CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Ringkas Tapi Lazat, Beribu Resipi Lain Pun Kalah Dengan Mi Kuah Kelantan Style

15-9-2017 12:24 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 8546| Komen: 28|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Sedapnya kalau sambil makan mi, dapat hirup kuahnya panas-panas, orang kata memang terbaik!
Sedapnya kalau sambil makan mi, dapat hirup kuahnya panas-panas, orang kata memang terbaik! 

Beribu resipi mi tapi kali ini jom cuba Mi Kuah Kelantan Style pula. Ringkas tapi yang pasti memang lazat.


Foto: FB Viral Oh Viral
Bahan-bahan Mi Kuah Kelantan Style
Bawang putih
Bawang merah
Bawang besar
Halia
(Semua bahan dikisar) 

Bahan-bahan untuk sambal kicap
Kicap
Garam
Gula
Limau kasturi
Cili padi

(Tumbuk semua, sama macam buat sambal lain)

Bahan-bahan tambahan
Lada hitam
Sayur-Sayuran (Ikut citarasa masing-masing)
Telur satu biji (kalau nak 2 pun boleh)
Ayam
Udang


Cara-cara
1. Tumiskan bahan yang dikisar tadi.
2. Apabila bahan tumisan dah agak masak, masukkan lada hitam yang sudah ditumbuk halus.
3. Masukkan sedikit air
4. Masukkan sayur-sayuran yang ada. Biarkan mendidih.
5. Setelah mendidih masukkan ayam dan biarkan ia mendidih juga.
6. Masukkan telur (tak perlu kacau)
7. Masukkan udang yang dipotong halus
8. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan mi kuning dan hidang panas-panas.

Tips: Nak lagi sedap dan manis boleh tambahkan daging dalam resipi ini. Selamat mencuba! -CARI

Kredit Resipi: Viral Oh Viral
9

Bagus
5

Marah
7

Terkejut
1

Sedih
3

Lawak
8

Bosan

Friends Rank (33 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote opahJan 15-9-2017 01:22 PM
nak cuba nanti keep dulu resipi {:hooray
Quote pearl.silver 15-9-2017 01:53 PM
Fuhh tajuk tak mau kalah

Sekali baca resepinya....xde ramuan intimewa pun sampai beribu resipi lain kalah
I sokmo wat mi sup bodo guna ramuan2 tu jugak
Quote wikedsaikel 15-9-2017 02:18 PM
Aku bayangkan resipi ni guna bahan extra macam budu yg disimpan bekas perak dan dalam gelap selama 7 tahun. Maafkan hamba. Hamba terpengaruh dengan cerita sweet enemy.
Quote miauw 15-9-2017 02:18 PM
sedapnyaaa...simple je tp menyelerakan  
Quote pukulrata 15-9-2017 02:58 PM
confirm manissssssssssss
Quote tembikai 15-9-2017 03:02 PM
aduiiii...kerana tajuk aku scroll resepi 2-3x..mencari2 rahsia resepi yg mengalahkan beribu resepi lain...

nmpak sedap la ditambah klu dpt makan time hujan2 ni....

7. Masukkan udang yang dipotong halus - yg ni jer aku nak tnya....mmg udang kena potong/hiris halus2 ke camner nih?(refer to photo/video tu...udang2 sume pun seketoi2)

Quote deathacker 15-9-2017 06:28 PM
Dulu2 mak aku selalu buat mee ni. Kitorang sebut mee rebus je psl cara masak dia cam rebus je.
Quote RatuDunia94 15-9-2017 08:05 PM
Dik non iols bwribu kali dh masak mee rebus guna bahan2 tu.. So basic...
Xde la special mana..
Quote noraidil_06 15-9-2017 09:30 PM
Dap dap. Sll mkn ni. Mcm ganu version also
Quote sheqim 16-9-2017 12:22 AM
noraidil_06: Dap dap. Sll mkn ni. Mcm ganu version also


Mee rebus kn kak.. dapnye! Rindu kat mok!
Quote pinkypetal 16-9-2017 12:20 PM
tembikai replied at 15-9-2017 07:02 AM
aduiiii...kerana tajuk aku scroll resepi 2-3x..mencari2 rahsia resepi yg mengalahkan beribu resepi l ...

