Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Close

Malas Membaca, Hanya Pada Tajuk Sudah Buat Spekulasi Bukan-bukan

20-2-2017 01:05 PM| Komen: 22


Artikel Oleh Maly Rosli | Video Oleh Chen Zhen Sheng | Suntingan Visual Oleh Yen Jean Siang

Umum tahu untuk mendapatkan dan menyampaikan sesuatu maklumat, kandungan laporan berita perlu dibaca dan difahami dan tidak membuat sebarang persepsi melulu dengan hanya membaca tajuk artikel sahaja.

Namun, masih terdapat masyarakat Melayu bersikap malas membaca isi kandungan penuh sesuatu berita, akibatnya terhasillah cerita yang dimanipulasi hanya bersandarkan pada tajuk berita semata-mata.

Bagi mengelak daripada penyebaran berita tidak benar, baca dan fahami dahulu kandungan berita sebelum membuat andaian tidak berasas. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
19
Marah
11
Terkejut
11
Sedih
15
Lawak
7
Bosan
20
Komen: 22
Komen

Komen Terbaru

Quote boylondonn 4-3-2017 03:17 PM
Kdg2 tajuk tu yg misleading

Lain-lain Komen

Quote krustykrab 20-2-2017 01:17 PM
Ni abamburit ke?
@changa

Quote saladin780 20-2-2017 01:27 PM
yg malas membaca satu hal..tp yg bodo buat tajuk misleading tu dah kenapa..tau la nak menarik perhatian kot..contohnya kat CI ni..tajuk kebanyakan x selari dengan isi
Quote shamsadis 20-2-2017 02:36 PM
Selalu yang buat macam MsiaKini je diaorg x der kira dosa pahala
Quote Simunggu 20-2-2017 03:18 PM
belum baca dah tahu penulis nak cakap apa benda..sure fitnah kerajaan...tapi BRIM mau...
Quote hest 20-2-2017 03:18 PM
yang aku pelik kenapa nak mention MELAYU? rasanya apa bangsa pun sama je perangai... pemalas nak baca
Quote mrizumi 20-2-2017 04:01 PM
saladin780 replied at 20-2-2017 01:27 PM
yg malas membaca satu hal..tp yg bodo buat tajuk misleading tu dah kenapa..tau la nak menarik perhat ...

Setuju..
Semua tajuk dlm ni xselari dgn berita sebenar..tp tu yg best pasal forum ni..lawak..
Quote WhiskeyScotch 20-2-2017 04:07 PM
Konklusinya, jangan malas membaca.
Quote nononcrux 20-2-2017 04:32 PM
mrizumi replied at 20-2-2017 04:01 PM
Setuju..  
Semua tajuk dlm ni xselari dgn berita sebenar..tp tu yg best pasal forum ni..lawa ...

ak pon agree  
Quote kaspar0v 20-2-2017 04:48 PM
bodoh. baca isi pun malas
Quote siskepoh 20-2-2017 06:49 PM
mmg sifat semulajadi.genetik dlm diri. mmg ginilah malas mmbaca uols
Quote ChildrenOfBodom 20-2-2017 07:32 PM
wartawan bodoh cari pon sama. amik berita yng diragui kebenaran buka thread. (kes US ban warga Malaysia)
Quote cik-jaja 21-2-2017 09:51 AM
hm hm...pembaca malas, penulis plk bg tajuk x tally dgn isi..
Quote EncikRhoma 21-2-2017 11:15 AM
WARTAWAN CARI YANG RACIST...KO INGAT MELEIS JE KE YANG BACA TAJUK TAK BACA ISI??? ATEIS PUN ADA YG MACAM NI JUGAK KO TAU TAK
Quote siskepoh 22-2-2017 10:35 AM
dulu dididik baca buku. now malas baca sebab cuma tgk pic2 viral je kat henfon. camane la bebudak nk rjin bca. betol ke tidok?
Quote seramado 22-2-2017 11:47 AM
ini mcm fokus kat org2 yg baca tajuk berita kat FB kan? knp forumer terasa lak tu?
Quote Artemesiaa 22-2-2017 06:24 PM
Mengeletis sangat nak cepat2 reply tu yang jadi tak baca tak faham citer gigih nak comment
Quote keds 24-2-2017 04:47 PM
saladin780 replied at 20-2-2017 01:27 PM
yg malas membaca satu hal..tp yg bodo buat tajuk misleading tu dah kenapa..tau la nak menarik perhat ...

Bahahahaha...
Quote samasam90 26-2-2017 07:45 PM
wartawan bodoh, tak belajar kat sekolah ke? itulah, kat sekolah mengongkek je kerja kat tangga.

tajuk melambangkan isi artikel la hanat. kenapa nak buat tajuk misleading. yang takde kena-mengena dengan artikel.
kalau org speku, kecoh... dasar reputz... menggalakkan fitnah... mohon beli kneepad awal2..
Quote Potpouri 27-2-2017 10:55 PM
Edited by Potpouri at 27-2-2017 10:56 PM

Selalu aku perasan kawan-kawan aku yang baca headline je tapi tak baca artikel penuh, selalunya cikgu-cikgu. Pantang ada berita baru tentang isu guru terus komen. Aku akan terus buka artikel sebab pelik kenapa nye emosi benor.  Bila aku baca artikel yang dikomen penuh emosi tu aku rasa macam tak ada apa pun. Biasa jer.  bukan kutuk cikgu pun.. atau bukan mintak cikgu-cikgu buat apa yang berat pun.

Contoh. Artikel headline pasal kanak-kanak basikal di jb- cikgu perlu pantau.. terus berdesup komen cikgu-cikgu... kata mcm lahhh cikgu ni takda keje lain.. bla bla..makpak tau beranak je ke..

sedangkan artikel tu cerita peranan ibu bapa juga selain cikgu..logik jer.. tak jadi isu pun kalau mereka ambil masa untuk membaca..masalahnya tak baca... sorry ya aku citer pasal kawan-kawan aku yang cikgu di facebook.

Lihat semua komen(22)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.039832s Gzip On
To Top