Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon

Akhirnya, Gambar Black Hole Berjaya Dirakam! Sebuah Penemuan Hebat Ilmu Astrofizik

11-4-2019 12:47 PM|Oleh: intan| Komen: 8

Black hole secara harfiahnya boleh dijelaskan sebagai sebuah lohong hitam yang mampu menarik masuk apa sahaja yang berdekatan dengannya, termasuklah cahaya. Mind blowing bukan? 

Kemudian cuba anda fikir sebentar, jika cahaya pun mampu di'sedut' masuk ke dalam black hole, secara logiknya agak mustahil untuk kita menzahirkan rupa bentuk sebenar blackhole ini. Namun setelah penemuan teknologi dan ilmu yang semakin berkembang dari zaman ke zaman, akhirnya kita dapat menyaksikan rupa bentuk lubang hitam gergasi ini. 

Digambarkan sebagai sesuatu yang mengerikan, blackhole ini memang di luar keterbatasan ilmu fikiran manusia biasa di mana ukurannya lebih kurang tiga juta kali ganda daripada saiz matahari. 


Menurut sumber, imej itu berjaya dirakam selama lima hari dan untuk mem'proses' data yang berjaya dikumpul sehingga menjadi imej sebenar blackhole adalah selama hampir 2 tahun. Lebih kurang 200 pakar astronomi dan saintis berjaya merakam imej tersebut dengan menggunakan 8 teleskop yang berada di lokasi berbeza di seluruh dunia. 

Teleskop besar yang digabungkan itu dikatakan diletakkan bersama dan menyerupai luas seluruh bumi dan digambarkan mampu melihat sebiji bola golf di atas permukaan bulan.


Katie Bouman, seorang graduan MIT telah mempelopori projek ini dengan mengetuai penghasilan algorithm dalam penemuan imej sebenar black hole yang dapat disaksikan oleh seluruh dunia ketika ini. B

eliau juga telah menjangka umat manusia akan dapat melihat imej tersebut tidak lama dahulu dalam Tedtalk pada April 2017. Menakjubkan!

Katie bersama data yang akan diproses untuk menunjuk imej sebenar black hole


Lohong hitam paling berat!

Profesor Heino Flacke dari Radbound University mejelaskan bahawa penemuan yang berjaya dirakam itu merupakan sesuatu yang sangat besar berbanding dengan sistem solar kita. Jisim yang dimiliki oleh black hole adalah 6.5 billion kali ganda daripada matahari dan merupakan lubang hitam paling berat di alam semesta.

Projek yang diberi nama Event Horizone Telescope (EHT) merupakan kejayaan terbesar dalam bidang Astronomi terutama kepada ahli saintis dan para astrofizik yang terlibat. 

"Kita melihat apa yang mustahil dilihat pada sesuatu ketika dahulu" - pengarah US National Science Foundation, France Crodova.

Subhanallah, hebat ciptaanNYA. Kewujudan lohong hitam ini telah dinyatakan dalam surah At- Takwir, ayat 15-16. 

"Aku bersumpah demi bintang yang tersembunyi, Yang bergerak cepat dan yang menyapu.." -CARI

Apa Reaksi Anda...

Bagus
2
Marah
0
Terkejut
4
Sedih
0
Lawak
0
Bosan
0
Komen: 8
Komen

Previous : SpaceX Milik Elon Musk Bakal Tunai Impian Billionaire Jepun Jadi Pelancong Pertama Ke Bulan

Next       : 5 Game Engine Percuma Untuk Bakat Baru Pembangun Permainan Video

Komen Terbaru

Quote boolan 13-4-2019 03:09 AM
Surah al-najm ada describe ttg black hole..

Lain-lain Komen

Quote kookie92 11-4-2019 01:57 PM
teringat movie Interstellar
Quote GigaMom 11-4-2019 02:00 PM
Menarik
Tunggu yang pakar kongsi ilmu
Quote CiliPadiSedap 11-4-2019 02:24 PM
Moga lubang ni sedut suhaimi saad sebab dia saintis terkemuka
Quote bawangkecik 11-4-2019 02:29 PM
CiliPadiSedap replied at 11-4-2019 02:24 PM
Moga lubang ni sedut suhaimi saad sebab dia saintis terkemuka


Quote MadameOnion 11-4-2019 02:54 PM
CiliPadiSedap replied at 11-4-2019 02:24 PM
Moga lubang ni sedut suhaimi saad sebab dia saintis terkemuka

hahaha baru sembang dgn kawan i tadi..berdoa agar black hole ni boleh sedut sohai supaya anak2 dia buleh pi sekolah
Quote arm_band 11-4-2019 03:41 PM
CiliPadiSedap replied at 11-4-2019 02:24 PM
Moga lubang ni sedut suhaimi saad sebab dia saintis terkemuka



amin....
Quote adeqbun 12-4-2019 09:12 AM
nyanmpah baca komen2 kat fb..bodo bingai blaka kan netizen yg gelak2kan black hole ni..nmpk sgt bodo memasing..terbaek la founder projek..bkn senang woi
Quote boolan 13-4-2019 03:09 AM
Surah al-najm ada describe ttg black hole..

Lihat semua komen(8)

Untuk komen,
sila login atau daftar sebagai ahli CARI sekarang!

Register  Login or Facebook Login

10 Terpanas
 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093027s Gzip On
To Top