Udang kena hiris halus tu untuk dijual.

Untuk kita mencekik sendiri yang macam dalam gambar
Quote pinkypetal 16-9-2017 12:21 PM
deathacker replied at 15-9-2017 10:28 AM
Dulu2 mak aku selalu buat mee ni. Kitorang sebut mee rebus je psl cara masak dia cam rebus je.

I panggil mee sup bodo
Quote diss69 16-9-2017 02:30 PM
deathacker: Dulu2 mak aku selalu buat mee ni. Kitorang sebut mee rebus je psl cara masak dia cam rebus je.

akk pon panggil mee rebus je...kdng tu guna mi lidi..xda laa special sngt biasa2 je..
Quote tembikai 16-9-2017 07:57 PM
pinkypetal replied at 16-9-2017 12:20 PM
Udang kena hiris halus tu untuk dijual.

Untuk kita mencekik sendiri yang macam dalam gambar
...

ok paham2.......tq pinkypetal

Quote Genkidesuka 17-9-2017 07:17 AM
wikedsaikel replied at 15-9-2017 02:18 PM
Aku bayangkan resipi ni guna bahan extra macam budu yg disimpan bekas perak dan dalam gelap selama 7 ...

Assalammu'alaikum.

Kita try buat nak?  Tukar garam dgn intipati glasswort.  Kot2 jd lg best ke manalah tahu.  
Quote Ipo 17-9-2017 01:30 PM
Ni mee rebus orang Kelantan atau orang kelantan panggil mee kuah
ringkas dan yummy!



kalau kat luar Kelantan, pergi restoran dan order mee rebus, mee lain yang datang kat meja

mee rebus
Homemade Mee Rebus.JPG



Quote kerunai 17-9-2017 08:00 PM
kalo bubuh belut fuhh memang lagi terangkat la mee ni habaq hang
Quote chinta89 18-9-2017 03:02 PM
ape resipi rahsia sgt nya ak panggil mee rebus bodo je ni sb bahan2 semua simple.
Quote Poksu_G 18-9-2017 03:02 PM
Saya memang pelik, mee kuah/mee rebus-bahan2 dia buat kan saya pening sikit? Sikit je laa..haha.
Sebenarnya resepi dia lagi ringkas, takde nyer nak taruk bawang bagai... tah apee apee ntah.
Ni saya bagi resepi paling ringkas punya.
Bahan utama:-
Tulang kaki lembu tempatan (direbus)
Bawang Puteh 2 ulas (diketuk)
mee (segenggam-sorang makan)
cili padi ( 1-2 biji di ketuk, ikut kepedasan)
Sayur (kobis/kangkong/sawi)-ikut nak taruk yg mana satu, nak masuk semua pon boley(sayur lain jangan)
Lauk (daging lembu@ayam@udang@sotong-nak yg mana semua boley)
Cara2:-
minyak sikit je (dlm 2 sudu besar)-tumis bersama bawang puteh/daging lembu/ayam shj)sampai wangi
Pastu terus masukkan air rebusan tulang kaki lembu (2 senduk besar)/sorang makan
masuk kan sikit je serbuk perasa(ajinaikmoto), gula 1 sudu kecik, jgn taruk garam-mee dah masin, tapi bagi yg suka masin taruk sikit
tunggu mendidih, pastu taruk lauk sotong/udang dan telur sebijik,
pastu taruk mee dan sayur
Sayur dan mee dah masak tutup api dan siap makan.

Lihat semua komen(28)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-4-2024 09:33 AM GMT+8 , Processed in 0.220689 second(s), 50 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top