Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

FAM, Pilih Pemain Pun Ikut Bulu Ke?

19-10-2018 04:28 PM|Oleh: Kerinci Al-Tapahi| Komen: 5

Sebaik saja senarai nama pemain kebangsaan diumumkan pada 2 Oktober lalu, hati penulis tertanya. Di mana nama Safawi Rasid? Fadhli Shas? Hazwan Bakri? Corbin Ong? 4 pemain ini mempamerkan prestasi hebat sepanjang peringkat suku akhir Piala Malaysia bertemu Pahang. Mereka wajar disenaraikan oleh jurulatih kebangsaan, Tan Cheng Hoe untuk pertemuan persahabatan menentang Sri Lanka (12 Oktober) dan Kyrgystan pada 16 Oktober.  

Bukan untuk mempertikai kewibawaan Tan Cheng Hoe dan pemain yang disenaraikan pada kali ini, tetapi peminat bolasepak tanahair pastinya menghidu 'sesuatu' yang tidak kena dengan pemilihan skuad kebangsaan apabila pemain yang mempamerkan prestasi cemerlang diperingkat kelab tidak dipanggil mewakili skuad kebangsaan.  

Peminat bolasepak tanah air pastinya sudah muak dengan sikap sesetengah kelab yang enggan melepaskan pemain ke skuad kebangsaan tidak kira peringkat belia mahupun senior. Pasti kita masih mengingati bagaimana Datuk Ong Kim Swee terpaksa berjuang ke kelayakan Piala Asia bawah 23 tahun tanpa pemain dari JDT, Pahang dan Pulau Pinang. Alasan ketiga-tiga pasukan ini? Jadual padat dan tidak cukup pemain. 

Foto Berita Harian
Menghairankan kerana ada kelab yang memiliki belasan bintang dalam skuad utama tapi masih memberikan alasan dangkal sebegitu. Malah, panggilan pulang 14 pemain JDT pada Mac 2018 sebelum perlawanan menentang Lubnan pada kelayakan Piala Asia membayangkan betapa mudah FAM diperkotak-katikkan sesetengah pasukan dalam Liga Malaysia.

Apakah saingan separuh akhir Piala Malaysia menjadi punca untuk Tan Cheng Hoe tidak menyenaraikan pemain pemain utama skuad penuh bintang itu ke  skuad kebangsaan? Jika begitu alasan Cheng Hoe, bagaimana pula dengan pemain-pemain dari  Perak dan Sabah? Adakah ada sesetengah pasukan dalam Liga Malaysia yang mempunyai kuasa yang sebegitu besar untuk memastikan pemain mereka tidak dipanggil semata-mata untuk memberi tumpuan kepada piala domestik?

Isu tangan ghaib dalam pemilihan pemain ini bukan perkara baru dalam FAM, malah seakan telah menjadi rahsia terbuka di kalangan peminat bolasepak tanahair. Tetapi mutakhir ini, isu ini kelihatan begitu jelas, dan lebih parah apabila ia jelas memihak ke sesuatu pasukan. 

Foto: FAM

FAM seharusnya menjadi sebuah badan induk bola sepak yang berkecuali, adil dan tidak dipengaruhi oleh sesiapa malahan dari golongan monarki sekalipun. Jika pemilihan pemain kebangsaan pun FAM tidak dapat bersikap berkecuali, mampukah FAM dipercayai oleh peminat bola sepak tanahair untuk mengembalikan kegemilangan bola sepak Malaysia? 

Tragedi kegagalan skuad Harimau Malaya yang berakhir di peringkat kumpulan Piala AFF 2016 tidak seharusnya berulang, Cheng Hoe sewajarnya diberikan kebebasan untuk memilih pemain tidak kira dari mana-mana kelab sekalipun, untuk mempersiapkan pasukan kebangsaan yang mampu memberikan saingan dan mencapai sasaran yang ditetapkan FAM. - CARI 

Apa Reaksi Anda...

Bagus
18
Marah
16
Terkejut
18
Sedih
24
Lawak
10
Bosan
16
Komen: 5
Komen

Previous : Anda Yang Ada Masalah Kebotakan Boleh Cuba 10 Jenis Minyak Ini!

Next       : Apakah 3 Kata Terakhir Steve Job Sebelum Meninggal Dunia?

Komen Terbaru

Quote kucing02 27-11-2018 05:13 PM
Mcm2 daaa..

Lain-lain Komen

Quote cik_sssara 20-10-2018 10:08 AM
Baru tahu ke? Dalam sukan-sukan lain pun sama. Badminton, takraw, etc. Ada persatuan sekadar nak publisiti je, tak function pun.
Quote zuuu 20-10-2018 11:17 AM
Fam ni ada nama je tp function ntah apa2,makin jahanam lpas tmj take over n xde prubahan even dgan president baru.mimpi jelah nk masuk final aff suzuki cup 2018 ni
Quote suebb 22-10-2018 09:50 AM
X heran pun..sejak Dulu mcm ni..
Quote giyomi 25-10-2018 11:05 AM
pilih ker tak bulu, panjang pendek, mereka ttp kalah wlpon di bayar gaji tinggi menggunung
Quote kucing02 27-11-2018 05:13 PM
Mcm2 daaa..

Lihat semua komen(5)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.073063s Gzip On
To Top