukai masakan berasaskan ikan masin, pasti menggemari acar ikan masin.Rasanya yang sedikit pedas dan digabungkan pula dengan rasa masin dan masam, memang unik.Anda boleh mencuba se ...
Bagi mereka yang menyukai masakan berasaskan ikan masin, pasti menggemari acar ikan masin. 

Rasanya yang sedikit pedas dan digabungkan pula dengan rasa masin dan masam, memang unik.


Anda boleh mencuba sendiri masakan ini dan paling 'best' ia boleh disimpan lama. Maksudnya, ia memang jimat! Jom cuba..


Bahan-bahan:

200gm ikan masin talang@kurau (potong dadu rendam selama 1 jam)
10@15 biji cili api
10 biji bawang kecil India
5 tangkai bawang putih jeruk
5 sudu besar cuka
3 sudu besar gula melaka
3 sudu besar gula pasir

minyak masak secukupnya
garam jika perlu

Bahan Kisar
4 sudu besar pes cili kering
2 biji bwg besar
4 ulas bwg putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

Bahan Rempah
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar halba
1 sudu besar biji sawi

Cara-caranya:

1. Goreng ikan masin yang direndam tadi dengan api perlahan. Jangan terlalu garing, angkat dan toskan.

2. Goreng bahan rempah tanpa minyak, api perlahan sehingga wangi. Kisar halus, guna pengisar kering, ketepikan.

3. Panaskan minyak tumis bahan kisar tadi sehingga garing.

4. Masukkan bahan rempah kacau lagi sehingga wangi dan pecah minyak.

5. Masukkan bahan-bahan yang lain seperti cuka, gula Melaka dan gula pasir.

6. Masukkan ikan yang digoreng tadi, masukkan bawang merah kecil, cili padi dan bawang putih jeruk.

7. Masak lagi sampai betul-betul minyak keluar di permukaan atas.

8. Biarkan api perlahan, agar minyak terpercik.

9. Rasa dulu jika perlu masukkan garam dan gula lagi. 

10.Tunggu sejuk baru masukkan dalam botol, sebaiknya botol kaca. - CARI 


Kredit: FB Zaimah Zakaria

Foto: Citarasawan

12

Bagus
14

Marah
14

Terkejut
13

Sedih
11

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (78 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote lum_lum 28-11-2017 04:20 PM
Sedapnyer...
Quote derickwell 29-11-2017 10:16 PM
dah lapar
Quote tembikai 30-11-2017 07:13 AM
aduuu....sedappnya mkn dgn nasi panas...
Quote kucen_miang 30-11-2017 12:09 PM
sedapnya. menitik air liur.
Quote emelia1509 1-12-2017 02:37 AM
Penah beli dengan sorang akak tu..RM15..Tapi ikan masin nye berapa ketul je..Baik la iols beli acar buah je baru RM8..
Tapi memang best la, selera makan nasi..
Quote yangsemb 17-12-2017 03:30 PM
Kecur ayaqlioq {:give

Lihat semua komen(6)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-4-2024 06:02 AM GMT+8 , Processed in 0.043442 second(s), 35 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top