Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

9 Kereta Jimat Minyak Termasuk Kereta Legend Kesayangan Ramai!

19-3-2019 10:37 AM|Oleh: Myeonir| Komen: 17

Apabila semua barangan semakin naik harga, mesti anda akan cuba mencari jalan supaya dapat mengurangkan belanja. Antara langkah mudah yang boleh diambil adalah dengan membeli kereta jimat minyak.

Seperti yang dikongsikan seorang pemuda di Twitter ini, dia telah menyenaraikan sembilan buah kereta yang kurang menggunakan minyak.


Perodua Axia




Jarak/Liter: 21.6 kilometer (km)/liter
100km= RM10


Mitsubishi Mirage




Jarak/Liter: 21km/liter
100km= RM10.30


Mitsubishi Attrage



Jarak/Liter: 21km/liter
100km= RM10.30


Hyundai i10



Jarak/Liter: 18.9km/liter
100km= RM11.50


Honda City 2016



Jarak/Liter: 17km/liter
100km=RM12.70


Perodua Myvi 1.3



Jarak/Liter: 17km/liter
100km= RM12.70


Peugeot 208



Jarak/Liter: 16km/liter
100km= RM13.50


Volkswagen Polo Sedan



Jarak/Liter: 15.4km/liter
100km= RM14.02


Proton Iriz



Jarak/Liter: 14.5km/liter
100km= RM14.90


Bagaimanapun, semua kereta berikut memang tak boleh lawan kereta paling legend pada abad ini! Perodua Kancil juga tidak terkecuali sebagai antara kereta yang sememangnya jimat minyak.




Jadi, bolehlah anda mempertimbangkan untuk membeli kereta yang disenaraikan ini. - CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
12
Marah
5
Terkejut
9
Sedih
9
Lawak
8
Bosan
8
Komen: 17
Komen

Previous : SpaceX Milik Elon Musk Bakal Tunai Impian Billionaire Jepun Jadi Pelancong Pertama Ke Bulan

Next       : Barang-Barang Yang Tak Boleh Disimpan Dalam Peti Sejuk! Ramai Yang Masih Belum Tahu

Komen Terbaru

Quote palmolive 20-3-2019 01:46 PM
jimat minyak tapi nak potong lori merangkak..enjin meraung
bawak slow2 belakang lori jek la jawabnya

Lain-lain Komen

Quote fahdramli 19-3-2019 10:57 AM
Ford fiesta pun jimat jugak minyak,, tp tak tahan maintanence... Rabak poket
Quote amyza 19-3-2019 11:03 AM
Moh lah kita ramai2 beli axia
Quote noor2 19-3-2019 11:06 AM
Wah...Honda City jimat minyak rupanya. ..tapi maintenance tinggi kan?
Quote chicozinn 19-3-2019 11:19 AM
alhamdulillah, meollss isi full tank axia cuma rm50 minyak BHP dpt 475km..lagi la bila bwak keta bwah 120km/j i.e bila lampu hijau eco tu mnyala so minyak lambat nk trun..cuma meolls da bese bawak wira n waja sjak zaman U smpai peknen so trasa kcik lak bwak axia ni..huhuhu
Quote myakayina 19-3-2019 11:24 AM
chicozinn replied at 19-3-2019 11:19 AM
alhamdulillah, meollss isi full tank axia cuma rm50 minyak BHP dpt 475km..lagi la bila bwak keta bwa ...

mmg jimat pun keta axia ni.. tapi rasa interior dia mcm lagi luas je dari interior saga..
Quote chicozinn 19-3-2019 11:29 AM
myakayina replied at 19-3-2019 11:24 AM
mmg jimat pun keta axia ni.. tapi rasa interior dia mcm lagi luas je dari interior saga..

yeke?meollss xpnah nek saga latest ni so xtau luas ke idok..cuma skang meollss da wat biz baju so container2 tu xmuat kt bonet smpai kne letak kat seat blkg n seat co driver..nasib ler
Quote prettyuglybabe 19-3-2019 11:30 AM
nama pun eco car..
memang la jimat minyak..
Quote Artemesiaa 19-3-2019 11:34 AM
Dalam ketegory cc kecil pastilah akan jimat minyak
Quote supermum 19-3-2019 11:52 AM
Kalau dah biasa pakai kereta ansuran murah, maintenance murah dengan jimat minyak ni, berat rasa hati nak tukar kereta baru yang besar sikit.
Quote grouper 19-3-2019 01:17 PM
Baik amik Tesla lagi jimat minyak..
Quote Bantalkuning 19-3-2019 09:00 PM
axia memang jimat.. dulu pergi cameron naik axia membe.. dari tapah isi minyak rm20 sbb fikir dekat atas nak isi lagi kalau habis.. sekali rm20 tu lepas naik turun cameron pusing beberapa kali dekat atas tu end up dekat rnr tapah on the way balik kl baru isi minyak.. selama 4 hari dekat atas tu naik turun jalan jalan minyak rm20 tu tahan wooo
Quote mzzenma 19-3-2019 10:07 PM
fahdramli replied at 19-3-2019 10:57 AM
Ford fiesta pun jimat jugak minyak,, tp tak tahan maintanence... Rabak poket

seriously jimat minyak? fiest baru yg ada ecoboost tu ek?
Quote Mary_jane 19-3-2019 10:21 PM
City memang jimat. RM80 full tank. Asalkan H katanya. Suka tau butthurt.
Quote raxief 20-3-2019 09:04 AM
axia manual mmg jimat.. equivalent 1 km = 10 sen.. sengih je gua isi minyak.. lancer gt skrg duk umah je..

dah mcm naik motor..
Quote meah_kelabu 20-3-2019 09:47 AM
city mmg jimat minyak. tapi kalau nk compare axia dgn city mcm tak adil la plak sbb cc jauh sngt beza. 1.0 dgn 1.5 kan.
bab mentenance rasenye city ok la. tunggu nnti kene buat full service tu
Quote chicozinn 20-3-2019 12:44 PM
alang2 nk tnya tayar jnama pe elok untuk axia manual?meolls cm ingat nk bli bridgestone EP150 sbab tgah ade offer tapi laki meollss cm nk bli michelin XM2 lak..so nk mnta pendapat leh x?tq in advance..
Quote palmolive 20-3-2019 01:46 PM
jimat minyak tapi nak potong lori merangkak..enjin meraung
bawak slow2 belakang lori jek la jawabnya

Lihat semua komen(17)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084929s Gzip On
To Top